2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔獸世界 給暴雪的一封信(也是我的心聲)
go

給暴雪的一封信(也是我的心聲) [複製鏈接]

暴雪:
      我是一位在魔獸世界打滾差不多兩年的無名小卒,由魔獸世界公測開始直至到推出競技埸時我是十分喜愛這遊戲
先談談過往吧。在以前大家還沒封頂到60等時,即使推嬴死亡礦坑的Boss玩家們都抱住興奮的心情使用爐石回家。去到封頂大家也會努力地想盡方法推嬴熔火之心的最後王,整隊人也會很努力一心一意把整個副本推到。但去到推出競技埸和各套S系列裝備的那個時刻,大家也沒想到今天這個年代竟然是一位T6的玩家也打不嬴一位封頂不久只有一身S2套裝的一位玩家。為什麼T6套裝玩家竟然打不嬴S2套裝玩家?技術可能是一個問題,但最不問題不過於S套裝有的其中一樣新屬性:韌性。現在這個年代,每一個玩家都為這個新屬性而放棄副本跑去打戰埸競技埸,打競技埸莫講想偷懶休息10分鐘
即使眼睛視線離開10秒鐘都有可能給對方恨恨把你殺死,那,代表什麼?代表住魔獸世界副本可以放在一角被玩家遺忘。先不談裝備存在不平衡的問題,談談各職業因競技埸變得與魔獸世界設計人員所設計的職業故事發生茅盾吧。其實最明顯是聖騎士,本身聖騎士是一位光明的先驅者,但現在呢?變成一位拿著層刀去斬殺對手的一位冷血騎士呃..
另一個,盜賊。盜賊理應在黑暗情況低下給對手一下插得痛痛的一位刺客,現在盜賊用怎樣?盜賊變得一位可以在光明低下隨便使用數招技能就可以把對手殺死的一位不平衡的角色。還有林林總總的職業存在問題不再詳說,現在怎樣才可以容易打嬴對手?韌性吧!什麼裝備有韌性?戰埸套裝吧!怎樣可以取得到?打競技埸/戰埸吧! 結果,大部份玩家都跑去打競技埸而放棄副本吧!結果又怎樣?在各主城隨意找幾個同職業的人都可以找到同裝備同武器同種族的玩家吧,也就是一堆複製人的產生問題。魔獸世界本應想解決各職業不平衡問題而推出各種裝備,可惜,現在要解決的不是平衡,而是裝備屬性問題吧,呃...打字打到手軟 不想再談吧
最後祝暴雪收入比現時更多 我指的是新遊戲的收入

(上一堆都是本人對魔獸世界的意見和立埸看法,不喜別插)
已有 1 人評分Good 收起 理由
Gillian~~ + 4 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 4   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

好多人都係咁講.....戰場就要拎S裝.....

拎帶t6/t6.5....經常被秒殺

不過丫.....其實由始至終 都係pve=>pvp

我係CREED的聖騎(5v5第3季第一)....第3季一開始

拎住一套s2去打....當然  團隊質素同技巧...可以補救

不過打到大約前10....同一堆t6比.....差太遠

人地一場補12萬 都未oom....我飲左幾次水....都補ng到8萬   咩道理= =

結果宅左一排拎左4件t6= = 好容易....補到十幾萬 (當然牧師都要著d pve裝....)

聖騎比人一個反制....幾多治療量都係GG.....

當然....好多人都話mo韌比人秒殺    真係少韌ge問題....

但係 dim解有d隊 200韌都mo....死極都死ng去.....

我家戰士就一個例子= = 同我一樣 100韌....(第3季)

結論丫.....技巧=>裝備

我之前400韌  比人一支冰箭 一下閃電鏈  都係3000  而家100韌 頂多4000....

咁dim解ng做好d跑位呢......(當然需要團隊輔助!!!)

最後  認同您一句   新遊戲.....

DIABLO3!!!!   等左好耐>"<!快d出....

原帖由 閃KANE閃 於 2008-7-23 03:10 PM 發表
好多人都係咁講.....戰場就要拎S裝.....

拎帶t6/t6.5....經常被秒殺

不過丫.....其實由始至終 都係pve=>pvp

我係CREED的聖騎(5v5第3季第一)....第3季一開始

拎住一套s2去打....當然  團隊質素同技巧... ...

當然都有人咁講法
全魔獸最top既裝都在副本.
不過同普通隊伍比較..S裝備點有利
======
唔洗幾耐.魔獸世界點都會淘汰=]

韌性o既出現根本就係失敗 = =

你係度講冇作用囉=.=

回復 3# L.C.k 的帖子

根本就係放棄>>>>>>新仔 唔係新角

講到尾你只係想一套副本裝食晒pvp同pve
安心上路吧

十週年勳章(賀詞)

當然係直接send到美服啦....

你send台服邊有用

打英文係重點,你認為鬼佬識中文咩

原帖由 sai888 於 2008-7-23 11:07 PM 發表
當然係直接send到美服啦....

你send台服邊有用

打英文係重點,你認為鬼佬識中文咩

識英文神今早就send左去喇...邊會係到post...仲要用中文
已有 1 人評分威望 收起 理由
Gillian~~ -5 警告~請留意閣下的語氣態度

總評分:  威望 -5   查看全部評分

心聲唔一定要sd去先有用
有時d野不吐不快 LZ應該係咁
雖然我覺得轉貼多

原帖由 新月1的ksw 於 2008-7-24 12:33 PM 發表
心聲唔一定要sd去先有用
有時d野不吐不快 LZ應該係咁
雖然我覺得轉貼多

我唔記得個L.C.K個PW.SO唔係用L.C.K身份講野
但係張野的確係我寫的
回樓上~~~~~~
呢度10個有4個見到英文想嘔~如果用英文既話邊個仲會回復呢-,-''?
仲有小弟英文很屎.唔想比人插

笑傲無雙

睇完你D文章後...
我覺得...
隻GAME冇咩問題...
你有咩可能打副本....又想打WIN專打PVP的玩家..
你一係就打副本~你D裝就打副本裝
如果想打人就去選擇打PVP
你有咩可能用一套PVE裝黎打人...
話明PVE 係比你用黎打副本...
想打人去打PVP lor...
你估s3/s4好易打咩~
副本裝可能一日內可以有幾件入手!好才的話
你打下pvp...睇下一日可以打到幾多分...最多一個星期換2~3件
so...我覺得冇咩問題!
你想pvp+pve 咪2樣都玩lor~我見好多人都係!

想一套裝備通吃pve pvp.tbc沒可能了,
為什麼是pvp人數比pve打副本的多?
pvp就是休閒..想打就打..不需要組團(只說戰場)
pve門檻高...低端情況組人比較易...到了t5副本..也是要組24個團員去打...

pvp人數比pve人數多..是說明了一個事實,,休閒玩家比宅男(跟出團.不一定是宅的玩家)為多...

原帖由 聖箱 於 2008-7-24 09:55 PM 發表
pve門檻高...低端情況組人比較易...到了t5副本..也是要組24個團員去打...

pvp人數比pve人 ...

講認同之外我無野好講

原帖由 聖箱 於 2008-7-24 09:55 PM 發表

pvp人數比pve人 ...

問題就係咁,你想pvp勁,只要組到好隊友/適合職業,只需5人,打gg場上1800真係好易... 便當團更加係笑話...
但你想pve勁? 剩係組人已經要25個... 仲要唔可以有丁丁,個個做足功課睇攻略睇片買補品買精鍊

個人覺得推出gg場同韌性基本上已經有問題,以前無韌性係咪無pvp勁人?

其實我仲想講,PVP/競技埸裝既出現完全貶值左技術既價值
點解!?打過便當既人都見過對面隊成堆s3-s4既人.但係自己就s2,
面對呢種情況,都係玩玩算q數.我自問自己有一定既技術.但係面對呢種隊伍,自己都有心無力
係以前呀.味出競技埸套裝基本上有一定既技術都可以打低對手,理鬼人地乜套裝.只要有技術,一定可以打低人地,當然啦.裝都緊要..如果用分數尼睇.7成技術.3成裝.岩唔岩自己諗
但係宜家呢?強者越強.廢者越廢.再係咁落去.競技埸整尼有乜意思?
人地競技埸打3個月都唔洗就可以打低一位T6既對手.但係有一套T6要花幾多時間?
拎裝拎裝 草章.係咁做呢兩樣野.當然還有附魔&其他既野要做啦.
好la...離左韌性既問題
韌性ma.令到好多玩爆擊既職都難生存,
爆擊白字個個見到都灰鬼哂.
唉~~魔獸面前.廢人唯等....

而家個問題就係太多人都係打pvp.....好難組團打fb
1升到70等...就打s裝 (間中打d正義章換下野)

而家變左pvp係主/pVE係副
舊戰友都打pvp...上線時間變得越來越短
我諗好多舊玩家都接受唔到尼個轉變

未來改版有更多pvp新玩法
始終要有新原素  先吸引到新人/舊人回流
唔通仲要d新人去沖銀色黎明聲望咩- -

原帖由 oiua 於 2008-7-25 08:44 PM 發表
點解!?打過便當既人都見過對面隊成堆s3-s4既人.但係自己就s2,
面對呢種情況,都係玩玩算q數.我自問自己有一定既技術.但係面對呢種隊伍,自己都有心無力
係以前 ...

好認同
爆擊同刃性 有少少自相矛盾
pvp裝打架大晒?
pve裝就唔打得架?
個差距都唔好話咁大先得ga大佬
e+你著住pvp裝見到個pve裝的人
你就唔打佢?
著住pve裝唔敢打d/唔想打 pvp裝 的人
你估人地會唔會放過你?
打到你傻都似
只想講句 打架的能力上差距太大

原帖由 konkkk 於 2008-7-25 12:57 PM 發表

問題就係咁,你想pvp勁,只要組到好隊友/適合職業,只需5人,打gg場上1800真係好易... 便當團更加係笑話...
但你想pve勁? 剩係組人已經要25個... 仲要唔可以有丁丁,個個做足功課睇攻略睇片買補品買精鍊

個人覺得 ...

問題在於你搵到4個好隊友既難度絕對比你搵個公會團來跟既難度...
你如果無返今上下裝備/技術(朋友帶這個沒話說)...可以打gg場沖到今上下?
還有便是副本的王是死...gg場的人係生的...不可以一套打法打到死
便當團既出現無可口非..但係自s3開始..需要個人等級..那就將便當團跟衝分團2極化
也是必然的事

原帖由 oiua 於 2008-7-25 08:44 PM 發表
係以前 ...

但你有冇諗過pvper 呢3個月黎做咩呢?點解3個月就會衝到今高分?其他隊廢?上2千的隊基本上
s4 4件....散件齊?...
你有技術有好隊友.分數自然衝上去,,,分數上去了..裝備自然來...沒可分數打唔到上去.又有勁裝備..
至於你所講既s套打嬴t套..我覺得正常 s套係用黎pvp的
t套是用來打pve的
你用t套打s套..技術唔講..當然會輸...打個比喻.你無可能用個貨van 同人地架 gtr鬥快...大家既用途都唔一樣
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-20 01:14 AM , Processed in 0.040979 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存