2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 《伊希歐之夢》職業區 「無責任系列」狂毒氣增幅不解之謎 - 新想法IN #32 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

「無責任系列」狂毒氣增幅不解之謎 - 新想法IN #32 [複製鏈接]

(如你對此題目有興趣 請繼續往後翻帖)係睇下文之前請睇一睇以下影片
(為測試攻速而錄既影片-.-)
以下AVI用外掛字幕作標記的

http://files.filefront.com/29226rar/;11795869;/fileinfo.html
短刀
http://files.filefront.com/3070120992rar/;11795913;/fileinfo.html

http://files.filefront.com/21133rar/;11795937;/fileinfo.html

RMVB打包(內裝字幕)
http://files.filefront.com/2517121253rar/;11796017;/fileinfo.html
註:部份影片後期FTPS數不一 所以會有畫面音效不同步出現

http://files.filefront.com/0103rar/;11796074;/fileinfo.html
這是分析果陣既畫面 (用手機拍的-.-)

如果你需要睇字幕(係用黎睇指定時間既範圍)
咁你就需要裝vobsub 一般唔需要

係事前(測試攻速)做既準備功夫.....

質素點被公開了Q_Q
PS:加左強身就有108AGI 而且每次測試都有加到

以下係影片入面睇到既情況

短刀:
影片標記時間:00:00:00,700 --> 00:00:04,700
人物:800短刀+達人3
~4s = 12下
每秒打擊次數 = 3下/s

爪:
影片標記時間:00:00:03,600 --> 00:00:07,600
人物:536爪+三段+狂毒氣3
~4s = 18 - 20下
全程大約攻擊 7 - 7.x次
每秒打擊次數 = 4.5 - 5下/s
平均打擊次數 = 2.57 下/次

劍:
影片標記時間:00:00:10,100 --> 00:00:14,100
人物:800單手劍+達人3+二段 ->16下4s
基本延遲 = 2 × (1000 - 800)/1000 = 0.4 s
最終延遲 = 0.2 s
~4s = 16下
每秒打擊次數 = 4下/s

可以見到
爪果一方面 打擊次數拋離左800短刀6 - 8下
而且更加優勝過800單手劍+二段+達人
而其他2樣 比較起黎 覺得真係有D慢

因錄影時綠棒全程滿 所以
影響結果因素只有如下:
人手操作誤差
肉眼觀望誤差
網絡素質
FTPS幅數不一
版本不一(跟日版)
這是錯的 都怪字眼上的誤會
其後我就用時間軸工具量度爪既攻擊遲延
影響因素如上面一樣
實驗以
最後一次攻擊 手伸到最遠為遲延開始 拉手動作為結束
量度後
發現 攻擊遲延只有 0.2 - 0.3s
如果依照最後遲延黎計的話

APSD更達到
954.545454 - 969.6969697之高

換言之 狂毒氣+3段AGI增幅可能性達 1.78 - 1.81
依10lv3段至狂毒氣+3段增幅達1.149-1.167
遲延除算增幅達到3倍至5.568倍之高

有人提出遲延係以全套攻擊完成再加上硬直時間黎定(攻擊動作出現至下一個攻擊動作前)
所以我再次去判定一下
結果如下

我地就以中位數黎計
APSD = (1- 0.54/2.4/2.75)*1000 = 918 攻速

實驗數值判定「AGI影響」(此請理解為 APSD影響)
   狂毒氣3+3段增幅為 ~1.712686567
分開判別
   狂毒氣3增幅 ~1.129151292
   3段刺(期待值)增幅 ~1.550373134
理論+實驗判定AGI影響
   狂毒氣3增幅,3段刺(期待值)增幅 = 1.679524426

PS:APSD增幅係以APSD相除既結果 ,同遲延無關 只限APSD數值
      亦都可以將APSD數值同遲延分開黎睇 以免混亂

如是這就是WIKI得出既理論嗎? 一齊再討論一下吧

請翻到#32

當然 呢個只係初期測試
唔可以作準

以後不作回覆

已有 3 人評分Good 收起 理由
fic112000 + 1
你好野~ + 1
lt1190 + 2

總評分:  Good + 4   查看全部評分

真有心 / 雖然對我冇用0 0b

奇實你講左D咩.個題目又唔清唔又楚,
上面個野又咩黎,完全唔明

十週年勳章(賀詞)

樓主辛苦了 ,十卜十卜

回復 3# 叛傑 的帖子

呢個貼我只係諗住比D賊系玩家睇
所以我唔一開頭講我咩目的
只係比份報告出黎咁上下既野

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

無聊之c la又做測試...

佩服佩服

你咁樣係咪姐係証實左 爪有10lv3段既話...狂毒既相對增幅會大左?!

咁其實有d咩結論....?

結論係咩...完全唔明

原帖由 手槍仔仔 於 2008-9-15 14:34 發表
你咁樣係咪姐係証實左 爪有10lv3段既話...狂毒既相對增幅會大左?!

我諗3段會好似我上面咁樣 增幅會多幾個百份比

WIKI果度既167%應該都有加上3段10lv
如果佢冇加上去而數值915的話
咁狂毒氣AGI增幅就會係1.7 而唔係1.67
咁佢地應該一早發現錯誤先岩
但係依照狂毒氣1既數值 可以見到
1LV同3LV用左唔同數值去計
最後推斷 只有一個可能
就係狂毒氣3LV唔止1.67增幅

原帖由 火星小怪物 於 2008-9-15 14:40 發表
咁其實有d咩結論....?

第一次實驗 好難有咩大結論
呢家就只有狂毒氣增幅
可能唔止1.67
同埋 3段刺增幅效果既可能(如上面所講咁)

回復 9# jack65hk 的帖子

你睇一睇爪既影片
同埋PS果度既網址既理論結果

睇睇爪用狂毒氣+10LV3段
係0.6遲延 還是幾多

原帖由 jack65hk 於 2008-9-15 02:46 PM 發表
結論係咩...完全唔明

結論咪爪快過劍同刀仔囉

你有冇睇過段野架

十週年勳章(賀詞)

機率呢d好q化學
睇到化晒
真係
你劍 幾下連爆2段又得
你爪 連爆幾下3段都得

回復 13# 美人魚Kenny 的帖子

機率要睇時間長短
時間愈長愈準確
就好似我之前做過黑暗覺悟既統計
唔可以好似呢個咁幾秒 十幾下就得
普普通通都要幾百下先叫粗略估計

而呢個可以忽略打擊數 而改睇遲延時間
我諗唔會差過計打擊數既

我之前個post只係理論同數字上比較.
宜家有個實驗的確唔錯.
個人都覺得lv3狂毒提升有點出入
支持一下.(個人正做緊毒霧測驗)

講反個test.同理論數值有點出入.
我都知實際同理論一定有出入.
但現在是三項數字都有出入.
就講刀刺,只係有達人.道理上係最接近理論值.但出黎既結果就有點遠.
所以測出黎既結果比較冇說明力.
如果測試到短刀.劍都接近理論值.只有爪係唔一樣.咁個測試就算係成功左.
呢家只會比人質疑個測試既準確性.

原帖由 erttp 於 2008-9-15 01:37 PM 發表
爪:
影片標記時間:00:00:03,600 --> 00:00:07,600
人物:536爪+三段+達人3
~4s = 18 - 20下
全程大約攻擊 7 - 7.x次
每秒打擊次數 = 4.5 - 5下/s

有少少更正.係狂毒(有點雞蛋裏挑骨頭)

原帖由 erttp 於 2008-9-15 01:37 PM 發表

其後我就用時間軸工具量度爪既攻擊遲延
影響因素如上面一樣
實驗以
最後一次攻擊 手伸到最遠為遲延開始 拉手動作為結束
量度後
發現 攻擊遲延只有 0.2 - 0.3s

攻擊延遲係指攻擊開始至下一次攻擊開始前一刻(中間無論三段定二段都唔計一次"攻擊".只計傷害)
如果按你既計係計少左.

另外值得一提既係
所有dc招都會-10%crt率, 所以如果只計本身crt率, 爪會係最高, 更何況可以用會心一擊/黑暗覺悟再進一步增加crt率

原帖由 TEN13954 於 2008-9-15 19:08 發表

有少少更正.係狂毒(有點雞蛋裏挑骨頭)

攻擊延遲係指攻擊開始至下一次攻擊開始前一刻(中間無論三段定二段都唔計一次"攻擊".只計傷害)
如果按你既計係計少左.
如果照你咁講
呢個攻擊遲延並唔係遲延 而係「全程攻擊時間」再加「攻擊後硬正時間」

我剛才再睇過 依你講 攻擊拉手動作開始至到下一次攻擊拉手動作
大約就係0.4至0.6s 睇睇影片就知道 同之前既post理論驗證(雖然唔知有冇計漏野用錯野) 有相當大出入

我以拉手前一格ftps 作為開始
以伸手or拉手動作果下為結束(因為太快)
結果如下

首先忽視人為上既錯誤黎睇結果(以毫秒計)
中位數係5字頭
平均49.7

另外值得一提既係
所有dc招都會-10%crt率, 所以如果只計本身crt率, 爪會係最高, 更何況可以用會心一擊/黑暗覺悟再進一步增加crt率

但係 如果數值高d
扣既比率會大D

原帖由 erttp 於 2008-9-15 07:29 PM 發表
如果照你咁講
呢個攻擊遲延並唔係遲延 而係「全程攻擊時間」再加「攻擊後硬正時間」

我剛才再睇過 依你講 攻擊拉手動作開始至到下一次攻擊拉手動作
大約就係0.4至0.6s 睇睇影片就知道 同之前既post理論驗證(雖然唔知有冇計漏野用錯野) 有相當大出入

WIKI入邊係叫 "通常攻撃の間隔" .指攻擊至下次攻擊既間隔.即係 (攻擊)← 間隔 →(攻擊)← 間隔 →(攻擊)
個人視攻擊係一個時刻.在時間軸係一個點.
你試下計傷害值之間既時間.(三段唔計).可能會準D
我比個參考值你 (0.5~0.6)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-4 07:06 AM , Processed in 0.036893 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存