2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之路娜 有關「場」的疑惑 靈靈意見大搜集
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊] 有關「場」的疑惑 靈靈意見大搜集 [複製鏈接]

玩了luna成一個月,成日都聽到唔少玩家爭論有關場的疑惑。
我玩過好多onlinegame,但都好少聽到會有「場」呢一樣野@@
話說在前,我是支持和平共處,快樂地打機的
所以一向都認為,只要相安無事,各有各打便好,如果會對人造成騷擾,轉個地方就好。

而今日,我在luna的pve肥肥場,打算趁公會的大家都在掛賣,所以就一個人打打任務
點知去到打左一陣,就見到3個玩家叫我走@@
原因?因為個場係佢地ge!
oh,乜原來luna係有book場,包場系統?
以前一向對「場」的概念只係聽聽算,但今次親身經歷,個感覺。。。老老實實,好差~
成個場都係怪,3個人,吸唔晒吧?而且我只係一隻一隻打,你打東,我打西,河水不犯井水

只見佢地不停話我搶怪,仲係全頻話我,某個玩家x莓仲話我公會廢要搶人怪

當時呢位有品的玩家係全頻不停嘈,遇到呢d人,我當然唔會客氣~對,我也會惡言相向~

而另一玩家x天星,就不停地打我正在打緊的怪

其實乜野公會為之「廢」?係你搶怪,定我搶怪?

由於會員有品,唔代表成個公會都差,所以我今次唔會公開玩家的全名同公會

我知每個人對「場」都有不同的概念,但只有自己開私服又或者玩單機game時,先會真正擁有一個場。

歡迎大家對此發表意見~唔理大家的意見係正係反,都歡迎交流,但記住,呢個post唔係想引起罵戰,只係想大家一齊探討下,講下自己的想法~

pve  星靈

pcgamewave luna編者

所有意見都有機會被刊登喔,最好講埋自己玩pvp定pve,角色係咩名

另外,隨住唔少玩家愈來愈高lv,霸場已經成為一個普遍問題,就今次事件,當時有唔少人都係全頻加入討論,支持「場」的玩家多數係大公會或高lv玩家,唔知官方有關方面,又會唔會就呢個題目回應一下呢?

霸場d人個心態有d問題
個場本身就唔係佢
同埋咩叫搶怪?
搶怪只係定義係當A打緊或引隻怪 B走去打 咁就係搶怪
其實GC好應該出來講
game內所有怪都唔屬個人所有

忍影世界

岩岩見你同咩藍莓嘈,
愈嘈愈多人加入,
最後成班高lv撐佢唔撐你=,=
都有幾個會撐你
依家總算完左件事=.=

原帖由 美人魚暗之惡魔 於 2009-8-2 12:44 AM 發表

霸場d人個心態有d問題
個場本身就唔係佢
同埋咩叫搶怪?
搶怪只係定義係當A打緊或引隻怪 B走去打 咁就係搶怪
其實GC好應該出來講
game內所有怪都唔屬個人所有

之前被你串完,呢度有d想串返你.....不過都係算啦= ="

回樓主:係咁架啦,正常人同硬膠仔佔呢隻game o既比例係1:9
你鐘意咪去礦2囉,成個礦2都係你o既,一有人入就屈佢搶場
pvp ser  IceJoe  好似57Lv巫,放棄左隻game lu~太悶
本來唯一最後興趣就係玩寵,點之升完之後又係垃圾,淨係輔助技比較有用,打怪冇d力水,人死佢又死
呢排又玩cs1.6

pvp 娃娃 (*肉肉條命好苦=w=
肥肥果個場 其實有3點(*怪既重生點
其實好多時都打唔晒呢3點
因為你打到第2點既時候 第1點既怪已經返生
所以其實根本就打唔晒既
但玩家與玩家唔互搶場係尊重對方既表現
(因為個場同個怪都冇寫名-_-
搶怪都唔算搶添 邊個傷害多咪邊個多經
所以尊唔尊重對方 自己決定吧)
好似古代咁成個場係自己/自己隊人打得晒既時候
梗係唔想有其他人黎分 特別係開左50%果陣
所以我覺得霸住個場黎打既人唔算過份
過份既係明明唔打怪掛個人係到霸場既人
過份既係明明唔打仲唔走 面皮成吋厚 口中講住有供就有求日日係到賣場既一群
霸場其他game都有 賣場我真係第一次遇到
如果唔搶場係尊重其他玩家既話 賣場就一定係唔尊重人
咁對住一個唔尊重自己既人 你仲洗唔洗尊重佢?!
自己去衡量吧

【個人意見 不喜既慢慢插 我唔會理你=]】
已有 1 人評分Good 收起 理由
joe93054961 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

唔洗理呢d人  照係度打怪  打到你唔打為只  佢地講又佢地講  佢地唔敢開紅殺你 先叫(廢)

原帖由 x0806449 於 2009-8-2 01:20 AM 發表
唔洗理呢d人  照係度打怪  打到你唔打為只  佢地講又佢地講  佢地唔敢開紅殺你 先叫(廢)

=.=PVE肥肥埸開唔到紅的((請用腦THX))

原帖由 趴趴貓 於 2009-8-2 12:36 AM 發表
玩了luna成一個月,成日都聽到唔少玩家爭論有關場的疑惑。
我玩過好多onlinegame,但都好少聽到會有「場」呢一樣野@@
話說在前,我是支持和平共處,快樂地打機的
所以一向都認為,只要相安無事,各有各打便好, ...

佢地有錯=.=你都有錯..
佢地態度差..係唔岩..
但係..肥肥埸咁大..除左佢地打緊戈3個點之外仲有其他都會出戈D怪..
你點解係都要搞到佢地呢?!
佢地話你..你大可以轉SER-.-
何必同佢地嘈-.-?!搵野黎搞
你地嘈戈d唔煩*
我地睇戈D都覺得煩啦..

原帖由 !!啤梨__x 於 2009-8-2 01:37 發表

佢地有錯=.=你都有錯..
佢地態度差..係唔岩..
但係..肥肥埸咁大..除左佢地打緊戈3個點之外仲有其他都會出戈D怪..
你點解係都要搞到佢地呢?!
佢地話你..你大可以轉SER-.-
何必同佢地嘈-.-?!搵野黎搞
你地嘈 ...

俾人話搶場,所以就要走??如果果度係礦2,我反而會走,但咁大個肥肥場,d怪根本多到打唔晒,生人霸死地
因為覺得人地大公會,因為高lv,因為對方3人,而自己得1個人,所以個場就順理成章係佢地ge?
就係呢種心態,令到「場」ge文化出現
你每走一次,d人就愈會覺得理所當然~
當然,唔係搞事,亦唔係針對,我只係對事不對人,所以同大家討論下,聽聽唔同玩家ge心聲~

原帖由 趴趴貓 於 2009-8-2 01:45 AM 發表

俾人話搶場,所以就要走??如果果度係礦2,我反而會走,但咁大個肥肥場,d怪根本多到打唔晒,生人霸死地
因為覺得人地大公會,因為高lv,因為對方3人,而自己得1個人,所以個場就順理成章係佢地ge? ...

你自己都話啦""如果會對人造成騷擾,轉個地方就好""
  我估佢唔會一開始就開全話你搶埸掛..點都會同你講有人..
如果你唔係仲要打戈幾隻..唔會咁!!

回樓上的,基於果度d打怪唔晒,何來騷擾?反而係我打時,佢地故意走黎打我打緊ge怪,咁又算係點?
不過觀點唔同,每個人都有自己睇法

另外,吉祥娃娃,我想知「賣場」又係點樣一回事呢?呢個未聽過喔@@

我估佢地唔係想要哂成個場既, 只係59lv肥肥個3個點, 你踩中左佢地其中一點個路線,
咁一定影響到佢地升級速度

仲有好多54,56,59肥肥雜點, 你打個d應該唔會比佢地話

當然, 個3點係唔係佢地可以霸哂, 就見仁見智

原帖由 趴趴貓 於 2009-8-2 02:02 AM 發表
回樓上的,基於果度d打怪唔晒,何來騷擾?反而係我打時,佢地故意走黎打我打緊ge怪,咁又算係點?
不過觀點唔同,每個人都有自己睇法

另外,吉祥娃娃,我想知「賣場」又係點樣一回事呢?呢個未聽過喔@@

賣場就係某o的極度自私既玩家 將自己打完既場賣俾其他玩家
而且愈黎愈誇張 以前得風洞果o的場有人賣
依家連肥肥,淚山都有人賣 貴既4,5百萬 平既5,6十萬都有
真係好過去搶 冇錢冇朋友又唔夠力既就靜候機會吧
已有 2 人評分Good 收起 理由
!!啤梨__x + 1 好彩pve依家未有-.-!
joe93054961 + 1

總評分:  Good + 2   查看全部評分

PVE:小情人
我覺得而家D人話人[搶怪/搶埸]D人好多都係一味要封頂/升高LV有咩事就開紅/隻揪果D
(題外話:玩左咁耐 發覺PVE某D人明明自己做錯/比人踢爆左 就正係識講隻揪/開紅之類)
D人只係覺得ONLINE GAME高LV就大哂(我幾時都係咁講 )
搶怪..只要唔係打到人地打緊既怪就冇問題
搶埸..我只係可以講..=黑社會去打波..一有人黎到就叫人走=而家LUNA
再加上唔好理LUNA有幾多個SER 開夠100個1千個都係冇用 D人心態=自私
基本上佢地心態我都經歷過/自私..不過冇佢地咁多..而家D小朋友自私得好過分
算啦..自己覺得OK就沒問題

回復 11# 趴趴貓 的帖子

但你咁打..會整亂左D怪GE次序,,
會搞到D人難打左..
何必呢-.-!
何況..如果個個都有呢個問題-我諗唔少GAME都會有人開呢種冇意義ge  p0st"
點解冇意義-?!因為睇左就算話你岩..都係照樣有人咁樣霸埸!!
有人照樣開p0st話人搶怪-.-
生生不息..
如果你唔中意..你可以玩第2d開房玩ge  game-
0r可以轉玩eco..以前冇呢d情況..不過依家就唔知啦"

原帖由 !!啤梨__x 於 2009-8-2 02:24 AM 發表
但你咁打..會整亂左D怪GE次序,,
會搞到D人難打左..
何必呢-.-!
何況..如果個個都有呢個問題-我諗唔少GAME都會有人開呢種冇意義ge  p0st"
點解冇意義-?!因為睇左就算話你岩..都係照樣有人咁樣霸埸!!
有人照樣開p ...

eco得副本冇吧,光塔一樣有

原帖由 吉祥娃娃 於 2009-8-2 02:27 AM 發表

eco得副本冇吧,光塔一樣有

-0-!是嗎xd..
我只係岩岩公測戈陣玩左2個月左右-
戈陣-.-一個埸好多人打..但未見有人話搶埸戈d

原帖由 !!啤梨__x 於 2009-8-2 02:33 AM 發表

-0-!是嗎xd..
我只係岩岩公測戈陣玩左2個月左右-
戈陣-.-一個埸好多人打..但未見有人話搶埸戈d

係!!!!!!!
因為果陣大家都要升 地方又得1個
真係大家鬥打憑實力拎經驗 (*熱血
爭吵都好小 應該係因為場地既問題 根本唔會有人霸到個場既~_~
不過後期就有嚕~

原帖由 吉祥娃娃 於 2009-8-2 02:38 AM 發表

係!!!!!!!
因為果陣大家都要升 地方又得1個
真係大家鬥打憑實力拎經驗 (*熱血
爭吵都好小 應該係因為場地既問題 根本唔會有人霸到個場既~_~
不過後期就有嚕~

嗯嗯.口.!!
不過戈陣我玩eco都係草寵-.-因為好得2..
我玩咩game都係好少升lv-_____-!
但其實隻隻呢d打法ge  game都有1個共通點
就係-.-後期就會有霸埸..
我覺得如果出到好似夢歷死地咁-
有一個幾個鐘之內只係得同家族ge人先入到ge地方..一齊升lv
咁好似我地呢d平時升得1~2粒鐘ge人..又唔洗話搵唔到埸升
又可以增加族人ge感情-.-不錯!!

原帖由 !!啤梨__x 於 2009-8-2 02:55 AM 發表

嗯嗯.口.!!
不過戈陣我玩eco都係草寵-.-因為好得2..
我玩咩game都係好少升lv-_____-!
但其實隻隻呢d打法ge  game都有1個共通點
就係-.-後期就會有霸埸..
我覺得如果出到好似夢歷死地咁-
有一個幾個鐘之內只 ...

eco後期都有副本 都係成隊人入去打3個鐘咁.
不過最後就變到個個自閉
因為點係都單升最多經~_~
所以副本有副本好 大眾場有大眾場好
重點係玩家質素吧
好似賣場咁 點解pve冇 pvp又咁多呢~_~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-9-29 07:32 AM , Processed in 0.040556 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:工作間 , 網頁寄存