2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 伊希歐之夢Online 《伊希歐之夢》職業區 「無責任系列」狂毒氣增幅不解之謎 - 新想法IN #32 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: erttp
go

「無責任系列」狂毒氣增幅不解之謎 - 新想法IN #32 [複製鏈接]

原帖由 erttp 於 2008-9-16 11:37 PM 發表
個假定 只係講 假設 狂毒氣掛除中毒同用爪 係同達人一樣既技能
姐係 200%功效

基本你既假設係成立.實際提升率的確有2倍.
wiki係顯示方面手多打167%?點解唔直接打200%.之後再註明不會因為爪而影響提升.(APSD得反0.67).
仲有個問題就係Lv1狂毒係提升幾多?
因為WIKI計Lv3係用2倍.但Lv1就用1.33.
所以當中仲存在問題.

題外:岩岩發現一樣野.可以進一步否定增幅.就係增幅會受APSD影響.即:
       當600 APSD開達人時.單發APSD係800. 增幅1.33333

當300 APSD開達人時.單發APSD係650. 增幅2.16667

由上面咁數字黎睇.增幅係冇一個標準.並不能列入計算範圍內.
所以我大膽話句.增幅對研究攻速無作用

原帖由 erttp 於 2008-9-15 07:29 PM 發表
但係 如果數值高d
扣既比率會大D

唔係 你誤會左我意思

以我理解, 狂毒氣並唔屬於dc系列
所以, -10%crt對爪無效

原帖由 TEN13954 於 2008-9-17 01:22 發表

wiki係顯示方面手多打167%?點解唔直接打200%.之後再註明不會因為爪而影響提升.(APSD得反0.67).
因為WIKI計Lv3係用2倍.但Lv1就用1 ...

果個增幅 只係係諗既過程既產物
到底要唔要都係要睇討論成點 當然 呢家應該都有個結論係度

原帖由 pcmsjacky 於 2008-9-17 01:42 發表

唔係 你誤會左我意思

以我理解, 狂毒氣並唔屬於dc系列
所以, -10%crt對爪無效

但係咁樣的話 會同神隼之眼既意思有矛盾係度
因為神隼之眼係將 有出 反擊 擋防 同達人技能既人物硬直
但係出狂毒氣既賊 都可以用神隼之眼定到

推一推......
招巫師幫忙做實驗~~~~

回復 44# 新人一個 的帖子

你係出面問人吧
係度冇乜人見到的

e哥
原來果日你搵我就係叫我幫你整依樣野
@o@好彩唔洗公開我d點ja
xd~~

十週年勳章(賀詞)

咩係crt ja 話我知la thx^_^

都仲係唔明=.=

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 a_a恒乂 於 2008-9-17 07:45 PM 發表
咩係crt ja 話我知la thx^_^

CRT即係....

會心一擊...暴擊....爆擊果d la....

岩岩計出黎就POST出黎:

當狂毒Lv3提升率為200%時.(即和達人一樣.)

狂毒Lv3 延遲 : 1.1136/2=0.5568 (秒)

每秒攻擊: 2/0.5568=3.59195次.....(無發動三段.攻擊2次)

3/0.5568=5.38793次.....(已發動三段.攻擊3次)

期待每秒攻擊:2.75/0.5568 = 4.93894次(期待值)

當有三段時.的確係爪快少少.一但冇三段就打慢好多.

如用期待值比較:爪既期待值(4.93894) < 刀既確實值(5).即係刀都係快D.

(註:爪最高可以達到915單發APSD.而刀就得900單發APSD.
但點解刀會快過爪?原因在於武器.爪多出既15追唔到武器上既差距.
所以出現左APSD比刀高.但打得比刀慢既現象.)

回復 50# TEN13954 的帖子

嗯嗯 我都能夠理解如果冇三段75%既出現
會比較慢
但係睇我所錄既影片入面
短刀<劍<爪
我認為劍既二段同爪既2連刺 比較 爪的確係會慢劍一少部份
至於短刀 我就認為真係慢就慢在冇二段 睇落去真係好慢

原帖由 erttp 於 2008-9-17 10:04 PM 發表
嗯嗯 我都能夠理解如果冇三段75%既出現
會比較慢
但係睇我所錄既影片入面
短刀

影片方面...
暫時先把巫師的各置...
等他日找到巫師加快速精靈來慢慢實驗了

其實我現在反而想你真的試一下
把木偶bug都用在測試範圍內..

再製一次影片出來..
木偶bug用了和沒用...真的有肉眼上看得出的差距...

技術上做不做到這個實驗..?
拜託你了..orz謝

始終都是理解不到理論和實際上的差距...

回復 52# 新人一個 的帖子

但係我試過好似唔多覺眼
佢其實係咪用 果個木偶加既能力補正?
如果係的話 頂左800攻速都唔會再有效果了

原帖由 erttp 於 2008-9-17 10:04 PM 發表
至於短刀 我就認為真係慢就慢在冇二段 睇落去真係好慢

的確係比較慢.令我懷疑延遲根本冇0.2
我自己有睇過片.延遲大約0.2x~0.3x.
我想知當中出左咩問題.一齊討論吧

原帖由 erttp 於 2008-9-17 11:04 PM 發表
但係我試過好似唔多覺眼
佢其實係咪用 果個木偶加既能力補正?
如果係的話 頂左800攻速都唔會再有效果了

變完木偶之後再馬上變返人
一路狂斬一路狂按變木偶果個快速鍵先有效果..

就算頂左800攻速,都係有分別= =
我試過的..

你再試試看...如果都係覺得完全無分別..可能你既網速真係超順加電腦勁到完全唔LAG= =

我用緊HKBN 50 MB...電腦就比較麻麻地= =

原帖由 TEN13954 於 2008-9-17 09:56 PM 發表
岩岩計出黎就POST出黎:

當狂毒Lv3提升率為200%時.(即和達人一樣.)

狂毒Lv3 延遲 : 1.1136/2=0.5568 (秒)

每秒攻擊: 2/0.5568=3.59195次.....(無發動三段.攻擊2次)

3/0.5568=5.38793次.... ...

in case狂毒效果= 達人 , 即大家也是200% (其實也比較合理)
即使108agi時只有4.9xxx下每秒, 但相比每秒5下, 還不過是慢了1~3%左右的速度
但假定108agi用強身是才有, 在沒有巫師時, 即使有107agi, aspd也只有774 (短劍)
但也可見agi不足108時, 刀和爪的攻擊次數, 可以有15%左右的相距(確實的忘了), 此為爪的優勢 (假定有時會找不到祭)

回復 55# 新人一個 的帖子

我聽晚正有打算試試用短刀睇下
不過你得唔得閒挨打?
因為係你提出黎

原帖由 TEN13954 於 2008-9-17 23:20 發表

的確係比較慢.令我懷疑延遲根本冇0.2
我自己有睇過片.延遲大約0.2x~0.3x.
我想知當中出左咩問題.一齊討論吧

係有0.2既 但係唔係全程
畢竟都關網速事
除左畫面要順
網速唔夠穩定都會影響結果

原帖由 TEN13954 於 2008-9-17 01:22 發表

狂毒氣果度佢寫道:APSD:133%? 150%? 167%?
雖然唔清楚佢既本意 但係同其他達人描寫係有分別
可能佢想表達呢個既不同性 ,又或者只係作者唔同

1LV狂毒
我諗有機會係技能上面既問題
我認為
爪攻速被2/3化後 ,APSD原本同遲延成1:1 變成1.X:2
換言之 APSD係3果陣 遲延會幾乎係6上下
係133%唔係太高既百份比下加上技能性能既分別
應該唔會相差得太遠
如果技能上係每個level上升幅度一樣
咁就會好似1lv 1:1.2 ,2lv 1:1.5 3lv 1:1.7

有時間我再試試1lv

原帖由 erttp 於 2008-9-19 08:45 AM 發表
1LV狂毒
我諗有機會係技能上面既問題
我認為
爪攻速被2/3化後 ,APSD原本同遲延成1:1 變成1.X:2      (數字上係冇可能.例如536:1.1136不可能係1:1)
換言之 APSD係3果陣 遲延會幾乎係6上下           (我諗係唔係表達上簡化左.因為"APSD係3"真係好難理解)
係133%唔係太高既百份比下加上技能性能既分別
應該唔會相差得太遠
如果技能上係每個level上升幅度一樣
咁就會好似1lv 1:1.2 ,2lv 1:1.5 3lv 1:1.7

可能係我對已有既認知太深.對假設性既野有點難理解.
我覺得呢句:"APSD原本同遲延成1:1 變成1.X:2"係你假定既根據.
所以有必要明白.

原帖由 TEN13954 於 2008-9-19 15:30 發表

爪攻速被2/3化後 ,APSD原本同遲延成1:1 變成1.X:2      (數字上係冇可能.例如536:1.1136不可能係1:1)

比例唔一定係實質數字
可以係一個倍數
不過假設 都係冇乜根據既野 不過就列數睇睇

爪300APSD = 1.68遲延 , 400APSD = 1.44 ,500APSD = 1.2
前後比例 = 1.4:1.2:1
劍300APSD = 1.4遲延 , 400APSD = 1.2 ,500APSD = 1
前後比例 = 1.4:1.2:1
發現係冇呢回事Orz

劍由最初 800:0.4 = 1:0.0005 ,(有二段+達人1)878.79:0.27 = 1:0.00030(有二段+達人3)909:0.2 = 1:0.00022
APSD增幅比例:800:878.79 ,878.79:909 = 1:1.098 ,1:1.0344
APSD對應遲延比例:0.0005:0.00030 ,0.00030:0.00022 = 1.67:1 ,1.36:1

無達人800攻速 每1APSD代表0.0005s 遲延

爪變成 768:1.1136 = 1:0.00145 ,,(3段+狂毒1) 873:0.83729 = 1:0.00095,(3段+狂毒2)915:0.5 = 1:0.00055
APSD增幅比例:768:873 , 873:915 = 1:1.137 ,1:1.048
APSD對應遲延比例:0.00145:0.000959,0.000959:0.00055 = 1.511:1 ,1.743:1
無任何技能536(換算768)攻速 每1APSD代表0.00145s 遲延

發現 遲延既比例 似乎爪除算愈黎愈高 ,而劍反而低下
而且APSD增幅 亦比爪低(反白)
可見 因為爪既遲延高 ,劍比對起黎低
所以 同百份比既技能遲延 爪係比較著數
因後STR點滿後 加上536APSD 爪應該超優勢

唔排除有計錯or諗錯
因為中途諗諗下唔記得左自己想計乜

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 10:30 PM , Processed in 0.041696 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存