2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 街頭足球Online 等朕懶叻叻分享下先=] st / 走位
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 等朕懶叻叻分享下先=] st / 走位 [複製鏈接]

一路玩都有d唔知係新手定係假新話唔諗識走位wo=]
就等朕好很叻咁鳩up一陣吧=] 唔理你地明唔q明岩唔岩聽喇~總之我係咁既理念喇~_~
最basic喇...唔係左就右就斜架喇...走位更係走去d冇人mark既地方喇...唔通撞埋去聽死咩....

如果係前鋒~~最緊要就係同隻後拉開距離...單箭頭既話唔好成日走中間~咁樣d後好易mark死你~~
適當時候拉一拉邊駁一駁腳~等後場可以送到個波上黎~如果係cf同wf自己再沖都唔係問題喇~_~理得你死=]
同埋要識得fake個後衛=]最好就係知道自己友會送個波上黎果刻先fake一fake隻後衛再轉向~咁樣效果會好d~
仲會型好多~拉橫~再斜走最基本一般都可以甩開到隻後~當然要睇你夠唔夠速喇...冇氣冇速當然難d喇~
有時你走得太深或者見到被封殺晒就要識得拉番後~~又可以拉到人地既防守球員出黎~自己隊友又可以前插~~
特別係玩st既朋友呢下都幾好用=] 用埋有時有隊友後上自己就唔好硬射~做個2傳自然收人皮=]當然都係要配合吧~_~
其實走位都係心理戰~有時隻後以為你轉向~點知你窒一窒再繼續向番同樣方向走~佢又有可能比你fake~就係差果半秒~
就甩開左了~~有時仲可以扭佢錯腳~~主要都係要捉到隊友比波既時間!!

記住做st唔係要入晒d波...基本上如果走位走得好...拉走一兩件根本唔係問題~有時擺明我唔係射既~佢都要跟埋黎~~
有時都係心理...你做得2傳多人地可能以為你又傳~但係今次你射~又fake左~調番轉你成日硬射比隻後檔2獲natural high下~
你突然間撞傳佢就會企定定係度舉高隻手望住你冇q晒反應~呢d野都係要臨場自己執生~
我自己就係多數按左射制~拉開左見到有自己友空既後上既就即係轉s~
因為其實隊友傳波果下你個人會硬直左~係會自動導航~你就算扭方向個人仔都唔會轉向甩左個波~但係你就可以傳到你想傳既方向~就算你向後拉~你只要捉得緊果一刻~你就可以好似cm有num pass咁彈傳去你想個波去既方向~十分好用~最緊要係型!!!
真係就唔到方向既就可以用w黎調整下~當然冇咁型喇!!

如果打雙st~可以多d同對方swap位打~同埋2隻st多d交流~~唔好大家有波就比support再自己走自己位~無視對方
2隻st可以自己做撞傳~都可以好好效果~~
或者一隻做上把~一隻做下把~除非你好夾~唔係都唔好一齊打得太前~一隻前d一隻後d~~
明知a st走去左邊~你就醒小小唔好走去左邊阻q住人發達~用下腦走去其他空既位置拉空或者幫自己搵位~再或者做駁腳接應左先再做波~~
你踢波攻唔到都會猜下先喇係咪=]硬攻冇q用~

再講多次~做st唔可以望住個龍黎做人~(其實其他職都唔得XD)~~kicks既st就係真實既中鋒~要識拉空位做2傳~
如果人地係得1隻後~st可以拉後~~可以多小小帶波~playmaker都可以做埋~咬我食XD 當然係有2個攻擊點或以上既時候喇=] (ref : berbatov)
同埋只要隊友係空左~唔好理佢係咩position都可以比佢撞射nm果陣~

打support既亦都唔係企定定睇住攻擊既自己攻~都要走位配合~~自己友係左邊~你就唔可以其他人全部走開晒黎由佢自己黎~~
咁樣只會打死佢= =你要一d拉開~一d就現位救佢個波~唔好等佢死晒先埋去救佢~咁就太遲了~~
就算係打最後果隻df都唔好話打最後就企定定係度~~都要識得現位救番d回傳~~當然唔好太前喇~一陣失左打突擊就真係仚家富貴
support既適當時候可以向遠柱後上前插~~接應鋒線既傳球射門 / 再出波做波

好既就比good=]
新手 / 想了解下既 睇下岩用唔岩用=]

已有 3 人評分Good 收起 理由
siuchiu88 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
wingyee911 + 1 抵你懶叻=]
細佬源 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

推推佢先=]

十週年勳章(賀詞)

wow~ 想唔幫你手推下佢都唔得啦

wa diu...good post...
thx巴哥
略yim你個post出遲左d \_/
早d同大家分亨丫嘛
咁正

原帖由 亨特.拉爾 於 09-11-2 12:58 PM 發表
wa diu...good post...
thx巴哥
略yim你個post出遲左d \_/
早d同大家分亨丫嘛
咁正

屎忽痕想打下字姐XD

支持你.....推推推推
有冇人分享下CB 呀

原帖由 S.hale 於 09-11-2 01:45 PM 發表
支持你.....推推推推
有冇人分享下CB 呀

你自己打出黎咪有XD

未去到咁勁 可以分享-.-

十週年勳章(賀詞)

搵人分享埋wf

原帖由 偉xWAI 於 09-11-2 04:59 PM 發表
搵人分享埋wf

u are wf 王者
wf捨u其誰?

爬文中

原帖由 亨特.拉爾 於 09-11-2 05:24 PM 發表

u are wf 王者
wf捨u其誰?

好一句捨u其誰XD

原帖由 劍十五 於 09-11-2 10:37 AM 發表
一路玩都有d唔知係新手定係假新話唔諗識走位wo=]
就等朕好很叻咁鳩up一陣吧=] 唔理你地明唔q明岩唔岩聽喇~總之我係咁既理念喇~_~
最basic喇...唔係左就右就斜架喇...走位更係走去d冇人mark既地方喇...唔通撞埋去聽 ...

雙st果段講緊我?

十週年勳章(賀詞)

wa d仔準備教人黎sm我地班後啦
玩組織真係好鬼型

原帖由 J.辛尼迪 於 09-11-2 06:30 PM 發表
wa d仔準備教人黎sm我地班後啦
玩組織真係好鬼型

傻豬黎=] 我都係呃啖飯食下姐XD
我都係要靠隊友搵食A_A

十週年勳章(賀詞)

原帖由 劍十五 於 09-11-2 06:31 PM 發表

傻豬黎=] 我都係呃啖飯食下姐XD
我都係要靠隊友搵食A_A

我唔要做傻豬
too bad!

原帖由 J.辛尼迪 於 09-11-2 06:34 PM 發表

我唔要做傻豬
too bad!

咁做傻kai囉= =好冇

十週年勳章(賀詞)

原帖由 劍十五 於 09-11-2 06:39 PM 發表

咁做傻kai囉= =好冇

so sad,你個腦得呢d名ja 咩?=-.=

原帖由 J.辛尼迪 於 09-11-2 06:41 PM 發表

so sad,你個腦得呢d名ja 咩?=-.=

有個傻字既我多數唔係叫傻豬就係傻妹~一係傻婆~你自己揀喇- -

十週年勳章(賀詞)

原帖由 劍十五 於 09-11-2 06:43 PM 發表

有個傻字既我多數唔係叫傻豬就係傻妹~一係傻婆~你自己揀喇- -

冇個傻字唔得咩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 02:37 PM , Processed in 0.187783 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存