2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 戀愛.愛情版相關資訊區 原創小說~《南區之戀》+《南區之戀外傳》最新公佈 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: kira3204
go

原創小說~《南區之戀》+《南區之戀外傳》最新公佈 [複製鏈接]

唔知之後會點呢.....
好緊張ar~

Originally posted by brat at 2005-6-24 01:54 PM
點解會有人叫阿羊既=.=?
快d出下一集啦~好想睇@@

我有個FD都叫阿羊-.-冇咩咁出奇~

如果想睇《南區之戀》及《南區之戀外傳》,請讚好及留意以下專頁公佈
https://www.facebook.com/sankalalyricist

如果想睇《南區之戀》及《南區之戀外傳》,請讚好及留意以下專頁公佈
https://www.facebook.com/sankalalyricist

今集冇阿sa ge/__\
唔知隻羊點諗呢=0=
期待下集~

凱寧同呀羊講明啵~~唔知呀羊會唔會去同凱兒表白呢
期待你下一集

=o=哈哈 我諗啊sa無機la

Originally posted by 龍神傳說 at 2005-6-25 01:03 AM
=o=哈哈 我諗啊sa無機la

我反而覺得佢勁有機啵

佢地冰釋前嫌果幕~男主角為佢檔左一拳令我強烈感覺到阿洋最終會選elsa的
不過亦可能只係我的強烈意願而已:p

哈~~角色轉移~唔知下集果2個摟打有冇黎呢~~

正BOR 用左第2個人ge身份 寫 一定另有一番高潮

好睇好睇~~elsa同阪洋o既感情明朗化啦~~ya^-^""

Originally posted by 藍絲 at 2005-6-26 01:12 AM
好睇好睇~~elsa同阪洋o既感情明朗化啦~~ya^-^""

好事黎a_a
轉左角色~估唔到下集會點=-=
期待下集>v<

第二十章:哥哥
「妹妹,我地依家去食雪榚囉。」哥哥牽著我手,微笑地說。
「嗯。」
我們沿著斜路離開小學,穿著白色校裙的學生在我身邊經過,她們牽著母親的手,有說有笑。突然,哥哥鬆開我手說:
「妹妹,不如我地鬥快跑去便利店呀,1、2、3﹗」說罷,哥哥已經跑了很遠。
「阿哥,等埋我呀。」雖然我盡力跑,但怎樣也追趕不上。
「你跑得咁慢ga,我唔等你ga。」哥哥回頭對我說。
「你跑得咁快,我追唔到你ga。」但哥哥好像聽不到,仍然向前跑,越跑越遠。
「阿哥,等埋我呀,阿哥……」突然,我被一顆小石摔倒……
「呀﹗」剛才所見的,原來是一場夢。
「阿兒,仲咩事呀?」家姐可能聽到尖叫聲,連忙進入房間。「你仲咩事喊呀,傻妹。」她將我緊緊擁著。
「我頭先夢見阿哥,佢跑得好快,我追唔到佢呀。我有叫佢,但佢好似聽唔到咁呀,嗚……」近來媽媽和哥哥相繼入院,擔心的心情,令我的眼淚再次奪眶而出。
「傻妹,唔好喊喇,再喊唔靚女ga 喇。」家姐撫著我的髮尾,一直安慰我。

返回學校,一直心不在焉地上課,老師說了甚麼,我學到些甚麼,一概不知。第四節課完結前,校工嬸嬸進入班房,將黃紙交給老師。
「程嘉兒,小息去見Miss Leung。」
接過黃紙,詩詩問我:
「點解Miss Leung 會搵你嘅?」
「我諗係音樂學會嘅事掛。」
「你今日冇咩事嘛,全日都無精打采咁,係咪唔舒服呀?」
「唔係,我只係發o左個怪夢。」
「怪夢?」詩詩有點不明所以地說。
「我夢見自己同阿哥一齊放學,但係佢越走越遠,掟低我唔理。」
「你真係傻呀,阿哥只係入o左醫院咋嘛,佢咁錫你,邊會唔理你喎。」
「唔。」
「如果俾阿哥見到你咁樣,一定擔心死佢添呀。」詩詩繼續說:「一陣間我陪你去搵Miss Leung 喇。」
「唔。」

小息時,詩詩陪我找Miss Leung,剛巧阿俊和她商量歌唱比賽之事。
「嘉兒,嘉洋冇咩事嘛?」Miss Leung 關切地問。
「醫生話阿哥可能患o左胃炎,要留院三日,我諗佢最快都要下星期一先可以返學。」
「你代我問候佢,叫佢好好休息,學會嘅事其他人會處理ga 喇。」
「唔。」
「我出黃紙搵你,係想叫你搵阿俊,但依家佢係度,不如由佢直接同你講喇。今次初賽安排,除o左嘉洋最清楚之外,就只得阿俊知道。」
「既然我見到嘉兒,咁我同佢交代番一陣嘅run down。Miss Leung,唔該你幫我搵嘉兒呀。」Miss Leung 笑而不語,之後進入教員室。
「其實今日嘅run down,阿洋已經做好o左,你睇睇先。」阿俊將今日的程序表交給我,原來我和詩詩是壓軸出場,而凱兒姐和Elsa 姐的獨唱組初賽則是明天舉行。
「咁我要做d 咩ga?」
「大致上都冇,只係放學嗰陣即刻要落禮堂,因為4 點15分要開始初賽。」阿俊繼續說:「而Setting 個邊,我同阿業係lunch 嗰陣會攪掂佢,如果冇人移動過琴日嘅setting,應該冇問題嘅。」
「不如我都幫你地手呀?」
「唔駛喇,setting 嘅事你都唔識,就算係阿洋,我只會將佢踢出後台ga 咋。」
「我好似咩都幫唔到手咁。」
「傻喇,放學個陣你好重要ga,係今次比賽嘅場地總監。」阿俊笑著說:「Setting 依d 野,留番俾我同阿業依d 小腳色做喇。」阿俊突然記起甚麼似的說:「嘉兒,你有冇d 咩要同我講ga?」
「我?」我抓著頭回應,反問他:「我有d 咩要同你講呀?」
「係囉,嘉兒要同你講d 咩呀?」詩詩也感到奇怪。
「咁唔緊要喇。」
「係喎,Lunch 嗰陣我同嘉兒可唔可以落hall 呀?」
「當然可以,嘉兒係我地嘅場地總監嘛,應該要視察下環境。」

回到4D 課室,我看見兩名不速之客的背影。
「詩詩,聽聞你個孱仔男朋友入o左醫院喎,佢死得未呀?」
「托賴,我男朋友一切還好,你有心。」看到詩詩心存戒備的樣子,我也有點害怕。
「其實我都唔明你,點解會揀個文弱書生做你男朋友,我唔夠佢好咩?話哂我都健康過佢,唔似個藥煲先呀。」
「周俊傑,我男朋友點差都好,佢一定好過你,佢識彈琴、填詞,但係你呢,好似古惑仔咁。最重要嘅係,佢對我夠真心,只係依樣野,佢已經比你好千倍萬倍。」詩詩嚴厲地說:「仲有,依度係4D 班房,唔係4A,請你出番去。」
「如果我唔出番去,你奈得我咩何呀?」周俊傑面目可憎,足似一個市井無賴。
「咁我又唔知可唔可以奈得你起呢?」肥波叩門進入4D 課室,對周俊傑說:「我只係知道你讀4A,依個係4D 課室,你入o黎就犯o左校規,犯校規就可以捉你去見訓導,你係咪想去一樓坐下,同我認真咁傾幾句呀?」
「阿傑,我地都係走喇。」站在周俊傑身邊的蘇威龍繼續說:「嘉兒,我放學會睇你比賽。」說罷,蘇威龍拉著周俊傑離開課室。
「你地兩個冇事嘛?」
「冇事,但係……點解你會係度嘅,你平時唔會係依層ga?」詩詩放下戒備,回復平時一樣。
「嘉洋琴晚打電話俾我,佢話驚嗰兩個人煩住你地,咪叫我幫下手,係四樓巡下囉,點知真係俾佢估中o左。」肥波繼續說:「依兩個人,係陸運會已經搵過嘉洋麻煩ga 喇。」
「點解阿哥冇同我地提起過嘅?」發生這種事情,阿哥理應和我提及的。
「可能佢唔想你地擔心掛。」
這時,榮少也來到4D 課室。
「肥波,點解你會係度嘅?唔通又係隻傻羊叫嘅?」
「你冇估錯。」
「唉,真係唔明白隻傻羊,冇啦啦叫哂d 人上四樓。」
「都唔係冇原因,啱啱真係有事發生。」肥波繼續說:「嘉洋雖然冇返學,但一次過動員身邊嘅朋友,佢真係好錫你兩個。」
「仲駛講嘅,傻羊簡直對佢地如珠如寶添喇,如果其他人唔知佢地係咩關係,真係以為佢兩個係傻羊女朋友添。」榮少按著肥波肩膊說:「一句講哂,傻羊對d 妹仲好過對自己女朋友。」
「哈哈,如果冇事嘅,我繼續巡樓喇,拜拜。」
「嘉兒,Elsa 託我同你講,佢話Lunch 係大樹等,佢會同你食lunch 喎。」榮少看一看手錶說:「如果冇咩事嘅,我都要落去上堂喇,拜拜。」
「唔該你呀。」
「其實阿哥真係好緊張我地,連入o左醫院都擔心我地兩個。」詩詩翹著我手說。
「你仲好講,點解同周俊傑講,話阿哥係你男朋友呀?」
「佢真係好煩嘛,恃住自己屋企有錢d,就係度睇唔起人,我最唔鍾意依種人ga 喇。」詩詩繼續說:「咁我同阿哥平時都成日俾人誤會係情侶ga 喇,咪將計就計囉,我知阿哥唔會介意嘅。」
「我只係擔心佢對阿哥不利咋。」
「放心喇,阿哥冇事嘅,佢有家姐、凱兒姐、Elsa 姐、榮少、阿俊佢地照顧嘛。」詩詩單著眼說:「仲有我地依兩個妹呢。」
「唔……」雖然詩詩這樣說,但我仍然擔心身在醫院的哥哥。
「笑番喇,笑番先會靚女ga。」

午飯後,我們三人回到禮堂,剛巧看見凱兒姐上台試唱,這首歌是楊千樺的《Mr.》:
「不必加班去贈我鈔票 不必溫書去入劍橋
不必飛車去讓我心跳 毫不重要
已經夠喜歡你 甚麼也沒缺少
從來無人嫌你這樣 你這樣才像你
怕你變了 尋遍世上 再也沒人像你」
音樂完結後,阿俊行近我們說:
「嘉兒,你覺得點呀?」
「凱兒姐唱得好好聽呀。」
「=.="""""(滴汗) 我係問,你覺得音樂同人聲配合成點,會唔會話其中一樣太大聲呀?」阿俊沒有好氣說。
「呃……sorry 呀,我真係唔識……」想像不到哥哥的工作是這樣困難的。
「唔緊要。」阿俊笑了一笑,便行到後台。
「嘉兒呀,如果阿哥係度,佢一定知道凱兒姐嘅心意。」詩詩望著我說。
「點解呀?」
「你唔知《Mr.》依首歌講咩?」看見詩詩難以至信的表情,我覺得不是味兒,她繼續說:「依首歌係講個女仔唔要求個男仔學歷高,唔駛佢賺好多錢,亦都唔駛個男仔俾刺激佢。就算個男仔幾多缺點都好,個女仔仍然會咁鍾意佢。」
「唔……」
「凱兒姐特登揀依首歌,我諗佢想憑歌寄意,阿哥係填詞人,佢一定知道依首歌嘅含意ga。」
當我回頭看看Elsa 姐的表情時,她卻心事重重,於是我示意詩詩不要再說了。
「係喎,你地最後兩堂係咩堂呀?」阿俊拿著程序表對我說。
「PE 堂。」
「原來係咁。」阿俊恍然大悟地說。
「仲咩事呀?」
「其實我見到依份run down 個陣都覺得奇怪ga 喇,以前係做哂獨唱先到合唱,點解今次係第二日會係高中組合唱先呢?原來阿洋係為o左你地先咁安排。」阿俊繼續說:「你地參賽個首歌,要跳舞同打側手翻,阿洋驚你地會走光,所以等你地著PE 衫個日就安排你地初賽。真係估唔到佢連依一樣野都諗埋。」
「唔……」聽到阿俊的解釋,我才知道哥哥的用意。
「係喎,你有冇野要同我講ga?」但我想了一會,便搖頭示意。
「你今日好怪呀,點解成日問嘉兒有冇野同你講嘅?」
「冇,我只係問下ja。好喇,你地都要上堂,放學見喇,拜拜。」

[ Last edited by kira3204 on 2006-2-20 at 11:58 AM ]

Originally posted by 龍神傳說 at 2005-6-24 12:52 PM
咁勁 一野車埋去 不過我好想結識下作呢篇野呢個人,樓主有佢icqge 可唔可以俾我

其實我係依個小說o既作者,如果你有d 咩想問我,可以PM 我ga:)2

真係好多謝你地支持,繼續睇依一篇小說﹗

Originally posted by kira3204 at 2005-6-26 12:34 PM

其實我係依個小說o既作者,如果你有d 咩想問我,可以PM 我ga:)2

真係好多謝你地支持,繼續睇依一篇小說﹗

原來你係作者丫??@@我一睇topic先知...我之前都冇留意過"轉貼"定係"原創"=.=""失敬失敬^^""

乜你學校校規咁嚴架??走入人地classroom都唔比~"~我以前中學小息時成日都去搵以前d同班同學狄啦~.~""

Originally posted by 藍絲 at 2005-6-26 01:33 PM

原來你係作者丫??@@我一睇topic先知...我之前都冇留意過"轉貼"定係"原創"=.=""失敬失敬^^""

乜你學校校規咁嚴架??走入人地classroom都唔比~"~我以前中學小息 ...

冇辦法la,學校d 野係咁煩

我以前果間都得~係不同課室穿梭~
不過之前唔係 轉貼架咩o.o?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 06:02 PM , Processed in 0.044377 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存