2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 征服Online 征服 精華區 [再原創]本人對職業o既分析
go

[再原創]本人對職業o既分析 [複製鏈接]

每個人玩遊戲的時候都要簡職業o既,簡錯左就會麻煩喇!!
而家我就提供我o既意見同心得比大家啦,係我用心寫出泥ga>o<!

遊戲分為四個大職業 , 而道士的職業再分為兩個職業水和火兩種..以下係個人分析

1. 戰士
所有職業之中裝備防禦力最強 , 而且可以用盾牌 , 而其他職業用不到的 !...

好處:升lv最舒服 , 防高 ,被怪打的很小 , 但初期效果不太明顯 , 而且xp 技能無雙
         更是本人覺得最好用的xp技能 , 打怪物十倍攻擊力 , 秒怪能力使你升級時更得心應手
         升級時最能賺錢 , 不用太多藥 , 而且裝備便宜..適合練功狂 , 不太會賺錢的人玩!!
         在金剛的時候更很難被秒
壞處:血太小 , 使到戰士的防禦能力被看小了 ,而且用武器 + 盾牌的時候 跳得很慢..
         和烏龜一樣  !!
pk 能力: 我個人認為戰士pk能力很弱....血小..容易被勇士秒掉..而且跳得慢
               對飛起來的弓手更是只有等死的樣子 ... 被道士電便更難打的中別人了
               戰士殺人我想只有在城入面偷襲別人才最容易成功的了!!
武器: 升級用棒子 , 長棍都可以
          pk時用 刀 或 劍 , 但要把劍雨 和 一刀斬 用得純熟 , 更要有好裝備 ...

2. 勇士
所有職業之中攻擊力最強 , 可以雙手都拿武器 , 而其他職業用不到的! ...

好處:雙手都拿武器 , 證明了攻擊力強得沒話說了 , 比其他職業優勝o既地方係
         最小都已經有四個洞了,血亦是最多的 , 可以說是近身形戰鬥最強 ,技能方面
         有化血同四海 , 可以自行回血..更可用範圍攻擊 , 使pk實力大增
壞處:開始升lv時很麻煩,血好像不由自主的流出,要用很多錢買藥.而且練級沒戰士的快
         而勇士更是眾多職業中魔法防禦最差的一個 而且裝備很貴,因為勇士最多人玩,
         所以裝備比較搶手 , 適合會賺錢,而喜歡強,殺人的玩家玩
pk 能力:可算是咁多職業入面最強大的了 , 只要裝備整好一d..基本上所有人都能夠秒掉
              攻高血多...已經係最正ga喇...更有四海技能..用雙棒圖殺新手...一次殺很多人都可以
武器:升級 用雙棒 , 棒+劍 是最好
         pk 時用雙棒 , 棒 + 刀 or 棒 + 劍 最好

3.弓手
所有職業中只有弓手會飛行能力 ,低級時靠xp , 高級後可以用體力 ,無限飛行了

好處:攻擊頻率最快 , 更加會散射 , 打寶專用 , 殺怪快而多 , 帶人更方便 ...
         更可以飛行 , 令戰士和勇士都打不到你 , 是一個幾受歡迎o既職業 !!
         而且我個人認為裝備最有特色就是弓手..非常靚!!升級更是飛快
         弓手是最賺錢的職業 , 不過大前提是要你肯付出時間打寶
壞處:最要花錢玩的職業...買箭要花費的實在太大了!!而且弓手亦沒什麼弱點
         只是攻擊力較差 , 血亦不算多而已 , 適合喜歡打寶而又愛賺錢的人玩!!
pk能力:pk強度都可以的...主要戰術是靠飛起射箭來屈人地打唔到你 , 要秒同等人士不太能
             如果追求秒人o既應玩勇士 , 弓手pk殺人是靠飛行 , 沒什麼戰術,個人意見!!
武器: 弓 -_- (多餘o既一欄)

4.道士
所有職業中只有道士才能使用魔法攻擊 , 而且分水 , 火道士 ,只有水道士才有最強的輔助技能

好處: 火: 魔攻強得很可怕 , 升等方面速度不錯 , 有強勁範圍技能可供升級
          水: 沒什麼魔攻可言的 , 升等方面主要靠組隊吸點 , 有心升亦都好快
                 更加係唯一一個職業可使用復活o既法術 , 幫戰中不可多得o既好幫手
壞處: 防禦不太強勁...容易被戰士勇士秒掉 , 對強的弓手來說亦很難戰勝
          升級時消費很大 , 用藥水用得很快 ,很花錢 ,而且初時升級時比較難..容易被怪殺死
          適合非常有心而喜歡用法術的玩家玩 , 因為升級要很專心
pk能力:火道有技術的話pk是很強大的,對戰勇的話,控制得好可以只有你打人,冇人打你
             對弓手的話便比較麻煩...如果對同時道士裝備又差不多的情況下便很難殺到對手
             而水道應該很難殺人...多數是做輔助的角色 , 如幫人 +攻防 , 復活等
武器: 法劍.................-_-

多謝大家收看,有意見可給 , 謝謝

唔錯唔錯= =高LV弓手唔可以用招*300%射7箭秒人咩= =?

我都岩岩開左個弓手玩...依家15lv><要升到23先好玩 /o\

Originally posted by hanghangchan at 2005-8-5 01:33 AM
唔錯唔錯= =高LV弓手唔可以用招*300%射7箭秒人咩= =?

秒同lv o既人都幾難.....=.=.....我個人認為集氣+速射多係偷襲用..真係pk難dddd

我想問下...
我宜家83lv,係火道
去幫4打巨蛇人(發電果隻)
但我已經有149魔防都俾佢扣127=.=
要跳黎跳去用"炎芒"黎打,升得好慢(升1lv要3個鍾以上)
即使去燒紅猴都俾佢扣49=.=
教下我點樣升得快d=.=
唔該晒

武器: 升級用棒子 , 長棍都可以
          pk時用 刀 或 劍 , 但要把劍雨 和 一刀斬 用得純熟 , 更要有好裝備 ...

其實依到少左樣....戰士用槍pk比較好的!因為招技強、好!廢話完畢

Originally posted by freezelung2000 at 2005-8-5 02:21 AM
我想問下...
我宜家83lv,係火道
去幫4打巨蛇人(發電果隻)
但我已經有149魔防都俾佢扣127=.=
要跳黎跳去用"炎芒"黎打,升得好慢(升1lv要3個鍾以上)
即使去燒紅猴都俾佢扣49=.=
教下我點樣升得快d=. ...

可以去水廉洞2/3洞電怪既...不過應該有唔少人係果到的...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

Originally posted by 笨紫潘 at 2005-8-5 03:29 AM

可以去水廉洞2/3洞電怪既...不過應該有唔少人係果到的...

邊會有火道仲一隻一隻咁電= =當然打幫2,4

組埋弓手去幫1度打啦

Originally posted by 天衣無縫 at 2005-8-5 06:15 AM

以為係水道添><

Originally posted by 天衣無縫 at 2005-8-5 06:15 AM

幫2打咩怪????
去幫4,我俾d怪電120,都唔知點解會俾佢扣咁多=.=
我fd 95lv  111魔防 俾d怪電106
而我係83lv  149魔防=.=
有冇話我知點解我會俾d巨蛇扣咁多=.=?

Originally posted by freezelung2000 at 2005-8-5 12:38 PM

幫2打咩怪????
去幫4,我俾d怪電120,都唔知點解會俾佢扣咁多=.=
我fd 95lv  111魔防 俾d怪電106
而我係83lv  149魔防=.=
有冇話我知點解我會俾d巨蛇扣咁多=.=?

其實e隻game o既裝備設定係怪怪地..數值唔代表所有
裝備主要計lv , 計品質...就係咁簡單..

我想火道啊...
難唔難玩嫁??

Originally posted by 呀倫* at 2005-8-5 09:23 PM
我想火道啊...
難唔難玩嫁??

我覺得火道開頭好難練,,
但係只要你搵到人比你吸exp,,
吸到40幾,,咁就好練喇,,

Originally posted by o0阿俊0o at 2005-8-5 09:44 PM

我覺得火道開頭好難練,,
但係只要你搵到人比你吸exp,,
吸到40幾,,咁就好練喇,,

唔好聽佢講
我隻火道就係吸到40幾
d法術除左回血就一無所用
應該要自練到招雷4lv先
因為要學火雷
到你招雷4lv天找人帶
我而家隻火道好慘

十週年勳章(賀詞)

咁姐係火道勁哂....
咁火道同弓手有冇得打嫁?

戰士xp技能孩月斬可以打到飛行中的弓手
魔攻強
差不多一下就秒到弓手

我都岩岩開左個弓手玩...依家33LV

邊個話道士得道劍用...好多都轉水道拎槍嫁啦...

我覺得弓手  升等最快  最好升  
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 11:31 PM , Processed in 0.039966 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存