2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 洗面產品起泡的方法^^ [19/5/09粉紅色文字更新! 新增blo ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 小sion子
go

[美容-分享] 洗面產品起泡的方法^^ [19/5/09粉紅色文字更新! 新增blog文及短片!] [複製鏈接]

咁gel個d又點用法,,,?
可唔可以講講  thx

我想知波波可唔可以用係洗面膏,定只係可以用係洗面粉

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

Originally posted by 卡碧囝 at 2005-11-6 05:47 PM

多油同生暗瘡用邊隻會好d呢?

似乎.....泡沫既潔淨力強d, 會比較適合
Originally posted by ㄨ念ㄨ at 2005-11-6 08:04 PM
咁gel個d又點用法,,,?
可唔可以講講  thx

答左↓↓
[quote]Originally posted by 小sion子 at 2005-11-6 04:16 PM

有機會你用潔膚液或者洗面啫喱的話, 佢個質地本身就起唔到泡, 就可以skip左起泡既程序, 在面上按摩然後過水就可以了~
不過多數起泡既洗面產品既潔淨力會強d, 潔膚液或者gel多數會比較適合乾d既皮膚~
[/quote]
Originally posted by msdos at 2005-11-7 04:43 PM
我想知波波可唔可以用係洗面膏,定只係可以用係洗面粉

原文個post有答過↓↓
[quote]Originally posted by 小sion子 at 2005-10-27 01:44 PM
係架~cc
不過經我試驗過之後基本上所有野都可以用佢黎起泡=.="
包括洗頭水沐浴露潔膚液我都試過=.="不過....潔膚液本來就唔需要起泡=.=所以出黎個效果都唔理想=.="
但洗頭水沐浴露用個咁細個既波波起泡唔係太恰當呢@_@~

[/quote]

即係倒左落手 完全唔使捽下去先  就咁達落塊面先按摩?!
同埋我想問係咪按摩完  可以用紙抹左先再沖水?!  有咩幫助?
thx

Originally posted by 小sion子 at 2005-11-8 02:54 AM

似乎.....泡沫既潔淨力強d, 會比較適合

[/quote] [/quote]
俾個牌子聽聽!
因為唔知買邊隻好!

我係男仔@@我想用去黑頸既產品..
用咩牌子好..new粗煎那 係咪男女都岩?好唔好用..
我唔識起泡wo..又冇工具..咁點=.=
就算茶上去唔得嫁咩?

經過我一番練習  e家總算可以話起到好似你咁多泡喇@@

Originally posted by ㄨ念ㄨ at 2005-11-8 07:21 PM
即係倒左落手 完全唔使捽下去先  就咁達落塊面先按摩?!
同埋我想問係咪按摩完  可以用紙抹左先再沖水?!  有咩幫助?
thx

@_@這個......我沒有研究呢><"" (我沒用過gel洗面><""" )
不過如果加水都係十個泡都起唔到既product應該就係本身唔需要起泡
使用說明有無講?.?

tissue-off既用意係先抹走多餘既然後先過水, 對比唔抹走直接過水來說, 過水既時候無咁辛苦囉@_@~
例如......我用緊既massage cream(按摩霜, 唔係洗面產品), 按完之後其實會有層油係面, tissue-off的話就唔駛過水過得咁辛苦, 否則就要不停過水先可以洗走d massage cream
Originally posted by 卡碧囝 at 2005-11-9 01:23 PM

俾個牌子聽聽!
因為唔知買邊隻好!

真係無得講架.....要自己試
我認為好用都唔代表你會接受得到架嘛.......
Originally posted by 〤蛋蛋〤傑仔〤 at 2005-11-9 05:01 PM
我係男仔@@我想用去黑頸既產品..
用咩牌子好..new粗煎那 係咪男女都岩?好唔好用..
我唔識起泡wo..又冇工具..咁點=.=
就算茶上去唔得嫁咩?

都話護膚品唔曉分男女架咯=.=""""
好唔好用一向都係主觀既姐~_~每隻護膚品都總會有佢既支持者同抗拒者架啦.....
唔識起泡又無工具, 方法一: 學, 方法二: 買起泡工具
就咁搽上去無話唔得=_=(你唔洗面都得架=o=.....), 點解要起泡個post有解釋過@_@~

tissue-off既用意係先抹走多餘既然後先過水, 對比唔抹走直接過水來說, 過水既時候無咁辛苦囉@_@~
例如......我用緊既massage cream(按摩霜, 唔係洗面產品), 按完之後其實會有層油係面, tissue-off的話就唔駛過水過得咁辛苦, 否則就要不停過水先可以洗走d massage cream
用cream 按完之後 要過水嫁?

Originally posted by 小sion子 at 2005-11-10 02:24 AM

@_@這個......我沒有研究呢><"" (我沒用過gel洗面><""" )
不過如果加水都係十個泡都起唔到既product應該就係本身唔需要起泡
使用說明有無講?.?

tissue-off既用意係先 ...

佢話WET FACE AND NECK WITH WATER. DISPENSE 1-3 PUMPS INTO HANG AND WORK INTO LATHER.
APPLY IN AN UPWARD-OUTWARD MOTION. RINSE THOROUGHLY.

Originally posted by (炎影) at 2005-11-10 04:45 PM
例如......我用緊既massage cream(按摩霜, 唔係洗面產品), 按完之後其實會有層油係面, tissue-off的話就唔駛過水 ...

係massage cream, 唔係cream=.="
兩種係唔同既產品@_@~
Originally posted by ㄨ念ㄨ at 2005-11-10 06:45 PM

佢話WET FACE AND NECK WITH WATER. DISPENSE 1-3 PUMPS INTO HANG AND WORK INTO LATHER.
APPLY IN AN UPWARD-OUTWARD MOTION. RINSE THOROUGHLY.

↑叫你起泡=.="
整濕塊面同隻手, 然後泵一至三泵落手, 再(加水)起泡
以向上和向外的手法按摩(其實呢個係洗面應有既方向, 即係由下巴往額頭方向, 鼻尖往耳仔方向咁按摩, 呢個係同毛孔及肌膚紋理相反既方向, 可以清潔得乾淨d@_@~), 再徹底過水~

Originally posted by 小sion子 at 2005-11-10 08:54 PM

係massage cream, 唔係cream=.="
兩種係唔同既產品@_@~

↑叫你起泡=.="
整濕塊面同隻手, 然後泵一至三泵落手, 再(加水)起泡
以向上和向外的手法按摩(其實呢個係洗面應有既方向, 即係由下巴往額 ...

咁係咪應該由下巴按摩先 之後鼻 最後就個額頭??
唔該晒~~~:P2:P2

Originally posted by ㄨ念ㄨ at 2005-11-13 12:54 PM

咁係咪應該由下巴按摩先 之後鼻 最後就個額頭??
唔該晒~~~:P2:P2

嗯~!
方向是向上+向外啦~

Originally posted by 小sion子 at 2005-11-13 11:52 PM

嗯~!
方向是向上+向外啦~

thxxx u a lot :)3:)3

我如果用起泡幾耐先有你果d效果 我攪左好耐都冇咩泡=.=

Originally posted by 草上飛 at 2006-3-17 12:04 AM
我如果用起泡幾耐先有你果d效果 我攪左好耐都冇咩泡=.=

如果用起泡波波就十至二十秒左右@_@~
(通常我都會好有興緻咁用成分鐘攪到好多泡泡XDDDD~)
如果用手就可能要耐d, 同埋多數效果無用波波咁穩定的呢~

如果無咩泡可以考慮加多少少水, 其實一開始有時會好似西米露咁稀的(我指洗面產品+水之後), 慢慢打圈圈d泡泡先會出黎, 同埋d水份會漸漸同洗面產品結合, 就會無咁稀~

小sion子>3<~~~~真係鍚哂你丫~~~原來以前用邊隻洗面膏洗完個面都會好緊同乾錯左一個步驟就係起泡@@~~
岩岩用NEUTROGENA隻深層淨化洗面乳試下~一開頭溝埋左好似d水咁...跟住用隻手指好似打蛋咁了下了下~~
了左差唔多1分鐘度隻手d泡泡就有你張圖d泡泡既3分2度喇@@~另外重想問一樣野睇下自己d程序有冇錯@@~
1.用水濕一濕面同手
2.落洗面乳同水~開始起泡泡
3.起完從下巴起一邊向上同向外咁打圈圈按摩
4.按到差唔多就用溫水洗乾淨個面
5.再用普通凍水拍拍個面
6.最後用毛巾輕輕印乾個面
(我未有時間去睇爽膚水同潤膚露丫~_~"如果小左呢兩樣野影響大唔大??)

Originally posted by 冰之戀 at 2006-3-17 06:21 AM
小sion子>3<~~~~真係鍚哂你丫~~~原來以前用邊隻洗面膏洗完個面都會好緊同乾錯左一個步驟就係起泡@@~~
岩岩用NEUTROGENA隻深層淨化洗面乳試下~一開頭溝埋左好似d水咁...跟住用隻手指好似打蛋咁了下了下~~
了左差唔多1分鐘度隻手d泡泡就有你張圖d泡泡既3分2度喇@@~另外重想問一樣野睇下自己d程序有冇錯@@~
1.用水濕一濕面同手
2.落洗面乳同水~開始起泡泡
3.起完從下巴起一邊向上同向外咁打圈圈按摩
4.按到差唔多就用溫水洗乾淨個面
5.再用普通凍水拍拍個面
6.最後用毛巾輕輕印乾個面
(我未有時間去睇爽膚水同潤膚露丫~_~"如果小左呢兩樣野影響大唔大)

^^成個程序都無咩問題喔~
洗面方向有好幾個講法, 我自己鍾意bottom-up姐@_@ (即係由下至上)
其實有d人話應該都係top-down的(由上至下), 亦有人話應該由T字位洗起, 因為初初泡泡既潔力最強, 應該洗左最多油脂既部份先~等泡泡潔力無咁強既時候先洗面珠~

個人認為3-step才是比較完整的基本護膚步驟@_@~不過影響大唔大其實係睇你自己個皮膚而家既情況~
因為化妝水係為洗面後既皮膚補濕, 同埋有一個再清潔既作用(抹去洗面產品的殘漬), 同埋調整皮膚為接下來搽既護膚品作好準備~
而潤膚露就係補濕~滋潤~鎖水一類既用途
我自己就會覺得淨係洗面的話, 之後皮膚水份會比較容易流失, 之後就一係會覺得乾, 一係會出油, 所以我會傾向做足全套@_@~
至於你自己點選擇就要看看你的皮膚狀況囉~(同埋看看經濟狀況~cc)

我之前都係覺得起泡好唔搵定....

一時多水太稀~有時太小水~

起泡用既時間太多......又煩....起得唔好又洗得唔好

所以呢!! 我依家懶~

用d泡泡洗面~"咁"出黎就係泡~又搵定又快~又唔洗花時間:ma2:

我想問下~
Claean & Clear <<<呢支洗面野~起唔起到泡泡架==?

因為我平時都係隻手整左d水之後就唧d洗面野出黎~就捽面架啦~_~"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:25 AM , Processed in 0.036790 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存