2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 軒轅劍系列 ~~~你最愛的一套軒轅劍~~~
返回列表 發新帖 回覆
樓主: oliver2005
go

~~~你最愛的一套軒轅劍~~~

軒轅劍參GE兩隻我都好鍾意

Originally posted by @風之谷@ at 2005-12-20 09:58 PM
軒轅劍參GE兩隻我都好鍾意

呢2隻當然最好玩架la~~~
故事正,
2d又好個3d,
起碼d人唔會起角先la................

天之痕真係好正=.="

我第2隻買既正版game-.-v

(做左咁耐人買得果3隻正版電腦game ja我-.-")

天之痕:結局夠煽情(褒),戰鬥系統係咁多代最好既,配角如郡主和宇文拓性格色彩強烈,有好多令人難忘既劇情,好似玉兒自毀容顏、師徒因誤會和價值觀不同而決裂、宇文拓甘願背負罪疚受千夫所指而力挽狂瀾、郡主在愛情和對撒旦的忠誠之間的抉擇等,而且都同"天之痕"依個主題暗合。
暫時諗到既缺點係:主角相比配角較為失色,陳靖仇還是一般rpg的典型主角,小雪玉兒好似倒模仙劍的月如靈兒,但比後者遜色。

楓之舞:有濃厚的歷史感,由於本人係中史迷,所以好有耐性同路人甲乙"對話",亦獲得唔少小知識如周人結婚的程序。
輔子徹係我喜愛的rpg角色之一,個性灑脫、幽默、有親和力,令玩家容易代入角色,佢同疾鴻的鬥嘴有周星馳遺風,輔紋的月下談情係最唔刻意、幽默的rpg愛情場面。

唯一唔滿意的:迷宮太長同boss公認全系列中最廢。

軒3:冇劇情,主角冇個性,結局爛,除左音樂好聽之外諗唔到其他優點。

仲有凡係外傳主角都冇機會用軒轅劍~我反而希望其他神器如東皇鐘和昊天塔佔多d劇情。

[ Last edited by sutherland on 2005-12-28 at 05:52 AM ]

講劇情梗係天之痕好~.~但係冇咩難度,去打青蛙就60級,練埋個藍格怪衣就爆到機
同埋呀~赤龍牙同封雪刃點解要咁遲先拎到喎~想練100%熟練太難了
而且我好鍾意玩隻符鬼@_@

Originally posted by 悟劍 at 2006-1-1 12:08 AM
講劇情梗係天之痕好~.~但係冇咩難度,去打青蛙就60級,練埋個藍格怪衣就爆到機
同埋呀~赤龍牙同封雪刃點解要咁遲先拎到喎~想練100%熟練太難了
而且我好鍾意玩隻符鬼@_@

唔練咁高lv咪得囉~

記得果時好高lv打三大隱藏boss,死過幾次先贏~

Originally posted by sutherland at 2006-1-1 01:38 AM

唔練咁高lv咪得囉~

我剩係好記得我點入都入唔到去同個demo ge其中一個成員講野..........
同佢講野就打其中一個隱藏boss(好似係故事一開始沒耐,同陳輔一齊冰封果隻.....唔記得個名)
最後要用人地個save去打............

[ Last edited by oliver2005 on 2006-1-2 at 11:43 AM ]

Originally posted by sutherland at 2006-1-1 01:38 AM

唔練咁高lv咪得囉~

只係隻饔饜較難打..其他都好易打

其實我想問絕技點樣練架~?我硬係練唔到小雪.玉兒同張烈最後果招~

我only play過蒼之濤= =

軒1---以以前黎講算唔錯..雖然係格仔人..但係戰鬥方面都ok..簡單易明..但太短...好快就爆機
軒2---進步左好多.....個個角色都有唔同專長....
楓之舞---同軒2大致差不多...但劇情較吸引人...入面個機械人都算係夠創新
軒3---畫面正好多...又有d魔王俾你做支線去打...不過唯一唔好既就係戰鬥時..行動值一滿..其他人行動值都會繼續儲..要自己禁停先得...不過天之痕已經將呢樣野改左...
天之痕--2d畫面極限.水墨畫做背景....劇情創新....圍繞住天人魔3界....仲要玩家先入為主咁慣性覺得主角做既野係對...但天之痕就反轉...主角一開始就係錯.....劇情去到最後..選擇救唔救玉兒真係令唔少玩家流左幾多馬尿
軒4---對比天之痕差左....畫面以當時3d黎講算ok...但入面迷宮又多又長...一hand機or死左就大獲....徐非用神秘果
劇情麻麻地.....唔夠感動人..戰鬥畫面打果時太快.....令人暈暈地
蒼之濤---各方面都比軒4好左...可以話同天之痕差唔多....3d版天之痕..
以上係自己玩完出黎感受...唔係copy..
軒伏,軒網冇玩過...剩係鐘意軒轅劍rpg...不過大宇出既2隻主打rpg反而好似仙劍個朵響d.....不過仙劍我一隻都冇玩過,,,唔知點
已有 1 人評分威望 收起 理由
大內高手 -30 copy reply

總評分:  威望 -30   查看全部評分

Originally posted by 大內高手 at 2005-12-13 09:18 PM
軒1---以以前黎講算唔錯..雖然係格仔人..但係戰鬥方面都ok..簡單易明..但太短...好快就爆機
楓之舞---同軒2大致差不多...但劇情較吸引人...入面個機械人都算係夠 ...

Originally posted by 新仔來的 at 2006-1-4 04:27 PM
楓之舞---同軒2大致差不多...但劇情較吸引人...入面個機械人都算係夠 ...

一樣...................

i like軒轅劍參 - 雲和山的彼端
now playing 軒轅劍參外傳 - 天之痕

聽講…
就快出軒轅5…
希望到時又有一翻新竟象…

Originally posted by chunchunwai at 2006-1-5 02:06 PM
聽講…
就快出軒轅5…
希望到時又有一翻新竟象…

係呀~~~
個故事會更神話化~~~
應該會好玩好多~~~~~~

爆左天之痕
都係雲和山的彼端正d

Originally posted by ┌ 籃球 』 at 2005-12-13 10:36 PM
玩完天之痕後見到ga 3 d畫面真係覺得差好遠
大概3d技術仲未夠好易得黎ga感覺
所以我冇完軒4之後ga (唔知有冇人同我一樣呢=.=")
如果第日有軒5用反水墨畫做背景一定要走去買黎玩

假如你覺得軒4畫面差的話
當你玩完軒轅伏魔錄
就知道咩叫做------低處未見低

=.=我覺得軒轅劍2好玩D.O.有煉妖壺玩-.-而且煉妖壺吸曬成個世界入去=.=

咁係唔係要玩左軒三先~
然後先玩軒三外傳 - 天之痕?

Originally posted by ^^可樂仔^^ at 2006-1-15 10:44 PM
咁係唔係要玩左軒三先~
然後先玩軒三外傳 - 天之痕?

你可以掉轉玩先都得,
因為外傳都有小小關係到軒三,
好似有關主角同妮可ge事:
點解主角一開始就有煉妖壺等等
都可以係玩完外傳後就知道
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 04:06 PM , Processed in 0.037737 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存