2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 卡巴拉島 卡巴拉島 遊戲資料專區 冷酷龍配點與分析
go

冷酷龍配點與分析 [複製鏈接]

如果你用過冷酷龍,不論技能還是升級,也該會為配點而感到煩惱.
以下係小弟睇過N個卡巴拉討論區得出黎既意見~~ 希望幫到大家啦 @@

首先~當大家開創冷酷龍呢個角色時,屬性配點一定唔可以亂禁..因為佢會影響到你日後揀光龍定係暗龍既決擇!

4魔4感型
-優點:命中異常既高..跳級打怪都好少出現miss ~暴擊率出現次數亦頗高~~負重量好(有人話4感可以順手賺錢錢,不過我對呢個講法有所保留)
-缺點:貧血的人..通常比怪打一下就冇左3分1 / 一半血..所以要帶好多水 -3-..

4魔3感2魅型
-優點:前期比較好練~唔會比人扑一下就要食水~
-缺點:後期打高級怪開始會出現miss狀..令人十分煩惱 =_=""

4魔4魅型
-優點:單人行事冇問題~任打唔嬲少拍水 0.0 (防高血高)
-缺點:經常出現miss狀!!

4魔4攻型
-優點:唔用魔法都可以扑人--.."
-缺點:使用魔法時經常miss~而且血防又唔高..

(打*代表建議使用)

升級配點:全點 魔法力 !! (魔攻極高)
                   3魔法力 1幸 ~ (魔攻一般 . 命中修正 .  4魔3感2魅型較適)

上面就教左大家點樣配屬性點數 . 但因1轉後只可選擇修練光或暗龍~~所以跟住落黎就係揀 光龍 同 暗龍 既時候啦 !! (影響日後1轉既出路)
(P.S:魔法師既TM點數只係緊緊夠用~唔可以同時練光同暗,請大家留意 !!)

光龍 (必練技能 : 指環攻擊 --20TM等級技能)
冰箭 1 lv ------> 專注施法 ------> 指環攻擊 10 lv ------>  治療 10 lv ------> 強化魔力 1 lv -------> 提昇魔攻10 lv -----> 強化指環 10 lv

(有人會問專注回魔駛唔駛練~因人而已~ 只係回魔快dd~最多只好點 1 lv !![治療 10 lv後可練] )
P.S:如無必要.專注施法如果無需要就唔駛點,因為要成5TM先可以學.. /.\ ..."
                **能力高既人. 最好將指環攻擊,提升魔攻,強化指環升成大師級!!**

暗龍 (必練技能 : 冰箭)
冰箭1 lv ---> 專注施法 -----> 治療10 lv ---> 強化魔力 1 lv ----> 提升魔攻 10 lv----> 冰箭 10 lv ----> 冰箭連擊 10 lv

(P.S:冰箭千祈唔好一開始就點爆佢~因為佢既mp消耗同冰箭攻擊力唔成正比..冰箭10 lv 同 冰箭 1 lv 攻擊力相差唔大~ 但MP消耗就多成百幾.. 所以我建議大家如果玩暗龍. 就等到TM 50時.先一次過升爆冰箭再學冰箭連擊 !! 其次~~ 專注施法可以話一定要學.因為冰箭既出技時間比較耐~~ 叫得支箭出黎就比怪扑到呆呆了= =")
一樣講法~~ 能力高既人 . 就將 提昇魔攻升到大師~~ 其次就同時將 冰箭+冰連升成大師級 !!

***1轉後既技能好多都需要前置技10級~~ 例如做暗龍..1轉後會有招技需要冰箭10 lv~而光龍都係一樣~~1轉後既技能都係要指環攻擊10 lv作為前置條件 ~~ 所以大家揀做咩龍..一定要慎重考慮啊 !! ***

暫時就講住咁多先啦~~希望幫到大家@@"

[ Last edited by 影之豪少 on 2006-4-10 at 10:45 PM ]

如果我3點魔力1點魔法呢-.-

小弟認為法師的MP不用點也足夠使用的了!! @@"

請問   鍊白跟鍊暗   人物生級時  點數分別是點什麼?
而且1轉後  人物圁數  跟技能點數  是不是也可以重點@@a

1轉後能不能重點.. 我並沒有這方面的資料 = =" sorry啊~
至於升級時點的最好便是全魔法力吧 ^^"
如果自己命中不高, 便點 3魔法力 1幸 ~~

哪麼是不是   黑魔和白魔的魔法  都是以靠   魔法力  來說的
我朋友跟我說  白魔是看魔法防禦=.=

暗龍技能配點

大師 冰箭攻擊  12tp
Lv1   專注施法  5  tp
大師 蛛網降敏  13tp
大師 黑霧降攻  12tp
大師 冰箭連擊  16tp

Lv1   束縛術   5  tp
Lv1   闇之契約  0  tp
大師 地獄之炎  13tp
大師 伊希爾之炎 12tp
大師 亡靈之槍  15tp

以上既資料同你講既資料同邊一個好?
我跟足上面所寫了,咁學了-.-?錯左:?

*4魔3感2魅型
-缺點:後期打高級怪開始會出現miss狀..令人十分煩惱 =_=""

下-0-都唔多miss喎...
呢個已經係最好個個架啦...
4魔4感好易死架...
死左咪仲衰...

Originally posted by 一岡仔一 at 2006-4-3 11:47 PM
暗龍技能配點

大師 冰箭攻擊  12tp
Lv1   專注施法  5  tp
大師 蛛網降敏  13tp
大師 黑霧降攻  12tp
大師 冰箭連擊  16tp

Lv1   束縛術   5  tp
Lv1   闇之契約  0  tp
大師  ...

小弟認為~ 蛛網降攻 及 黑霧降敏  ,要有多餘既TM點數先好去學囉 @@" 因為如果你跟我既點法去做既話~TM點數係緊緊夠用 ~~ c_C"
而你提供既呢個點法我認為有問題存在!! 因為你冇學提昇魔攻.. 唔好睇少呢招技能啊~ 因為佢10 級已經可以上升數十%既魔攻.. (有關數據請自行查詢= =")
至於一轉後既技能點法我不予置評~ 因為我暫時都未分析同埋考慮過呢方面既資料 = =".. (講真..家陣開放左一轉未我都唔知 -.-.. 何況升到50TM..人60 lv 都有排攪 @@" 嘿嘿)

最後提醒你一點 !! 當你未夠lv 去學冰箭連擊時~ 千祈唔好將冰箭升級 !! 因為 1 lv冰箭 同10 lv冰箭攻擊差唔大~ 但MP消耗差就破百 -.-.. 如果閣下想做間龍既話~ 就要用冰箭 1 lv 捱到TM 50 lv 先好將冰箭先lv = ="
(冰箭連擊需要冰箭10 lv先可以學@@")

以上只係個人意見~ 希望幫到你啦@@!!

Originally posted by popofofo at 2006-4-4 12:01 AM
*4魔3感2魅型

下-0-都唔多miss喎...
呢個已經係最好個個架啦...
4魔4感好易死 ...

請問一下.. 你可曾嘗試去打一些比自己高10多級以上的怪呢@@? 再者~ 要擊中等級較低的怪並不困難~但後期30 - 80級的怪..要打中他們就要花點MP了 @o@" 小弟現在21級~4魔4感型~昨日去了打37級的木乃E,命中率只有約70-80% -3-" 假如日後要面對更高等的怪~~4魔3感2魅型花的MP量就大了 @@" 對嗎 xox ??

不過你說得對 ! 4魔4感的確易死 =.=.. 只要比怪暴擊一下就有免費機票使用了 = =" 真是XYZ orz

以上只是小弟的愚見= ="

Originally posted by FOK0407 at 2006-4-3 11:12 PM
哪麼是不是   黑魔和白魔的魔法  都是以靠   魔法力  來說的
我朋友跟我說  白魔是看魔法防禦=.=

@o@!! 這一點我沒考慮到=.=.. 只知道魔法力越高,,打怪便越痛 .. 1轉前的攻擊技能不論是光還是暗.都是由魔法力的多寡而影響魔攻 .. 但是一轉以後分光暗龍時.. 我就不知道魔防有沒有對技能作出影響了..

希望有呢方面資料既玩家幫幫手~留一留言啦@@" 嘿嘿~~

不過我認為..魔法防禦是不會影響魔法的攻擊力~!! 只會影響魔法防禦力 -.-.. " 官網也有寫的 xD!""

謝謝你了^^
我還有一個問題...
我以前不小心點了8級冰箭...
現在又學了10級子環
哪鍊白還是暗好

人物*4魔3感2魅

現在25級    全點魔法力
可是現在打怪會常常miss  現在是不是都點幸運比較好?

我就係覺得唔夠用先+1點魔法-.-
咁魔法暴風呢d招係暗定光學

Originally posted by FOK0407 at 2006-4-4 06:00 PM
謝謝你了^^
我還有一個問題...
我以前不小心點了8級冰箭...
現在又學了10級子環
哪鍊白還是暗好

人物*4魔3感2魅

現在25級    全點魔法力
可是現在打怪會常常miss  現在是不是都點幸運比較好?

你同時間練了 冰箭8級 及 指環10級 嗎= =??
我建議你重練 -.-.. 因為日後的TM點數會不足夠使用 -0-" (只是建議~如果你不想重練,可把這人物練白 @@")

出現miss這問題~ 我建議你日後升級都點 3魔法力1幸運~~
不過最好就是現在升級時..全點幸運,要把自己當作1級時已經是加3魔法力1幸運~ 1 - 25 級.. = 點過 72點魔法力, 24點幸運~~ 你可以由26級至31級都全點幸運~這樣命中才會較高~~
你現在25級~ 點3魔法力1幸 或是 由26-31級全點幸運~ 你自己決定吧^^" 因為這都是因人而已 c_c.. 但是,,如果你以3魔法力1幸來配點~魔法力會較其他人低唷~~ 這是要慎重考慮@@!!

希望幫到你勒 :)"

Originally posted by 少爺豪 at 2006-4-4 06:01 PM
我就係覺得唔夠用先+1點魔法-.-
咁魔法暴風呢d招係暗定光學

問得好 !o!~~!!
暴風 我之所以冇寫d資料出黎 , 全因為佢一轉後冇絕招 !o!"
光龍 暗龍 . 1轉後分別都會有一招最強技能.. 分別是 光:等離子衝擊 (115TM 等級可學)  暗:亡靈之槍 (90TM等級可學) 但唯一係 暴風 冇絕招 -.-".. 所以我唔建議你練暴風型

(日後開放左暴風絕招另計 =.=..")

Originally posted by 影之豪少 at 2006-4-4 05:12 PM

小弟認為~ 蛛網降攻 及 黑霧降敏  ,要有多餘既TM點數先好去學囉 @@" 因為如果你跟我既點法去做既話~TM點數係緊緊夠用 ~~ c_C"
而你提供既呢個點法我認為有問題存在!! 因為你冇學提昇魔攻.. 唔好睇 ...

跟足你方法重玩了~而家26lv~

睇睇先

qqqqqq

我想問
4魔3感2未
+點點解+3魔攻,1幸(加返命中)
點解唔加命中呢???

Originally posted by takman2626 at 2006-4-5 10:00 PM
我想問
4魔3感2未
+點點解+3魔攻,1幸(加返命中)
點解唔加命中呢???

問得好@@" 我聽人講. 魔法命中係由幸運黎決定嫁 , 我諗 命中 <-- 係物理攻擊先要加

但係官網係話幸係+x怒一擊同合野命中率=.=
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 03:30 AM , Processed in 0.036502 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存