2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 暗瘡 / 暗瘡印專區(請勿另開暗瘡問題post) ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 小sion子
go

[美容-皮膚問題] 暗瘡 / 暗瘡印專區(請勿另開暗瘡問題post)

原帖由 keikei123 於 2006-11-26 08:53 PM 發表

哦..白色應該係粉刺~
咁你清潔o個方面應該做多d功夫啦~~may be你皮膚係油性~~咁就唔可以同清水洗~
o個兩支野就係可以幫助去印~~~

咁點同你買

原帖由 └風雲┐ 於 2006-11-26 10:58 PM 發表

咁點同你買

屈人寺..萬寧搵下吧-.-'''

回復 #82 火狼cool 的帖子

...你搵到你就買la...其實我搵過....搵唔到.....
..你喜歡,,,,可以慢慢搵.:)2 呵呵

最近塊臉生左好多豆豆,但我每天早晚都用洗臉乳(FANCL)洗臉,夜晚大約都係1-2點訓,多數都唔出街係屋企打機,唔知係唔係生活有D唔正常,所以出多左暗瘡呢?><   有咩方法係唔洗點用錢都可以令塊臉無出咁多豆豆?  係唔係要改下D生活習慣?
順便問埋! D暗瘡出左己見到膿,D瘡又無咁痛係唔係可以用暗瘡針,針D膿出黎?

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

我有一個問題....就係暗瘡完個d位  次次都會損左ga
仲要勁耐都唔好番...

回復 #83 keikei123 的帖子

邊兩枝野呀???係唔係我用緊蘆薈個兩枝??

原帖由 └風雲┐ 於 2006-11-26 10:58 PM 發表

咁點同你買

收pm呀~~~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 小BaLL 於 2006-11-27 10:53 PM 發表
最近塊臉生左好多豆豆,但我每天早晚都用洗臉乳(FANCL)洗臉,夜晚大約都係1-2點訓,多數都唔出街係屋企打機,唔知係唔係生活有D唔正常,所以出多左暗瘡呢?><   有咩方法係唔洗點用錢都可以令塊臉無出咁多豆豆? ...

暗瘡的主要成因是甚麼?

踏入發育期,人體內分泌(尤其是男性荷爾蒙)旺盛,刺激皮下油腺脂分泌,令到油脂比平常多,加上皮膚腺導管狹窄,遂令油脂腺管出現阻塞現象,引致發炎,再加上坐瘡桿菌滋生,就會演變成 暗瘡。暗瘡的分佈視乎油脂腺的分佈而定,若油脂腺集中額上,出暗瘡時額上的情況就比較嚴重。而我們肉眼所見的暗瘡病徵,亦視乎暗瘡的發炎程度而定,例如只有油脂積聚、沒有發炎的暗瘡,那只是一些白色的丘點(即所謂白頭);當發炎後,這些丘點就會變成紅色;如果有很多白血球細胞累積,便有可能演變成膿頭;如果發炎處在皮膚低層,甚致會演變至囊狀暗瘡。

治療暗瘡有甚麼方法?
治療暗瘡有兩大層次:一、對皮膚的打理,二、藥物的治療。暗瘡是正常發育的現象,面上長一、兩顆暗瘡是完全可以接受的,也是成長的過程。暗瘡主要是油脂分泌過盛,以及油脂腺管阻塞引致,所以我們應該在皮膚打理上特別關注,以去除油脂/不增加皮膚的額外油脂為原則。我們要培養每天洗面的習慣!暗瘡與邋遢沒有多大關係,所以不用大力去擦,而每天洗兩次面已經足夠,很多時候,用力擦面有反效果,令到暗瘡更加發炎和紅。

在護膚方面,譬如冬天要用護膚品,或者女士們用化粧品,應選擇一些不含油性 (oil free) 的產品,如果讓油脂積聚,就會導致暗瘡惡化。此外,在夏天時,很多時候也需要塗太陽油,應選擇一些不含油性和防曬度數 (SPF) 不高的(因太高的話,油身就會相對較厚,阻塞毛囊)。足夠睡眠也非常重要,如果心情緊張,睡眠不足,暗瘡便會愈來愈嚴重。

食物方面,一直以來,牛肉、蛋、海鮮等都被指會刺激暗瘡,其實這是沒有科學根據的。問卷調查顯示, 98% 以上的暗瘡患者不會受食物影響,其中只有很少數會因奶類食品(如巧克力、芝士)和煎炸食物令暗瘡情況轉壞,所以,暗瘡患者通常都是毋須戒口的,除非發現進食某種食物後, 24 小時內暗瘡情況轉壞,才應盡量避免該種食物。一般而言,溫和的陽光(紫外光)有消炎作用,對部份暗瘡患者有幫助,但在烈陽之下,加上潮濕的天氣,有時會令毛囊容易閉塞,令暗瘡趨於嚴重。避免觸碰暗瘡患處,如在額上有暗瘡,便不應讓頭髮或帽將之蓋著,又例如暗瘡長於胸前或背部,最好就別穿緊身衣服。做完運動、出汗後,應盡快洗澡,換回乾爽衣服。對於輕微的暗瘡患者,若能做齊上面所說的,其實已很足夠

飲食方面有冇咩要注意?
禁忌:

煎炸油器食物少吃,儘量少用過濃化妝品。

你照足做,你d暗瘡一定會改善~:)

原帖由 笨蛋仔 於 2006-11-27 11:32 PM 發表
我有一個問題....就係暗瘡完個d位  次次都會損左ga
仲要勁耐都唔好番...

你唔好用手去整佢~
有暗瘡都唔應該去吱佢,會有"那"~~~
到佢給焦洗面o個時都要小心~~唔係又會整到有"那"
要等佢自然咁好~~唔好手多多"mi"佢~
唔係真係變左笨蛋仔,唔靚仔~:D
我會茶野等佢多d好~
我想問你你有暗瘡時會唔會茶野???????????
如果有~你唔好用d有酒精成分的~要好hurt皮膚,同埋會抽晒你皮膚水分~~~~

原帖由 alex_kitkit 於 2006-11-28 12:21 AM 發表
邊兩枝野呀???係唔係我用緊蘆薈個兩枝??

是呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

回復 #90 keikei123 的帖子

其實係唔係每日臨訓先茶最好?唔好朝早出街茶

回復 #91 alex_kitkit 的帖子

如果嚴重就早晚查
出街之前唔好查蜂膠!!!~因為街上的塵會拈落快面到~會阻礙毛孔!!!
其實............你買果時有冇問清楚??
如果有咩唔識可以問我,同我個fd~
因為我地遲d會去上美容班~^^
學更多關於e方面ga野~

原帖由 alex_kitkit 於 2006-11-29 11:00 AM 發表
其實係唔係每日臨訓先茶最好?唔好朝早出街茶

早晚...

11點之後用效果最佳~

原帖由 keikei123 於 2006-11-29 09:44 PM 發表
如果嚴重就早晚查
出街之前唔好查蜂膠!!!~因為街上的塵會拈落快面到~會阻礙毛孔!!!
其實............你買果時有冇問清楚??
如果有咩唔識可以問我,同我個fd~
因為我地遲d會去上美容班~^^
學更多關於e方面ga野~

你專修美容??= =

原帖由 火狼cool 於 2006-11-29 10:42 PM 發表

早晚...

11點之後用效果最佳~

只要個人喜歡..什麼時候用都可以~:P
可是~9~10點係皮膚更新~所以 e 個時候用sin係最佳~
最好就俾查完就訓~俾d皮膚休息下:)2
原帖由 火狼cool 於 2006-11-29 10:43 PM 發表

你專修美容??= =

我唔係專修的~只係有興趣~報左d couse 讀~遲d會有証書~
到時可以回答你地更多唔識的問題~呵呵;)

原帖由 keikei123 於 2006-11-29 11:25 PM 發表

可是~9~10點係皮膚更新~所以 e 個時候用sin係最佳~
最好就俾查完就訓~俾d皮膚休息下:)2

我唔係專修的~只係有興趣~報左d couse 讀~遲d會有証書~
到時可 ...

o..-.-'''

用砂糖加水洗面..去印既效果唔錯WO@_@’’

日日用其實好唔好呢?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 火狼cool 於 2006-11-24 12:45 AM 發表

有咩可以滋潤??= =

同埋滋潤既野..係咪有D唔岩有暗瘖既人用??= =

對於油性皮膚黎講, 唔需要額外用護膚品去補充皮膚既油份, 但仍然需要補充皮膚既水份
之所以一直猛話滋潤滋潤滋潤滋潤, 就係因為大部份(尤其呢度)既人都覺得自己係油性皮膚, 要諗就諗點控油, 咁多油唔方唔滋潤自己塊面啦
但其實皮膚真正需要既係水份, 油份係從屬既 - 因為油份可以包住水份, 防止皮膚水份散失
所以"有暗瘡/油性皮膚唔需要潤膚"呢個觀念係錯既
只不過大家選擇潤膚產品既時候可以揀d質地容易吸收既, 不含油份既, 主打補充皮膚水份, 就可以令皮膚狀態變得穩定

補水既另一個正面作用係可以間接減少油脂分泌
尤其最近天氣咁乾燥, 皮膚如果覺得自己乾就會係咁分泌額外油脂, 所以如果能夠補充足夠水份, 就唔會係咁分泌油脂, 間接就減少左油脂分泌了~
原帖由 雲亮 於 2006-11-25 12:57 PM 發表
小第都係好小經驗:(
不過我用個地美白多數都有油
塊麵會生豆豆嫁
我估應該18以上用會安全d
你都係問小s子;)la= =

美白產品含唔含油我倒又唔太清楚.......
不過美白產品會刺激現有暗瘡, 而唔係引發暗瘡 (否則豈不是無人敢用美白產品=_=?)
所以說要先令自己塊面無晒暗瘡, 先會有比較多辦法處理暗瘡印問題
皆因磨砂同美白mask都對淡印有幫助(亦對去暗啞、去黃有幫助), 但會刺激到暗瘡~
原帖由 alex_kitkit 於 2006-11-25 07:20 PM 發表
當然唔係18歲之後先安全d啦,我今年21都好多豆豆呀~

一般來說係"過左青春期"暗瘡會逐漸減少, 因為油脂分泌會無咁旺盛~
但大家也需要知道, 青春期幾時過是因人而異的呢.....
原帖由 火狼cool 於 2006-11-25 07:47 PM 發表

驚刺激到暗瘖..令佢惡化掛-.-

觀念正確^^
原帖由 alex_kitkit 於 2006-11-26 02:12 AM 發表
油性皮膚好就好在冇甘易有黑眼圈

黑眼圈其實與皮膚色素及血液循環有關, 而與油脂分泌無關
所以唔會話油性皮膚就無咁容易有黑眼圈既~
原帖由 火狼cool 於 2006-11-26 05:07 PM 發表
慘就慘在多暗瘖-.-'''
乾性皮膚有咩好同唔好-.-??

乾性皮膚油脂分泌不足, 遇上而家咁既天氣(或者再凍既時候)皮膚感覺會好繃緊, 甚至會甩皮
同埋乾性皮膚比較脆弱, 容易敏感發紅
長遠來說, 乾性皮膚比較容易有皺紋乾紋一類
唯一所謂既好處就應該係因為油脂分泌無咁旺盛而無咁多暗瘡既煩惱(但絕對唔係完全無~_~)
原帖由 keikei123 於 2006-11-27 09:51 PM 發表
...你搵到你就買la...其實我搵過....搵唔到.....
..你喜歡,,,,可以慢慢搵.:)2 呵呵

好串>x<~~~
原帖由 火狼cool 於 2006-11-27 06:48 PM 發表
屈人寺..萬寧搵下吧-.-'''

其實講過好多次, 屈臣氏同萬寧只買到好少數既護膚品, 要買護膚品正常都唔應該諗起佢地
更正常既諗法會係諗起sasa, 卓悅一類有唔同種類貨品賣既地方, 或者各個品牌既專門店
打個譬喻, 你要買波衫, 都唔會諗起女人街, 而係諗起專門賣唔同種類波衫既店舖, 或者諗起nike/adidas一類專門店吧....?
原帖由 小BaLL 於 2006-11-27 10:53 PM 發表
最近塊臉生左好多豆豆,但我每天早晚都用洗臉乳(FANCL)洗臉,夜晚大約都係1-2點訓,多數都唔出街係屋企打機,唔知係唔係生活有D唔正常,所以出多左暗瘡呢?><   有咩方法係唔洗點用錢都可以令塊臉無出咁多豆豆? ...

其實以最近既天氣來說, 洗面之後應該為皮膚提供滋潤, 皮膚狀態先會比較穩定~
尤其你已經唔出街, 理論上沾到街上灰塵既機會已經少左, 但因為皮膚本身會分泌油脂(如果皮膚缺水, 油脂分泌就更嚴重)
便宜既補濕方法可以係日日敷礦泉水面膜~
去卓悅或者sasa買壓縮面膜紙, 多數係圓形扁身既, 一包十幾廿粒, 大概$20左右
然後買飲得個d礦泉水(唔好買蒸餾水, 會有反效果), 倒落一粒面膜粒度, 粒壓縮面膜就會發脹變成一張paper mask~敷10min左右就ok~(唔駛過水~)
算係一個平得黎可以為皮膚補充水份既方法~
當然, 如果係補水之餘搽返d鎖水既護膚品就更好啦~
原帖由 keikei123 於 2006-11-29 11:25 PM 發表
最好就俾查完就訓~俾d皮膚休息下:)
到時可 ...

正確來說是十一點至一點, 是身體荷爾蒙分泌最旺盛的時段~
所以人應該在這個時候睡覺對身體最好~(不過我相信對好多呢度既人黎講, 都無咩可能呢個時間訓~oo~)
原帖由 火狼cool 於 2006-11-30 12:22 AM 發表
o..-.-'''
用砂糖加水洗面..去印既效果唔錯WO@_@’’
日日用其實好唔好呢?

其實本身提倡砂糖洗面既人係話一日用三次既....
但多半睇到既人都會抨擊咁樣太刺激皮膚了, 尤其糖粒其實都唔算幼細, 容易磨損皮膚呢~

對於油性皮膚黎講, 唔需要額外用護膚品去補充皮膚既油份, 但仍然需要補充皮膚既水份
之所以一直猛話滋潤滋潤滋潤滋潤, 就係因為大部份(尤其呢度)既人都覺得自己係油性皮膚, 要諗就諗點控油, 咁多油唔方唔滋潤自己塊面啦
但其實皮膚真正需要既係水份, 油份係從屬既 - 因為油份可以包住水份, 防止皮膚水份散失
所以"有暗瘡/油性皮膚唔需要潤膚"呢個觀念係錯既
只不過大家選擇潤膚產品既時候可以揀d質地容易吸收既, 不含油份既, 主打補充皮膚水份, 就可以令皮膚狀態變得穩定

補水既另一個正面作用係可以間接減少油脂分泌
尤其最近天氣咁乾燥, 皮膚如果覺得自己乾就會係咁分泌額外油脂, 所以如果能夠補充足夠水份, 就唔會係咁分泌油脂, 間接就減少左油脂分泌了~

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

甘樣..依家用多d補濕就ok係咪??=.=

如果我晚上用完去印精華之後大約等幾耐之後再用sleeping mask?= =

之前聽位會員講話fu一d 有紅酒成份既mask可以去黃+暗啞...

會唔會影響暗蒼??

同埋有邊隻好介紹??

因為都比較少見.. . .

回復 #97 小sion子 的帖子

我唔覺得我串wo...佢有佢自由~佢喜歡點做我阻止唔到~我都回左佢..
果d地方冇...
多謝你更正我的錯誤~有咩錯誤要多多包涵
我只係黎分享我用過的心得同我親眼見的事實
所以我冇講咩牌子~我站在用家的立場係覺得e個產品好用~而且比較其他大牌子便宜
~所以都唔怕貼相俾你地睇~
我冇呃人的!!!!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:03 AM , Processed in 0.032052 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存