2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 [七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: quenthai
go

[七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新出版資料) [複製鏈接]

原帖由 quenthai 於 2007-7-15 01:45 AM 發表

其實我覺得3集都好正,淨係悲劇o既話第2集o既悲慘程度仲勁過第一集。
第三集主要係講初季,所以先會令d想睇郭公同詩歌o既人覺得到喉唔到肺姐

話說第2集我覺得純死得好無辜囉-.-

其實第3集我主要只係想睇佢地3個搵到郭公之後既事.....
不過諗唔到佢講搵哥陣既野長過搵到之後既咁多....
老實講....第3集前段我都係掃讀的說-w-

我想問  小說中文 出到第幾本?

我在網上只找到1-3本的中文

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-14 09:23 PM 發表

詩歌個家姐....都唔錯既...
不過要講家姐既話,大助個家姐好d
小說第3集前段都係講詩歌,初季同夕
3個去搵郭公既野....老實講有d悶-.-.....
不過係中段同霞王打哥到又幾好睇............
最正既都 ...

第3集 仲有講 C   

我覺得講C個到先正

個C  為左郭公 做左好多野= =~

原帖由 魔之殺神 於 2007-7-17 04:07 AM 發表

第3集 仲有講 C   

我覺得講C個到先正

個C  為左郭公 做左好多野= =~

味睇第3集哥陣我以為c係個大姐姐-.-
睇第3集哥陣發現c係個細路女...
哥陣有d o咀- -

原帖由 魔之殺神 於 2007-7-17 04:04 AM 發表
我想問  小說中文 出到第幾本?

我在網上只找到1-3本的中文

小說中文版只係出左1-3集

話說動畫官網更新了聲優陣容,千晴姊竟然真係有得出場,聲優仲要係能登= =
我開始發覺蟲之歌o既聲優陣容已經有d喧賓奪主,配角o既聲優仲出名過主角役= =

原帖由 quenthai 於 2007-7-17 03:34 PM 發表
話說動畫官網更新了聲優陣容,千晴姊竟然真係有得出場,聲優仲要係能登= =
我開始發覺蟲之歌o既聲優陣容已經有d喧賓奪主,配角o既聲優仲出名過主角役= =

唔理係大貓定細貓.....做得好就係好貓啦-.-

話說詩歌細個哥陣把聲好萌-w-

o岩o岩睇完第三話,改左好多劇情,最重要係郭公到而家都未知「冬螢」逃脫(小說話郭公o係海濱公園時蟬蟬話佢知),咁落去真係估唔到佢點發展= =
百足蟲已經失控,下集等睇日日野一房領便當吧= =

睇完第3集好亂= =個世界觀又開始混亂--

原帖由 quenthai 於 2007-7-20 05:13 PM 發表
o岩o岩睇完第三話,改左好多劇情,最重要係郭公到而家都未知「冬螢」逃脫(小說話郭公o係海濱公園時蟬蟬話佢知),咁落去真係估唔到佢點發展= =
百足蟲已經失控,下集等睇日日野一房領便當吧= =

百足成蟲化我覺得佢改得唔好....
要好似小說咁打打下無啦啦成蟲咁先好玩嘛- -

唔好話郭公唔知冬螢走甩丫....
原本係郭公同蟬蟬係一齊去"片場".....
佢都改左蟬蟬一個人走左啦....

原來以為第3集會開片....點知第4集先係-.-

話說蟲羽哥兩個細路係乜水....

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 09:14 PM 發表

百足成蟲化我覺得佢改得唔好....
要好似小說咁打打下無啦啦成蟲咁先好玩嘛- -

唔好話郭公唔知冬螢走甩丫....
原本係郭公同蟬蟬係一齊去"片場".....
佢都改左蟬蟬一個人走左啦....

原來以為第3集會 ...

我想問成虫化係咩..- -我睇左第1頁都唔多明-.-

原帖由 忍忍~ 於 2007-7-20 09:23 PM 發表

我想問成虫化係咩..- -我睇左第1頁都唔多明-.-

當宿主使用蟲的力量時,就必須付出夢想作為蟲的飼料.....
(以下略......)
當蟲將宿主的夢想食盡後,就會成蟲化...
只要蟲攝取夠夢想,達到可以讓自己變(進)化的程度
蟲就會反叛宿主,脫離宿主獨立成蟲,力量會大幅提升
最後宿主會因為被榨乾到一滴也不剩而死亡

(轉至小說第1話,內容經過更改)

也就是說
成蟲化=可以和那宿主說再見
此外,如果係成蟲化之前將蟲殺死
就可以阻止成蟲化,
但宿主會因此變成缺陷者
永遠失去感情,思考能力
(p.s.冬螢就係第1個由缺陷者變番做正常人既人)

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 09:49 PM 發表

當宿主使用蟲的力量時,就必須付出夢想作為蟲的飼料.....
(以下略......)
當蟲將宿主的夢想食盡後,就會成蟲化...
只要蟲攝取夠夢想,達到可以讓自己變(進)化的程度
蟲就會反叛宿主,脫離宿主獨立成蟲,力量 ...

咁成為附號者..(如利菜....特環果d人)
佢地都係用緊虫o既力量..咁咪遲早都會死囉-.-

原帖由 忍忍~ 於 2007-7-20 09:54 PM 發表

咁成為附號者..(如利菜....特環果d人)
佢地都係用緊虫o既力量..咁咪遲早都會死囉-.-

係附蟲者唔係附號者

可以咁講....
基本上由你成為附蟲者哥刻起....
你已經注定一係死,一係變缺陷者

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 10:03 PM 發表

係附蟲者唔係附號者

可以咁講....
基本上由你成為附蟲者哥刻起....
你已經注定一係死,一係變缺陷者

打快左- .-"

原來如此..........=_____="
同埋其實點解會變附虫者O既?

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 10:23 PM 發表

問得好- -
"原始三隻"可以將人變成附蟲者....
(只要講你個夢想比佢地知就得嫁啦,你搵到佢地既話可以試下- -)
"原始三隻"中...已知其中兩隻為"暴食","浸父"...
最味哥個好似同大助家姐有d關係
(唔記得左 ...

o者係d人自願變造附虫@@?

原帖由 忍忍~ 於 2007-7-20 10:06 PM 發表

打快左- .-"

原來如此..........=_____="
同埋其實點解會變附虫者O既?

問得好- -
(只要講你個夢想比佢地知就得嫁啦,你搵到佢地既話可以試下- -)
(唔記得左係咩...詳情你上小說版官網到睇下啦......前提係如果你識日文既話)
(此外...."浸父"係小說第2話已經比郭公埋左單)
但係原始三隻又係邊到飛出黎既呢?

「呢個係一個迷」

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 10:23 PM 發表

問得好- -
(唔記得左 ...

大助家姐係 另外一隻"原始三隻"

係佢整到大助變成附蟲者

另外動畫到 最後個到  

利菜佢無帶面具就走出黎同小說唔同= =

原帖由 忍忍~ 於 2007-7-20 10:22 PM 發表

o者係d人自願變造附虫@@?

係我講得唔好吧.....""

唔係自願變做附蟲者
只係當你見到"原始三隻"既時候
佢會問你"能不能讓我聽聽你的夢想啊?"
你可能會唔想講....但係唔知點解會有一種奇怪
既誘惑(...囧)迫你講出黎
之後就變左做附蟲耆囉......
成個過程應該唔洗3分鐘- -
(p.s.老海名夕就係難得能夠拒絕"暴食"誘惑既人,原因....不明...
嘛..如果硬要講既話都有1個既...就係當"暴食""誘惑"緊夕緊時候.....
夕望到郭公隻眼...話咩相信既眼神....orz...之後就拒絕左"暴食"既"誘惑")

建議你睇下小說版....因為動畫版佢有d野真係講到5清5楚- -

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-20 10:31 PM 發表

係我講得唔好吧.....""

唔係自願變做附蟲者
只係當你見到"原始三隻"既時候
佢會問你"能不能讓我聲聲你的夢想啊?"
你可能會唔想講....但係唔知點解會有一種奇怪
既誘惑(...囧)迫你講出黎
之後就變左 ...

什麼是聲聲你的夢想啊

原帖由 魔之殺神 於 2007-7-20 10:30 PM 發表

大助家姐係 另外一隻"原始三隻"

係佢整到大助變成附蟲者

另外動畫到 最後個到  

利菜佢無帶面具就走出黎同小說唔同= =

你唔講我都唔記得左-.-
仲有...小說哥到係話開片原因係哥個細路女
但動畫改左做開片原因係冬螢係公園到-.-
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 02:21 PM , Processed in 0.039717 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存