2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 [七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: quenthai
go

[七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新出版資料) [複製鏈接]

原帖由 DUP 於 2007-7-22 04:12 PM 發表

第3集動畫化應該好正.....

嘛....詩歌認真既樣我都好想見...

蟲羽又變翻做好人(詩歌在嘛....)

話說小說近期幾好賣bor....果然動畫化+萌爆的詩歌是不容小看的!

話說日本味播動畫哥陣呢本小說已經好出名- -

另外如果我冇估錯既話....
小說第4集有可能係9月出-.-

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 04:14 PM 發表

話說日本味播動畫哥陣呢本小說已經好出名- -

另外如果我冇估錯既話....
小說第4集有可能係9月出-.-

這本係日本本來就咁出名這個我知....香港近期先開始紅的說

角川有心,幾時出都得.....

事關日本出左好多本,都唔存在D咩3個月廷遲....

不過9月我都無錢.....8月太多新書+CW.....

原帖由 DUP 於 2007-7-22 04:18 PM 發表

這本係日本本來就咁出名這個我知....香港近期先開始紅的說

角川有心,幾時出都得.....

事關日本出左好多本,都唔存在D咩3個月廷遲....

不過9月我都無錢.....8月太多新書+CW.....

講得好
同時如果角川有心,幾遲出都得- -
上次本唔記得1定2月出既小說比佢
廷到4,5月先出- -

8月涼宮出第9,半月出第5....總之好多書出- -
去完動漫節我唔知仲有冇錢買8月既書-.-

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 04:20 PM 發表

講得好
同時如果角川有心,幾遲出都得- -
上次本唔記得1定2月出既小說比佢
廷到4,5月先出- -

春日某本成9個月後先出....

角川....家下虫之歌叫紅,你唔好用檔期搞到D人想睇無得睇.....

不過呢....其實初季都好萌的說....

當然想食肉果陣應該有能力挑戰詩歌....我覺得...

原帖由 DUP 於 2007-7-22 04:24 PM 發表

春日某本成9個月後先出....

角川....家下虫之歌叫紅,你唔好用檔期搞到D人想睇無得睇.....

不過呢....其實初季都好萌的說....

當然想食肉果陣應該有能力挑戰詩歌....我覺得...

初季係好萌-w-
挑戰詩歌...佢同霞王打哥陣可以睇到佢都幾勁....
如果詩歌係其中一個燒佢娘家既人既話說...
初季真係可能嬴到佢-.-
這就是怨恨的力量...囧?

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 04:31 PM 發表

初季係好萌-w-
挑戰詩歌...佢同霞王打哥陣可以睇到佢都幾勁....
如果詩歌係其中一個燒佢娘家既人既話說...
初季真係可能嬴到佢-.-
這就是怨恨的力量...囧?

這只是走綱線既屈機....

原帖由 DUP 於 2007-7-22 05:21 PM 發表

這只是走綱線既屈機....

屈到人機叫算係咁啦- -

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 06:05 PM 發表

屈到人機叫算係咁啦- -

命搏命,都抵佢嬴o既= =

據聞好多地方蟲之歌小說都冇貨,我自己搵過竟然連沙田間龍城都冇晒第一期,真係少有= =
好彩我晨咁早o係三個月前已經買左頭兩期,而家屋企三期都係初版第一冊發行=v=

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 03:56 PM 發表

bugs好似係外傳...味出中文版(應該)...

兒家好期待詩歌做左蟲羽頭領之後
蟲羽會變成點-w-....
繼續同特環打既話就好睇

詩歌做左首領=郭公少左個敵人

根據唔知係邊度聽返來
好似話第1,2都賣到斷左市,冇哂貨...(係掛,唔知呀)
我係一出就買個d,對我冇影響-.-

轉貼   

4-9集小說的簡介

ムシウタ04. 夢燃える楽園 

本卷的主人公是妄想君临虫界的菰之村茶深和大助的姐姐千晴。菰之村茶深可谓在土師圭吾缺席
之后最具领导气质的人...对自己的弱小与污秽有着充分的自知,但仍坚持自己的梦想,拥有着被
自己操纵的‘奴隶’(至少她自己这么认为)们的充分信任,茶深就是这么一个角色。与魅車八重
子或是立花利菜也完全不同,而是类似土師圭吾...但没有土師圭吾那么绝(在各方面)...
千晴她们的故事在这章还没结束,或者说和5放在一起才完整...
还有一个人物不得不说,那就是城谷怜司。又一个利菜的忠FAN,准确点是她的青梅竹马...利菜
在第一卷里让人觉得软弱,不过或许那是因为我们是从利菜的角度看的...从别人的眼里看到的她,
实际上是一个更加不可思议的很厉害的人也说不定...从怜司的角度看利菜的话,她有些不可思议...
或许是因为这二人有些相似...设定上来说怜司是‘为了守护王者’而出现...可‘王’是谁却不
明确...从堀崎梓那里听到的"浸父"的话来看,王应该是被设定为诗歌的...那个王普通来讲应该
是利菜的,但是却不是...
最后要提的是序章中的...白猫...但是岩井写她的方式,完全就是写少女的...直到第一节才澄清...
可恶,他还专门写到‘因为我长得太可爱,过于引人注目,所以我讨厌这张脸’...害我YY了半天...

ムシウタ 05.夢さまよう蛹

紧接第四卷,千晴取回了过去的记忆,为了寻找被特环盯上的大助...郭公这次要与暴食一决
胜负...为了拯救那个曾把他变位附虫者的曾经无比温柔的姐姐...即使会被更多的憎恨他的
附虫者追杀...而在战斗的最后,冷酷无情的死神郭公诞生的秘密也将被揭开...

ムシウタ 06.夢導く旅人

有报告称曾被郭公歼灭的‘浸父’(第三卷)在Holland市复活...又开始产生新的附虫者...
特环成员狮子堂戌子为了发掘新的战斗人才来到这里...被发掘的是一个名叫 塩原鯱人 的高
中生...狮子堂戌子一边宣言要将塩原鯱人训练成一流的战士(此君RANK2,相当有前途...),
一边开始了地狱般的特训...而‘浸父’的威胁也渐渐逼近了...

ムシウタ 07.夢遊ぶ魔王

负责进行“附虫者消失的城市”的调查的緒方有夏月是本次的主角...在他潜入的高中里,
等待他的是电波系记者志愿的美少女---愛恋(好名字...)。结果是有夏月被愛恋拉去
报道部被迫成了那里的成员...从美术馆多贝格伽到食人的废弃医院,再到有天使降临的
电波塔...就这么一边被愛恋拉着在街上乱逛,有夏月他们不断寻找着威胁街区安宁的‘
魔王’...不知不觉地,有夏月陷入了连郭公也尚不知情的大危机中...

ムシウタ 08.夢時めく刻印

在与‘暴食’激战后使自己的虫暴走了的郭公(薬屋大助)...他将隔离设施破坏后,虽
身负重伤但成功逃离...薬屋大助暂时在二位少女经营下的“便利屋きらり☆”(第三卷中初
季给夕买眼镜的地方?)躲着...但那个街区却被探察到未知同化型附虫者的诞生的特环的
歼灭班监视着...之后在街上一种奇妙的装饰物(护身符?)开始流行并扩散至全国...

ムシウタ 09.夢贖う魔法使い

本卷中诗歌作为虫羽的新领袖[飞雪]再次成为主角。由于组织的财源(资金提供者
)宗像的失踪,虫羽面临着经济危机...此时赤瀬川財閥的领导者,少女・赤瀬川七
那出现了。她向诗歌提出了[契约]并成为虫羽新的支援者。为了调查国家经济渐变的
三大转机---‘Enclosure’(企业土地私有化?待查...),‘Bubble’(泡沫经济
),‘Paradigm Shift’(科学革命?待查...)的始作俑者‘原始附虫者’(可能就
是α,传说中的第一个附虫者),诗歌与七那赌命参加了一场极秘的拍卖会...为了
追查‘虫’的起源...

原帖由 魔之殺神 於 2007-7-22 09:25 PM 發表
轉貼   

4-9集小說的簡介

ムシウタ04. 夢燃える楽園 

本卷的主人公是妄想君临虫界的菰之村茶深和大助的姐姐千晴。菰之村茶深可谓在土師圭吾 ...

睇完d簡介.....
兒家吊住條引....吊得好辛苦- -

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 09:47 PM 發表

睇完d簡介.....

睇呢套野唔一定要為左睇女角先架姐-.-偶都係欣賞d內容情節
同埋日本基本上冇一套係唔紅=.=所以日本先會有咁多痴漢0,0

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-22 09:47 PM 發表

睇完d簡介.....

e家先出到第3集

都唔知到幾耐先出到第9集= =

原帖由 quenthai 於 2007-7-22 07:02 PM 發表

命搏命,都抵佢嬴o既= =

據聞好多地方蟲之歌小說都冇貨,我自己搵過竟然連沙田間龍城都冇晒第一期,真係少有= =
好彩我晨咁早o係三個月前已經買左頭兩期,而家屋企三期都係初版第一冊發行=v=

岩岩係龍城買左最後個本第2,3期~~~

岩岩煲完第2集,想住通頂睇埋第3集~~~

ps:我3本都是初版第一冊

原帖由 音姬本命 於 2007-7-23 03:16 AM 發表

岩岩係龍城買左最後個本第2,3期~~~

岩岩煲完第2集,想住通頂睇埋第3集~~~

ps:我3本都是初版第一冊

話說我果本都係初版....

這系既書強在不會令人不爽過男角.....

原帖由 DUP 於 2007-7-23 08:48 AM 發表

話說我果本都係初版....

這系既書強在不會令人不爽過男角.....

........因為冇後宮-.-?

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-23 09:28 AM 發表

........因為冇後宮-.-?

唔知呢.....睇夏娜會超不爽X二,睇半月會不爽個豬男...

可能黎本野講既含義仲大過情愛呢....

原帖由 DUP 於 2007-7-23 09:53 AM 發表

唔知呢.....睇夏娜會超不爽X二,睇半月會不爽個豬男...

可能黎本野講既含義仲大過情愛呢....

半月個豬男?邊個黎-.-
夏娜我覺得基本上講戀愛....打鬥只係特別娛樂~ ~

話說佢哥句"這是最美麗又最惡劣的故事"
雖然有d矛盾....但係就係因為呢句野我先開始買黎睇- -

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-21 04:28 PM 發表

睇左好多次都唔見有喎= =

佢講的浸父應該是指第3集,383頁,尾數上來第4行的迪歐雷斯托伊碎片~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 04:28 AM , Processed in 0.040604 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存