2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 巨商 巨商賺錢攻略------邁向商人之路(6/10 12:36更新) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

巨商賺錢攻略------邁向商人之路(6/10 12:36更新) [複製鏈接]

一個身無分文的新手,踏足巨商,
最困難的,莫過於起家.
但當中的方法,沒多少人知道.
買幣買點,可能是最容易的方法.
但我不這麼認為,
通常買了一次,就會有第二次,不夠錢,再買,
這不會是一個商人所走的路,
食自己的,用自己的努力,是我所堅持的路,
巨商最重要的,不是錢,而是財富,
一大堆的銀紙,是沒有意義,
能夠錢賺錢,才稱得上是財富......

很多的時侯,我的新手朋友,總是向我埋怨,[賺錢好難啊,沒錢用啊,給我一些錢吧]一個四處討錢的玩家,算什麼玩家,跟那些乞丐,又有什麼分別.所以我總是向他們說,[自己賺吧,我也是自己賺,低買高賣就行了].但這一句話,也未免太空範了!多說呢,卻浪費時間,而且,肯定有一大段文字要打,所以,我決定寫一篇攻略.大家別以為我有很多錢,其實我只有二億九......(雖然我本來應該有四億多,其實四億也不是大數目......)的確,這不是一個大數目,但銀紙的多與少,並不代表一個人的財富.可能,你說我在掩釋什麼,但我可以說,我明天/後天,單單打怪升等,也可以賺五千多萬(不是打寶,我打親衛升的,沒寶掉).
我說了這麼多廢話,還是入正題吧!首先,我應該說一說我賺錢的經歷.

在我第n次重玩巨商的時侯(即這一次),我已經決定不再買錢了.當時我身無分文,向朋友借了50萬(其實這不是太重要,打一會相信,把信用度提升到十一兵位,然後向訓練所僱用了十一隻僱兵(當時的重點是三隻全力火炮手,以後會談到).然後解一解戰任,兵都稍為練一練等,直到夠打四不像.
四不像對新手來說,打這個升等是最好的,低攻,少血,十分易打.大家有沒有留意,四不像會掉鐵,云鐵的.當時鐵的價錢大約兩萬,而云鐵大約三萬五至五萬.而當時鐵的需求也很高(云鐵也有一定的需求),不時有玩家在高手洞收鐵,銀,云鐵等材料.所以直到我賣打鐵賣鐵,賺到一百五十萬的時侯,我去了做收賣佬.初時大約只收鐵,銀,云鐵,第一天賺了400m,第二天賺了900m,第三天賺了1100m,第四天賺了1300m,之後每天賺千多萬.
價錢如下,鐵,收一萬,放二萬,銀,收一萬放二萬,云鐵收一萬,放三萬五至四萬.

之後我不斷追加材料的種類,例如玉,金,銅,雜肉,毛皮等等.(玉收5000,起初放1m,之後放3m5,銅收2000,放1m,金收2000,放5000-8000左右,毛皮收2000,放一萬,雜肉收一萬,放二萬)
大概一星期後,我那三隻火炮手已經不夠負重了,這三隻一直是我的生財幫手,對我的負重量有很大的支持,但這時已經不太足夠了.(我時我大概有5000多,6000萬)所以我一口氣把全部兵都給抄掉,換上三帥(燕,寧,祝,夠打巫女),其他全收挑夫,大部份都是30-40等,有些比較高等.這時,我的負重急劇增加,平均一天只需散一至兩次貨.

散貨次數少其實有好處,第一,省時間,第二,有足夠時間長期留守高手洞.其實散貨所需的時間,有兩個主要因素,一是時間,二是運氣.我所指的時間,是你散貨的時間.通常平日的晚上,會比較多人,這時散貨會比較容易.而運氣,即是有沒有買家這麼巧要收貨.當你散貨散得快,散貨散得少,那你收材的時間一定會其他對手長.你散貨的這段時間,他們很有可能會搶掉你的生意.不要看輕這段時間,皆因這裡不時有些擁有大量存貨的人士,可能交易一次有幾十個至幾百個.
為了避免這個情況,我通常說話的比較禮貌,經常跟別人打招呼.有時他們急需錢,我也樂意借他們錢,或者買他們的物品,所以我當時與賣家的關係是非常之好.而且,我每次散貨擺攤時,都特別留意誰人跟我買.每一發現,便立即加他們好友.假如需要散貨,也立即可以交易,時間大大減少.有時材料賣不出,也很頗麻煩,此舉可一解兩個問題,實為有益.
錢滾錢,到了後期,我也收了兩隻力驢.這時的我確是無人能爭(正價收材另計),最高峰曾試過一天賺接近三千萬.高峰後再過一兩天,把全部貨都給散掉之後,我再沒有搞個生意了.
為什麼我沒搞這個生意呢?有幾個原因.
第一,我對這個行業確是產生厭惡,皆因這的確是很無聊的職業.
第二,的確想去打怪升二轉.
第三,這是一個很主要的原因,我看出這個行業已經到了高峰,高峰過後就會走下岥,要市場迫我走,我寧願自己走.為什麼我這樣說呢?因為高峰過後的一兩天,銀鐵也開始滯銷,毛皮,玉都比他們好賣.銀鐵一向是我的主力,他們滯銷,明顯是走下岥的跡像.一向銀鐵也極為易收,也極為易放,收銀鐵的買家也佔了大多數.我在高手洞駐守的原因,就是這裡有銀鐵金銅云鐵出產.假如只餘下云鐵,金銅,也賺不了多少錢,也不容易散貨.而朝鮮其他的新手地方,也只得一兩項原材料,這就是我放棄的原因.
其後,這個市場當然沒有立即崩潰,但銀鐵的確在跌價(原因我不清楚),跌至萬五,一萬,最後市街也沒太多人放,這時我慶幸我及時逃出,不然我就虧大錢了.
至於現在,我在升二轉,沒太多理會市場,但哪方面有商機,我仍然知道.
下回我會談新手賺錢方法.

已有 1 人評分Good 收起 理由
砂嵐 + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

留帖,唔知有冇用,留住先.

留帖,唔知有冇用,留住先.

十週年勳章(賀詞)

你找錢真係勁,服 = =

E家好似好少人收料囉喎
我仲記得我岩岩玩既時候,,
係海龜洞度打殼,,1日100M根本係濕濕碎
(我個時係去升兵唔係搵錢,,同埋一日只係玩個幾兩個鐘)
到我升完2轉返去(解任)
已經冇晒人收...E家新手搵錢都真係幾難下,,個人覺得,,

原帖由 walter1990 於 2007-10-6 11:34 PM 發表
E家好似好少人收料囉喎
我仲記得我岩岩玩既時候,,
係海龜洞度打殼,,1日100M根本係濕濕碎
(我個時係去升兵唔係搵錢,,同埋一日只係玩個幾兩個鐘)
到我升完2轉返去(解任)
已經冇晒人收...E家新手搵錢都真係幾 ...

新手搵錢,遲下會講.我本身既經歷其實都未講完.

thx 副板呀 我搵到100m了a_a

原帖由 jeffrey005 於 2007-10-6 12:09 AM 發表
一個身無分文的新手,踏足巨商,
最困難的,莫過於起家.
但當中的方法,沒多少人知道.
買幣買點,可能是最容易的方法.
但我不這麼認為,
通常買了一次,就會有第二次,不夠錢,再買,
這不會是一個商人所走的路,
食 ...

咪姐系做收買佬

無本既話 我諗甘樣收買 有排先會賺到第1桶金

講得就嫁好既
不過唔知有冇人收既姐
如果打四不像打到20幾lv就可以去大觀嶺打妖湖伶青色精氣石 20m一粒

原帖由 ×Li〃◇ 於 2007-10-7 12:56 PM 發表

咪姐系做收買佬

無本既話 我諗甘樣收買 有排先會賺到第1桶金

不用兩星期也已經有一億.當然,我這樣比較適合新手,現在只算開了個序,以後會說到.

原帖由 聖德伯爵 於 2007-10-7 03:06 PM 發表
講得就嫁好既
不過唔知有冇人收既姐
如果打四不像打到20幾lv就可以去大觀嶺打妖湖伶青色精氣石 20m一粒

做生意,最緊要識變通.就如你那個青石(現在更了名做藍石),也可以跌價(現在十多萬左右).

唔錯~~~~~

新手仲可以1路 打工 走商 低買 各樣野

高價放出吧

==================================

有本錢之人

可以在 巨商物價低既時候 收大量野 [巨錢都得]

再到巨商 改版 or 物價高漲既時候放出

可以賺到n個開的

原帖由 ×Li〃◇ 於 2007-10-8 06:40 PM 發表
新手仲可以1路 打工 走商 低買 各樣野

高價放出吧

==================================

有本錢之人

可以在 巨商物價低既時候 收大量野 [巨錢都得]

再到巨商 改版 or 物價高漲既時候放出

可以 ...

基本上改版是千年一次,而物價低的時候,實在極難觸模,仲難過抄股.

我兩年無玩巨商LU=.=
我以前都係靠低買高賣賺差價
不過我唔似樓主咁買材料
我主要係買賣怪物=.=
果時怪物d價好怪...平收有人放  之後勁高價放又會有人收=.=
依家下載緊巨商
唔知唔買點數 幾耐可以玩到幾億身家呢-.-

原帖由 乂飛蓬乂 於 2007-10-10 06:53 PM 發表
我兩年無玩巨商LU=.=
我以前都係靠低買高賣賺差價
不過我唔似樓主咁買材料
我主要係買賣怪物=.=
果時怪物d價好怪...平收有人放  之後勁高價放又會有人收=.=
依家下載緊巨商
唔知唔買點數 幾耐可以玩到幾億 ...

大約一個月......

下載完更新唔到=.=

家下打d藍石都幾搵得  打d惡商人就有a_a
1粒都有15m 打一日唔信你無50粒

其實有2轉升兵都係最好o既選擇....點解?
而家多人升新2轉~轉得兵o既需求增加~
首先~兵陣:一隻昌2/花2+1-2隻mp女~
昌2/花2加點係足夠mp,全力,不血~目的係以最少mp o係短時間內殺最多o既怪~不過我鐘意昌2多d,清怪快..
咁仲有7個兵位~升咩?就自己計下exp喇~唔同server o既兵價唔同~只要將exp除番可以賣到o既錢就會知道1 exp賣到幾多錢~自己計,唔多講...
而家打象,蛇都係一個好好o既選擇,象怪多~淨怪少,而蛇exp多,但係多數都係入一堆,打就危險d~
20秒一場連入戰,一分鐘計你打2.5場~一個鐘打到150場~平均每場吸2500 exp~即係一個鐘吸37m5千 exp~d人問,有冇咁快呀~食藥點算?食藥係襯o個5秒入戰食的~食咩藥?自己喜歡~打幾個鐘就可以升完一批55 lv o既兵仔~55lv兵o係商2賣到1500m-2000m,7隻即係賣到1e多d~點先可以快d賣哂?就係比市價平少少~升得快之餘仲要賣得快~如果唔係盞哂時間,幾個鐘減埋藥錢都有成1e,真係唔錯~不妨諗下~
緊記..................每一個鐘登出一下save~費事死ser 回經呢~
已有 1 人評分威望 收起 理由
卍犬夜叉卍 + 5 感謝分享

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

收買佬  好多下...競爭都幾大下...
新手 跑商...我試過...
跑一rd  賺幾千$....  去消工好過...
唉...想搵多d錢都唔得...
得個十幾m...
希望 #1  快d  教我地賺錢啦>"<
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 02:21 AM , Processed in 0.041277 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存