2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Lunia 路尼亞戰記 《路尼亞戰記》心得資料區 57級雙修補師技能點法分享
返回列表 發新帖 回覆
go

57級雙修補師技能點法分享 [複製鏈接]

【治愈系】
總合心得:
當開始打傳說之後就會發覺補師不易當
尤其係傳說 2-X 之後, 想把隊友血量維持長滿的話, 實在不易
所以範圍補血技都建議有得加點就點盡佢

月癒之觸 Lv 0
功能: 治療自己恢復體力
缺點:
出招慢 係怪附近用一定俾怪cut招
因為出招太慢已經沒點這招了

月癒之光 Lv 8
功能: 連績回血三次
個人心得: 初期好用既補血招數之一

月癒之球 Lv 8
功能: 拋出治癒光球追蹤隊友補血, 初期1發, 升到Lv 2之後有2發
個人心得:
治療師麻, 治療技, 點都要學多幾招,
因為你會發覺隊友d血條無論你幾努力, 都係好難補得滿的
缺點:
雖說是有追蹤功能, 可是追邊個就只有天知曉
常出讓隊友感覺你有努力幫補就好了XD
安全情況下零距離出就多數不會浪費掉
混戰中派光球補血總比親自走入怪堆安全

月之沐浴 Lv 8
功能: 大範圍補血的治療技
個人心得:
初時岩岩學呢招可能會覺得呢招補得唔夠多
但後期就會發覺呢招超好用
尤其係d隊友跟本就好難停落左黎俾你慢慢補血
呢招範圍大, 補血快, 係我暫時為止用得最多最喜愛既補血技

月癒之祈 Lv 3
功能: 在祈禱的時候隊友可以持續的受到治療
個人心得:
早期呢招既實際可用埸合不多
第一次發覺可以派上用埸既時候係打傳說1-10
過完毒菇陣可以幫0血既隊友補回大量既血
其次係打賽巴, 其他範圍技都在回CD但隊友既血量不夠時
可以搵個安全位出, 呢招既範圍不錯, 補血量甚多
雖然不常用, 但我學左之後愈來愈覺得呢招絕對冇加錯
當施法後3秒內不被打斷的話, 補師出招時所扣掉的hp就會補回來
這招在剛開始跟賽巴團時已點到3, 係因為每次既回血量有105hp
把隊友的血條由低位補回來超好用
後期到打鼠人基地時就更覺好用

缺點:
出招慢, 一放左就要企係原地至小12秒&收唔到招
怪多時很容易被打斷

瞬癒閃華 Lv 6
功能: 大範圍補血的治療技
個人心得:
呢招範圍甚大, 差不多整個畫面內的隊友都可以補的到
打賽巴時救回趴掉的隊友必用

月之奇蹟 Lv 1
功能: 消耗在關卡中撿到的生命寶石來讓隊友復活
個人心得: 讓隊友復活的招數.. 怎能不學呢..
這招點到1就夠用了.. 不必浪費點數把這招點高
復活後馬上施放月癒之光回血就好..  

【星月系】

月光碎片 Lv 9

功能: 發射會追踪敵人的光波, 初期有3發, Lv 3後有4發
個人心得:
呢招如果玩雙修係必要點滿既技能之一
因為追踪怪物既距離長, 傷害值不錯, 回技時間頗快
以上全部都係呢招既優點

十六夜月 Lv 5
功能: 快射發射會鎖定目標既光波, 附有擊倒怪物既功能
個人心得:
呢招優點係出招快, 只要你出招方向岩,
技能會自動鎖定目標發射, 並附有令怪物倒地功能, 加上出招快解圍好用
缺點:
傷害力普普通通..

朔月幽連 Lv 0
功能: 發射會追踪敵人既光球8發
缺點:
當你連射8發光球既時候要企定定3秒, 升到後期這招已經不太好用

月之束縛 Lv 0
功能: 向前方指定方向發射5發光波, 約1秒後再次發射5發, 範圍大約係這樣子\\|//
個人心得: 不建議點既技能之一
缺點: 雖然有10發, 但由於冇追蹤功能, 實用性比朔月幽連更差
除非係零距離射擊, 否則想要10發全中只是夢, 出招很慢命中率低
學了之後使用出來, 你的隊友看到絕對會呆掉

夜月雨霧 Lv 1
功能: 向前方施於大範圍霧氣攻擊
個人心得: 呢招既範圍同效果大約同毒磨菇既毒霧差不多
範圍跟攻擊力均很強的技能, 範圍內每隻怪物最多可以連扣4 HIT

【神聖系】

月神真言 Lv 0
功能: 將前方敵人推向後方
個人心得:
攻撃力不強不建議學

月之奉獻 Lv 4
功能: 扣體力轉換成魔力
個人心得:
回mp超好用必點技能
但係呢招技能在加點時切記要非常小心
不要太快點太滿, 不然扣血太兇, 使用後很容易趴掉

月神之淚 Lv 0
功能: 向前方直線上的怪物進行攻擊, 附有擊倒怪物既功能
個人心得:
初時岩岩學呢招果時覺得唔太習慣, 因為呢招既直線範圍好細,
要命中全部怪物並不容易, 所以如果怪物太散的話,
可以用月光碎片將怪物推一下, 等怪物集中一點時才放, 效果會比較好dd
缺點:
攻擊力不強, 範圍不大, 沒追蹤能力

月怒靈氣 Lv 7
功能: 發出光球向前方的怪物進行攻擊, 附有擊倒怪物既功能
個人心得:
呢招可以稍為將怪物向後推+有擊倒特性
同埋雖然係直線攻擊, 但係直線範圍都算唔錯

月之共鳴 Lv 1
功能: 圓形方向攻擊在自身周圍的怪物
個人心得:
出招快, 範圍內每隻怪物最多可以連扣3 HIT
PVP實用度也不錯的技

【祝福系】
個人祝福技能全沒點,
咁耐以黎組隊只係見過同隊一位補師放過+攻勢力果招
據那位補師所講, 佢之前封測果時試過+防用處不大, 不如+攻仲有用d
不過為左節省技能點, 以及儲藥草實在有點麻煩, 祝福系我都沒點
ps. 提外話如果藥草可以係NPC買到的話, 我會比較想點月之生命@@v

【能力系】

魔力恢復 Lv 8
功能: 提昇魔力恢復速度
個人心得:
由於之前睇過巴哈某d補師話為左節省點數而唔去點呢招,
試過唔點呢招之後, mp絕對係完全唔夠用,
如果唔想只靠月之奉獻洗mp洗到傻同手抽筋的話, 呢招絕對建議點也很好用!!
當然如果玩家覺得多吃MP藥也OK的話, 省些點數也OK的

魔力增加 Lv 0
個人心得:
因為點數不夠既關係沒有點

體力增加 Lv 1
Lv 1 功能: 增加hp上限100
1點技能點可以多100hp算好用
暫時唔打算再升, 因為Lv 2 只係多另外再多hp50.. 唔太化算

ps. 57Lv點完以上技能之後, 技能點數為0點.

好啦~ 多謝各位 咁俾心機睇哂呢篇野,
個人覺得發表心得係想各位補師係忙於升等之餘
亦都歡迎大家討論同指教一下各位既配點心得

笑傲無雙

這升法好似好ok~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 05:52 AM , Processed in 0.030169 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存