2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Lunia 路尼亞戰記 《路尼亞戰記》心得資料區 我的pvp型艾兒 (由戰記1-1直至傳說2-1每一關也單挑也沒 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

我的pvp型艾兒 (由戰記1-1直至傳說2-1每一關也單挑也沒問題) [複製鏈接]

為pvp而生的艾兒, 我的也是用這方法升上去, 大家覺得好用嗎?
我就覺得不錯,因為每一關的王單挑也不太感吃力,技能都很足夠

http://cansozero.myweb.hinet.net ... 0010000008050400065

月癒之光 10/10 純粹自補, pvp中很難使用單補技
月之沐浴1/10,瞬癒閃華1/8 純粹為了救起0血倒地的隊友
月光碎片 10/10 除了用來打關卡之外,當pvp時處於弱勢位時可以使用,這個技能傷害輸出最高,最高combo8
十六夜月 9/9 pvp中打持久戰中有力的技能,耗魔不高,攻擊可觀,且可令敵人倒地
星月系後面的4個技能只是為了接其他技能的冷卻時間用
月華之步 9/9 也是pvp持久戰有力的技能,與十六夜月類似,不過是近攻版,有了它之後艾兒的近攻是可以超越吉克的
月神之淚 9/9 技能範圍遠且發動快,用來捕捉一些只愛逃跑的敵人
月怒靈氣 8/8 耗魔最少的技能,主要用來令敵人倒地或把近身的敵人打走
月之共鳴 1/6 也是用來接技的冷卻
月之安息 1/4 2秒可是很長的時間
魔力恢復 8/8 因為pvp中使用月之奉獻太危險,所以用自然恢復
魔力增加 5/8 增加自己每一條生命的攻擊持久力
體力增加 4/4 以我所見,hp在pvp是很重要的

月癒之球 0/9 對單p沒用吧
月癒之祈 0/6 使用時間過長
月神真言 0/3 這招對一些人有用,也可用來連打,但是個人來說不太喜歡
月之奉獻 0/7 太危險,而且hp不會持續地恢復,mp卻會

玩過星曲WEB

沒月之奉獻  過關效率 應該有很大問題

只pvp還可以

原帖由 tonywa2003 於 2007-12-28 09:13 PM 發表
沒月之奉獻  過關效率 應該有很大問題

只pvp還可以

不大問題
月光碎片唔好係又出唔係又出就得,
月光碎片只會響打boss/精英怪果陣出,
因為碎片打群體怪的效率係奇低 (~5combo)
但係打單體可以上到8combo
同埋加上商貨mp水, 都好夠用, 只要唔係亂出技
起碼關關我都可以單挑過, 速度又唔算慢

理論上你套加點放法的確係無敵
但係實際上就真係有1個致命弱點 -- mp

首先PVP同打王係2回事…
PVP禁止食藥,MP藥呢招行唔通了
你MP上限唔點滿
而相反每招主要攻擊技能都要求點滿既情況下
吃MP的速度實在非常之高
MP吃光的機會也非常大
光靠那招增加MP回復速度實在難以在PVP中有效
團P不說,光說1P1
你可以肯定你每招技能也必定準確命中對手嗎
不點月之奉獻的你,你1條命能使用的MP就只有現有上限 + 回復得來的2-3百多
點滿的攻擊技能,1次都已經去掉1/10-1/15左右的MP
補血招吃MP更是瘋狂,1次都吃掉1/8 - 1/6 的MP了
那你1條命中能夠用多少次攻擊技能?
命中的又可以有多少了
即使你能夠用全條MP去殺對手1條命,對手第2條命回來後,你亦會無MP而死
不然就是跟對手來個躲貓貓,出得1次攻擊就出1次
除非技術好得光用普通攻擊可以完全封殺對手既攻擊,係對手可以出技能既情況之下
咁點法我既睇法就只係以1條命換1條命
一個唔好彩,對手捉左你幾次心理
你MP乾左佢都未死,咁你就白白無左1條命
再唔係,對住對面都係艾兒
你MP不足既情況之下,佢有月之奉獻既話,你就會早死過佢
(拋開是否擁有高超個人技術既因素)

我既意見係
我覺得,十六夜月,月神之淚等等係咪真係需要點到咁高呢
2招既目的都不主要在於重創對手
你驚月之奉獻食血,打PVP無利
咁如果只係升1,2點又點睇?
用百多血換3百幾MP,
已經講緊係出多2-3招攻擊技能…

我都專登為左19號既比賽係萊姆升隻40LV 1P1專用艾兒~
希望可以有機會係19號當日切磋切磋( 我都唔知報左名會唔會比到我去~_~ )

原帖由 古利斯 於 2007-12-29 02:34 AM 發表
理論上你套加點放法的確係無敵
但係實際上就真係有1個致命弱點 -- mp

首先PVP同打王係2回事…
PVP禁止食藥,MP藥呢招行唔通了
你MP上限唔點滿
而相反每招主要攻擊技能都要求點滿既情況下
吃MP的速度實在 ...

冇mp的時候我就會走來走去, 避開對手, 如果對手迫埋尼我就會用月華爆佢 (月華耗魔不大, 回一陣就可以出)
同埋月光碎片響pvp命中率唔高, 要扣血就要 十六夜月,月神之淚,月華之步,月靈怒氣4招互換, 夜月係中距,月神之淚係遠距,月華同月靈就係近距
所以我pvp唔會亂出技, 同埋冇晒mp就會轉打遊擊戰回小小mp再打

如果對面個艾兒有月奉的話係死得重快, 因為如果係咁我會引佢出技打我, 當佢出完技迫走左我佢就一定會回血 (遇過n個n個都係咁)
但係反而佢會得不嘗失, 因為人的跑速係會快過佢補, 佢咁樣hp換mp, 再補番血, 用3野補果招, 好彩的話可以3野補晒, 但係多數都係俾我cut左野, 唔好彩d淨係補到一野
所以其實係冇屈過mp, 反而佢重會少左出技迫走我果下的mp

原帖由 halofish1991 於 2007-12-29 11:05 AM 發表

冇mp的時候我就會走來走去, 避開對手, 如果對手迫埋尼我就會用月華爆佢 (月華耗魔不大, 回一陣就可以出)
同埋月光碎片響pvp命中率唔高, 要扣血就要 十六夜月,月神之淚,月華之步,月靈怒氣4招互換, 夜月係中 ...

睇黎我同你既打法唔同~
我月光碎片主攻,盡量確保可以推7hit既情況之下先會出
威力可以一下子可以去掉同級魔師的所有hp
月光碎片如果識用~命中率係pvp黎講其實非常高

我用艾兒pk補血既時候的確係會用月怒推開再補3下
但係永遠係補完第2下之後立即走
因為我都知道月怒推開之後既時候岩岩好係補到2下only
月奉我係只會係打死人果下用,又或者係對手離開熒幕先用
用完之後都唔會立即補血
mp確保到最少都有1/3,咁之後都仲可以慢慢打

如果你無mp就轉打遊擊,你估對手會唔會比你如意得償?
對住騎士都還可以

對住魔師,佢既魔法絕對唔會令你走得咁易
又或者你走時,佢又回mp,魔師回mp速度係驚人

操偶更加唔駛講,實整2隻野出黎煩你
之後佢實不停打疾一下你(扑地果下)
之後佢d姓姓就瘋狂扣你血
係你無咩mp出招出黎情況下,
對面控姓控得好既話,真係隨時就被秒

如果對住艾兒,你愈走就仲好添,佢月奉 + 補血你又唔會理佢
你想走埋黎,但係無mp出招 / 出得1招.佢放返你月怒靈氣 / 月光碎片可以你仲扣得多

不過~人各有打法
以家空談都無用~"
19號就知道誰是強者

原帖由 古利斯 於 2007-12-29 02:34 PM 發表

睇黎我同你既打法唔同~
我月光碎片主攻,盡量確保可以推7hit既情況之下先會出
威力可以一下子可以去掉同級魔師的所有hp
月光碎片如果識用~命中率係pvp黎講其實非常高

我用艾兒pk補血既時候的確係會用月怒 ...

操偶果d公仔反應慢到嘔wo, 響pvp場入面我視佢地係一舊石頭ga ja
同埋我唔會真係走到冇雷公咁遠喱埋, 我係會貼住對手行(唔係近距, 係中距, 即係大約半個mon的距離), 有時就用ssa嚇下佢地, 等佢地唔敢隨便補野
同騎士打跟本咩都唔洗理, 守住條樹線就已經可以確保必勝, 騎士唔會係艾兒的對手

如果我咁樣貼住佢行, 佢應該都會忍唔住出技打我, 順便亦都可以耗廢佢的mp
中距的貼住尼行的話, 佢打到你的招只有十六夜月同月神之淚, 不過因為中距的關係, 只會係2combo, 俾佢扣100血唔太多冇所謂
中距放碎片的話只要個人唔係沖緊埋去放果個人果度其實好易閃, 月怒亦都係因為太慢, 只對近距有效

原帖由 halofish1991 於 2007-12-29 05:30 PM 發表

操偶果d公仔反應慢到嘔wo, 響pvp場入面我視佢地係一舊石頭ga ja
同埋我唔會真係走到冇雷公咁遠喱埋, 我係會貼住對手行(唔係近距, 係中距, 即係大約半個mon的距離), 有時就用ssa嚇下佢地, 等佢地唔敢隨便補 ...

操偶d bb仔如果控得好真係好煩
尤其指托托同旺旺,(隻熊仔可以無視)
托托行埋黎陰你1,2下,無2百幾血就
旺旺就放霧氣控制哂行動範圍

控得好既,係你想出招打佢之前,佢會立即收寵返身邊
要爆佢2隻仔要連人帶仔一齊送上天,唔係就有排煩
(當然係講緊控得好)
係d操偶放左隻寵出黎以為無敵~_~控都唔控
隻寵就企左係度唔知做乜
自己又唔輔助隻寵,走到鬼咁遠
以為靠2隻寵就嬴哂~_~

騎士其實係最有可能打嬴艾兒既人
不過真係要識用
我打過1個騎士,裝死既時機非常之好
仲有1招迴轉飛劍用得好,
迴旋飛劍可以打3百血 + 倒地
騎士識用呢招就真係幾煩下
出月怒,月碎,月淚等等,佢裝一裝死,無30血就引到你出招定左係度

仲有1招唔知咩黎
用左就15秒不被技能攻擊到既輔助
任何技能對佢無效
只得普攻可以打到佢
果15秒真係迫住走,唔走就無~_~

騎士血又多,其實最難打係騎士
果場真係苦戰
(不過果場都險嬴左~笑)
不過我遇過咁多個騎士,係得呢1個會識用呢d招
其實果d真係…任打

以家d騎士就連捉第1 a, a中人都唔識…更唔識走位呃人…
我艾兒捉得仲準過佢~_~

打魔師就真係最開心
佢出招…我又出招
我1下就打到由滿血到 0血(月碎7 hit)
之後ssa…1條命
魔師係最無威脅~_~

月碎多數都係捉人準備攻擊果下,你快佢一步出
之後佢攻擊之際食夠7 hit 推開

遊擊戰呢家野真係睇大家技術了
你離我唔遠既同時,我都係離你唔遠
之後就係大家既心理戰~_~

邊個話 月癒之球 單p冇用

原帖由 goguai 於 2007-12-30 02:01 PM 發表
邊個話 月癒之球 單p冇用

我承認月治之球 係起手最快既補血招式
但係掟左2個波出去,你仲要追住佢黎食
追唔追到都已經係一大難題
對手見住你追住個波,仲唔衝去個波附近等你過黎先奇= =
仲要2個波分叉射出去,食就食得1個,補就補得1百幾血= =
只可說係單p用月治之球,效果非常差= =

原帖由 古利斯 於 2007-12-29 06:41 PM 發表

操偶d bb仔如果控得好真係好煩
尤其指托托同旺旺,(隻熊仔可以無視)
托托行埋黎陰你1,2下,無2百幾血就
旺旺就放霧氣控制哂行動範圍

控得好既,係你想出招打佢之前,佢會立即收寵返身邊
要爆佢2隻仔要連人 ...

放霧氣好似係咩咩
旺旺係放d唔知咩星星打人-,-

pvp型艾兒 可見大大粉愛打架捏 (有點離題)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 09:10 AM , Processed in 0.032593 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存