2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Gundam討論專區 我想知基拉咁多人都話佢係神...咁阿寶佢算係咩- -? ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 丁丁丁
go

我想知基拉咁多人都話佢係神...咁阿寶佢算係咩- -?   [複製鏈接]

忍影世界 笑傲無雙

唉-_-睇左兩個人ga罵戰睇到笑
果條友係咁護seed都唔知佢係唔係有錢收
成日講d野9唔搭8

原帖由 小咒醫 於 08-5-22 11:37 AM 發表

只是機體上的差距...

---------------------------------------------------------

基拉? 只不過是一個靠金手指取勝的男「主角」

Amuro? 就連佢爸爸都未打過佢呀!?(拖)

看看賈圖吧,他可是男人的典範 ...

嘩!超讚成你,賈圖真係勁到爆,唔洗金手指同NT能力,完全屈技術,我個人認為賈圖先係0083既主角

原帖由 258745 於 09-8-5 08:33 PM 發表
08小隊 天田士郎少尉
套野好有打仗FEEL
又有點點睇

條友唔係叫西羅咩?

呀寶既時代係無金手指

佢咪係GOD Father @.@(阿寶)

中醫減肥

基拉爆種kill阿寶.阿寶遇知miss圓之後被基拉又100%命中死了,阿寶遇知不可比砲快的
如果阿寶又miss之後基拉不知不覺以在阿寶前面之後一個砲阿寶898
加上基拉100%miss=0=
70%可防到=0=

金手指是基拉本生的技能~~

阿寶預知要1-2秒的反應基拉係零點幾多秒,看看阿寶可以預知多小次

第一代既基拉是無可取替的...

回覆 正義之名下 的帖子

無意中見到此帖,見你們都討論到離曬題,不過你竟然用動畫跟現實去比,實在是一種弱智行為!而且十分偏激同主觀,甚至要主導別人認同自己之言,未免有負正義之名!

回覆 Fbiopsdggg13578 的帖子

討論動畫既戰鬥合唔合理 角色有冇開無雙之類問題
係討論緊畫面演出&作品本身既世界設定
畫面演出誇張到爆甚至遠超本來應有既設定
自然會比人批評

又 你認為我講野主觀偏激
其實最好確實少少講下邊段有問題 如果唔係我都唔知你UP咩
而且我又唔係你 冇辨法主導你認同我D咩
真係要講 你認唔認同我關我屁事

簡單來說我覺得你把動畫以現實常理來比較已是一個錯誤!所謂認真你就輸了!其實動畫中的人物大都是虛構的!甚麼超能力,超際遇,死而復生,不死之身!(尤其是主角)甚至有專名詞為「主角的光環」其實這都是劇情需要!否則主角能捱到最後是絕不可能的!你要公平,要平等勸你不要在動漫找!或許只看一些平實得很的作品!

動畫內容冇人話過一定要符合現實常理
符合到作品自己既世界觀同設定就冇問題
00既萬能GN粒子 一樣係屈曬機
你有見過00比人鬧好唔合理?
無視作品本身既設定甚至劇情自相矛盾就係有問題
機設人設都冇辦法解釋 淨係打紙板清場
呢D就叫主角威能過強 比人批評好正常

順帶一提 呢串本來就有一堆直接同現實掛扣既話題
例: 有冇公佈過續集,致敬(抄)其他作品,監督講過咩,重覆畫面過多,etc
不如你教下我要點樣唔用現實既角度去討論呢d問題?

首先你講架第一句已經自打嘴巴了!既然你都說不一定要符合常理,那還用說甚麼!而且我不覺得seed有甚麼不符合他的世界觀!還有的是oo已經大大超出了人類的範圍⋯⋯不過你一定要合理解釋,我倒可以盡量去解!首先基拉不是一個普通人,而是所謂的「最完美的調整者」而且也有一定的實戰經驗,在第一季已堪稱無敵!其二是機體,突擊自由的機動力絕對是作品裏最高的一部機,而且是當時最新銳的機體!武器火力強大而且搭配了龍騎兵系統,而且是特地為基拉而設的,相輔相承下自然能發揮超卓的性能!而且當時基拉的突然出現令他們有些不知所措,在心理受影響的情況下便顯其差距!再者他們的量產機跟突擊自由的性能相距如何?我想明眼人也看得出!還有的是有那個主角沒有「主角威能」的?就你舉的oo中的剎那也有不少!ps其實就原本題目來講已離曬題,雖然那人的話是十分取巧同牽強但未來有很多事是無法估計的!而且最近seed命運也出了hd版,也算是肯定了它還有其價值(利用)再者奉勸你切忽對動畫過於認真!始終是虛構虛幻的東西何須過於執著同認真!

嗯 咁我再講多次
""動畫內容冇人話過一定要符合現實常理
重點係要符合到作品自己既世界觀同設定""

你要繼續斷章取義無視後半請隨便
另外 突擊自由設定上係同自由既同期機 並非新銳機
而且缺陷多(機動力超特化 但防低一打中就爆)
詳情請自己睇模型書 或者維基內容可以加減睇
如果有符合設定 突擊自由第一次出場就已經可以爆機
因為:

另外 官方設定
基拉係 完美調整者
但最強駕駛係 真飛鳥
出處 1/100命運模型書人物介紹

當然 動畫顯然無理呢D設定

請問咁算唔算無視設定?

講返00,00主角威能係建基係屈到爆既機設同萬能粒子上(例如OOQ設定上可以單機殲滅全部ELS)
但劇中剎那一樣冇辨法次次都開無雙
2ND最後OOR大破太陽爐都比人搶埋
相比起seed主角威能自然冇咁突兀

又 認唔認真睇動畫冇所謂
但上得討論區就代表認真討論
由其是機設之類 根本冇得比你強辯

其一先不管是否同期,自由的性能大家有目共睹,而突擊自由絕對比自由強!而且就算裝甲點脆弱也不致於被人一下就爆!而且你有見他中過彈嗎?其二是基拉的對手是雜兵,兩者有明顯差距!還有的是飛真是最強駕駛員又如何?是絕對無人能及嗎?論全面不及基拉!而技術與冷靜也不及亞斯蘭!另外在捉字眼同斷章取義的卻是你囉!只憑單一點去評論結果!你用oo比又得,而且seed也不見得成日開「無雙」!而且一直在強辯的是你!單從一點去看而不去認清還有其他的因素!

所以 設定就已經貼左
SF係動畫既表現比本身機設誇張太多
飛鳥係50集動畫完全表現唔出咩叫"最強駕駛" (除左捅爆自由果次)
呢D唔係叫"無視設定"係叫咩呢?
其實類似例子仲有好多
例如某個不死男人第一季爆機 頭盔都飛埋出宇宙 四圍又冇其他船救
第二季竟然可以復活
或者 某島國第一季彈盡糧絕玩自爆
結果第二季個艙突然多左部用21部M1迷惘軍費而且三年前已經做好既曉
為免閣下繼續開無視 我再講一次
重點係"無視設定"

話說 SF冇中個彈...?
上面好似岩岩先貼左幅
SF比上千度高溫既電熱鞭捉住既畫面(都岩既 唔係"子彈")
你洗唔洗再爬下設定睇下咁既情況SF會唔會爆

又 我攞設定同演出嚟講
閣下係咁FF一堆現實同動畫唔應該比較之類既鬼話
幾篇加埋都見唔到閣下可以解釋到D咩設定問題
自己狀況外 竟然仲好意思話係我斷章取義捉緊你字
根本呵呵

1....首先甚麼誇張太多是你個人應為,我絕不苟同!其次是你舉例的oo先誇張囉,原本打開人類同變革者,ova變左打外星人,真的十分突兀!好!言歸正傳!
2.....本來講開基拉,你又突然插個飛鳥真入來......都話咗"最強駕駛"並不一定是天下無敵或者百戰百勝!而且根據原作最初的設定,三位主角的戰鬥能力排名為 1.基拉·大和 2.真·飛鳥 3.亞斯蘭·察拉。另外官方曾給出以下的說法:「比較這三人戰鬥能力的話,果然基拉還是TOP,認真的亞斯蘭大概有與真同等或以上的實力吧?」(引用於維基百科)明白無!
3.....例如某個不死男人是指穆吧!首先你這麼在意稱號,那穆的名言是:「我果然是化不可能為可能的人。」那麼可以用你的話解釋了!設定嘛!(笑了)個頭盔飛出去代表一定死硬嗎!又唔係佢條屍!而且你唔見唔代表無!更何況佢根本無死,所以不是復活!
4......曉的自己看維基吧!
5......再講返sf吧!是誰跟你說那鞭有千幾度?而且這一切其實只是一瞬間的事,在這麼短時間下再熱也沒用!跟着是維基上的(值得一提的是本機的裝甲輕量化,啟用大膽的設計,實現極限接近人類的活動範圍。開發人員將本機的關節部位裝甲細緻地切割開來,使得關節部位毫無裝甲覆蓋,這導致防禦力的低下,遭受些許攻擊即可能造成該部位嚴重損傷)這裏說的是關節,不是指整體!你理解能力有問題嗎?其他部位還是有VPS裝甲覆蓋,有一定防禦力!

根據以上一直在無視設定的卻是你!只看一半又不看一半!雖然我說過動畫不能用常理去解釋!但看不過你的過份偏見與執着!還有無視真正的設定!

樓上笑死我 係宇宙大爆炸頭盔都冇埋 唔炸死都冇氧氣啦
咁都可以甲硬講到冇事咁 種廚真係
電熱鞭捉住部突自 突自先慢慢放龍騎兵去打 原來咁都叫一瞬間wwwwww
seed destiny 突自出嚟之後 差唔多場場都係..
鎖定鎖定鎖定 清場清場清場 d"調整者"小兵個個好似智障咁比人當紙板
原來咁都唔叫成日開無雙wwwwww

條鞭抓到個位明明就有金色關節
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 06:21 PM , Processed in 0.064797 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存