2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 [討論]令人痛心的外掛問題
go

[港台遊戲] [討論]令人痛心的外掛問題

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

外掛對於網絡遊戲玩家來說一點也不陌生,從《石器時代》到《金庸群俠傳》、《仙境傳說》,再到近期的《天龍八部》、《Fantasy Earth Zero》、《誅仙Online》外掛的出現,外掛始終如影隨形的出現在任何一門熱門的網絡遊戲身後。不管是使用外掛而竊喜的玩家還是憤憤不平的玩家,始終要面臨遊戲遭到外掛侵蝕到不可收拾的一天,在你玩過的遊戲當中,哪些遊戲因為外掛而最讓你痛心呢?

金庸online可以說是每個人也會用外掛的遊戲...

早在網絡遊戲流行之前,單機遊戲借著GM修改器等程式對遊戲進行內部修改,讓等級、金錢、任何你想要的都可以立即修改出來;而網絡遊戲則跟單機遊戲有點不同,由於網絡遊戲的資料是儲存在官方的伺服器上,並且對伺服器進行保護,如果要對數據進行修改是比較困難的事,因此大部份的外掛都是進行腳本執行,模擬真人操作,代替玩家進行重覆又重覆的工作。屬於較早期的《石器時代》外掛可以用的上「革命性的進步」來形容,因為它已經不再是個簡單的自動練級程序,而是直接對網遊客戶端與服務器傳輸的數據進行修改,可以實現瞬間移動、原地遇敵、不遇敵、加速等變態功能,這一切又讓石器玩家產生了無可抵抗的依賴,也使得「外掛」和玩家之間產生了一種說不清道明的關係,大概就是又愛又恨吧。

脫機外掛,連遊戲也不用進入

玩家對於「外掛」或許有的會很依賴但換來更多痛心,甚至是一款外掛毀掉了一個遊戲。在本港網絡遊戲開始流行的時期,遊戲都是進口自韓國,在韓國本地就根本很少人用外掛,所以遊戲本身缺少外掛的防衛,也同時缺少即時的技術支持,使得運營商對封殺外掛力不從心,隨著近兩年國產遊戲的崛起,在自主原創遊戲面前明顯地加強了各類外掛的防衛。

如果大家都為了練級而使用外掛,遊戲將會是什麼樣子?雖然遊戲內行人匆匆,但都充耳不聞也不和你說話,整個城市猶如死城。遊戲玩的是互動交流,如果只玩數據的話那不是很悲哀嗎?

現在推出很多反外掛功能

請一起發表你的意見:
1.在你玩過的遊戲當中,哪些遊戲因為外掛而最讓你痛心?
2.外掛對遊戲有什麼禍害?
更多意見請留言發表
已有 5 人評分Good 收起 理由
杰frankie + 1 你說的內容我非常同意
死神BleachII + 2 就係d外掛整衰晒d好game
*Kelvin* + 2 值得比good
極樂 + 5 外掛對遊戲做成好大影響
perewong + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 11   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

= =我玩過很多遊戲...
你說遊戲有些是代理自己出外掛的...,例如:金庸,他是自己出埋外掛來賺錢的= =

外掛對一隻game和一些玩家,用手動來升級/打寶的玩家,是很不公平的...
外掛可以令到一隻game汁/令佢停止唔做等等的問題....

天龍我也有玩過,那隻遊戲不錯的,但代理商說了封的東西,一出新ser就沒做好了...
是沒用的

現在的game通常都會有外掛的了...不是之前收月費,用外掛的人又會減少,但收費玩家也會用,但代理商也可以收到月費的金錢來代理下去,都是不錯的....

可惜...一代神GAME...
神領汁左...我玩咁耐...
都係見到有2~3個人用...用唔夠幾日...比人收皮左...
而後都唔可以再入來神領...一步...
個陣玩家又好...e家ed...完全無哂品...

但我唔明白  點解某d online game可以一隻外掛都冇  就例如云起代理的天外online
佢係側到你有用外掛就會傳送你到另一達沒出口既地方  就等同ban左ac一樣
點解其他game唔學佢呢??  我冇咩電腦知識  有冇人可以解釋俾我聽

thx

十週年勳章(賀詞)

原帖由 雙刀火雞 於 2008-7-13 05:15 PM 發表
但我唔明白  點解某d online game可以一隻外掛都冇  就例如云起代理的天外online
佢係側到你有用外掛就會傳送你到另一達沒出口既地方  就等同ban左ac一樣
點解其他game唔學佢呢??  我冇咩電腦知識  有冇人可以解釋 ...

天外 公測無幾耐 出過脫機外掛

官方話用外掛 回傳數據 不正常-.-

上線幾mins ,系統 查到 就 送你去天外仙境

等gm 查

此系統十分成功-_-

想盜絕外掛-.-? 被抓到 追究 個人責任-.-? 黑名單?

好似不適當呢

客人永遠去對的

天外點會冇外掛
話你知 石器外傳  幻想學園(香/台)  龍族  ro
古龍  亂online  希望   星晨   hp    龍駒Online
功夫世界  飛天歷險 巨商 勁舞團
以上都係有外掛既 點止你果幾隻
可能仲有啦  我玩過以d都係有囉

正真強既代理緊係 omg啦   神盾   防外掛勁到
基本佢d game未出過外掛 可能有但唔多 同埋好快清理左條友
你可以話條友咪可以再整多個ac?   講得好 不過佢要手機認證
除非你借人地電話啦  我相信你借一次又俾人封一次

原帖由 我愛你丫傻仔 於 2008-7-13 05:58 PM 發表
天外點會冇外掛
古龍  亂online  希望   星晨   hp    龍駒Online
可能仲有啦  我玩過以d都係有囉 ...

很認同-.-omg既光之  外掛一出  勁多人用-.-過幾日俾gm封晒-.-

omg絕不手軟的說-.-

其實我之前玩果D Online...
外掛都唔係幾影響到我..
( CS1.6有外掛即ban...GC 999攻...未見過= =....等等..)

不過...
最近玩FEZ....
外掛真係影響到好多野..
因為FEZ架國戰..
以經唔係之前D外掛用泥升LV咁啦..
佢地改到無限PW無限HP...
咁玩仲有咩意思??

原本個個都願意kick外掛架..
但唔知點解..最近D人連kick都唔願kick..
唉..

靠GM!?
1日百幾埸國戰...
每埸50 VS 50..
捉得到幾多個!?

唉...
不過...其實隻隻game點都會有外掛..
只係睇D人用唔用架姐...
真係唔明..
點解日本可以咁多game都無人用外掛..
而香港....
FEZ公測幾日之後..外掛就成街都係...
唉...

原帖由 愛睡懶覺@mkc 於 2008-7-13 05:31 PM 發表

天外 公測無幾耐 出過脫機外掛

上線幾mins ,系統 查到 就 送你去天外仙境

等gm 查

此系統十分成功-_-

想盜絕外掛-.-? 被抓到 追究 個人責任-.-? 黑名單?

好似 ...

即係咩意思??

咁其他GAME點解唔學天外咁學呢個系統??

原帖由 我愛你丫傻仔 於 2008-7-13 05:58 PM 發表
天外點會冇外掛
可能仲有啦  我玩過以d都係有囉 ...

你有冇玩天外架
我當然講緊依家啦

原帖由 新拓拓拓荒者 於 2008-7-13 06:29 PM 發表
其實我之前玩果D Online...
外掛都唔係幾影響到我..
( CS1.6有外掛即ban...GC 999攻...未見過= =....等等..)

不過...
最近玩FEZ....
外掛真係影響到好多野..
因為FEZ架國戰..
以經唔係之前D外掛用泥升LV咁啦 ...

其實FEZ呢D對戰系統就遇左有外掛
再加上係橘子代理既都應該唔洗玩架喇

我心愛的                       天翼之鍊
更直是變態隔空打(幾遠也行)....
               快速移動....
               快速打怪(兩秒ko)
               自動復活(死了可以自己救自己)
               自動買賣物品放入銀行等
                    能自動回應gm/玩家...
               見到gm自動offline.....
天阿.......點智咁的>.<~
天翼死了一次.......現在還要死多次嗎....
還以為死了一次大家會更珍惜它...
誰知.....更離譜.....
無眼睇了

原帖由 中華丸子 於 2008-7-13 06:38 PM 發表
我心愛的                       天翼之鍊
更直是變態隔空打(幾遠也行)....
               快速移動....
               快速打怪(兩秒ko)
               自動復活(死了可以自己救自己)
               自動買 ...

呀~~~當年神領的身邊就是佢...
又是一隻似RO外掛咁恐怖game= ="

原帖由 雙刀火雞 於 2008-7-13 06:38 PM 發表

其實FEZ呢D對戰系統就遇左有外掛
再加上係橘子代理既都應該唔洗玩架喇

唉..一隻咁好架GAME..
就衰係外掛同埋橙記手上....

都唔明d人唔用外掛會死既咁....
用外掛高lv好威嗎??
升到高lv就話唔會在用外掛(天翼好例子)
跟住就話自己係手動人..,,,車
一出新手物...咪又用返

其實宜家好難玩到一隻係冇外掛
所以玩online game 現在都係抱住平常心玩
玩不下去就放棄好了

現在 0外掛 好像只有魔獸 同 一些 外國 GAME (EVE AGO 等)

原帖由 雙刀火雞 於 2008-7-13 06:34 PM 發表

你有冇玩天外架
我當然講緊依家啦

我緊係有玩啦  一出就玩啦我=.=
你講以家我就唔知了
頭先我講d game都係公測即玩or 新ser第一日就玩
基本上我玩親都係頭果咋玩家
so睇d外掛玩家會變得好顯眼佢地

例如星晨 我id:小妖
第2個最快3轉既人  以家排名有我名

幻想學園台版  id:小魚(果陣玩到全ser第2)
我玩左成2千蚊到hk$
都唔夠d外掛佬玩  24小時掛機升

石器外傳 id:小魚
有玩石器都識我啦 全ser第1
但bug多到飛起 1秒返城  買未開既地圖入面d裝同寵
用bug殺人同寵

so  最好玩係omg   你係唔會見到以d情況
等緊omg個luna  雖然我都有玩韓版 同派韓版ac俾人
但都等左成年幾omg都未出-0-

原帖由 1p2k 於 2008-7-13 08:15 PM 發表
現在 0外掛 好像只有魔獸 同 一些 外國 GAME (EVE AGO 等)

0外掛 omg代理d game就係
你可以了解下佢間公司

笑傲無雙

我發覺而家d online game真係玩外掛
我第一隻玩既online game係魔力個陣既魔力真係冇外掛咁(我覺得啦我同人講野真係有問有答)
但再愈玩online game落去就覺得外掛愈黎愈多咁
我第一隻game知有外掛game係hp個陣d外掛勁到穿牆咩都有
到近排既誅仙真係頂唔順
誅仙十個有6~7個係外掛
真係同堆外掛係到玩都唔知有咩好玩
搞到唔知仲玩唔玩online game好
同電腦玩我不如搵d單機game玩仲好

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 06:24 AM , Processed in 0.047453 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存