2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 [討論]令人痛心的外掛問題
樓主: ngai
go

[港台遊戲] [討論]令人痛心的外掛問題 [複製鏈接]

原帖由 我愛你丫傻仔 於 2008-7-14 01:20 AM 發表

你講得冇錯龍族真係好正
係果陣時  龍族以隻國戰game真係冇得頂
再睇返以家 係就係d畫面3d晒 令左好多
但同時間d玩家d智商都下降不小
冇計啦以家d game好多細路仔  點同以前= =
你可以話以前d game都一樣 ...

不過我記得個時最勁d人係加速器~不過d廢人比人發現~我地d巫實真言佢
所以都唔太大影響

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

而加差唔多個個game都有外掛....d GM 又唔做咩

原帖由 思靜 於 2008-7-14 01:26 AM 發表

講真,外掛lee家野,邊個唔識用,問題係,你會唔會用,lee個係人品既問題lor
人地玩game係為玩而玩,一大班人用自己既力量去建立一d野出黎
香港人玩game,係為串人,為左威,同為左滿足自己既虛榮心而玩,
見d人玩fez,個 ...

總之一句,國民質素問題,系吾系仙   
以前香港小孩(吾系小朋友)只想開心咁玩/識朋友
依+香港小朋友(外掛班人)淨系想揚名立萬!,冇曬遊戲原意果程樂趣/fun     咁點解要曬錢去上網呀/浪費你呀爸呀媽d 錢呀

外掛有時用可以降低下遊戲難度,過量咁用只系會帶黎反效果

用返以前細個果時 miss講果句    少吃多姿昧,多吃壞肚皮(吾好話我幼稚)

依+ 改改     少用多樂趣,多用累死人

其實依家d game已經好左ga la
以前玩石器,RO 有邊個唔用外掛? (但係唔知點解都玩得好開心 )
其實外掛多唔多係睇個代理係邊間姐....
但係慘在好多大公司都唔係點理d外掛..... 又係咁搶d唔錯既game返黎代理
整到d game衰晒
=============================
我依家已經放棄左HK,TW,CN既online game
一黎係外掛問題.... 重有係d玩家有多都好無品.......
所以依家都係玩d日本既online game多....

十週年勳章(賀詞)

7年..大家覺得呢段時間長定唔長?!
7年前既9月,,我第一次接觸到"龍族"呢隻game
亦都令到我愛上左即時戰鬥..MMORPG 既game
到今時今日既話,,長大成人,,我都仲放唔低對龍族個份感情..
依家都仲有不停咁去玩唔同既私服…

港龍一出最初個2,3年真係玩得好開心..
大家冇外掛..做乜都成班人一齊做…
整裝備..打交..乜都成班人齊去..
但係隨住後期外掛既出現,, copy/加速/改攻…
乜都出齊…亦都令到我識既朋友..
1個1個咁走…大家都不恥呢d外掛…
唔想因為d外掛,,令到”龍族”係大家心入面既印象變質
(有傳話係巨商d人,,不滿當時龍族既人數多過佢地,,
而做出名為 “艇仔” 第1代既外掛程式)
大量既玩家開始流失…亦都令到龍族..上線既人愈黎愈少…
我識既朋友亦都一個一個咁走…
到最後..港龍終於不敵外掛..執左啦..
港龍執之前2個月,,有一次同班fd落網吧打機..
見到隔離部機,,有個13/14歲既細路係度玩龍族..
企住係度都可以升lv,,仲要個lv,,係我地個陣時,,
要用上大半個月都未必升到既lv..
佢企係度,,唔夠2分鐘就升左…
我同班fd就你眼望我眼..大家都知龍族風光不再了…
亦都令到一大堆既私服開始出現…
我都唔明..整死官服仲唔夠..點解私服又要去整死埋?!
唔通龍族真係同你地班外掛佬咁大仇口咩?!

到後來出左馬龍..當其時亦都有一大班既香港人玩..
小弟都係其中一個…初時個陣,,真係好有港龍味道..
亦都有諗住馬龍有機會變成第2個港龍…
同馬拉人吹雞開片,,乜都有..
個陣時,..一大班香港人,,”誓神劈願”咁話唔會再玩外掛
唔會再比外掛整死任何一隻龍族
結果?? 呢番說話出左唔夠1星期..
又再出現外掛啦..用既,,又係我地香港人….
最後因為馬龍冇足夠知識既技術人員去防..
唔夠幾個星期,,又執左lu…個一刻真係好心酸…
點解你又要玩,,又要整死隻game?
Online game就好似係你個fd咁..
用外掛就好似出賣緊個朋友..
記得個陣時,,成日都有買龍周睇…
某一個編輯一句說話,,到依家我都仲記得..
當你上線既時候,,見到身邊每一個人都唔再應你機..
呢隻game就會變成一隻offline game了…
點解香港人會做到咁?! 永遠都係要走捷徑…

以上既廢話都係小弟憑打龍族既情緒黎打…
唔岩睇可以唔睇…

原帖由 中華丸子 於 2008-7-13 06:38 PM 發表
我心愛的                       天翼之鍊
更直是變態隔空打(幾遠也行)....
               快速移動....
               快速打怪(兩秒ko)
               自動復活(死了可以自己救自己)
               自動買 ...

十分同意你ge講法,外掛一出,走左唔知幾多人,d人用外掛都係想高lv賣ac姐,冇人玩佢地高lv冇咩用..哎
我最心愛的天翼啊..上年玩唔夠一個月d fd一個個走晒,搞到我都冇動力玩..
如果d人唔用外掛,相信天翼兒家仍係最受歡迎的幾隻game之一,外掛真係累人累物.當然水果代理亦需負上責任,防外掛又唔更新

十週年勳章(賀詞)

玩左咁多年online game剩係得神話2冇出過外掛.......我玩左台灣神話2年幾 完全冇見過外掛同埋聽日講過有外掛  香港版就唔知..

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kira331 於 2008-7-14 01:27 PM 發表

十分同意你ge講法,外掛一出,走左唔知幾多人,d人用外掛都係想高lv賣ac姐,冇人玩佢地高lv冇咩用..哎
我最心愛的天翼啊..上年玩唔夠一個月d fd一個個走晒,搞到我都冇動力玩..
如果d人唔用外掛,相信天翼兒家仍係最受 ...

哈 天翼重生個日我就入番去玩..玩到103小波因為太多外掛同埋d fd走哂 搞到我都冇玩了

童話 EXP榜望落 有n個用外掛

夜晚去高LV地方 = 外掛團升大把

童話板太多外掛狗比人推到上天咁

講到有幾勁咁 哈哈

三小俠更加唔洗講 連板主都用埋一份

原帖由 kira331 於 2008-7-14 01:27 PM 發表

如果d人唔用外掛,相信天翼兒家仍係最受 ...

天翼真係好玩....但係升lv d怪又比人搶哂...跟住我小麥72lv的時候..已有人170幾lv...外掛令我亦放棄了....

Alta活動勳章

原帖由 方包仔﹏bb- 於 2008-7-14 05:04 PM 發表
童話 EXP榜望落 有n個用外掛

夜晚去高LV地方 = 外掛團升大把

童話板太多外掛狗比人推到上天咁

講到有幾勁咁 哈哈

三小俠更加唔洗講 連板主都用埋一份

童話呢個game已經只係官方賺錢既工具, 官方已經唔理個 game內有多爛, 甚至費事花時間捉外掛。
現在走得快好世界, 邊個傻仔仲玩落去, 就等同自己要埋一堆唔值錢既垃圾, 最後等到佢摺埋自己咩都無晒。
隻game又舊,台灣官方又宣佈永不過更新,香港官方只係賺到d傻仔仲有人買虛寶之期。官方現在刻意用「雙經」來維持比玩家一個假象,給傻仔玩家以為個game仲「活」,但係已經好多人醒吾了,而且大家都明白童話可以外掛......
外掛是害死童話的, 但沒有更新沒有活動就更加害死童話

原帖由 赤翼﹏告死天使 於 2008-7-13 05:12 PM 發表
可惜...一代神GAME...
神領汁左...我玩咁耐...
都係見到有2~3個人用...用唔夠幾日...比人收皮左...
而後都唔可以再入來神領...一步...
個陣玩家又好...e家ed...完全無哂品...

神領好小有人用外掛~~
玩左幾年睇唔到有d咩人用~
超好玩既遊戲
好想再玩~~~

對於本人來說,外掛已經看化了,我之前玩過一隻RF的og
他是一種種族戰爭的遊戲,剛開服的時候沒外掛 一場晶片戰 超級300人出戰。
其後出現水掛,加速等 一堆殺不死的神人出現,另遊戲完全沒趣味。隻game九月就關了。其實賣幣 代戀出現賣一樣影響遊戲平衡,大家追求既野唔同 平常心就ok

外掛的確很煩...搞到人心情都差了...

外掛...
新幹線可謂前無古人...

多年前...劍俠情緣...一星期lv5x...三星期lv72...道武...top20
結果...唔夠一星期就比人過晒頭...top20不見...
原因就係外掛...
果陣既外掛...會打怪...會食藥...會自己番倉放野...自己買藥...人地p佢...仲會反擊添
...忍不住...殺了一堆外掛...不過...發現殺之不盡...就開始舉報了...點知...
舉報左...封既...竟然係我...死心了...心死了...

上個月底...新幹線又出新game了...誅仙online...
看了網絡小說...不能不玩吧...而且...天龍都已經是外掛天下了...
好...轉game...希望這些年來會有所改善吧...
封測...做得不錯...
公測...不用半個月...外掛天下了...
起初只係天音lv30-lv35怪既地方...
現在漫延到流波了...意思係...比一班下班後先有得玩既玩家高級了...
佢地亦發展到一個人唔夠打...兩個外掛掛埋一齊打...
尋晚...見到一個外掛打兇鴉...6下比隻怪p死...
連續2次...再下次見到佢時...係2個人去打了...沒有再死了...
現在...真人 vs 外掛 既比例...應該是 1:1 左右吧...
在天音...可以外掛比真人還多...

結果...gm上個星期出手了...
不過...死既係普通玩家多...
外掛...冇少到...放棄既人亦開始多了...
誅仙online...是否到了極限?
一個畫功, 遊戲性, 劇情都不俗既遊戲...又被外掛打敗了...
是否...要找一個...冇咩人玩既online game才可以逃避外掛???

悲哀!

原帖由 ~_____~ 於 2008-7-14 07:45 PM 發表
對於本人來說,外掛已經看化了,我之前玩過一隻RF的og
他是一種種族戰爭的遊戲,剛開服的時候沒外掛 一場晶片戰 超級300人出戰。
其後出現水掛,加速等 一堆殺不死的神人出現,另遊戲完全沒趣味。隻game九月就關了。其實 ...

你講起RF又令我諗起左RF外掛既特有一一消圖
呢種咁既消圖比起加速器仲勁~
佢係要一種叫RF寶寶(收費外掛)內既功能....
係將要SD去SER既資料,一秒鐘封包成1XXX-2XXX個~
咁野不單影響RF既國戰平衡....而且仲要拖慢晒個SER既速度~
我地RF以前冇外掛食王個陣...一定要成隊去打先夠而且仲要打0.30-1分鐘...
現家唔洗啦~
一條友開消圖.....
2-3秒KO完~
王出既"色"物個D會影響個人既攻擊,防禦同迴避率~
你話人人都係咁食王~
真係會出現........應該係已經出現左一班不死軍隊~
唉~
好掛住4年前既晶戰.......

仲有~我唔明白點解正服多外掛~
但私服就一個人都唔會用呢~
怪.......

我玩過不小遊戲 , 老實說 , 我知道有外掛 , 我不會理 , 不會罵 , 不會去尋找
但外掛就放在眼前 , 連LINK 都放在前面 , 我會按 , 我會下載 , 我會用
我就是這樣平凡的玩家

我不會去愛外掛給我多少快感 , 亦不恨外掛導致我最愛我遊戲死亡
因為給我快感的是遊戲 , 而令遊戲死亡的亦是遊戲本身

題外話 , 跑ONLINE 曾出現外掛 , 我當時十分好其走進此遊戲探索以小遊戲為賣點的online game如何有外掛
最後我和外掛一起玩耍 , 被Gm ban了 @.@~ 當然我沒有投訴 , 反正都是路過
但戲谷的手段的確十分恨 , 而且外掛是出一個抓一個 , Gm幾乎通宵營業
在一個星期的時間附近 , 他們發出一可怕的公告是 使用外掛者可能會負上刑事責任
再過一星期 , 他們將外掛系統提升 ( 都是在韓國那邊入手 )
及後的是.....
他們警告所有 有關跑online外掛 的討論區 , 只要是有所討論 , 都會告這個論壇
朋友, 有心的朋友 , 你看到這裡 , 還認外掛製作者 ,  使用者 才是罪魁禍首嗎 ?

還不快快去找跑online的外掛

還有 , 樓上的弟兄 , 龍族的滅亡並非外掛導致的
在外掛未十分普及前 , 韓方早早已宣布 全部非韓龍族關服

我是龍族的忠實FANS 啊, 現在還在夜空逗留~

我想大家將呢個問題focus返落去玩家身上
代理商只係買個game返黎搵錢
沒必要去封玩家ip
而且封ip只會斷自己米路

十週年勳章(賀詞)

原帖由 gates 於 2008-7-13 07:12 PM 發表
其實宜家好難玩到一隻係冇外掛
所以玩online game 現在都係抱住平常心玩
玩不下去就放棄好了

有人既地方 就會有貪心,貪便宜,走捷徑
加上道高一尺 魔高一丈
封到外掛一時,封唔到一世
網絡遊戲用外掛跟現實中的小偷一樣
禁之不絕
小偷最多都係坐幾年,出番黎多數又偷野
外掛使用者最多都係封帳號,重新申請帳號又係一條好漢
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 07:15 PM , Processed in 0.053580 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存