2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVG] V2 討論區
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVG] V2 討論區 [複製鏈接]

V2:
650HP,超普通的一台3000機, 除了boost 比較長,Support 不錯,其他都比較差..

V2 mode 時比較沒用,攻擊力太低了
V2AB mode時超勁,不過得18秒時間

A   :光槍
一支好低攻的光槍,大約100攻擊力
著甲/爆甲後所有彈都會滿晒

AB : 導彈
沒用的攻擊~可以放棄(不過好追)
單發65攻,2vs2 時,千萬不要使用

AC : 換裝 AB mode
有18秒時間,換裝後可任意按 AC 解除裝甲
注意的是解除換裝後 20 秒才開始回彈,
由 0 開始 reload 到滿須時 30 秒, 合共 50 秒,

ABC :
V2AB mode:
A: MEGA BR
攻擊力約 160 左右, 一下 down,
最高判定的武器~

CA: 背部 MEGA Beam Cannon
攻擊力 260,叉得快但開得慢
要企定要 3 秒,沒用的武器

AB: 背部擴散炮
可 cancel A, 但由於 A 係一野 down,
所以冇咩用
當接近時攻擊力極高,2xx
不過當接近時A打不中時候,可以試用cancel AB

AC: 解除 AB mode
變返做 V2

地上 N 格 - 橫斬 > 斬
空中 N 格 - 斬 > 倒掛
地上 step 格 - 斬斬...
空中 step 格 - 吉 > 斬斬
以上都可以加光之翼使用,
空對地千其唔好格,

BC: 光之翼
起手動作可以接受(不過都幾大動作) ,攻擊範圍大
距離都算OK~攻擊力不錯, 撞還不錯
V2 mode 有2hit, V2 AB mode 有3hit
對手和自己在空中(水平時) 可以試用光之翼,會有不錯的感覺
比人捉落地時用光之翼吧.(不過多數比人打中)

BD 格(ccb)  - 盾撞突擊
冇咩用的技能~

後格 - 拉盾
冇咩用~

(以上有點兒copy fightclub)

終於有v2討論區了..賀開版~

以下感想文+修正文(?)

a槍普通光槍..唔講..

AB彈唔係完全無用..誘導力都可以(試過地下開槍追到上空)~另外a->ab都唔錯~打down人用~不過要小心定格..

V2AB mode:
a槍係160傷害~正常黎講多數封印ca..係18秒時間用~剩開a好用o的

AB散彈炮傷害力到2xx..用時極大定格~通常只係a無彈時近距捉定格用~

格鬥方面~

地格個人覺得盡量少用為妙..傷害低起手慢格速慢..用左最好派生光翼..

空n格起手快~派生光翼差唔多無定格~空s格派生ab槍最大傷害力(大概)~

bd格收格快..可作假格黎用~

後格只有重裝mode有~起盾~派生a->v光線(?)派生b~推盾~通常唔會用..

光翼攻擊距離大(大約5個機位)~一般好撞~但要小心起手時定格~

最好係對手定格時用~用時距離唔好太遠(com除外)~

後記:v2差唔多係3000cost中最低攻擊力~格唔好撞加格得慢..但機動力高~加上有重裝~能夠拉回缺點..

用v2時最好維持中距離~多o的留係空中~入光翼/格易o的之餘~機動力高~係空中會比較佔優~

另外a槍用完時可著裝除裝回彈~

重裝mode個人屈a槍多~誘導~判定大~1中就160~加上即down~可以即刻支援隊友~但重裝機動力比普通mode稍慢~

格鬥多用空格~空n係踢第一下派生光翼攻擊大o的~空s最好打成套派生a~唔許可時入格(任何格)中後即派生光翼~

第一次寫..寫得唔好加有錯之處請指出~

太好了~有人支持~

有時間我會改回上文~~~~~(現在去上班=.=)

v mode: a->ab 感覺上太慢....2打2一定唔會用到.......

光翼攻擊距離大(大約5個機位)~一般好撞~但要小心起手時定格~
我成日撞輸= ="

見到3神東方還可以打,其他就..........

終於有v2喇
等左咁耐終於有人講喇

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-8-15 07:26 AM 發表
太好了~有人支持~

有時間我會改回上文~~~~~(現在去上班=.=)

v mode: a->ab 感覺上太慢....2打2一定唔會用到.......

我成日撞輸= ="

見到3 ...

一直等緊人開V2..

對COM還可以..以2打2黎講..AB還是封印吧..

光翼我記得只係撞輸過NU既CCB..可能唔係差唔多必中我都唔用掛..

對3神多用光翼..剩打格好唔著數..

個人都好愛用V2,感覺上AB炮導彈都幾追,但都試過係空中射地紅lock時,粒彈冇任何誘導,可能仲有咩技巧我唔知啦......
V2既格攻唔太高,但靈活性唔錯,我同人挑機1on1/2on2時,都會集中用格,光翼好少單獨用,就算用都係派生or走佬用,試過神用爆熱時開光之翼,閃左去佢後面,不過一定要同一時間出,唔係就會比佢捉爆......
對東方老師就真係好少贏到,d格太難撞得贏,開格又會比對方後格反擊,各位有咩對東方既心得呢@@"

原帖由 Luois 於 2008-8-15 02:36 PM 發表
個人都好愛用V2,感覺上AB炮導彈都幾追,但都試過係空中射地紅lock時,粒彈冇任何誘導,可能仲有咩技巧我唔知啦......
V2既格攻唔太高,但靈活性唔錯,我同人挑機1on1/2on2時,都會集中用格,光翼好少單獨用,就算用 ...

粒AB彈我覺得係只要對方一S,就會停左誘導。

神用爆熱果陣我通常後S捉佢1段同2段中間既定格黎格佢,不過風險都幾大,一被佢捉中爆埋就3XX...

光翼除左打3神我都好少單獨用,始終個定格已經夠時間比人打到..

東方呢...暫時黎講我都係中距打槍/睇位入光翼。對手唔係咁熟格先會同佢打格。

而且我通常打神多過打東方,東方又未試過同真係好識用既打,暫時我都係覺得神難打過東方。

心得就談不上,算係少少自己既打法吧。

我都好鍾意用v2,外型討好

v2真係一部好機 就好似f.im係日本咁高評價一樣
一般我都用v2 mode,感覺較機動性 我都用開d高機動性既機
f91 f.im 突擊 v2
v2 ab mode一般我係低過50%血先用
因為我太鍾意佢咪榴彈,以萬能機黎講 我覺得輔助隊友係最好
所以a+榴彈,即down 有別於ab有時間限制
由其係光翼係ab mode 討打的樣子=.=3下...
可能你會話我傻仔 但係我覺得v2 mode比ab更好用
不過我一般都好小用大機,主要打cpu比人挑機先會用黎對人戰
平時都係f.im為主 之後就係突擊

題外話 好鍾意突擊果套n格

原帖由 honyin0515 於 2008-8-16 12:12 PM 發表
v2真係一部好機 就好似f.im係日本咁高評價一樣
一般我都用v2 mode,感覺較機動性 我都用開d高機動性既機
f91 f.im 突擊 v2
v2 ab mode一般我係低過50%血先用
因為我太鍾意佢咪榴彈,以萬能機黎講 我覺得輔助隊友係 ...

F.im係日本評價係超低...你去某某論壇看(很戰鬥的論壇XDDD)
V2我都覺得佢好強...光之翼好遠
A槍雖然攻擊力差,但係都好飄
空中STEP比其他機硬直少
速度快@O@
最搞笑係變裝後CHARGE A有修正,儲氣時按C都係走唔到..@@要按實@@@@"

V2 最神就係支a槍~"~  根本唔需要什麼ab炮 ac轉裝~"~  1支a槍夠玩全場._.'' ac我係用黎回子彈

屈機的槍=.=..我諗追既程度有Noir 既 gh ac=.=''

原帖由 曉 於 2008-8-17 12:05 PM 發表
V2 最神就係支a槍~"~  根本唔需要什麼ab炮 ac轉裝~"~  1支a槍夠玩全場._.'' ac我係用黎回子彈

屈機的槍=.=..我諗追既程度有Noir 既 gh ac=.=''

a槍我感覺上太低攻......
唔算好追~

不如大家講下面對三神時的對策加卡姐bc>a  
感覺上都打唔到.........

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-8-17 02:01 PM 發表

唔算好追~

用freedom囉=.=''  秒殺卡姐冇難度._.''

如果你想用正常機打=.=...nu + f.im / F91 。

v2都唔算追?~"~ 咁冇槍係追喇喎=.=...

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-8-17 02:01 PM 發表

唔算好追~

freedom同佢拉槍,唔好主動格,睇位入翼(小心seed)

マスター&神同上..對自己有信心可以格..

卡姐BC點避另一個帖回左,不過我唔會去打佢,打一部1000COST但近2000COST實力既機唔化算..
原帖由 曉 於 2008-8-17 08:30 PM 發表

用freedom囉=.=''  秒殺卡姐冇難度._.''

如果你想用正常機打=.=...nu + f.im / F91 。

v2都唔算追?~"~ 咁冇槍係追喇喎=.=...

若果卡姐好識用既話未必哦~

正常機點解唔講V2..

枝A槍係幾好追既..就好似枝光束可以轉彎咁..

原帖由 思艾奈 於 2008-8-18 08:12 AM 發表

若果卡姐好識用既話未必哦~

正常機點解唔講V2..

枝A槍係幾好追既..就好似枝光束可以轉彎咁..

如果佢係掛仔mode...冇格鬥完全唔洗驚=.=''

如果佢係正常冇...冇仔放更加唔洗驚  問題只係鬥埋身技術..同埋你freedom有絕對優勢=.=...你唔理卡姐你個場入定錢都仲得

原帖由 曉 於 2008-8-18 11:02 AM 發表

如果佢係掛仔mode...冇格鬥完全唔洗驚=.=''

如果佢係正常冇...冇仔放更加唔洗驚  問題只係鬥埋身技術..同埋你freedom有絕對優勢=.=...你唔理卡姐你個場入定錢都仲得

仲有要計埋隊友呢個因素架~

唔理卡姐等於自殺..

講真...freedom 係3神之最..........
卡姐點都死=.="""

不過v2 就真係閃唔到............(技術差掛,or 佢係超神手)

我用直昇機佢都打到我

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-8-18 07:06 PM 發表
卡姐點都死=.="""

不過v2 就真係閃唔到............(技術差掛,or 佢係超神手)

我用直昇機佢都打到我

若果你用V2/F91都避唔到既話..咁你要用freedom啦

講左幾次了..就算直昇機避到都唔會避得曬..(避到你好好運..)

原帖由 思艾奈 於 2008-8-18 10:02 PM 發表

若果你用V2/F91都避唔到既話..咁你要用freedom啦

講左幾次了..就算直昇機避到都唔會避得曬..(避到你好好運..)

唔識用f91~(haha~)

試個~9 step 都閃唔到
我下次見到卡姐都係唔好玩了=.="(我唔係太鍾意用3神之最)

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-8-18 07:06 PM 發表
卡姐點都死=.="""

我用直昇機佢都打到我

老虎用得勁 比freedom 更屈
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 10:51 PM , Processed in 0.041358 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存