2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVG] V2 討論區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 阿豪~.~
go

[GVG] V2 討論區 [複製鏈接]

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 07:11 PM 發表
w開槍有硬值的話...
而且飛行速度唔快(以3000機計算)
除左飛格之外其他都好睇唔好食
3000小有既後方支援機
咁既打法都好正常
每種打法都唔同...要對應任何方法就係自己要學既野
萬能型既機體就係任何情況,任何 ...

再次講 只有最狗既玩家 冇最狗既職業(機體)
我打果隻唔係後方支援囉 佢飛到近一近去abc+a黎屈你頭頂
呢d叫前方屈機嗎?
跟住搭住重炮手,係n咁遠全炮 玩??
你諗你落到場都唔知講咩好囉...
gp03點解會用到嬴左 我自問對敵人攻擊反應唔錯
即係佢舉槍/起格 我好快可以作出反應
但係格鬥夠唔夠撞另一回事,射擊多數比人避左九成都比人補槍補中
後方支援既w都話好打...佢咁樣屈視角我真係冇野講
我都大大聲咁同我個fd講 佢唔拉 有得嬴咩?
事實證明 佢地用兩師徒係比唔上我同我個fd既格鬥技術

呢D場面見唔小啦...
吊機係你上面你唔識打咁就無說話好講
W支槍夠大支,玩壓槍係好正常既打法
佢係支援機,所以係一部射擊機
你唔識打就叫到屈...咁我無說話好講
只能說技不如人
唔夠人打就應該諗自己點解唔夠人打而唔係點解俾人屈

用師徒...抱歉,我從不用神兵,所以唔知呢D乜野

好似有o的火藥味..

講返正題~用w..9成人壓槍/屈槍~

點去避打多幾場就可以感受到..

我都覺得自己失敗左~第3場先識避~

開槍至完既1秒都係定格~自己諗辦法反擊~

飛去你頭頂就用返你既基本功走出黎啦~(通常吊boost就避到)

除左a之外~都無咩出第2招..

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 09:52 PM 發表
呢D場面見唔小啦...
吊機係你上面你唔識打咁就無說話好講
W支槍夠大支,玩壓槍係好正常既打法
佢係支援機,所以係一部射擊機
你唔識打就叫到屈...咁我無說話好講
只能說技不如人
唔夠人打就應該諗自己點解唔夠人 ...

我真係諗唔到一個完美既打法囉
最後都係成場鬥射擊完場,就係用gp03...
咁算係點?....即係我用格機就永遠都輸比佢地?
之後我用射擊又= -6咁嬴?
可能佢射擊技術好過我囉咁講法
我只係覺得 壓槍本身呢攻擊已經好悶...
思艾奈曾經講過 打機求嬴 同 打機求樂(樂係指 用自己喜歡既機體)
我初頭都係求樂黎玩 用我既賈圖gp02
後期我真係對佢呢種做法覺得悶到抽筋 先用gp03
人係咁樣逼出黎架啦
你破左產你自然就對錢著緊
你富有 難道你會繼續對錢著緊?
大家鬥射擊,點解我又會嬴?...
如果,你用gp02可以用射擊取勝w+重炮,我投降
我最多以後剩係玩gp02 練到你咁強勁既技術囉

點解要話係逼出黎呢
我點輸我起碼都會有品,唔用個7隻野
老實講我的確見唔小人用GP02打到W無得反擊
而且你有隊友,你隊友唔通唔存在
我無話有打法係完美
任何一種打法都有剋星
世上沒有完美打法同完美機體
只有自己去應對對方既打法
人地入錢唔通你可以阻人地用咩機用咩打法
如果每次都只係識機剋機,唔夠打就話屈機
只有成為永遠無進步既人

玩慣gsd既就會有9拉,9槍係令人討厭,一定要格格格
同埋要死左隊友先上既諗法

我個人覺得壓槍已經好悶 我唔想降低呢隻game既樂趣
再者 我隊友每次想救機都比重炮拖住
先不談我用gp02會否比射擊機剋
問射擊能力 我唔覺得gp03會好過w+重炮
我一嬴左佢地兩個 佢地轉師徒我都放比佢嬴 等我可以轉返gp02
你既字典入面覺得果7部機就係無品
咁都幾慘,你有你既角度 我有我既感覺
就好似我鍾意食豬肉 你覺得食豬肉係地獄一樣
冇必要再討論落去囉我覺得
我係覺得自己係無進步 又點?

好有火藥咪=.="

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 09:52 PM 發表
用師徒...抱歉,我從不用神兵,所以唔知呢D乜野.

我都唔用神兵,不過我知道見到佢地多數走得

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-7 11:59 AM 發表
世上沒有完美打法同完美機體
只有自己去應對對方既打法

如果每次都只係識機剋機,唔夠打就話屈機
只有成為永遠無進步既人

freedom 是接近完美的機體.......(唔洗落地的機體才對)
請教我打freedom方法(不要說freedom 打 freedom)

原帖由 honyin0515 於 2008-9-6 08:27 PM 發表

事實證明 佢地用兩師徒係比唔上我同我個fd既格鬥技術

可能你見到的是9格的人

題外話:w 我就完全唔覺得屈,可能我未見個神人,還有這是3千機來的
比起卡姐,1千機來說~w 差好遠

大家還是等待"gundam vs gundam next" 吧

2打2只需要追著freedom打就可以
兩部機高速型既機體,任你點走都無用
無種時個10秒已經夠佢無一半血

我平時的確係用呢種方法黎打
d人就話佢隊友唔識救機既咩

其實呢個情況只要兩部機痴住一齊
逼到freedom去牆就無問題
如果逼唔到...俾freedom走左
佢隊友就重慘過部freedom
兩部圍住走都無得走
freedom番黎救機就兩部一圍打freedom,無視佢隊友
只要逼到freedom爆晒3次種
用得freedom都會走,唔會主動攻擊
咁既情況兩部機追一部機,任你會飛天都要慘死
freedom係接近完美既機體?
佢完美只係因為3粒種,格唔中人就走種爆CUT硬值
係2打2入面無完美呢樣野
3粒種既代價係小成100-150血
而且佢係一部3000機
一死左就對自己個方不利
有人話3粒種可以追番
但當第2隻既時候,你有3粒種都只會打法保守
保守既打法,你可以保護自己既友同時保護自己?
而且粒種唔係必定可以走到

壓槍係技術既一種
吊boots都係一種既高級技術
d人就話呢兩種係好普通既野
的確用得普通既人就會係普通野
但係當高手駛出黎,你只能覺得佢厲害
就好似玩dx俾人壓槍同推槍係好屈機
但係呢d係技術
唔通你認為打gsd一直全場咁un叫技術嗎?
GP03打中距離係一部絕強既機體
而且最重要係GP03既回彈速度比W快
就算GP03鳩射都好快就回滿
W可以鳩射??
而且W開槍硬值絕對比GP03大
再加上GP03有個條爆度索,唔怕俾人捉落地
重炮手係絕對性遠距離機體
佢都可以算得上2000之中既上位機
但係當面對GP03也要甘拜下風
加上GP03可以無視重炮手既偷襲
所以GP03打W同重炮手既組合有絕對優勢

我從來無話用個7部野就係無品
只係我唔鍾意人地用黎屈性能
但我除時歡迎人地用黎挑我機
咁樣挑戰性比較大
咁樣可以實力拉近
玩都比較有樂趣

永遠都只會用機剋機既方法黎玩
就永遠不能進步
你求唔求進步唔關我事
但係你係到話呢樣屈個樣又屈就無意思
倒不如你去慢慢練晒咁多部機
一唔夠人打就去用對方既剋機黎打
呢種都算係一種進化黎既
用唔到萬能型機體就去練各方面有專長既機體
練兩種好極端既格機同炮機

最後想講既就係,W係遠戰機,近戰面對GP02都唔會有甜頭
壓槍係近戰...唔好同我講呢D叫拉打
對抗壓槍最好方法,就係俾佢更高
你都可以單對單面對佢,拖住佢有得你隊友同佢隊友單挑

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-9-7 04:19 PM 發表
好有火藥咪=.="

我都唔用神兵,不過我知道見到佢地多數走得

freedom 是接近完美的機體.......(唔洗落地的機體才對)
請教我打freedom方法(不要說freedom 打 freedom)

可能你見到的是9格的人

...

可謂9格?
詳盡解釋一下 等我領悟點先可以避免9格到人
聽完你既意見 我會嚴重考慮封印所有格鬥

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-7 08:18 PM 發表
2打2只需要追著freedom打就可以
兩部機高速型既機體,任你點走都無用
無種時個10秒已經夠佢無一半血

我平時的確係用呢種方法黎打
d人就話佢隊友唔識救機既咩

其實呢個情況只要兩部機痴住一齊
逼到freedom去 ...

先多謝你的心得~

freedom 走之前~你有信心唔比細機偷雞嗎...
還有freedom 有格,可以打出300攻擊力(不正常的攻擊力)

咁既情況兩部機追一部機,任你會飛天都要慘死
沒seed的時候~還是2打2吧.....
兩部機追一部機,不過細機還是偷雞..........

(題外話:佢冇seed 用bc 真係可以飛上外太空= =")

2打2入面無完美呢樣野

我都好支持沒完美呢樣野,不過面對freedom,我真係完全沒信心
技術可以改變很多的事....freedom 真係比正常機體性能強得多....

原帖由 honyin0515 於 2008-9-8 05:20 PM 發表

可謂9格?
詳盡解釋一下 等我領悟點先可以避免9格到人
聽完你既意見 我會嚴重考慮封印所有格鬥

可能我說話會得罪了你~先對不起

其實我說的9格~是技術不足的人
(如十二皇方都只會放一粒的人,擊中了十二皇方都不會定人.只用神掌等)
簡單地說, 沒用腦亂格人,最後給人step 反格

最後~我先說聲對不起~如果我說錯了~請多多指教(不過不要用粗口問候我就好了)

就算被細機偷襲我都唔覺得太重要
因為freedom太小血,就以一人一set黎計的話都係有賺
偷襲,睇紅箭咀,吊機,睇電達,假落地
呢d都係避偷襲既方式

freedom佢飛到上天咪唔理佢囉
而且呢個技術真係會1打1先用...2打2你飛到咁高
落地無boots...想救機又救唔到
呢個做法真係多餘

FREEDOM既強只係種子問題...
如果無種的話都只係一部好普通既強化版突擊A裝

原帖由 思艾奈 於 2008-9-6 10:37 PM 發表
好似有o的火藥味..

講返正題~用w..9成人壓槍/屈槍~

點去避打多幾場就可以感受到..

我都覺得自己失敗左~第3場先識避~

開槍至完既1秒都係定格~自己諗辦法反擊~

飛去你頭頂就用返你既基本功走出黎 ...

wingzero 肯同你玩格剩係招step 格都夠哂殺-.-...

原帖由 阿豪~.~ 於 2008-9-9 11:33 PM 發表

先多謝你的心得~

freedom 走之前~你有信心唔比細機偷雞嗎...
還有freedom 有格,可以打出300攻擊力(不正常的攻擊力) ...

神人幾時教我打機

原帖由 曉 於 2008-9-10 11:18 AM 發表

wingzero 肯同你玩格剩係招step 格都夠哂殺-.-...

我唔信f91空step唔夠撞..

佢唔拉槍打格我覺得仲易打

原帖由 思艾奈 於 2008-9-10 11:29 AM 發表

我唔信f91空step唔夠撞..

佢唔拉槍打格我覺得仲易打

睇黎你未打過玩格既wingzero

wingzero 可以話攻守自在._.'' 龜後打又得..上前格都可以~ 當然...你用F91 比梗係冇得比=.=..wingzero贏起手..贏反應..

原帖由 曉 於 2008-9-10 11:51 AM 發表

wingzero 可以話攻守自在._.'' 龜後打又得..上前格都可以~ 當然...你用F91 比梗係冇得比=.=..wingzero贏起手..贏反應..

的確未打過格WINGZERO..連見都未見過..

我自己用F91梗係用F91比啦

原帖由 曉 於 2008-9-10 11:20 AM 發表

神人幾時教我打機

我唔係神人~我是新手中的新手(連卡姐bc>a 都閃唔開的新手)
有時間一起打機都沒問題~(不過我真係好屎~)
如果我內容有錯誤~你可以指教我~~thx~^^

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-10 01:24 AM 發表
就算被細機偷襲我都唔覺得太重要
因為freedom太小血,就以一人一set黎計的話都係有賺
偷襲,睇紅箭咀,吊機,睇電達,假落地
呢d都係避偷襲既方式

freedom佢飛到上天咪唔理佢囉
而且呢個技術真係會1打1先用...2打2 ...

睇紅箭咀,吊機和假落地 我都還可以~不過我好難分心睇電達!!(技術不足)
感覺上多數用freedom 的人在沒seed 時都會龜

沒錯,沒seed 的freedom 真是小血,強化版突擊A裝....(還有不錯的迴避性)

題外話:你鍾意用咩機?  (我多數用v2, X , RX78, GP02, GP03)

原帖由 曉 於 2008-9-10 11:51 AM 發表

wing 其實都不錯,血多,攻高,格不錯.
不過最大的問題只有5個support ,經常reload.

我咩機都無乜所謂,只是好正常就可以
大機:除左FREEDOM同徒之外每一部都可以,最強應該是V2同X
中機:F91同ZZ最強,除左師,Z,GP02,GP03外都無乜問題...(唔用RX-78...係因為佢首主題曲)
細機:神盾最強...V仔個FD好強...有D想練,紅渣既3倍速過強...無再練

睇雷達由DX開始已經睇慣左...所以我好自然咁望一望就夠
2打2既FREEDOM,無種龜都無問題...因為好易俾人圍時走唔到
不過用FREEDOM的很多都不會吊機...被打中同捉落地既機率都好高

ZZ感覺上太慢~(和V仔,華沙哥速度差不多)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 10:29 PM , Processed in 0.043583 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存