2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVG] EXIA 討論區 ver1.01
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVG] EXIA 討論區 ver1.01 [複製鏈接]

岩岩9月1日就解禁的EXIA
相信大家都想知佢點架喇
所以今日就由我來擔當試機報告

p.s.官網冇圖,所以用住自己影的相

COST:2000
HP:630
ASSIST:4(Gundam Dynamis的狙擊槍)
盾:實體盾

a:GN光槍(3發)
   這與其話係槍,倒不如話係豆仲好
   因為是0透導+射晒先reload
   連射速度比zeta槍模式的快
   而且第1發同第2發之間的槍口補正較好
   通常移度幅度不大的step格都會食呢枝槍
   而且reload大約4秒就可能再用
ab:踩地天殘腳
     初頭以為係開光標
     點知係格來
     動作和GP02A的前副射一樣
     但硬直比GP02A的為細,打唔中即刻可以BD走人
     而且打中人會各前打個小跟斗,前方判定不大的格鬥補位會好大機會打唔中
     味睇少佢,呢招只要對方唔step就好追,用來偷襲一流
     好多格都可以用佢來can
ac:GN光標二本投擲(無限彈)
     別看cpu開呢招會邊投邊飛起呀(囧:好明顯你眼殘喇)
     來到人用就好大的硬直下
     效果應該好多人都知
     用途基本上係萬能
     用來對付只識死用變ma-->bc過來的呢類hit&away的雙zeta同埋誘導超高的格最正
     因為起手好快,但硬直比較大就係缺點~= =
     順帶一提,此招有2段誘導
     向下追得好勁
abc:Gundam Dynamis 狙擊槍(4次)
      彈速超快(肉眼見唔到的神速),
      射程上冇限制,但有效命中距離只有大半個版圖,中人會down(霸體中gp02/hyper zeta都可以打down)
      有別於wingzero的支援
      左右槍口修正好差,反而上下槍口修正非常強
      一樣係偷襲主用招

地上格鬥:原著第1話打倒不敗男的4連斬(但實際得3段)
              判定大,起手快
              有少許位置先讀能力(即係屈先手)
              而且一邊斬會一邊向前移動
              可以ab/ac/bc can
              可於第2hit/第3hit派生前格
              此時會斬敵機上天-->自動跳起-->再送5腳比佢(exia全部格之中攻最高)
              同時最後可以ab/ac can,但命中率不太安定
地上step格:把gn大劍放平作一文字斬,然後把對方斬飛
                  只有橫向判定大一個優點,誘導只屬中等水平
                  第2hit就把turn-a的特格優點,360度判定加左入去
                  第1hit同第2hit有大約半秒時間差,而且總合攻擊力好低(2hit加埋唔夠200,dam3計算)
                  把對方打飛後可用ab.bc can
空中格鬥:gn光劍左右斬(?)+gn大劍前突
              地格的空中版,同樣判定大,起手快,但誘導比地格為強
              同樣有位置先讀能力(又係屈先手
              本身exia的傷害輸出普遍為低,如果唔靠派生/ab,bc cancel根本拿唔到人地好多血
              要在空中戰拿取高傷害的,只有靠空格
              在第2hit通常會甩,但在第3hit又會中番(而且第3hit的前方判定好大,前方來的格鬥補位通常會硬食第3hit
              雖然一樣可以用ab,ac,bc can ,但後兩者的命中率好唔安定(bc can要人地受身先可能中)
              第1,2hit可以派前格,此時exia會用腰果2把gn匕首作出斬擊(初頭個個以為腰果兩把只係裝飾)
              用完此派生之後,強烈建議用ab來can
空中step格:用光劍斬3野
                  判定係exia所有格中最大,起手係所有機step格中最快(又係屈先手
                  而且移動彎度大(同gp02的橫ab有得揮)
                  是唯一可以撞羸GOD,劍西等格鬥機格既格..沒有派生..
                  可以用ab,ac can
特格:mk-II的前格派生動作
        單發傷害都算高
        但唔同mk-II
        會先跳起斬兩野,再用SEED-D的FIM特格打人落地
        單發比較難中
        用得呢招的主要有2個用途
        一係用來做逃格(不過只有笨蛋先會咁做,AB已經做到(囧:間接話你自己係笨蛋
        一係用來can格用
bd格:二連一閃
        呢招bd格可以話exia的最強最惡
        把nu的後格加埋v2的光之翼
        一入紅lock已經差唔多可以直接攻擊
        hit&away的最高境界
        判定..追擊性都比freedom的為大
        但上下誘導比freedom差(freedom一閃就算用gp02的bc都會比佢硬生生打中)
        先在第1hit stund住人(但少傷害,連50都不到)
        再番轉頭來多野一閃直擊(大傷害)
        而且移動距離遠
        可用ab,bc can,命中率都幾高下
        但用邊種就睇你當時咩環境
        捉人受身就用bc can,但會打唔晒3hit就是喇
        人地就來到時就有ab can,但人地受身又會打唔中.........
        順帶一提,第1hit同第2hit之間轉lock的話
        第二下一閃會自動攻擊第2部機
        強烈建議各位勤練bd格-->特格
        dam3計對手已經要放下200幾

GCO:ガンダムマイスター
        Virtue用burst mode直射,Kyrios在射線兩旁放導彈
        直射範圍只有z高達的一半
        落導彈的範圍雖和殖民星落下差不多
        但極其量是靠嚇,實際導彈的連鎖爆風冇呢個範圍咁大
        但呢d只係其次,用果陣會lag機先係個問題
        如果雙exia的話,我見過有d隊就咁lag住在個GCO度走唔到
        跟住就咁比GCO幹掉
        可以話00的LAG機GCO先係最強(三倍速逃掉

partner考察報告
雖話用咩機做partner係你地的自由,呢度的考察報告極其量只係做參考
覺得有用就參考下,冇用的請無視即可

3000cost:
god gundam:呢個唔洗講喇,雙格機
                     逼力足夠,而且exia打人唔算痛
                     用god來補回呢個問題就正好
                     而且打cpu,nor都打到第7關
                     還有的是大家都是格機
                     只要兩個用者都有補位意識
                     有共識唔會離自己太遠
                     被人無視的機會自會大大減低

總合評價:AA(S最高)
              EXIA其實冇咩點令大家失望
              BD係同COST機之中最高級(同F91同等)
              機動性已經係3000cost等級
              而且升高快,玩outcam亦冇難度
              萬一升到冇晒boost就ab落地
              好運的更可以中人,唔中的亦都會因為ab硬直細而可以即刻step來避左對手捉你落地的攻擊
              格速亦算上等,而且派生或者ab.bc來can都係1d移動系攻擊,可以達到hit&away的效果
              但傷害輸出普遍為低呢點就真係格鬥機的大病
              唔靠派生/cancel就打唔出大傷害
              而且特性和f91差不多,def比較低
              比人格中都幾痛下
              加上唔同god同master
              就算格唔中,因為收招硬直細,而即刻可以step再來多次
              exia格鬥打空硬直都幾大(bd格,空step除外)
              唔似打神機咁連補位都做唔到,跟住連partner都要比人打埋一份
              所以,b記今次總算冇令到我地失望(但解得一部機呢點就令我地非常火大)

已有 1 人評分威望 收起 理由
無極~ + 50

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

你有冇試清楚=.=..佢招abc 連08小隊場頭場尾都到=.=..

原帖由 曉 於 2008-9-2 11:08 PM 發表
你有冇試清楚=.=..佢招abc 連08小隊場頭場尾都到=.=..

但w個場唔得
試過在場的打對角線開(場邊對場邊)
d槍唔到
射程只有大半個場
唔係全場

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

今日係seed-d個場...都可以由牆頭射到射尾...
你試果陣中途有冇野擋左?

原帖由 阿涯 於 2008-9-3 12:04 AM 發表
今日係seed-d個場...都可以由牆頭射到射尾...
你試果陣中途有冇野擋左?

係冇野擋的~= =
好似話在對手前4~5個身位,粒彈都唔見埋
明天再去試一次

等左就半年先開得1部機....叫佢去死吧....

原帖由 無極~ 於 2008-9-3 02:15 AM 發表
等左就半年先開得1部機....叫佢去死吧....

同感
投資左咁多錢落去,來來去去都係果31部機
神機依然神
狗機依然狗
睇怕個個打唔win就
god+master/雙zeta都出晒來
exia一對上呢d又冇晒招架之力

原帖由 cx29 於 2008-9-3 10:33 AM 發表

同感
投資左咁多錢落去,來來去去都係果31部機
神機依然神
狗機依然狗
睇怕個個打唔win就
god+master/雙zeta都出晒來
exia一對上呢d又冇晒招架之力

我又唔認同你講法...
我已經覺得master唔勁...即使係9step都好...
因為gp02招側ab=十二王方出仔既距離...
一陣玩家開主都唔會企係到等仔出啦
我用02果陣 用側ab 飄住過去 6-8個機位左右
佢跑緊步 比唔到反應 仲要幾場都重施固技 打到佢又避到仔
exia 用gp打又唔多著數 格唔夠快...一般都係用rx78打
因為佢招特格,對正本機下邊佢會掉頭 即係原地插返落去
所以我都係咁樣靠特格黎反擊+回避格鬥
god就仲未諗到對付方法 gp02側ab飄到過去係命中
但係佢夠快格返我轉頭...

岩岩再打多次....
點知依部野真係超超超薄甲.....
中格都變左黃血....

原帖由 honyin0515 於 2008-9-3 01:42 PM 發表

我又唔認同你講法...
我已經覺得master唔勁...即使係9step都好...
因為gp02招側ab=十二王方出仔既距離...
一陣玩家開主都唔會企係到等仔出啦
我用02果陣 用側ab 飄住過去 6-8個機位左右
佢跑緊步 比唔到反應  ...

這個......
睇masters用者的熟練度者
如果master用者對gp02的格性質非常熟悉的話,而且多睇雷達+反應快
一個後step+bd-->bd格已經可以破到
今日先係金沙見到一隊master+大魔就做到呢樣野
對面部gp02完全冇得打
gp02想偷雞打master,即刻比部大魔射down左
gp02想話用橫ab來同master撞,就快打到果陣已經比master個先手abc破左

原帖由 cx29 於 2008-9-2 11:15 PM 發表

但w個場唔得
試過在場的打對角線開(場邊對場邊)
d槍唔到
射程只有大半個場
唔係全場

W場一開始就可以ABC射過去~係可以命中..

我計過ABC差唔多係無限距離..

另外..下下格200幾都唔高傷害..

原帖由 思艾奈 於 2008-9-4 11:30 AM 發表

W場一開始就可以ABC射過去~係可以命中..

我計過ABC差唔多係無限距離..

另外..下下格200幾都唔高傷害..

問題係好多格都唔高攻
以下係唔計靠派生估出來的大約攻(dam3)
bd格~19x
地step~20x
空step~19x
特格~17x
全部都唔夠攻
地n~25x
空n~22x
叫做有力的都只有呢2樣
叫做格機,起碼都要野野過230先講得通吧
god係3000機
野野都250以上(唔用派生)
master雖話係2000機
都起碼除左空step同埋bd格連埋派生都只有200多d之外(但呢d係屈起手同判定)
野野都過晒230
gp02更加唔洗我講
作為格機,唔靠派生就唔打得痛人,好大件事架喇
雖話似v2,但v2都仲有個ab可以屈支援
exia~!?一比人拉遠左去圍partner
除左lockon枝槍就咩都做唔到
想追人,用同類機來比
god同埋master跑步快過其他機在空中飛,落地硬直細
追機冇咩難度
master亦可以放仔來定住人
gp02亦有核彈來封位幫partner走
exia呢,得枝槍,甲薄
一低血就好容易比人無視喇

原帖由 cx29 於 2008-9-4 12:52 PM 發表

問題係好多格都唔高攻
以下係唔計靠派生估出來的大約攻(dam3)
bd格~19x
地step~20x
空step~19x
特格~17x
全部都唔夠攻
地n~25x
空n~22x
叫做有力的都只有呢2樣
叫做格機,起碼都要野野過230先講得通吧
g ...

我玩DM4果陣..

唔派生
BD~21X
地STEP~23X
空STEP~23X
特~只係單出過1~2次~近200(?)
地N~29X
空N~27X

地N->N->前派生->特~秒左細機..
空N->N->前派生->特~33X
BD->AB~24X~25X

以上傷害只係憑感覺得出既傷害~實際有出入~

我無同GOD/MASTER比過傷害~用部正常機同過強機比無得比既..

GP02o的格..的確傷害係高o的~

EXIA好係快格~機動力近F91~

只係缺點較多~最大係甲薄..

但係總括黎講~格機有支槍已經好好~加上援護~都叫做救到機~

格對我黎講已經叫好~(我用開F91~V2)

我覺得同F91一樣~都係較高手向~唔係就死得快果種..

原帖由 思艾奈 於 2008-9-4 01:25 PM 發表

我玩DM4果陣..

唔派生
BD~21X
地STEP~23X
空STEP~23X
特~只係單出過1~2次~近200(?)
地N~29X
空N~27X

地N->N->前派生->特~秒左細機..
空N->N->前派生->特~33X
BD->AB~24X~25X

以上傷害只係憑感覺 ...

地STEP~23X
我金沙打dam4都係得220多d
空step攻細過地step,得21x
地n頂多26x
空n 240~250之間
bd 200多d~= =
以上係冇派生的攻擊力
人家master bd格 220~= =
再拉人番來再補多野250
空step大約230
地n一野300多d
地step270
空n數打唔晒咁多hit
都至少有240
所以先話exia作為格鬥機但打人唔痛先話係問題

部部機都有唔同優點缺點架啦-,-
gp02有gp02既追尾
exia有exia既快起手
master有master既...屈機-,-
大家冇得比...
我不嬲都認同一句野
「只有最狗的玩家,沒有最狗的職業(機體)」
so....
我有我對gp02既鍾情愛戴
你有你對exia既支持
佢有佢對master既...屈機-0-
哈哈哈"

原帖由 cx29 於 2008-9-4 03:39 PM 發表

地STEP~23X
我金沙打dam4都係得220多d
空step攻細過地step,得21x
地n頂多26x
空n 240~250之間
bd 200多d~= =
以上係冇派生的攻擊力
人家master bd格 220~= =
再拉人番來再補多野250
空step大約230
地n一 ...

係有少許差距..加上趕時間打出黎既文..請見諒..

佢係比GP02低傷害..(MASTER唔洗講..)

但係相對地有返其他野~唔洗咁執著係個幾十傷害度~
原帖由 honyin0515 於 2008-9-4 10:00 PM 發表
部部機都有唔同優點缺點架啦-,-
gp02有gp02既追尾
exia有exia既快起手
master有master既...屈機-,-
大家冇得比...
我不嬲都認同一句野
「只有最狗的玩家,沒有最狗的職業(機體)」
so....
我有我對gp02既鍾情愛 ...

無錯..咁樣比落去係無休止既..

所以我會練EXIA~ (其實有o的想試gp02 )

EXIA只有單挑比較強
2VS2既時候很難偷襲
一比兩部拉就慘死
個支援...射中得個幾十...重要一擊DOWN

單挑就可以屈人格既
一雙打就無乜用
有D似GSD既S.IMP

原帖由 思艾奈 於 2008-9-5 01:04 AM 發表

係有少許差距..加上趕時間打出黎既文..請見諒..

佢係比GP02低傷害..(MASTER唔洗講..)

但係相對地有返其他野~唔洗咁執著係個幾十傷害度~

無錯..咁樣比落去係無休止既..

所以我會練EXIA~ ...

我用gp02 已經係我玩gvg既代名詞 即係gvg=gp02
「為了星塵作戰計劃,所羅門啊!我再度回來了!」
呢句野我就黎背熟 - -
禽日先好笑...同個有兩句既街客打兩師徒 v2+gp02...
側ab踢師傅,轉lock踢徒弟,師傅救機.....
前ab一踩...「為了星塵作戰計劃,所羅門啊!我再度回來了!」
4部一齊化為烏有,其為好笑+震撼
6000幾秒兩邊變哂做1000 ...
我拉唔到盾超白痴的說

題外話,我發覺自己用exia係攪事份子= =...
可能有gp02既影子係到 我習慣性...推前ab踩
同埋自己冇主要既3000機...

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-5 01:42 AM 發表
EXIA只有單挑比較強
2VS2既時候很難偷襲
一比兩部拉就慘死
個支援...射中得個幾十...重要一擊DOWN

單挑就可以屈人格既
一雙打就無乜用
有D似GSD既S.IMP

人家sim仲有高能橫格,捉人speed唔難,同人撞唔易輸(起手快)
exia係就係屈起手,只係打人唔痛先係問題

原帖由 cx29 於 2008-9-5 07:24 AM 發表

人家sim仲有高能橫格,捉人speed唔難,同人撞唔易輸(起手快)
exia係就係屈起手,只係打人唔痛先係問題

我覺得佢飛格起手重快
部EXIA被圍射...根本就無反擊能力
任你STEP如果硬值細...俾兩部圍住黎射點STEP都無用
起飛落地硬值都唔細

做唔到一對一既場面...部EXIA想發圍都難
感覺實在太似GSD既S.IMP
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 02:21 PM , Processed in 0.041732 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存