2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVG] EXIA 討論區 ver1.01
返回列表 發新帖 回覆
樓主: cx29
go

[GVG] EXIA 討論區 ver1.01 [複製鏈接]

原帖由 honyin0515 於 2008-9-5 05:54 AM 發表

我用gp02 已經係我玩gvg既代名詞 即係gvg=gp02
「為了星塵作戰計劃,所羅門啊!我再度回來了!」
呢句野我就黎背熟 - -
禽日先好笑...同個有兩句既街客打兩師徒 v2+gp02...
側ab踢師傅,轉lock踢徒弟,師傅救機.... ...

「為了星塵作戰計劃,所羅門啊!我再度回來了!」那裡是放核嗎..

盾gp02應該唔難拉架bo~

用exia..真係同上前死無分別..

無3000既話..練部不就可以了?

原帖由 cx29 於 2008-9-5 07:24 AM 發表

人家sim仲有高能橫格,捉人speed唔難,同人撞唔易輸(起手快)
exia係就係屈起手,只係打人唔痛先係問題

講左..打少幾十換左高機動返黎~

若果高機動仲要打得好痛既~又好似master,gp02咁比人話過強架啦~
原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-5 08:23 AM 發表

我覺得佢飛格起手重快
部EXIA被圍射...根本就無反擊能力
任你STEP如果硬值細...俾兩部圍住黎射點STEP都無用
起飛落地硬值都唔細

做唔到一對一既場面...部EXIA想發圍都難
感覺實在太似GSD既S.IMP

被圍射既時侯當然避左先~比partner進攻啦~

兩部圍住黎射點STEP都無用~一部近f91性能既機比人圍射就無用既..我覺得會係機師問題囉~

的確~但係paetner補到位既話就唔係問題黎~

由一開始我就已經感覺係劍im黎..

原帖由 思艾奈 於 2008-9-5 10:16 AM 發表

被圍射既時侯當然避左先~比partner進攻啦~

兩部圍住黎射點STEP都無用~一部近f91性能既機比人圍射就無用既..我覺得會係機師問題囉~

的確~但係paetner補到位既話就唔係問題黎~

由一開始我就已經感覺係劍im黎..

點講...
今集基本俾人圍既時候係好難走得到
我方一部v2 我f91
兩部都係高機動性...而部都係出名多子彈同格鬥性能高
一中距離圍一部機...想唔打跌你都難個種
我地走你又奈我地唔何
而且一前一後...比L位更可怕...
全因今集橫格捉STEP都OK強
同打背N格命中率都好高
加上盾不能檔格...(GP02個盾好似得??)
所以對方一個自己人會好難打...
今集唔似得GS系統有得UN...
有部劍機係後面點都唔係太有利
如果要用劍機...我情願用突擊...
因為EXIA被圍同被無視都係好難打

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-5 05:04 PM 發表

點講...
今集基本俾人圍既時候係好難走得到
我方一部v2 我f91
兩部都係高機動性...而部都係出名多子彈同格鬥性能高
一中距離圍一部機...想唔打跌你都難個種
我地走你又奈我地唔何
而且一前一後...比L位更可 ...

v2係全能 非高機動性機體 全能係一機應付所有情況既意思
再者 f91冇金身 真係好小人會開格 除非後手
v2先手又未必夠人地撞...太依靠光之翼又唔得
18秒未必取得勝利,極有可能比人圍到down左哂秒數
所以預期話善用18秒進攻 倒不如諗下 18秒內唔down又可以做出不錯既傷害
由其v2ab bd速度會減低...有佢既唔著數..
f91冇金身危險 有金身唔太危險 但係比人打中就大獲
金身左防禦力-半...夠「厚」甲啦..

原帖由 honyin0515 於 2008-9-6 02:06 AM 發表

v2係全能 非高機動性機體 全能係一機應付所有情況既意思
再者 f91冇金身 真係好小人會開格 除非後手
v2先手又未必夠人地撞...太依靠光之翼又唔得
18秒未必取得勝利,極有可能比人圍到down左哂秒數
所以預期話善 ...

v2既機動性係咁多部大機入面最靈活
所以話佢係機動性既機體都可以
而且v2係無限子彈,唔怕無子彈
而且V2近身方面唔太強,中距離先係佢岩佢既距離

再講F91小開格...你見過真正用F91既高手未?
F91既格鬥不知幾追...
你見過真正既高手就會知道F91既格鬥厲害之處

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 06:29 AM 發表

v2既機動性係咁多部大機入面最靈活
所以話佢係機動性既機體都可以
而且v2係無限子彈,唔怕無子彈
而且V2近身方面唔太強,中距離先係佢岩佢既距離

再講F91小開格...你見過真正用F91既高手未?
F91既格鬥不知幾 ...

不是freedom機動性最強麼~??
而且wingzero的booster同freedom不相伯仲,又可以變MA
GOD跑步還快過其他機飛
有呢D機
你夠膽同我講v2係3000最快機
佢的bd速度同西/fim差唔多而已

2000coast最快係master/exia/f91
跟住之後先到西/fim呢d機
仲有人家v2不是無限彈啊
枝槍回一發要成4秒啊
mk-II先係真正的無限彈呀
f91都唔係無限彈
佢換左第2個裝
另外果個裝的槍係唔回架

仲有的係呢個世界係冇高手的
只有on9同埋唔on9的人
但我永遠係勝,就係因為我係on9(逃.......

freedom靈活只係因為佢拉種
先令到人有錯覺佢係最快既機體
w既變左ma既飛行速度最多都係同v2差唔多...而且咩叫靈活你知唔知係咩?
god只係係地上跑,如果由上面向下望上去速度只會係差唔多
而且靈活係指向方面既動作,唔係單靠一樣跑得快或者飛得快就叫靈活
乜你唔知v2係有個bug既咩
變裝,爆裝,裝甲時間重有96秒,子彈全回,唔駛10秒變裝已經又再變成100秒
又可以再屈子彈
係咪無限只係睇駛用者既問題o者
鳩射的話除左MK-II之外的確無無限子彈呢樣野

我倒想睇下你有幾ON9咁贏@_@!

回以上3位..內文無整理次序請見諒..

若果唔係2部都2機位內既話~我有信心走到~

越用越覺得EXIA好有心無力..打親都係比人拉到成條街咁遠黎射我..

V2:AB我唔會用曬18秒~捉幾下A槍我就會手動解~咁樣就可以變到2次..

我通常都先手格..大多都唔知我會開格就中左~

光翼亂用只會比人放血..出面大把人識避加捉你位..

F91金身左反而無咁格到人~一見你金身左9成人會唔理你一邊打另一個一邊拉你唔比你格到..

F91既格追+好撞..不過好多人都係後方開砲..一支完全無誘導既砲仲要亂開唔捉落地/定格..我都唔知有咩用..

V2既機動性係高過FREEDOM..若果你加SEED計就無野好講~

WINGZERO既MA無錯係飛係快過V2少少~不過講機動性係以全面黎講吧?

G系另類機唔講..

V2係咪無限彈就要睇機師點開槍~亂開幾多都無啦~

我自己黎講~就控制到普通mode夠彈用~射到差唔多無就有得換裝~

f91就唔洗講啦..回彈慢到..Orz

MKII無限子彈出曬名..射完上彈又射過..

F91我用副武做主力,所以子彈都長期有3-4發係到
救機都唔難
大槍打硬直位,一擊down之後追第二部係基本野

好多人都唔明咩叫靈活同高機動性...
成日以為飛得快就叫靈活,高機動性

F91變金身...敵人通常都有咁遠走咁遠
除非佢係兩部圍你既時候
F91金身開槍多過開格...
真正識用F91就會明白咩叫普通時候強過金身時

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 06:23 PM 發表
F91我用副武做主力,所以子彈都長期有3-4發係到
救機都唔難
大槍打硬直位,一擊down之後追第二部係基本野

好多人都唔明咩叫靈活同高機動性...
成日以為飛得快就叫靈活,高機動性

F91變金身...敵人通常都有咁遠 ...

其實我唔明你所講既靈活囉?
你上面講既 靈活係指向方面既活動?
即係咩..?
恕我讀得書小,唔明白呢兩個字點解
我自己心目中既靈活係gvg到指,作出攻擊之餘 又可以快速進入可回避狀態囉
我覺得呢d就叫靈活,神手指佢出完 都好快可以返回移動狀態
硬直小=靈活
係我既判定 唔知你既判定係點 解釋清楚d= =
如果唔係一味係到話邊部唔靈活唔靈活 都唔知你靈活既意思係點
詳細小小吧!
f91 咁多血 一般d人都唔敢做衝動型f91~
打冷靜 打中距離支援
我自問冇咁既血量敢去撞格= =

靈活係指=射擊時動作,格鬥時動作,移動時動作各方面既行動
就好似講緊一個人靈唔靈活,唔係單靠佢跑得快就話佢靈活
一部機體做任何動作都硬值小,而且反應夠快就指靈活
有人話W變MA比V2飛得快
但係變左MA既靈活太低,被攻擊既時機就會多,正常黎講呢D都會叫硬值

F91既硬值都係好小
開槍同格鬥硬值都好細
特別係移動時開槍
所以係兩部機之中穿插都無乜問題
不過好多人唔識利用個飛利系統
吊BOOTS的話F91都係最頂級個列
其實F91既大槍只射直線...中距離支援無用
細槍子彈太小救機難...
而且F91太多假既硬值可以引黎人地攻擊而比自己友攻擊
最重要既係...F91格鬥命中率好高

原帖由 honyin0515 於 2008-9-6 08:34 PM 發表

其實我唔明你所講既靈活囉?
你上面講既 靈活係指向方面既活動?
即係咩..?
恕我讀得書小,唔明白呢兩個字點解
我自己心目中既靈活係gvg到指,作出攻擊之餘 又可以快速進入可回避狀態囉
我覺得呢d就叫靈活,神手指 ...

直接o的解釋~v2~

我覺得f91打到龜~剩拉槍既好浪費佢既性能..

除非partner係3000~

打格都可以好冷靜~撞格f91好好撞~動作快而流暢~

不過大部分人都因為500血而唔敢上前..

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 10:00 PM 發表
但係變左MA既靈活太低 ...

F91我通常都係A->AB~威力會大o的~

大槍打硬直位正常~不過我見親人用都係唔理佢係咁射~之後全部miss..

係無錯..好多都當飛得快就係靈活..

f91金身..通常我都係開槍..搵到位入格當然好~唔得既金身用曬都格唔到一次..

真係普通仲好用過金身狀態..起碼人地唔會死拉你先~
=================================================
MA果時格佢即使反應到都未必避到..

F91移動開槍硬值細到同無差唔多..格差硬值唔算大(雖然好低機率)

大槍話係支援..不如話係威嚇射擊好過..

細槍彈真係少o的..我都好少亂射..

睇完你既打法..有少少想拍你返場..

原帖由 思艾奈 於 2008-9-6 10:19 PM 發表

大槍打硬直位正常~不過我見親人用都係唔理佢係咁射~之後全部miss..

f91金身..通常我都係開槍..搵到位入格當然好~唔得既金身用曬都格唔 ...

我自問對f91既知識簡直就係
黃子華棟篤笑系列之兒童不宜中名句「小意思ja,我可以做得更差」
反而你問我gp02我會熟dd
因為使用率偏高...果陣打兩師徒
個盟主避左我第一下踢係到話我傻仔 你打邊呀?
重係機位排列係 1 2 3 4
佢係2 我係3
我就唔出聲啦..之後我主攻盟主,神高都比parter引住 做成各自1on1
比我連踢4腳 金身,一個特格飛到三個機位高度到...佢係咁係我下面step
咪放核彈...我仲有成4百血...剩係比佢避左之後打自己果套格
唉...打機大家都係求開心...有時我見對面都唔係為嬴
都會主動同佢地傾計,跟住大家就有講有笑...

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-6 10:00 PM 發表
但係變左MA既靈活太低 ...

沒辦法喇
誰叫wingzero是玩支援麼~= =
但我覺得wingzero冇一樣係輸比v2啊
枝槍根本就是反格鬥用
無論你如何先手格
都好大機會要死在枝槍下
而且浮空時間,wingzero亦係比較長的一群
step格亦追,判定中上,起手快,hit&away型
好,比你過來打我ma又點,我即送個ma格比你又如何
而且,照你咁講,咁god先係最有機動性的機啊
佢d硬直細,任何格就算落空,好快就可以step再來過

最後,這兒係討論exia的地方,請唔好再搬其他機入來喇,好嗎~?

原帖由 cx29 於 2008-9-6 11:05 PM 發表

沒辦法喇
誰叫wingzero是玩支援麼~= =
但我覺得wingzero冇一樣係輸比v2啊
枝槍根本就是反格鬥用
無論你如何先手格
都好大機會要死在枝槍下
而且浮空時間,wingzero亦係比較長的一群
step格亦追,判定中上,起手 ...

你睇下v2個區先啦= =...
冇乜咁既必要特別去阻止啦,咁樣大家都難做呀嘛
exia...已經氾濫啦,香港人係貪新鮮 呢樣野舉世聞名-3-
4部exia唔難見
exia招特格 空對地好追...step都未必避到...

原帖由 honyin0515 於 2008-9-6 11:10 PM 發表

你睇下v2個區先啦= =...
冇乜咁既必要特別去阻止啦,咁樣大家都難做呀嘛
exia...已經氾濫啦,香港人係貪新鮮 呢樣野舉世聞名-3-
4部exia唔難見
exia招特格 空對地好追...step都未必避到...

v2我自己用得好多
唔需要你話我知佢有咩特性
exia我都會練下
4部exia,唔出奇啊
gvg岩岩出果陣都是咁
不是god+master就master+老虎

原帖由 cx29 於 2008-9-6 11:29 PM 發表

v2我自己用得好多
唔需要你話我知佢有咩特性
exia我都會練下
4部exia,唔出奇啊
gvg岩岩出果陣都是咁
不是god+master就master+老虎

我唔係叫你睇v2特性囉...
叫你睇佢個區變成點,根本就聊天區= =

原帖由 思艾奈 於 2008-9-6 10:19 PM 發表

f91金身..通常我都係開槍..搵到位入格當然好~唔得既金身用曬都格唔到一次..

真係普通仲好用過金身狀態..起碼人地唔會死拉你先~
=================================================
MA果時格佢即使反應到都未必避到..

F91移動開槍硬值細到同無差唔多..格差硬值唔算大(雖然好低機率)

大槍話係支援..不如話係威嚇射擊好過..

細槍彈真係少o的..我都好少亂射..

睇完你既打法..有少少想拍你返場..

AB回彈速度比較快...而且捉落地第一粒唔中,第二粒就打前一格,第三粒再打多前一格
所以捉落地好正
加上A槍回彈慢...所以我平時都係用AB做主武器
大槍A-CA,開頭就會玩...如果人地拉遠距離都會開大槍等佢避而比隊友拉引距離
金身我會等對方走個陣先用/或者兩個圍我既時候/同我差唔多死既時間
前兩個都既情況都比較好
第一個情況試過紅血,金身 兩槍,兩槍,之後一套格佢無左過500血...我紅血情況
第二個情況你事但一部一定走唔到先...有次佢想救機點知兩部一人中一SET(呢個情況都成日有)
第三個情況就金身之後衝過去試一試佢...就算打唔中佢,嚇走佢都好~紅血既F91重恐怖

MA時避格...要解MA,解MA都要時間,所以好易中
平常打Z時練番黎...想偷襲我轉轉轉...未轉前已經STEP一STEP打空左俾個屎忽我斬

如果你入黎元朗的話我隨時都歡迎,不過講起F91,我個FD比我更強就是了

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-7 12:15 AM 發表

AB回彈速度比較快...而且捉落地第一粒唔中,第二粒就打前一格,第三粒再打多前一格
所以捉落地好正
加上A槍回彈慢...所以我平時都係用AB做主武器
大槍A-CA,開頭就會玩...如果人地拉遠距離都會開大槍等佢避而比隊 ...

嗯~ab捉落地係好o的~

但係知道對方一定會落地既時侯我都係用返a->ab~

大槍我打com外差唔多唔用..

金身我剩係兩個圍我既時候同我差唔多死既時間(250<-)先會用~

同你差唔多~只係我會就咁埋身嚇佢~之後捉step

仲有..我點用都用唔到v2果陣既爆炸力..(cost既問題?)

下星期我會入元朗~點樣搵到你?

原帖由 思艾奈 於 2008-9-8 12:42 PM 發表

嗯~ab捉落地係好o的~

但係知道對方一定會落地既時侯我都係用返a->ab~

大槍我打com外差唔多唔用..

金身我剩係兩個圍我既時候同我差唔多死既時間(250

當遇上z個d逃跑時捉落地就用ab捉比較好
硬d既機體就用a捉
不過我用ab做主力,回彈時先多數用a槍開
其實用ab捉人有一個好處
ab中晒3下唔down,硬值時間比a槍多小小
可以近身逼佢俾d壓力佢
打逃走人士用既ab

金身我都係睇情況而用...覺得應該用時就會用
有機會時就會用

留低個msn俾你zolangrisser@hotmail.com
到時再傾^^如果你係夜晚黎的話帶我個fd俾你識
佢部F91勁過我好多,我都係跟佢學

原帖由 zorelangrisser 於 2008-9-8 01:25 PM 發表

當遇上z個d逃跑時捉落地就用ab捉比較好
硬d既機體就用a捉
不過我用ab做主力,回彈時先多數用a槍開
其實用ab捉人有一個好處
ab中晒3下唔down,硬值時間比a槍多小小
可以近身逼佢俾d壓力佢
打逃走人士用既ab
...

嗯~加左了~

遲o的講吧..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 07:33 AM , Processed in 0.042325 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存