2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 尋仙Online 港服真高「貴」,我一毛錢都不想花了
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 港服真高「貴」,我一毛錢都不想花了 [複製鏈接]

我不是大港戰,但是也該算是遊戲商的優質玩家吧
基本上,我玩遊戲,都是固定先充HKD300~500
然後,每個月固定花個~200
但是對於尋仙的港服
我真是一點消費意慾都沒有…
香港開服5天,頭10位玩家,總消費不過 HKD 6,000
頭20位,大概是HKD 8000
頭100位, 大概是HKD 16,000
然後再估值全服,應該頂多是32,000
為甚麼會這麼少…橘子看看下面,然後再想想吧

首先,來看一下港台的仙幣價值吧

台灣: 250台幣 = 56港幣 = 300Gash = 6000仙玉
香港: 56港幣 = 560Gash = 5600仙玉

大致上來講,我們把香港的1仙玉,先暫時=台灣的一仙玉吧

我們來看看這遊戲,最重要的兩樣東西.. 法寶,待寵

先講法寶:
法寶要融合,大概要 15個紅石,5個致臨訣,3個青華 (大概吧)
香港: 紅石 600, 致臨 1000, 青華 2100
融合一個法寶花費 = 20300仙玉 = 203港幣

台灣: 紅石210, 致臨600, 青華 1050
融合一個法寶花費 = 9300仙玉 = 87港幣

再講待寵
以一只極品來講,當用5個強化,3個煉妖,200個9轉吧
香港: 強化:1300,煉妖: 1900,九轉: 300
台灣: 強化: 520,煉妖: 980,九轉 70
香港花費: 72200仙玉 = 722港幣
台灣花費; 19540仙玉 = 182港幣

至於其他商品,也是差不多平均貴上1~2倍..都懶說了
除了貴之外,人家台灣還有封測7折
買仙送金x子
香港有甚麼..?
屁都沒有一個

把玩家放在官方的敵對面,我不知道今天你們是不是能賺更多的利潤
但是長遠來說,我相信是失敗的
本來我玩遊戲,都是先充HKD 300~500,每個月固定花費 ~200吧
但是現在,我一毛錢也不想花了…

已有 4 人評分Good 收起 理由
仆野高手 + 2 你說的內容我非常同意
朋友係用黎出賣 + 1 你說的內容我非常同意
白色幽默 + 2 你說的內容我非常同意
gn01190032 + 1 請傻仔改低B對白,請搞笑明星配音賣廣告,所有 ...

總評分:  Good + 6   查看全部評分

首先我要澄清一下我冇用真玩on9game既習慣...
但係見到呢個人兄所說...
港服真係好昆錢呢...對於我呢d唔用錢玩既人雖然影響不大...
不過佢要咁貴搞到自己賺少左我地都冇計...
我地唔係話唔買,只不過點解要買咁貴?.?

我想問下青華 煉妖 九轉有咩用-.-?

我覺得呢個現象..恐怕因為遊戲的生命週期短,就以其他代理公司 [網蟲] 為例, 食野天地 , 男神 等遊戲, 都是為賺取玩家一開始的利潤,而不是長遠發展,這都是因為爛遊戲,才需要取花方法。

我認為如果對自己的遊戲有信心,不仿以較低價/中價,多類形的商品吸引玩家購買,例如: 現在的服裝實在太少了..選擇不多,,令既又唔多。買既人自然少...
由於這隻game 其實有d似[神獸世界] GOW , 系統都遍向沒有相就 設有商城的內容,就以騎寵為例,,捉番黎的騎寵 差不多可以完全取代商城所賣的, 相差不大  因此很難吸引到玩家。

反而我認為對遊戲有信心,不如收取月費制  雖然一開始的玩家人流可能沒有 免費的遊戲多, 但是長遠發展, 能有穩定的收入和人氣。
便遊戲能長遠發展,成為一個代表作,而不是每隔2,3個月轉一次d 普通遊戲。

但以 尋仙為例  恐怕轉月費有相當的難度,因此如果想吸引玩家購物,能做的便是減價以提高 銷售量, 加上有其他國家的代比,更顯得香港的物價高,令想買的人更加卻步,所以我認為推出一些漂亮的服飾,特別的寵物,就算功能,功用沒有多特別,仍然能吸引到一班比較貪令/喜歡特別的玩家購買。

香港點數野多數會貴過台版好多,最怕係台版封ip,如果唔係都玩返台版啦
已有 1 人評分Good 收起 理由
$$007$$ + 1 好認同= =唔係怕tw封ip 我都玩tw 真係平過h ...

總評分:  Good + 1   查看全部評分

台服唔係多外掛咩?

雖然貴
但總有一班傻仔撞入去
只要呢班傻仔繼續做水魚
爛橙依然係呃錢既爛橙

原帖由 cKonE 於 2009-3-17 10:42 AM 發表
香港點數野多數會貴過台版好多,最怕係台版封ip,如果唔係都玩返台版啦

而且還不是平少少...而是平上70~80%...

=___=多外掛o者 你怕香港會無咩
好多方面 已經出現左問題...................
總括黎講 黑橘子.........

十週年勳章(賀詞)

有冇人有台灣生活指數表
例如台灣老麥一個餐幾錢/公務員人工幾錢
如果生活指數不同就用來作比較
我想是沒有意義吧

原帖由 @Kenny.C@ 於 2009-3-17 10:46 AM 發表
台服唔係多外掛咩?

你以為港服沒有....

原帖由 雲路 於 2009-3-17 10:48 AM 發表
有冇人有台灣生活指數表
我想是沒有意義吧

如果不鎖香港ip..
你會玩那個服
你會因為自己活在香港
而覺得香港跟台灣一樣「平宜」嗎?

笑傲無雙

港ser一本普通舞王都賣到800仙玉=.=人地台ser一本超級舞王冇記錯都只係960仙玉.....

完全支持樓主說法....而家經濟咁差d商城野仲收咁貴...爛橙究竟你當hk玩家是什麼?

用大陸服果D價錢比香港服  你地會仲嘔血= =

定系...TW人仲系以為香港人比較有錢= =?

原帖由 雲路 於 2009-3-17 10:48 AM 發表
有冇人有台灣生活指數表
我想是沒有意義吧

會唔會差成70-80%咁多
台灣都係4小龍之一來嫁WO
如果係1台點比HK1.2點都仲可以接受
E+差唔多去到台點1=HK2-3點
點玩呀大佬,佢化理都唔係好好嫁啦
修理左成日都未玩得
又入唔到GAME
E隻GAME真係OK嫁

原帖由 kelvinhihi 於 2009-3-17 10:54 AM 發表
港ser一本普通舞王都賣到800仙玉=.=人地台ser一本超級舞王冇記錯都只係960仙玉.....
完全支持樓主說法....而家經濟咁差d商城野仲收咁貴...爛橙究竟你當hk玩家是什麼?

很好的遊戲
但是一個商城搞成這樣
覺得自己是花錢買難受...
一點消費帶的優越感都沒有..

十週年勳章(賀詞)

原帖由 tt1098e 於 2009-3-17 10:51 AM 發表

如果不鎖香港ip..
你會玩那個服
你會因為自己活在香港
而覺得香港跟台灣一樣「平宜」嗎?

以玩遊戲來說
我不會穿過深海光纖到遙遠的彼岸玩遊戲
帳號有問題我打電話去台灣 ?.?sent email 都夠煩
兩區生活指數不同,如果只以價錢去比較,是比較不到

原帖由 雲路 於 2009-3-17 11:00 AM 發表

以玩遊戲來說
我不會穿過深海光纖到遙遠的彼岸玩遊戲
帳號有問題我打電話去台灣 ?.?sent email 都夠煩
兩區生活指數不同,如果只以價錢去比較,是比較不到

你花在商品上的錢 (如果你是不花錢的玩家,當然玩那兒都沒分別...)
夠你不睡不眠,打電話去台灣幾個星期了

十週年勳章(賀詞)

原帖由 loklokbb102 於 2009-3-17 10:56 AM 發表

會唔會差成70-80%咁多
台灣都係4小龍之一來嫁WO
如果係1台點比HK1.2點都仲可以接受
E+差唔多去到台點1=HK2-3點
點玩呀大佬,佢化理都唔係好好嫁啦
修理左成日都未玩得
又入唔到GAME
E隻GAME真係OK嫁

在那裡你看到差70-80%
咁誇張

原帖由 雲路 於 2009-3-17 11:02 AM 發表

在那裡你看到差70-80%
咁誇張

你光看看做一個寵的成本
香港是 722
台灣是 182

182/722= 25%..
香港大學生賺1萬
你以為台灣的只賺 2500?

告訴你,香港雖然生活水平比台灣高
但也頂多是高上 20~30%
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 04:59 PM , Processed in 0.035405 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存