2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 評線上遊戲界!(免費遊戲市場)
go

[其他討論] 評線上遊戲界!(免費遊戲市場) [複製鏈接]

由於無字數限制,所以我投下稿!

今次我係最主要評下現今線上遊戲界,現今線上遊戲界,遊戲來源最主要來自中國大陸同韓國

雖然依家有某部份線上遊戲做得好精美,細緻,畫功實在比初期線上遊戲(例如:石器,寵物王)好得多,但係點解搵唔到當初玩線上遊戲果種快樂呢??

其實我認為係完全出於收費制度既問題,免費遊戲同月費,免費遊戲其實以我多年玩遊戲的經濟來說一點也不免費,佢地所賺取

利益可以話比收費遊戲高,依家市場收費遊戲,已經一隻手已經可以數得到,究竟免費遊戲可以咁多人玩,而係邊個帶領免費遊戲既風氣??

由記得想當初線上遊戲市場都係一隻手指數得曬,天堂,魔力寶貝,石器時代同寵物王,寵物星球,而我第一隻玩既遊戲就係寵物王

寵物王應該係遊戲界唯一一隻遊戲,封測可以長達一年至二年,然之後又起收費無幾耐汁左既遊戲.而係咪佢帶領到免費遊戲風氣,

我都唔清楚,但係唯一知道第一隻叫終身免費既遊戲,等唔到我終身佢已經汁左,係佢帶領遊戲走向免費方向:彩虹冒險

彩虹冒險,帶領免費遊戲風氣(代理商:猿人在線),呢隻遊戲內容一般,但係出奇地多人玩,此舉,引致起各代理商關注,

而且商城制度開始發圍,免費遊戲開始被人熟識,加上家用電腦和家中有得上網既人增多,所以第一次接觸免費線上遊戲也增加了,

免費遊戲就如毒品一樣,起初升級係完全唔需要點數物品,但係不久之後就會到左卡等,你就會決定究竟自己買唔買點數好呢??

行出左第一步既人,會一直買落去,因為眾所周知遊戲等級高,所需要經驗係一路一路高落去,加上裝備要強化,服裝又唔可以比人

差,所以買左一次點數,你唔可以停買,最後就出現左某d人當騙子,而白木同kai子增加,相反收費遊戲這種情況比較少

依家玩遊戲下下都會搞到自己唔快樂,回想當年的遊戲,是多麼美好的!

(投稿文章)

已有 1 人評分Good 收起 理由
pingloveu + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

多謝管理員賞識 ,下次等我再寫一篇評香港遊戲市場先

同意收費制度的確出了問題.
而且終身免費制度是直接導致遊戲粗製濫造的主因, 遊戲的創意亦因而大減.

再推一下自己文章先

玩過星曲WEB

當時還有星夢ONLINE引起了免費遊戲的熱潮

現在已經很多人不再想玩免費遊戲了,就算會玩,也不會投入去玩,已經知道免費遊戲的詭計...
在近幾年我發現玩家慢慢傾向玩收費遊戲了,他們不介意每月付費,但重點是遊戲要有一定的質素,例如是魔獸世界,MOHF,WARHAMMER,AION...等等

原帖由 無罪的狂熱 於 2009-5-2 03:46 PM 發表
當時還有星夢ONLINE引起了免費遊戲的熱潮

現在已經很多人不再想玩免費遊戲了,就算會玩,也不會投入去玩,已經知道免費遊戲的詭計...
在近幾年我發現玩家慢慢傾向玩收費遊戲了,他們不介意每月付費,但重點是遊戲要有 ...

星夢其實已經較後期,早期只有彈水阿給同彩虹冒險係最先推出免費遊戲

十週年勳章(賀詞)

就算係咁 收費同免費都係一樣 只係收費遊戲大多數本身隻GAME已經算成功(WOW之類
同收費制度唔一定有關係 反正收費同免費都要比錢玩 點解唔玩免費 用$0 慢慢升好過

十週年勳章(賀詞)

d人都係覺得免費會多d白木...
    收費小d姐...''

原帖由 Gurren 於 2009-5-2 04:21 PM 發表
就算係咁 收費同免費都係一樣 只係收費遊戲大多數本身隻GAME已經算成功(WOW之類
同收費制度唔一定有關係 反正收費同免費都要比錢玩 點解唔玩免費 用$0 慢慢升好過

如果在一個遊戲花錢,免費遊戲所花的金錢,是往往多於收費遊戲,好似上文既,行左第一步,就唔可以唔行埋第二步,免費遊戲係充分運用人類心態而計劃的

所以大家都被免費這個詞語而欺騙了

十週年勳章(賀詞)

至少我打左咁多年機 一蚊都冇晒過 係有人受唔住引誘先買 你情我願 比人賺多D都係冇計
冇得話收費呃D定免費呃D

原帖由 Gurren 於 2009-5-2 08:41 PM 發表
至少我打左咁多年機 一蚊都冇晒過 係有人受唔住引誘先買 你情我願 比人賺多D都係冇計
冇得話收費呃D定免費呃D

話說無花錢既遊戲我無一隻玩得長

十週年勳章(賀詞)

依家唔係game玩你 係你玩game 長短唔緊要 只在開心 日對夜對只會越黎越悶

原帖由 Gurren 於 2009-5-4 08:53 PM 發表
依家唔係game玩你 係你玩game 長短唔緊要 只在開心 日對夜對只會越黎越悶

咁又係既,我記得以前玩遊戲的確係開心,快樂,但係依家,雖然遊戲隻隻都話自己係億元打造,但係玩落已經無以前快樂既感覺,或者市場變左,人大左

以前玩遊戲既開心回憶都周不時會在腦海重現

忍影世界 玩過星曲WEB

其實我覺得唔只係收費問題~
仲有人既問題~
宜家人既問題相信唔洗講應該都唔少人雙啦~
好懷念以前玩online game同d fd升下lv~得閒又坐低傾下計~幾開心呀~

原帖由 john01006 於 2009-5-5 02:51 PM 發表
其實我覺得唔只係收費問題~
仲有人既問題~
宜家人既問題相信唔洗講應該都唔少人雙啦~
好懷念以前玩online game同d fd升下lv~得閒又坐低傾下計~幾開心呀~

我認為收費制度令人改變,依家呢代接觸既全部都係免費遊戲,當然唔覺得有咩問題,但係再早d既人玩番呢家既遊戲就

覺得呢d係問題

我第2隻玩既online game 就以經免費 叫tibia 十年之前 左右

彩虹同寵物王 我都有玩過 我都係玩到佢地汁...
好懷念

只能說句...
畫面再好也及不內容的好~
重複既玩法,會使玩樂性下降~
更何況在依家出既GAME 咁快既情況下...
換了內容,換了畫面,卻不換玩法~
只是外觀變了,玩法依舊~
一隻新GAME 比一隻差~

是誰造成!? 就是那些貪錢的商人~
問良心... 月費制時代的GAME 興旺程度同依家比~
簡直就係好大既差距~
單單石器時代的1隻寵,隨時都幾百幾千蚊~
原因!? 只係單單隻寵對我功用不大,放了他給有需要的人吧~
依家? 凡是免費的GAME ,玩家只懂賣賬號~
原因是已經不玩了,還有新GAME 等我衝等搵$~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙

小弟打online games唔多,
只係近幾年先接觸....
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:18 AM , Processed in 0.050481 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存