2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 尋仙Online 對博出位出po鬧外掛的一點點看法
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 對博出位出po鬧外掛的一點點看法

發此帖目的只為發表意見,絕非對遊戲/代理商之不滿。

前言
外掛,據我理解,英文為plus-in,意指一切與正式軟件相關的應用程式,用於協助及幫助正式軟件未達的功用。

用外掛,這行為在遊戲行內經常以「使用外掛」作為理由而處罰,絕大多使用外掛的人都不清楚究竟這理由的含意何在?

1.對玩家不公平  我就在電腦旁熬40多小時才40lv,,你們就只須長開電腦就可以,同時你們可能在看電視/玩接龍/食花生

2.外掛打怪時會搶他人在打的怪 破壞遊戲和諧

3.當場擊斃了玩家在捉的怪   破壞遊戲和諧  (玩家們認為)

--------
說真的,我就只想到這些含意,對於外掛行為,其實玩家們不用這麼憤怒的不停開帖怒罵的,意義又何在?吸引人?

不如你們去發起「反外掛聯盟」就可以了,只要自己守好本份,又何須理會別人?

對於第一點,,
有時小弟看見他們時也很憤怒,,
他們就可以休閒的做其他事情,'
自己卻得呆在電腦旁,
接著愈想就會變成,
「如果我也有外掛就好了」,
我真的不明白,每天說用外掛的怎樣怎樣又如何?
倒不如以人手的方式戰勝外掛?
外掛不是全能的,至少他們不會用任務來獲取經驗,
尋仙這遊戲對於我來說,
只是一個利用任務來升等級的遊戲,
跟星辰,天龍八部相差無幾,'
打怪的經驗加上做任的經驗,
要升1級何等容易?
看不過眼使用外掛的,就以人手去戰勝他們就好了,我,就做到了,
升等級的速度算是比他們快一點點.
(晚點點會發表力士升級攻略,最快20小時可由1lv-->40)
再舉另一易明少少的例子,
heat project,別人bug 火箭炮,210,但你用cccg69(黃狙)就秒殺他們了,那你就是王者了,外掛也敗在你手上嘛,
所以何須對外掛耿耿於懷?
有他們,才顯出我們是勝者.

對於第二三點,
抱歉我人手也試過犯這樣的錯誤,
其他人不必憤怒執著,
試想想,
他們冒著被凍結帳號的危險也去升級,
可想他們對尋仙的熱情何等深厚?

總結
當然使用外掛的,一定要盡量去捉拿他們,以免玩家們以「多人使用外掛」做藉口而不玩嘛.

gm肯捉,已經算好,

對於使用外掛者仍然逍遙法外,玩家們不須急於怒罵gm無能,應該抱著遠觀的心態來對待,就正如現實生活中,也有不少人在做販毒走私等犯罪行為,他們也在逍遙法外的,你們又不在舉牌遊行? 笑了=]

說得俗些少,

「人地用外掛關你@事咩,你有你玩,佢有佢玩,有無必要日@日去開po@@人地?依d野等gm做啦,仁慈咪得閒捉下囉,gm幾時做野關你@@@事?」

@為粗口

外掛,在任何game也有的,我對外掛已經看透了,heat project由出世至今,即使出了npro....防外掛系統也沒用,bug槍依然,又怎樣?勁舞團不斷更新,外掛也不斷更新,有料的就人手戰勝他們,又怎樣?

尋仙,開始不是太多時間,才是剛剛起步,何不給它多點時間去改進?

---------------------------------

對捉錯人事件的一點點看法,

我就不相信被捉者真的會太專注打怪而忽略gm的人手問題,

別人說話時會有泡泡框框出現在頭上的,

很易就發現,

就算是密語,也可以看得到有不同顏色的說話嘛.

再說,

基本上平時任何的頻道都必須留意,

玩一個game,連小小的事情也不去留意,

又怎努力玩下去?

以前的online game普遍就是打怪升級,

現在已經改變了!

專注在game的人際關係好比專心打怪,

組隊升級比自己獨個兒一定快得多.

--------------------------------------

歡迎你們對此帖的意見,,對我的批評,,如有疑問,,小弟會一一回復我的看法.

【天璣】雲峰 - 金剛力士

已有 1 人評分Good 收起 理由
紅豆湯丸*QQ + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

咁發表感想 係人都會
呢個係討論區
唔好講到d人 話外掛 呢樣果樣就叫搏出位

唔通你開呢個post都係搏出位?
唔係架嘛 (你自己話係咪先-.-)

講到博出位就好似嚴重左D
人地出post個陣,我睇完都唔會記得係邊個出post啦...
何必咁執著呢...
當然, 多一點關於遊戲的討論當然好
不過人地都係想搵個地方發洩下姐~唔洗咁上心既~!
自己開得開心就好~

咁發表感想 係人都會
呢個係討論區
唔好講到d人 話外掛 呢樣果樣就叫搏出位

但唔洗係咁開po!
開咁銀多托7?
gm要理就一早理左
你認為gm真係會為左7,8個po而理你?

唔通你開呢個post都係搏出位?

開1個po就叫博出位?
用下你個豬腦了解我個po的point先回po

唔係架嘛 (你自己話係咪先-.-)

咁你就錯.我都有d想出位,
所以我先出咁長的post,

原帖由 tottiming 於 2009-3-26 12:16 PM 發表
講到博出位就好似嚴重左D
人地出post個陣,我睇完都唔會記得係邊個出post啦...
何必咁執著呢...
當然, 多一點關於遊戲的討論當然好
不過人地都係想搵個地方發洩下姐~唔洗咁上心既~!
自己開得開心就好~

了解我個post重點在哪先回po.

開得開心就好嗎?
我開依個po開得幾開心嫁
咁你又批評?

回復 5# 蕭雲峰 的帖子

可能我地有generation gap...
真係了解唔到你所講個重點~

原帖由 tottiming 於 2009-3-26 12:26 PM 發表
可能我地有generation gap...
真係了解唔到你所講個重點~

communication gap@@

我都係就來19姐...

我重點是唔須要因gm無能, 因為多人外掛,  而唔玩,

個tittle係為左吸引人入來睇姐

原帖由 蕭雲峰 於 2009-3-26 12:30 PM 發表

communication gap@@

我都係就來19姐...

我重點是唔須要因gm無能, 因為多人外掛,  而唔玩,

個tittle係為左吸引人入來睇姐

但係我已經24了~哈哈
哦~呢個我都了解
外掛同ONLINE GAME都已經係分唔開的了
雖知係不合法, 但世界裡一定會有這樣的事發生. 不斷循環, 都唔理得咁多啦...
可能其他人未接受到呢個世界既轉變吧~
(本人立場也不接受外掛)

又係一個自命清高正義份子
見到人地用外掛~感到唔公平~就出post宣洩不滿~人之常情~~
點解咁你都可以理解為博出位???
咁假如有一日你係街見到個強姦犯準備犯案~一名熱心途人上前制止~咁你又會覺得果條友博出位??
以你咁講~人見到唔公平既事就用冷眼旁觀既態度~咁我真係替你擔心~替呢個社會擔心~
尋仙係岩岩起步~仲有好多改進空間!?你真係咁認為??
你依家見到既外掛~發生既問題~係好多個月前既大陸版已經發生過~
香港代理只係重複咁讓佢地再發生多一次~
有冇聽過施壓呢個詞語呀??公司冇理-人工~打工仔都識罷工或者投訴~遊行等等啦~
我地玩家唯一既渠道就係論壇同send投訴信,從呢d動作向代理施壓~令佢更快咁去改善問題
你既理論實在太天真~人形社會就係咁~人性就係咁~冇呢d特質~你唔係人~而係神~
你咁清高~你不如去玩單機版game~免得我地呢d凡資俗輩影響到你~
而且我覺得接受唔到既人係你~ 一樣米養百樣人~~你明唔明?

原帖由 tottiming 於 2009-3-26 12:37 PM 發表

但係我已經24了~哈哈
哦~呢個我都了解
外掛同ONLINE GAME都已經係分唔開的了
雖知係不合法, 但世界裡一定會有這樣的事發生. 不斷循環, 都唔理得咁多啦...
可能其他人未接受到呢個世界既轉變吧~
(本人立場也 ...

可能我地玩得game太多了.
已經好接受外掛的出現
係一個自命清高正義份子
見到人地用外掛~感到唔公平~就出post宣洩不滿~人之常情~~
點解咁你都可以理解為博出位???

上面講左tittle係博人睇姐,你又係一個未了解重點的小朋友

咁假如有一日你係街見到個強姦犯準備犯案~一名熱心途人上前制止~咁你又會覺得果條友博出位??

但當愈來愈人在事後仍然大事宣傳同指證而且明知係無用的就是博出位

以你咁講~人見到唔公平既事就用冷眼旁觀既態度~咁我真係替你擔心~替呢個社會擔心~

你試下去heat project果邊開po話有人bug槍,睇下你所謂的熱心究竟係咩野=]
唔係冷眼旁觀,係靜觀其變好d

尋仙係岩岩起步~仲有好多改進空間!?你真係咁認為??
你依家見到既外掛~發生既問題~係好多個月前既大陸版已經發生過~
香港代理只係重複咁讓佢地再發生多一次~

甘點解你地仲要話係代理商的錯?日日小遊戲橘子同gm有咩用?

有冇聽過施壓呢個詞語呀??公司冇理-人工~打工仔都識罷工或者投訴~遊行等等啦~
我地玩家唯一既渠道就係論壇同send投訴信,從呢d動作向代理施壓~令佢更快咁去改善問題

睇來你好讚成某立法會議員的掟蕉行為=] 過份的施壓就會演變成激動的幼稚行為

你既理論實在太天真~人形社會就係咁~人性就係咁~冇呢d特質~你唔係人~而係神~

依家社會日日都有人販毒,又唔見你留意下注意下去舉牌=]? 又唔見你去施壓?
gm會做野,相信佢地都唔會想人外掛,洗鬼你出po去提佢地?
你依句野仲天真,我完全理解得到你講咩,
睇泥你都係果d比社會欺壓得太多的可憐人,
所以先會覺得game的世界都係咁.
我無你所講的果d要不斷開po的幼稚行為,
就=無人性?
真可笑=]

你咁清高~你不如去玩單機版game~免得我地呢d凡資俗輩影響到你~

放心,我一定唔會同你依等幼稚思想的人組隊.
而且我覺得接受唔到既人係你~ 一樣米養百樣人~~你明唔明?

言下之意,
叫我唔好理咁多幼稚的人出po,因為:
一樣米養百樣人,

原來你都係同意我的人,多謝曬

小說寫手 十週年勳章(賀詞)

原帖由 蕭雲峰 於 2009-3-26 11:41 AM 發表
用外掛,這行為在遊戲行內經常以「使用外掛」作為理由而處罰,絕大多使用外掛的人都不清楚究竟這理由的含意何在?

1.對玩家不公平  我就在電腦旁熬40多小時才40lv,,你們就只須長開電腦就可以,同時你們可能在看電視/玩接龍/食花生

2.外掛打怪時會搶他人在打的怪 破壞遊戲和諧

3.當場擊斃了玩家在捉的怪   破壞遊戲和諧  (玩家們認為)

難得看到一個這么用心寫的post,感謝一下樓主先
不過我覺得樓主似乎沒有發現外掛在這個遊戲中的最大危害在哪裡,你說的那三條跟真正的危害相比都是細枝末節

首先,我們都能看到橘子的確又在捉外掛,封號名單一長串,在這樣的打擊力度之下,你能想象有人會開著自己的主id去練級區掛經驗嗎? 被封了ac得不償失。

請仔細觀察下外掛的表現(高級人物在相對低級區長時間單調打怪,不在乎經驗,只在乎怪物的掉落)現在的外掛不是用來掛經驗的,而是用來掛錢的。

看看商城中仙玉的交易價格,一周之前是23銀1手,昨天晚上已經突破70銀1手,錢是哪裡來的?外掛打來的。

大量外掛的結果就是遊戲自身出產的貨幣大量增加,而由於高級人物提供到市場上的各種裝備、消耗品、寵物的增加速度不能趕上外掛打錢的速度,物價飛漲
假設一個極品寵物,本來大家都沒有用外掛的前提下,大家身家差不多都20金,1個極品寵物10金就可以買到,現在外掛主ac通過大量掛機打錢ac獲得大量遊戲貨幣,身家50金,他用25金買下來這個寵物。其他沒有用外掛的玩家只能在旁邊看。

用排行榜查一查金錢排行吧
我已經很久沒有查,記得上次查的時候大概是4 5天之前,那個時候第一名排行的是個27級御劍,身家有5金磚多,也就是500多金,其實我很想知道他是怎樣賺來這些錢的。

外掛是幣商的主要手段,非幣商的外掛使用者,我相信他們的主要目的都不在於為自己掛機的角色增加經驗

我可以肯定的說,在尋仙裡,外掛的唯一目的,就是打金
而這最重要的目的樓主似乎忽略了,不妨再考慮考慮吧

原帖由 神眷百合 於 2009-3-26 01:21 PM 發表

難得看到一個這么用心寫的post,感謝一下樓主先
不過我覺得樓主似乎沒有發現外掛在這個遊戲中的最大危害在哪裡,你說的那三條跟真正的危害相比都是細枝末節

首先,我們都能看到橘子的確又在捉外掛,封號名單 ...

終於看到一個是有比較用心了解我想得到的東西

你的回帖我好認同, 破壞遊戲平衡嘛,
但現在的人出po多只是著重機械人打怪,
多謝外掛的人推高仙玉價格,
因為,我現在放仙玉80 銀也有人買了.

我沒留意價格及錢的問題
因為.我本身也是一個喜歡用真錢去買虛擬物品的人,

但,我喜歡你的回帖態度.

27lv 500金來源我知道   $$轉game 錢

1.上面講左tittle係博人睇姐,你又係一個未了解重點的小朋友

標題博人睇就可以講一d同內容不符既野?唔好批評我既年齡~我比你大好多

2.但當愈來愈人在事後仍然大事宣傳同指證而且明知係無用的就是博出位

出個post就叫大事宣傳,你既標準都好難理解,你話人博出位,佢因咩要博出位?博出位為咩?你博出位既定義係咩?

3.你試下去heat project果邊開po話有人bug槍,睇下你所謂的熱心究竟係咩野=]
唔係冷眼旁觀,係靜觀其變好d

hp已經放棄多年,況且hp那邊已經對bug槍接受左,就係因為代理多年來以以不多理既態度對待,令到bug槍沒什麼大不了

4.甘點解你地仲要話係代理商的錯?日日小遊戲橘子同gm有咩用?

我先聲明~我冇話過係代理既錯,外掛問題非橘子同gm可以自行解決~我係反駁你果句 "尋仙,開始不是太多時間,才是剛剛起步,何不給它多點時間去改進?"
個人覺得係冇改進空間,正如tvb係內地買左套劇集番黎播,點知口味唔岩香港人,tvb都唔可能對該劇集內容作出調整

5.睇來你好讚成某立法會議員的掟蕉行為=] 過份的施壓就會演變成激動的幼稚行為

立法會議員掟蕉行為同玩家出post臭罵gm同代理雖然意圖動機相近,但層次絕對唔同,正如你係屋企偷食呀媽煮既飯菜,同你出去7仔偷野食係兩回事~不可混為一談!
anyway~我一d都唔欣賞掟蕉行為,自命人民英雄,但我覺是滋事份子~不過唔想談政治

6.依家社會日日都有人販毒,又唔見你留意下注意下去舉牌=]? 又唔見你去施壓?
gm會做野,相信佢地都唔會想人外掛,洗鬼你出po去提佢地?
你依句野仲天真,我完全理解得到你講咩,
睇泥你都係果d比社會欺壓得太多的可憐人,
所以先會覺得game的世界都係咁.
我無你所講的果d要不斷開po的幼稚行為,
就=無人性?
真可笑=]

都係果句層次絕對唔同,不可混為一談,販毒份子我地有警方解決,非我地能力所為,但你建議係叫人唔好理d販毒份子,警方自行會解決~就算見到~都只好靜觀其變~
希望你自己清晰下自己所講既野,邊個天真就真係唔知~但你只係19,我出黎做野果時你都未讀完幼稚園,係資本主義社會~一d弱勢社群不嬲都係受到牽制,你我都係,呢個資本主義社會
只係得一個模式,就係窮人跟住有錢人走,但呢d係唔係一種欺壓,我又覺得唔係~因為我地有唔同方面既聲音~係一種力量上既抗行,正如如果個個都好似你既諗法~有d咩事都係靜觀其變
,人家自行會有方案解決,咁香港就再唔係自由,一個社會要健康成長係需要唔同既聲音~我希望你明白,你冇開post臭罵gm同代理係表示你eq高,有修養~但你唔可以話出聲果d人係幼稚,無理,博出位~正如我提到既一樣米養百樣人,社會上就係有好多唔同既人,既然你覺得反對的聲音係多餘既..咁點解你又要出呢個post?

7.放心,我一定唔會同你依等幼稚思想的人組隊.

理性討論慢慢變成人身攻擊?

8.言下之意,
叫我唔好理咁多幼稚的人出po,因為:
一樣米養百樣人,

原來你都係同意我的人,多謝曬

由頭同尾我冇唔認同你講既野,但只係好奇點解你會覺得果d人係博出位,點解你對果d人咁反感~點解你講到自己咁閒事莫理自己又出post
我自己對佢地既態度係平常心~有問題當然要講出黎~無故俾人封ac當然要講~但對於果d一黎就粗口~講埋d無謂野既post,我都唔欣賞

1.標題博人睇就可以講一d同內容不符既野?唔好批評我既年齡~我比你大好多

多多少少都關於的.

2.出個post就叫大事宣傳,你既標準都好難理解,你話人博出位,佢因咩要博出位?博出位為咩?你博出位既定義係咩?

標準不同抱歉

3.hp已經放棄多年,況且hp那邊已經對bug槍接受左,就係因為代理多年來以以不多理既態度對待,令到bug槍沒什麼大不了

看來尋仙也將會如此

4.我先聲明~我冇話過係代理既錯,外掛問題非橘子同gm可以自行解決~我係反駁你果句 "尋仙,開始不是太多時間,才是剛剛起步,何不給它多點時間去改進?"
個人覺得係冇改進空間,正如tvb係內地買左套劇集番黎播,點知口味唔岩香港人,tvb都唔可能對該劇集內容作出調整

你確是沒有.但別人開口就說遊戲橘子的不對...有點兒....你明白的,你我都是見著HP墮落,一開始的時候也有不少人出PO發表,漸漸就沒有了,尋仙.我希望由開頭到後也沒有人出PO說外掛,正如你所說,這問題是解決不了,又為何要出PO?

5.立法會議員掟蕉行為同玩家出post臭罵gm同代理雖然意圖動機相近,但層次絕對唔同,正如你係屋企偷食呀媽煮既飯菜,同你出去7仔偷野食係兩回事~不可混為一談!
anyway~我一d都唔欣賞掟蕉行為,自命人民英雄,但我覺是滋事份子~不過唔想談政治

日日開PO說代理不對又激起不少人認同之後大家回帖爆粗鬧代理與滋事份子層次相同不?

6.都係果句層次絕對唔同,不可混為一談,販毒份子我地有警方解決,非我地能力所為,但你建議係叫人唔好理d販毒份子,警方自行會解決~就算見到~都只好靜觀其變~
希望你自己清晰下自己所講既野,邊個天真就真係唔知~但你只係19,我出黎做野果時你都未讀完幼稚園,係資本主義社會~一d弱勢社群不嬲都係受到牽制,你我都係,呢個資本主義社會
只係得一個模式,就係窮人跟住有錢人走,但呢d係唔係一種欺壓,我又覺得唔係~因為我地有唔同方面既聲音~係一種力量上既抗行,正如如果個個都好似你既諗法~有d咩事都係靜觀其變
,人家自行會有方案解決,咁香港就再唔係自由,一個社會要健康成長係需要唔同既聲音~我希望你明白,你冇開post臭罵gm同代理係表示你eq高,有修養~但你唔可以話出聲果d人係幼稚,無理,博出位~正如我提到既一樣米養百樣人,社會上就係有好多唔同既人,既然你覺得反對的聲音係多餘既..咁點解你又要出呢個post?

玩家的能力又何大?出PO就能解決嗎? GM會自行解決,你說得對.窮就是跟著人走,既然都說GM不理外掛,人家外掛賺錢,你也可以用,但不用針著代理不理會等等

7.理性討論慢慢變成人身攻擊?

抱歉我的人身攻擊,不會再演變,是我不對.請諒

8.由頭同尾我冇唔認同你講既野,但只係好奇點解你會覺得果d人係博出位,點解你對果d人咁反感~點解你講到自己咁閒事莫理自己又出post
我自己對佢地既態度係平常心~有問題當然要講出黎~無故俾人封ac當然要講~但對於果d一黎就粗口~講埋d無謂野既post,我都唔欣賞

好多謝你欣賞我的言論而回帖.出帖原因只是想大家繼續對尋仙抱有熱情,不要因為別人用外掛就以此做藉口而不玩,外掛事情終會有人理會的.

出帖原因只是想大家繼續對尋仙抱有熱情,不要因為別人用外掛就以此做藉口而不玩,外掛事情終會有人理會的.

出發點好~我都好同意.我都希望d人會明白.

各位朋友~我地呢d先叫做討論~討論區係咁用..果d出個post黎就粗口小黎小去果d好好反省下

勸大家盡快放棄尋仙吧.
實在太多外掛.
大家有冇見過自己交易仙玉外掛?or全自動對話打怪外掛?
冇就應該去交易中間搵人傾下計.
又一係去寧海出面搵外掛
五個組隊一起打怪架

原帖由 蕭雲峰 於 2009-3-26 11:41 AM 發表
他們冒著被凍結帳號的危險也去升級,
可想他們對尋仙的熱情何等深厚?

我唔系幾鍾意呢句

原帖由 kwokut 於 2009-3-26 08:04 PM 發表

我唔系幾鍾意呢句

你不喜歡又如何?
我的言論不須得你的同意

原帖由 wai12love68 於 2009-3-26 07:32 PM 發表
勸大家盡快放棄尋仙吧.
實在太多外掛.
大家有冇見過自己交易仙玉外掛?or全自動對話打怪外掛?
冇就應該去交易中間搵人傾下計.
又一係去寧海出面搵外掛
五個組隊一起打怪架

對1個GAME的忠誠並不是說別人怎樣怎樣,
而是自己有沒用心對待
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 11:41 PM , Processed in 0.055856 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存