2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 尋仙Online 正確侍寵講解
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 正確侍寵講解 [複製鏈接]

1個4,可以學到融合技
1個5,可以學到強化技
2個5,可以學到合一技 (上限lv4)
2個6,可以學到合一技 (上限lv8)

555,可以學到一級隱藏技
666,可以學到二級隱藏技 (1級威力的2倍)

一支寵(不管555or666甚是777),上限頂多能學兩個隱藏技
配置為: 1個融合,4個合一,2個隱藏技
所以技能別學錯,不然寵就廢了,只能煉妖 or 重買

技能點 = 0.6成長
潛能 = 0.4成長

隱藏技能要起碼兩個5才能出來
3個5,到以學兩個隱藏技能

以555寵為例,例如法系要學巧思 and 智慧
前置要學 元神融合4+元體合一4+元筋合一4 = 3000技能點
另外一個隱藏技,要400技能點才能學習

成長不夠的,又不願轉潛能值的,就算555也沒用
比方說 0555,初始700,成長70
練到上限lv60, 也就只有 700 + 59*70*0.6 = 3178點技能
根本學不到555寵的兩個隱藏技

糾正很多錯誤的侍寵講解

補充一下,不要以為666寵就很強
成長廢的,建議你別練
買到666,一定要煉妖,你自己算算
到了lv60,起碼要有6350點技能才算好 (潛能全轉技能來算)
(最頂為6850, 能學2個2級隱藏+21個一般技能) 每少250點,就學少一個

為甚麼呢
以0666來算,要學到隱藏2級,要元神融合4 + 元體合一 4+ 元筋合一4+智慧2+巧思2
這兒就4600點技能點了

另外剩下1750,你可以多數1個合一技能lv4 +1個合一技到lv3 (當然你可以某些合一學到6,另一個學到1,自己選擇吧)

如果1支666寵,爛成長會如何?
比方說成長70,初始700,
到了lv60,就算你把潛能全轉技能
技能點總數為: 700 +70*59 = 4830...只能勉強學到2個隱藏技
威力就大減了

附表: (假設潛能全轉技能)
初始900, 成長90, lv60有 6300點
初始800, 成長95, lv60有 6405點
初始700, 成長100, lv60有6600點

初始999, 成長70, lv60有 5129點
初始600, 成長60, lv60有 4140點

成長不重要???
想清楚再來

咪係 我係交易市場 見人5 x x x 以上係高呀..但係潛能點 同 技能點低到極點 都放到咁貴..冇計 新sever 太多新手..仲未識分呢d野...個個以為衝到5 5 5 x 或以上就好高...仲有好心d高lv玩家咪鬼騙d新手賣個d乾坤袋啦 個d袋抽唔到野架 可以話係垃圾黎 因為超高機率先會抽到換坐騎既其中一粒道具,但唔知香港呢邊有冇 d仆x賣成1金去騙d新手 仲on居既係d新手爭住賣 個乾坤袋你遲d到石瑭 解跑環任每日解十次 每一次都會有一個 好易拎 唔好再比人騙啦

簽名被屏蔽

原帖由 口香糖 於 2009-3-30 02:02 PM 發表
所以我放d 666先至70-80金一隻
唔好依為隻隻都80金先得架

你d寵
70成長 同 80成長有咩分別=.=
無95以上,基本上都要洗,反正都要洗,你咩原形/成長值有咩用=.=
除非你本身就95成長以上就另計

原帖由 tt1098e 於 2009-3-30 02:11 PM 發表

你d寵
70成長 同 80成長有咩分別=.=
無95以上,基本上都要洗,反正都要洗,你咩原形/成長值有咩用=.=
除非你本身就95成長以上就另計

成長低,潛能點就愈高...

原帖由 king3498 於 2009-3-30 04:16 PM 發表

成長低,潛能點就愈高...

邊個話你知=.=
潛能 =0.4*成長
唔知唔好亂講

原帖由 tt1098e 於 2009-3-30 05:20 PM 發表

邊個話你知=.=
潛能 =0.4*成長
唔知唔好亂講

你自己入game->寵物->指住潛能

原帖由 spawn1304gm 於 2009-3-30 12:36 PM 發表
咪係 我係交易市場 見人5 x x x 以上係高呀..但係潛能點 同 技能點低到極點 都放到咁貴..冇計 新sever 太多新手..仲未識分呢d野...個個以為衝到5 5 5 x 或以上就好高...仲有好心d高lv玩家咪鬼騙d新手賣個d乾坤袋啦 個 ...

下...成長可以用鍊妖洗架
所以4圍才是最重要!!
如果有隻666,777,888
你慢慢用鍊妖洗到佢高成長高技能高潛能都得啦(時間+金錢)

原帖由 chrisli328 於 2009-3-31 01:19 PM 發表

下...成長可以用鍊妖洗架
所以4圍才是最重要!!
如果有隻666,777,888
你慢慢用鍊妖洗到佢高成長高技能高潛能都得啦(時間+金錢)

鬼唔知咩,我就係話 要自己拎去刷 咁你買咁貴番黎做咩

煉妖壺成功率都不是太高,很多人煉得比之前更差,所以要就抓一隻3個555或以上和高成長的(沒93以上可以丟掉),強化後要帶他去升LV,而且不是每一個職業都需要那麼多隱藏技,有些隱藏技不一定對你合用,做成一個隱藏技再加其他單一技會更好,要自己多查資料去了解自己對寵物的需要。

而且有些職業還需要2-3隻侍寵來應付不同的場合。

新手

好深呀~~又555,又666......
都唔知點先算好~~
好多野都唔係好明
1.隻隻侍寵d隱藏技都唔同?,有發動條件的嗎?
700 + 59*70*0.6 = 3178呢條工程又點計出離架呢?
又話          以555寵為例,例如法系要學巧思 and 智慧
前置要學 元神融合4+元體合一4+元筋合一4 = 3000技能點
另外一個隱藏技,要400技能點才能學習

成長不夠的,又不願轉潛能值的,就算555也沒用
比方說 0555,初始700,成長70
練到上限lv60, 也就只有 700 + 59*70*0.6 = 3178點技能
2.根本學不到555寵的兩個隱藏技3000+400=3400,但我只有 3178點技能點??
3.潛能全轉技能是做錯的嗎?學到2個隱藏技
但係會威力就大減了
woo~~~~~

那555寵不是一個潛藏技能都學不到嗎?

隱技要學左指定技能先會出?

重點係 自己會用幾多點落隻寵度- -
個人認為如果唔想洗錢ge話 3個5已經夠用
3個6你起碼要用1m仙玉以上去買大羅先可以叫1隻好寵
仲未計你買煉妖煉高成長高技點要用ge仙玉
所以都係量力而為
個人認為分辨1隻寵應該係睇 屬性點 跟住係 成長 最後先係初始技點
成長技點唔好可以煉完再煉  屬性點唔好剩係強1次 強錯左就廢寵

洗唔起錢玩555已經夠la~
不過唔洗錢 555都唔會太勁
你隻寵都係學少好多野

十週年勳章(賀詞)

睇完   完全唔明....咁係唔係一定要成長95同技能點850  同666先好買?  同埋騎寵又洗唔洗注意d咩

幫手

原帖由 spawn1304gm 於 2009-3-31 02:13 PM 發表

鬼唔知咩,我就係話 要自己拎去刷 咁你買咁貴番黎做咩

貴同平是相對的
低成長,80金好貴?
不好意思,高成長的,起碼賣200
高成長又漂亮原形 ...沒350以上不賣

原帖由 雪華 於 2009-3-31 02:34 PM 發表
煉妖壺成功率都不是太高,很多人煉得比之前更差,所以要就抓一隻3個555或以上和高成長的(沒93以上可以丟掉),強化後要帶他去升LV,而且不是每一個職業都需要那麼多隱藏技,有些隱藏技不一定對你合用,做成一個隱藏技 ...

推,說得對
555寵,可以在市場上直接買高成長的來用
只有666寵,才有須要去煉妖

法系,咒系,用0555 or 0666
力系: 5505, 6606
劍系,5550, 6660

原帖由 micky1234 於 2009-3-31 03:28 PM 發表
好深呀~~又555,又666......
都唔知點先算好~~
好多野都唔係好明
1.隻隻侍寵d隱藏技都唔同?,有發動條件的嗎?
700 + 59*70*0.6 = 3178呢條工程又點計出離架呢?
又話          以555寵為例,例如法系要學巧思 and ...

寵物每升一級,可以獲得技能點= 0.6成長 +潛能點 =0.4成長
比方說你的寵,成長是80,那麼每升一級,你可以有 48點技能點 + 32點潛能點
對於不用九轉金丹的玩家,潛能點是沒用的
但是用九轉的玩家,潛能點,可以轉成技能點去學習技能

所以說,就算是555寵,但是成長太低,加上玩家不願花錢去買九轉金丹
那麼根本就是垃,因為他的技能點,根本不夠去學隱藏技

比方說要學 智慧 (血+100, 法效+10...很強的技能)
前題條件要先學到,元神融合4 + 元體合一4..(要學這兩個,就要2000技能點)
學好後,就可以學 「智慧」花費400技能點

加上法系的巧思 (法效+8, 法技消耗-2%)
前題是 元神融合4+元筋合一4 (花費1000技能點,因為上面已學元神融合4)
學好後,就可以學「巧思」花費400技能點

所以結論,要學巧思+智慧,就要3800技能點

但是如果成長太低,就算初始1000
你可以自己算算,例如成長 70

到了上限lv60, 寵會有 1000(初始)+59(升了59級)*70(成長)*0.6 = 3478...
根本不夠學兩個隱藏技
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 07:56 PM , Processed in 0.041791 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存