2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

Canon 新舊機你地會買邊部 [複製鏈接]

我新手泥既...
想買機...我睇到有時舊機好似重唔錯又平d
40d,450d
g10,SX1 IS,50D
大家覺得買邊部好~
我唔係要泥影風景
5部機依加大約幾錢到?

我唔直接答你. 我用例子黎答你

隔離壇一個師兄既post

原帖由 derekchoi7 於 2009-3-25 02:48 PM 發表最近(其實係一直以來)成日都有post問, 買咩機好
市面上, 係比一般消費者買的機有3種
1. DC
2.Prosumer DC
3. D-SLR

買咩機至啱呢?
大概消費者有幾個方向要考慮的
1. 價錢
2. 相片成像質數
3. 重量
4. 實用性
5. 機能

先講下價錢同機能
1, DC, 因為包括的機種太多, 1般由幾百(傻瓜機)到xxk都有(lecia m8.1)
當然啦, 傻瓜機, 睇個名都知, 比個無咩影相知識的人用, 既然都無知識, 影出來的相, 多數都比較係傻瓜的, 所以, 對佢的成像, 要求都唔好太高啦, 當然, 某d傻瓜機都support手動功能的, 如果識手動功能, 對相片質數都可以有影響啦, E D相機通常比較細部

後者, 係1d 入唔到D-SLR門的比較專業相機, 當然佢市場對象係有影相知識的人, 無人話初入門唔買得, 但係到時你用唔來, 唔好話部機廢, 因為e個肯定係人的問題, 我相信操控e 種dc要求的技術, 一定唔會比D-SLR低, e d機都唔算細部, 但一般會比D-SLR細(e 種機得少數人有興趣, 而且有興趣的都有基本知識, 我起下邊唔會多講e隻機種)

2, Prosumer
舊的model由幾百到新的model 幾千蚊到, 係比一d想有多d人手操控的人用, 一樣支援全自動, 但係會加多唔少手動的功能
e種相機的市場大概係想學影相又唔想買D-SLR的一般消費者, e d機通常會專注相機其中一種特性做賣點(相對大光圈, 操控性, 長焦距等等)e d機都係唔會細部, 但係比D-SLR細
有點補充, bySonilmk  
prosumer 機係可以當流動性/輕便型既旅行裝用. 一個鏡頭可以行走天涯係好多人既夢想, 想拍超近超遠都得.

3, D-SLR
價錢大約由數千到幾万蚊, 看自己需要
e d機一般有齊日常消費者會用的功能, 有d機可能係會細部d, 咁就少d功能, 操控性都比其他大機約, 但係勝在方便, 同埋e d機有得換鏡頭, 因應唔同的需要, 換唔同的鏡頭, 相片成像自然增加(當然某d DC都可以換鏡頭啦)

相片成像
多數係D-SLR的成像> Prosumer的成像>傻瓜機的成像

先講D-SLR, 宜家都有唔少廠出D-SLR, 有nikon, canon, olympus, pantex, alpha 等等(拿, 我無遍心家, 係有d無寫, 有邊d無寫自己search啦)
宜家感光元件的技術已經成熟, 其實各種感光元件都有自己的adv.同disadv.的, 邊種好, 邊種唔好, 各人有唔同的意見, 除左機能外, 跟本無咩野成像可以比, 有人鍾意soft d, 有人鍾意sharp d, 有咩好比?

到Prosumer, 宜家Prosumer的技術, 個人覺得canon(G9, G10), Panasonic(LX3)比較成熟, SONY新推出的DSC-HX1 都唔錯, 當然唔係只可以買e 幾種啦, 你鍾意邊部咪買邊部, e 幾種只係建議姐

傻瓜機, 講真, 成像唔會好得去邊家啦, 但係起咁多部入邊都有d特別出色的, 邊幾部, 大家都有講, 我唔想起到講, 又有d煩人走來嘈, 好無謂

重量
多數係D-SLR> Prosumer>傻瓜機

實用性
e項就要睇下你想要d咩啦,
通常人有幾種想法的
1, 正正常常, 可以袋落袋, 輕便的, 我會推介買傻瓜機
2, 我想學影相, 但買唔起D-SLR(雖然宜家E個已經無咩可能)我推介Prosumer
3, 同上, 但想買D-SLR, 咁就D-SLR啦
4, 我想輕便, 但又想要質數, 我推介Prosumer
5, 我要型, 咁你覺得邊部型就邊部, 唔洗問
6, 我要上forum攪事, 買哂佢, 咁你咪大把機可以踏囉

後語: 其實市面上有咁多種相機, 邊部特別好, 無一定的, 只係睇你需要d咩, 好似有d人鍾意連拍快, 唔理相質數的, 咁咪casio個部1秒30張囉, 咩機都一定有市場, 無話邊部機真係特別勁的, 最重要的係, 買個個想要d咩

但係無神神將2部機作比較, 係無意義的, 上來問買咩機好, 最緊要知道自己想要d咩野

上面講左d 咩, 你自己參透下

你會預幾錢?打算影乜?你講黎聽下先
dc 同dslr 最大分別係dslr 可以換鏡,你要睇下你有冇呢個需要

對我泥講都唔洗要dslr住~
4千內dc相除左g10幾好之外
重有咩介紹?

回復 4# 千色 的帖子

你如果唔怕部機大D

我建議你上DSLR, 同DC 比, 係兩個世界既野

DSLR同dc差甘多?
因為我聽多數人話係差在有冇得換鏡

原帖由 千色 於 2009-4-18 01:12 AM 發表
DSLR同dc差甘多?
因為我聽多數人話係差在有冇得換鏡

當然唔係,佢既解像度,差天共地,景深,反應,操控,色彩表現,好大分別
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 09:51 PM , Processed in 0.033434 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存