2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVGN] GEDLAV 葛德拉夫 討論區
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVGN] GEDLAV 葛德拉夫 討論區 [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

ZM-S24G GEDLAV 葛德拉夫 [有人叫基多拉] -- (巨大車輪作戰)

Cost : 2000GP
HP : 560
: 特殊
變形 : 冇
機師 : 卡迪珍娜 (カテジナ・ルース)

Mobile Assist (ABC) :
4發...call一部直昇機人(ゾロ) 出黎企定定掃豆(好似掃10粒)....
差唔多一叫出黎就已經開始射...
埋身格鬥戰用好強 ...
射唔down人...可以追擊~

A :
激光槍...8發...普通綠色BR

CA :
企定定照射系...疑似華沙哥AC...
唔係扣好多...開炮前會自己開盾擋槍...
射緊都可以nd cancal

AB :
激光BB彈...30發...射角只有車軚正前方...
...叫做可以先讀...嚇鬼一流

AC :
飛彈...8發...射擊主力技...
救機一流...彈速快...幾追下...
射晒先回...6秒回晒彈...最少射4發...可以nd cancal射1~2發

CB :
主力技...
暴走mode...大概有5秒...
快過平時bd速度...本身已經有攻擊判定...可以急轉灣玩飄移...
側面會自己開盾擋射擊[側面限定]...比人打中會停左CB......
暴走mode中唔扣boost...中途按n格/橫格會左右"片"灣.....
按前格/ab會出突進技(打橫成架車埋去一閃)...
格中人最多可以派生3連閃之後派生2b (無需nd)...出突進技會扣boost......
就咁出2b都得...會跳埋去壓頂車人......
開a會射激光BB彈...
按c會跳一跳...
開ac會出發彈+cancel cb...
出ca,bc都會強制cancel cb

NB :
2hit回旋斬之後再踼一腳...起手一般...範圍遠...
有時近距離打唔中會無啦啦飛到半空... (好似impulse bd第2hit格咁)
nn 之後可以派生bc,ab,ac,2b

4/6B (橫B) :
一刀插埋去之後攞個"碌"顏撞對方(多段hit)... 再飛舊唔知咩野打down人...
起手ok快...格鬥範圍唔係好遠...
橫格避槍個curve唔夠大...

BC :
飛輪海, 金輪法王!?
飛大車輪出去...來回飛2~3個圈...範圍大...實用度高...
打晒威力高(第一hit好低)...中2hit強制down...
按實可以玩gp02同多魯基斯既直昇機(一路飛個大車輪出去一路升空)...
...BC按住B會係咁轉...按埋C先會升高...
中途可以開a出激光BB彈...
按實BC飛高時...儲唔到CB
飛一個圈之後nd...格鬥機都淆底...

CC8B :
打橫成架車埋去一閃...同cb突進技一樣...
不過得一段...可以nd再出cc8b...
疑似都係可以自動開盾擋槍(不過打側左部車唔知擋邊)...
起手快...突進遠...判定強...同exia,艾比安...鬥撞未驚過

2B :
跳埋去大車輪壓頂... (跳個高度同02招前ab差不多)...
見過有人當呢招做主力...
除左特格之外任何格鬥都可以用後派生!?
疑似空中限定

Combo : ( --> = NextDash)

(cb中) 8b x3 > 2b
nn > bc (強制down)
nn > ab(放生)
橫b(1hit) > bc (強制down)

a --> bc/cc8b
a --> ac
(空中)a --> 2b
nn --> a(放生)
nn --> nnn
橫b(1hit) --> nnn/cc8b
bc(1hit) --> nnn/cc8b/橫b
ccnn --> nnn/cc8b
cc8b --> bc
cc8b --> cc8b --> cc8b

除左機動力同nd削左少少之外...
部野唔算差...支援能力ok...
cb大有作為...

係空中度條boost燒得好快....cb中除外

bd緊/nd緊唔小心掂多一次個c掣會急停~大硬直
可以用變形入力...(c+前前/後後/左左/右右)不過同cc一樣
部野step得慢...距離又短...想玩9step既朋友可以放棄呢部機

就咁CCB會出n格
已有 1 人評分威望 收起 理由
無極~ + 30 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

冇人討論下??????????????

呢部-.-真係無咩見人用過-.-

真係無咩見人用過

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

唔好意思
我無車牌唔揸得..

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

呢段野原原本本咁copy人..連d icon都一樣..你係得既

不過呢部跑車...拉打唔錯...

呢部機真係幾好玩.

叉B 雖然唔係無敵但用來撞格九成都羸.  

叉B 8B>B>B>2B>AC  好有快感.

後格同特格 兩招都好好用.

對手迫得緊時一個後格踩落去.唔到好落地前可以ND走人.

特格對格鬥機一流.

叉B中 用ND鎗要練得多先習慣.3隻手指都要禁制唔慣好辛苦.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 09:50 AM , Processed in 0.034055 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存