2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVGN]ガンダムDX討論區(果然 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 阿涯
go

[GVGN]ガンダムDX討論區(果然迪花才是王道)1/5更新 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

dx 既格慢得黎可以連落去
x既格快得黎頂多連2下(除非埋牆)

dx打電腦就好玩,同人隻揪真係無得勝,屈起身又如何,一個起身就起盾就咩事都無
反而2打2可以鬼祟出炮,但反之一開波全程2部機都追dx黎打,邊有咁易儲到炮

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

原帖由 暴力狗 於 2009-5-10 01:33 AM 發表

dx打電腦就好玩,同人隻揪真係無得勝,屈起身又如何,一個起身就起盾就咩事都無
反而2打2可以鬼祟出炮,但反之一開波全程2部機都追dx黎打,邊有咁易儲到炮

其實gvg系列開始都係講緊2打2....我覺得1打1根本上就係無聊...
dx比人圍果陣真係好難儲到炮...而且唔小心變左ma之後又要重新儲過
不過好在佢仲有1發assist...最少你未開之前都會比到壓力對方

原帖由 暴力狗 於 2009-5-10 01:33 AM 發表

開場即儲..龜一陣都有1炮啦~有人講過2+1(ASS)已經夠用(挑機)

GVG已經唔玩隻揪..到N仲講隻揪Orz

另外~用DX邊儲邊戰係必修~2部機圍你都可以儲到架~炮唔一定要放..比到人壓力等拍檔做到野都可以

之後就到DX抽水..

原帖由 思艾奈 於 2009-5-11 01:21 AM 發表

開場即儲..龜一陣都有1炮啦~有人講過2+1(ASS)已經夠用(挑機)

GVG已經唔玩隻揪..到N仲講隻揪Orz

另外~用DX邊儲邊戰係必修~2部機圍你都可以儲到架~炮唔一定要放..比到人壓力等拍檔做到野都可以

之後就到D ...

DX既定位返而係輔助機...由同伴係前面壓戰線...由佢後面抽槍或微波炮返而仲好
唔好話DX...就算X都應該邊戰邊儲呢招...
當打到後期..對方自然有種壓力怕你開微波炮...加上唔知你儲左幾多發...隨時連中2飛就升得天
已有 1 人評分Good 收起 理由
拉‧魯‧古魯謝 + 2 你說的內容我非常同意,大機唔一定要出去打的 ...

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 阿涯 於 2009-5-11 04:35 PM 發表

DX既定位返而係輔助機...由同伴係前面壓戰線...由佢後面抽槍或微波炮返而仲好
當打到後期..對方自然有種壓力怕你開微波炮...加上唔知你儲左幾多發...隨時連中2飛就升得天

望一望你部機 呢個問題隨之解決=-.-~搞事
上集x已經定位做支援機架啦,但係x既格真係快到誇張咁濟
除左突刺系/飛踢系果d攻擊判定一早出左黎既格鬥
我真係未見過有機可以快過佢,本人試過打自由 exia 兩部既bd格(即一閃)都比我用空格打走
x有埋nd基本更強,我覺得佢比起dx輸在月光炮既差別上,即係爆風及威力
其餘性能都高出dx,好似格鬥作為護身 簡直係mk2強化版
ass性能點睇都覺得x打支援組方面,唔會得幾秒就支援完畢啦= =
你要援護隊友,換言之,你要盡量使隊友釘上敵機時,佢既背後係可靠既
但係dx唔係囉 一個ass送埋黎
自己友都拎50血up啦= =
所以我覺得x係玩雙大機必有既一部機,gvg/gvgn都係...

原帖由 hunk1990 於 2009-5-12 08:49 AM 發表

望一望你部機 呢個問題隨之解決=-.-~搞事
上集x已經定位做支援機架啦,但係x既格真係快到誇張咁濟
除左突刺系/飛踢系果d攻擊判定一早出左黎既格鬥
我真係未見過有機可以快過佢,本人試過打自由 exia 兩部既bd格(即 ...

其實上集我見d人玩雙大機...都係X係前面壓戰線...好少會係後面...
因為老實講...佢支槍係好用..但係太遠既話救唔到機都係冇用
同埋,同人挑對方好少會無視你既X,話曬佢都仲有支微波炮..無視佢既下場隨時比人叮熟

如果唔係旁邊...係對機既話請問點望呢 唔通學某神人講法...1場2打2要有10個人先開到場?

原帖由 阿涯 於 2009-5-12 07:28 PM 發表

其實上集我見d人玩雙大機...都係X係前面壓戰線...好少會係後面...
因為老實講...佢支槍係好用..但係太遠既話救唔到機都係冇用
同埋,同人挑對方好少會無視你既X,話曬佢都仲有支微波炮..無視佢既下場隨時比人叮熟
...

上集我夠膽玩雙X掃場
邊部新機落地就車埋去

原帖由 阿涯 於 2009-5-12 07:28 PM 發表

...

我自己同fd玩雙大機,一定係x配自由/turn a
而有turn a下大前題下
起碼我既陣形唔會以x打前線= =
所以話高達係千變萬化,就好似我見過盟主拉打exia一樣
仲有 你後面既定義睇黎同我好大差別-.-
我後面係 岩岩好入紅lock既支援位
加上本身turn a就係一部可以應付1打2既機,因為佢好多野都快速down
再者我又唔洗理隊友既 有人格佢 佢又夠快保自己(夠快係指d格= =)
所以我話x 係中距離(可能我講後面令你誤會sor)威脅性同煩擾性係極高

原帖由 hunk1990 於 2009-5-13 06:39 AM 發表

我自己同fd玩雙大機,一定係x配自由/turn a
而有turn a下大前題下
起碼我既陣形唔會以x打前線= =
所以話高達係千變萬化,就好似我見過盟主拉打exia一樣
仲有 你後面既定義睇黎同我好大差別-.-
我後面係 岩岩好入 ...

最少今集turn a...比人拉槍既話會死得好快
唔似上集可以錘+導彈+assist黎拉住戰線
今集個錘更加難中,個assist更加唔洗講...基本上今集話佢係格機黎都可以
當你入人紅lock果下...相反黎講你都係入左人地紅lock..
要埋你身應該都係1-2秒既事
所以X同DX黎講...都係綠LOCK無責任微波炮就最好了

你話X係好用...呢點我同意..不過呢到係討論DX呢
已有 1 人評分Good 收起 理由
拉‧魯‧古魯謝 + 1 都係綠LOCK無責任微波炮就最好了

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 阿涯 於 2009-5-11 04:35 PM 發表

太遠拍檔會死得好快..變左都係要近返O的黎支援

X依家唔洗儲..GVG果陣1陣儲完..差好遠下

後期..咁打2000可以話多數死先..DX我唔多信唔爆..新機落黎一定追你吧..最多都係1發ASS

right  !!! You are right !!

感覺今次DX個重點利用:暴風…
真的很大—.—
打建築物可以削到人血…
基本上暴風產生C兩下走人…
唔知佢支炮個仰角系幾多…
有負四十五度既話可以用40%時間滯空…又可以保持距離…
前面掉台紅色三倍速應該幾好…
無試過,純猜測

原帖由 阿涯 於 2009-5-13 10:35 AM 發表

最少今集turn a...比人拉槍既話會死得好快
唔似上集可以錘+導彈+assist黎拉住戰線
今集個錘更加難中,個assist更加唔洗講...基本上今集話佢係格機黎都可以
當你入人紅lock果下...相反黎講你都係入左人地紅lock.. ...

今集比起gvg更加係玩射擊= =...
除非係超極端既機 好似艾比安咁
我覺得好悶...所以我都係鍾意玩gvg多
來來去去都係 槍>槍
好似駁格多一下都會冇左果幾蚊咁= =
就好似玩緊一隻有nd 既cs咁xD

今日練完DX..聽左蒂花成日

正題..用得耐左就覺得DX支BR係發生慢少少~但係誘導唔錯~

豆..都係打電腦用過下..挑機封印之物..

格完全合格~如果你話DX多HIT唔好用~咁你只要格中即射擊派生就走得~

人地仲要"麻"一段時間先跌落地~PARTNER補位又得~得左

要大力o的~橫1段射擊派生再橫全2段橫派~再唔係打橫2段都可以DOWN~n格唔好用..封印

wiki度係講唔洗射擊派生..不過我鍾意隨時走都得先會射派..照計我諗唔射派會高o的?(未測試)

仲有bd前..同wiki講既一樣..發生快、判定大、高誘導..係傷害低o的~不過有咁既性能又可以down既算係咁..

要格得快麻人走得..大力就繼續駁落去..另外特格未試點玩..試完再講..

BOOST短左少少~可以技術補救..

到講你地話DX"唯一有用"既微波砲~用法大致上同W0 AC一樣..

不過DX既話要識"偷"~..唔係點射都唔多會中..

另外用完ass機動會稍高一o的..差唔多爆機都未用就射左去衝上去打..

用後感..先前留果陣未練~請無視

DX一定要上前..要PARTNER上前等於叫去佢去死..

打後既話..首先槍發生慢~你打後都捉到我真係要拜你..

微波炮既話..DX故意留後人地一定望住你..都好難做到..

反而你上前同人打人地會無咁防你微波..另外加埋搵位偷微波..效果唔錯~

如果你問~上前點微波?我只可以講..我唔識表達~自己試真就會明..

補充:除非你話後既意思係中距啦..(但我覺得你係講好後..)咁br就真係得..不過都唔夠自己上前好..

自己over cost無成4xx血..加上PARTNER既話你未必救到佢..

而..DX同X既儲砲完全係兩個層次..用DX儲炮仲累過V2開槍..

我打左5場隻手已經開始累..再打得唔好PARTNER先落..人地仲要係w0加百式..死吊到最尾先爆得到w0..就咁玩完

我邊打邊儲..差唔多全場都係度儲~係見自己就爆而有1發既話先全攻..

係反應會慢少少~3連槍難左..我就變相2連放生算~有時1槍入格~效果都唔錯

呢點..完全無可能~偷到1砲已經係執到..人地中完一砲你估佢會唔會防你?除非你PARTNER好做到野啦..(但係都好難..)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 08:39 PM , Processed in 0.175836 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存