2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 評香港遊戲代理商 (注意:這篇文章可能會影響2kf既 ...
go

[其他討論] 評香港遊戲代理商 (注意:這篇文章可能會影響2kf既廣告收入)(反駁完成)

其實我覺得香港既遊戲市場係可以十分之大,台灣人口有2千3百萬,而香港人口則7百萬,如果代理商懂得宣傳
,代理商既收入可以他付出的代理費不成正比的,現今,我覺得香港人的線上遊戲比較偏向休閒種類,其實有好多
例子都可以證明到其實一般既打怪,已經滿足唔到我地呢班麻煩既香港人,其實你只要細心留意下d代理商,其實
想知道一個代理商將來既動向係其實總對唔難^^,特別香港代理既特色,特別偏向集中同某種台灣代理商或者大
陸既原廠成為合作既伙伴,要預計佢地將來代理既目標動向其實不難,等我賊解一個個代理商的真面目啦
(注意:這篇文章可能會影響2kf既廣告收入)!

(排名不分先後)
戲谷
戲谷,無錯!係一個遊戲界既老字號,相信玩過線上遊戲既人,唔會未聽過戲谷這個代理商,要講到戲谷就要講番
戲谷既歷史,其實戲谷係有新舊,在戲谷歷史發展中應該要數到宏基戲谷,佢所代理既的遊戲都係唔簡單,當中有
不少為人熟識既遊戲,龍族同寵物王都曾經係佢地既代表既作品,當然呢d都成為了線上遊戲既歷史,以我對宏基
戲谷最後的認識,就要數到幸福online,當初戲谷代理幸福,可以說是混亂黎形容,起傾代理初期戲谷董事長大力
反對,但高層主管群認為遊戲的賣相好,之後班高層主管話唔代理就不排除集體出走另組公司來代理(管理層混亂)
,之後過唔到一年就汁左,自此發出聲明此後便不代理任何MMO類型的網絡遊戲,當然呢番說話係(宏基戲谷)講
既,之後戲谷就比和信超媒體收購,成為左(和信戲谷)當然,聲明就自從消失得無影無蹤,自從有和信呢個水龍頭
之後,代理費用已經不是問題,他將來所遊戲的代理費可以用億元(台幣)計算,不過我反而對他們的遊戲擔心,首
先要講下光明戰紀先,由於種種原因,泡菜風味濃厚,外掛同埋其他問題,已經令到台灣既光戰走下波,而香港的光
戰也是在未知之數的階段!加上戰鎚未能攻破wow的城門,而暗黑之門:倫敦就因為原廠太過自大,曾經在07
年6月包下60本雜誌封面的他們,最終落下破產收場,但是這遊戲的前途如何,無人知道!雖然最後暗黑之門:倫
敦已經由Flagship交左比HanbitSoft,但也阻止不到北美和日版劃下休止符!加上NBA同FIFA2 online又前途未明
戲谷可能已成為遊戲界不幸的名字!!

新幹線
其實我一直諗緊加唔加埋香港呢隻字落新幹線前面,因為戲谷果到似乎已經有少少離題,但我覺得始終佢地都係同台灣分唔開,所以都係
決定唔加上香港兩字,自從由《十二之天》貳 開始就已經睇到新幹線已經香港著重香港市場,我曾經去過仙劍試玩會,其實佢地香港區經
理都係台灣人,睇得出佢地又想起香港市場分番一杯,智冠其實係有好多分公司,其中有新幹線(代理),網龍(自製),智凡迪(魔獸)
,當然有左智冠呢個水龍頭,代理遊戲費用就同戲谷差不多,最近魔物獵人Online,三國志Online,同夢幻龍族就係好好既例子,(知情
人士漏露夢龍代理費用高達200萬美元),佢地偏重代理韓國遊戲,雖然公司之前既聲譽不是太好,仲被人稱為新斷線,(斷線,外掛,騙
錢包,詳情收看偽基百科),但近年已改善左好多,新幹線的確係一間在香港遊戲市場十分有潛力既公司,大家可以期待一下
佢地起香港將來既發展!!

匯創紀
呢間係一間我唔係好清楚既公司,瘋狂賽車同夢幻國度都係起大陸代理既遊戲,而機甲鬥神伝係佢地自製既遊戲,最近同網禪合作經銷佢地
既遊戲,至於佢地將來係點,我就不能斷定,但係佢地係香港遊戲市場不可多得既一份子!根據(無罪的狂熱)所講算是一個比較新的香港遊
戲公司,不過都已有數年歷史,曾同台灣富樂迪交換遊戲代理,低調但有實力!

Alta
一間我不清楚的公司,表面睇來黎同傳奇同雷爵有合作關係,但內裡比我一種神秘覺得,佢地官網係全英文的,睇起黎似係一間外國公司,
呢間代理商,你會覺得佢成日出現,但係內裡感覺令人神秘,總言知就係神秘,如果有知情的人士,可以講比我聽,我再作修改!

雲起
一間不得了的地頭蟲,在香港的等級只係低過橘子少少,係香港代理一個成功既例子,在台灣同馬來西亞也有分公司,也有自製遊戲,
也是一間多才多勢既公司,好似仲有間漫畫店,我成日唔知用咩詞語黎形容雲起,不過清楚的是,每一間公司一定有佢既好壞,雲起其實
係一間唔錯既公司,但係d人成日認為佢係貪錢,同新幹線一樣,有人會列他們到遊戲黑名單,但係講真,我地點解會列佢地做遊戲黑名單
,都係因為我地玩過佢地d遊戲,相信每間公司都會佢地一套銷售策略,而令我印象深刻既,就係雲起代理既天外online,而天外係令雲起
成功的其中一個重要因素,其實我地唔可以斷定代理商好與壞,有時d野唔可以由代理商作出決定,而雲起的確帶比香港唔少遊戲,依家無
人敢話雲起在香港唔成功,但係我覺得佢地應該可以再做得更多野,近年雲起多數代理韓國遊戲,少數既台灣遊戲,在台灣分公司曾代理盛
極一時既聖光online,但因為亂改經驗值和掉寶率,所以被台灣人稱做雲乞,但係經驗值同掉寶率係原廠改定係代理商改,我就唔知道,不
過肯定的就係雲起在香港的貢獻,睇番佢既官網,佢2010年應該會代理隻日本遊戲,大家不仿睇下以後雲起將來既做法!

GameCyber
相信無人唔知佢地既夢系列,就算未玩過都一定會聽過,呢間公司既定位都唔需要我多講,多數是代理可愛類遊戲為主,公司成立初期既定位未
必係可愛類,但相信佢會繼續代理可愛類遊戲,GC公司定位,就係可愛,還有可愛類遊戲名字都有個夢字,要數代表性作品就必定係夢之歷險
和伊希歐之夢Online,這兩個遊戲也令夢系列地位得以肯定,最近既安魂戰曲同81keys也睇得出GC開始著重和台灣代理商既關係,而最令我
留意的一件事就係啟程Online,在北京颶風閃達網路科技宣佈買斷啟程Online(前星願online)的一刻,可以在數日之間宣佈代理啟程Online
,這是令我覺得最神秘既地方,仲有GC手中既皇牌夢之路娜,究竟幾時推出呢?當初既q計劃又去左邊呢?看來到這層面,我們是不需要知道
的!相信他們會一直可愛到底,不能看少的可愛大勢力!

OMG
一間剛剛來香港報到的公司,在台灣是以無外掛號稱,聲譽極佳,但最近被人話只識代理小遊戲,無大志,不過OMG依然有佢一定既魅力,
仲想得當年起台灣既OMG熱潮,起15秒之內,已經將數千個封測帳號搶空,還有人售賣封測帳號,可說是一時佳話,但黎到香港的OMG,又會唔
會水土不服呢,咁就要等待時間既考驗,希望OMG能夠改變一下香港既遊戲市場!

待續..........

原來想拎去G幣投犒區,點先又關左>.<

前文章:評線上遊戲界!(免費遊戲市場)http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... =page%3D1&frombbs=1

已有 11 人評分威望 Good 收起 理由
*CHUN* + 5 感謝分享!
小神話 + 2
wong8888 + 1 你說的內容我非常同意,十分滿分,多一點會更 ...
xX小雨Xx + 1 禁錯制a_a
pingloveu + 2 感謝分享!
dar4545 + 1 你係掂既!e篇值得精華!
轉生之炎 + 1 唔得閒睇都要比分,多謝
魔靈~ + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
pcwaiwai + 1 篇野分析左好多間公司,但係點解無左黑橘既
handyli + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 20  Good + 28   查看全部評分

匯思
一個為人熟識的名字,佢旗下的遊戲大多數來自大宇同宇峻奧汀(宇峻奧汀係大宇分公司),當然仲有少部份非大宇出品的台灣遊戲,同Iplayer應該都算有少少合作既關係,
相信也沒人會唔識魔力寶貝,最近既天使之戀2同魔力寶貝2也為成中熱話,相信匯思繼續伙拍大宇,必定會再創一番佳創,在香港市場,他算屬於中規中矩,但最近的魔
力寶貝2令匯思成為無人不識的代理商,有時候,大家都會見過天使之戀2同魔力寶貝2既車身廣告,匯思鍾情於在巴士車身落廣告,但今次居然肯在電視落廣告,證明佢
想番身既決心有多大,不過好戲還再後頭,一直有和大宇有合作關係的匯思,好可能會代理宇峻奧汀的自製遊戲三國群英傳2 Online,如果成功代理到的話,市場格局勢必轉
變,到時大家準備看見香港市場暴風雨的前夕!

遊戲橘子
相信玩過線上遊戲既人無可能未聽過這個名字(如果未聽過,請離開這一版),我從少就接觸遊戲橘子,第一次相信係起單機遊戲(便利商店),遊戲橘子一開頭唔係代理線上遊戲,
直至天堂令橘子帶來龐大收益之後,就開始轉攻線上遊戲市場,依家仲成為無人不知既龍頭大佬,天堂起台灣既最全盛時期,可以高達同時在線20萬人,我記得我曾經睇過一篇文章,
遊戲橘子也曾經擔心過天堂幣對換台幣創下歷史新高(因為搵唔番篇新聞,詳細價錢唔清楚),但就足以證明,天堂係對橘子十分重要,自從有錢之後,橘子就起香港大展拳腳,遊戲
橘子也算是免費遊戲既先河,巨商也令到香港其他代理商也開始對免費遊戲另眼相看,而香港比較多人鍾意玩既遊戲有Heat Project,巨商,百變Online,Fantasy Earth ZERO ,
CS Online ,Grand Chase,天堂,尋仙,楓之谷 而佢地既目標顧客同U1差不多,偏向較低年齡人士,不喜歡只為升級而打怪的人士,定位策略屬於比較上休閒的類別,同台灣市場
定位策略也不同,自從數碼戲碼倒閉之後,NEXON大多數既線上遊戲都交左比遊戲橘子負責,所以遊戲橘子現時所代理既遊戲都有質素保證,但可惜樹大招風,每個代理商一定會有佢
既好壞,被稱為黑橘的遊戲橘子,經常比人話處理外掛不善,成人出埋d騙錢技倆騙取玩家點數,在我搵關於遊戲橘子的相關資料時,發現維基也糟人惡搞一番,可顯得部份玩家多麼
憎恨遊戲橘子呢!作為香港遊戲業我龍頭大佬遊戲橘子也算是咁多間當中伺服器最穩定的,但不表示我也喜歡橘子,事實上我也有不滿的地方,記得當初,在宣佈代理CS online既時候
,話CS同Heat Project是不同種類的槍擊遊戲,兩款遊戲都擁有唔同特色,不會有競爭,但係自從CS出左之後,只大力宣傳CS,而令到Heat Project被人遺忘,最終落下結業收場,
所以說,大公司不一定會比細公司好的,有時候,細公司既服務態度會比大公司好!

中華網龍
一間以自製遊戲而出名既代理商,近年積極主攻開發遊戲同web game,智冠其中一間分公司,之前還有負責代理非自製遊戲(卡巴拉島,路尼亞戰紀),但近年代理外來遊戲工作
已經交由新幹線負責,最出名既遊戲有吞食天地,黃易群俠傳,飄流幻境,網龍對開發古裝遊戲可說是情有獨鍾,大部份自製遊戲都用古代作為背景,隨著香港新幹線慢慢掘起,中華
網龍在香港地位開始減弱,自製遊戲始終同外國遊戲有段距離,所以地位開始被動搖,就算網龍有新遊戲,秦皇天下Online坐陣,也不能減低地位下降的速度,因為網龍所代理既遊戲不
適合香港人口味,或許吞食天地2,女神同武林群俠傳曾經創造佳績,但這股熱潮好快就被冷卻,所以我對網龍前景抱有不樂觀的態度!!

UR GAME
我曾經玩過佢地兩隻遊戲,一隻係石器外傳,一隻就係翼,從表面看起,石器似是一隻未完全成形既遊戲,當初我也抱有十分之高既希望,可惜原廠進度太慢,最終還是不了了之,
而在翼當中,我又體驗到代理商既無奈,其實出事的是遊戲本質,而將一個收費遊戲變做免費遊戲往往都會改變到遊戲本質,翼就係其中一個,我會定期去翼版睇一睇,大家會見到
代理商推出好多活動留住玩家,但係以經濟學黎睇,只改變可變生產因素,而固定生產因素不變,最於邊際產量會下降,同一道理,原廠一日唔改變番個遊戲,人氣流失是必然的,
所以係死症,好難救到,所以有時遊戲往往不能由代理商作出決定,而代理商只是負責該地區的營運工作,所以說,遊戲品質下降也不能全怪代理商,或者如果UR能代理一隻能代
表自己既作品,可能會有一番大作為!

U1越一
曾經令萬千小朋友瘋狂起上來,一張閃卡能夠炒到數百數千蚊,一個模型能夠炒上萬元以上,LFO就是U1的獨特既經營之道,LFO既目標顧客是小學生,當然也有中學生啦,佢地係比較上係
一群沒有花錢觀念的人,就因為咁,U1能夠開啟左自己既成功之路,天下間,沒有不賺錢的商人,U1是我其中一間令我佩服既代理商,正正就係佢既經營之道,所以令他能夠立足於香港
市場,之後仲同台灣代理商松崗開展合作關係,還請現時紅爆既GEM做快車手代言人,令到中學生也開始加入U1這個大家庭,所以話時勢做英雄,U1就係當中既英雄,能夠打開中小學生既龐
大市場,還同松崗既合作關係更進一步,相信將來松崗自製遊戲SK online也非U1莫屬!

gameone

一間有錢有眼光既公司,感覺上有少少類似雲起,佢所選擇代理的遊戲眼光也不錯,勁舞團,天龍八部,SD高達Online,彩虹島,石器時代2,光線飛車,都係佢地主打力作,但我對呢間公司既
好感只係一般般,記得佢公佈代理sd高達果陣係2008年新年左右,到依家先至展開第一次封測,而且部份封測帳號係需要點數購買,要人花錢也真無所不用其技,至於勁舞團同天龍八部呢兩
隻主力遊戲,以令賺取不少金錢,雖然選擇遊戲既眼光係掂,但經營策略唔係個個受得到,對於我一個很少買點數既,gameone遊戲係唔多適合我,gameone大部份係韓國遊戲,小部份係中國
大陸遊戲,近期主攻自製遊戲,包括將知名漫畫改編既線上遊戲火鳳燎原online,仲有馬榮成風雲web版網頁遊戲,但係佢手頭上仲有隻同SD高達同期既夢幻古龍,令到好似放左起gameone既
遊戲都要無了期延長!

由於一日寫起曬,所以內容未必太好,特別係橘子果段,如果有意見,請多多指教!!

已有 1 人評分Good 收起 理由
wong8888 + 1 你說的內容我非常同意,十分滿分,多一點會更 ...

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

難得的文章,大家也可能借此討論一下香港的遊戲業界

但頭2個公司寫得比較詳細,但後面的有點弱掉了
希望之後會再更新

暫時先加30G幣,日後更新後可再通知我,我會現情況再加強G幣

玩過星曲WEB

匯創紀
算是一個比較新的香港遊戲公司,在香港遊戲業界算是比較低調
在之前與台灣遊戲富樂迪互相合作,匯創紀代理富樂迪的天尊,富樂迪代理匯創紀的機甲鬥神
而最近更代理台灣網禪進行經銷合作,看來他們公司現在是想走經銷路線呢

Alta
這個我不客氣了,是本人認為香港最不行的公司,我想是他們不太重視網路遊戲吧
我玩過他們的遊戲,對香港玩家很不公平,忽略玩家的感受,還處於數年前的營運方式,不進取,無爆點,好遊戲都被做爛掉了
別的公司爛的原因是做得不好,ALTA爛的原因是什麼也沒做,只會出產品包,之前玩過征途,遊戲內的活動他們不就是跟台灣的活動,但活動在舉行前1,2天才有宣傳(公佈)...會令我嘔血的公司

回覆lamyufai

根據資料所得Alta沒有參與任何遊戲製作既公序,所以他們只是負責代理,不過都係果句,太神秘啦

仲有gameone  匯思       越一     urgame  都可以評下^^

原帖由 handyli 於 2009-5-2 08:35 PM 發表
仲有gameone  匯思       越一     urgame  都可以評下^^

當然呢d緊係唔少得,仲研究緊出唔出台灣篇好

最近某代理商的言行舉止 實在令人驚訝

令到好多玩家對網上遊戲都失哂信心

依家好多代理商既說法就係"講一套做一套"

衷心希望代理商素質可以再提升番

咁橘子呢????

香港的代理已被小朋友踩到一文不值
沒錢的小朋友會話代理昆水
神經質的小朋友會用粗口,狂開POST爆
等等...
但我覺得香港的代理已經做得好好
希望佢地會再代理多點遊戲
同希望更多新代理進入香港市場

代理始終係代理
只需要著重佢既服務質素,同處理事情既應急能力就好
以香港業界黎講
只能代理不能創作
因為無人有信心投資落去
樓上都有好多唔同觀點
不過係唔係小朋友無$就話人昆水呢件事我唔認同-.-"
事實上我唔好免費制..玩開都係月費制game
可惜宜家買少見少
不理消費量既情況下
好幾間香港公司既服務態度同質素又真係幾差勁..
長年累月既事實係唔係一路都係比人亂吹出黎?
大家應該心照...

已更新

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

-.-....我覺得..  尼篇野好重要

原帖由 白色幽默 於 2009-5-3 10:54 PM 發表
-.-....我覺得..  尼篇野好重要

多謝支持,但總覺得睇既人數唔多

其實網龍d遊戲唔錯,但遊戲本身就將一d設定設到好差,例如:exp較到好高..等等
網龍d更新係商城係比遊戲內容快好多
網龍d回合際game,睇線上人數好似好多,但係一個人可能開好多個人仔

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kts20041075 於 2009-5-2 05:19 PM 發表
回覆lamyufai

根據資料所得Alta沒有參與任何遊戲製作既公序,所以他們只是負責代理,不過都係果句,太神秘啦

= = 台灣係原開發商..叫雷爵..而係香港..唔係叫雷爵..改左好聽D個名..叫ALTA..
只係台灣&香港稱呼的分別..公司也是一樣..
再比張圖係睇..(轉自ALTA官方討論區)

玩過星曲WEB

原帖由 lamyufai 於 2009-5-4 06:34 PM 發表
= = 台灣係原開發商..叫雷爵..而係香港..唔係叫雷爵..改左好聽D個名..叫ALTA..
http://www.agames.com.hk/images/forums/gid1. ...

我唔係太清楚 ALTA論壇將個名咁寫既原因係咩

不過LAGER 並唔係ALTA,2間係唔同既公司

LAGER係一間台灣好出名自家研發遊戲既公司,代表作係萬王之王,天外,童話...
ALTA重頭到尾都係一間代理公司

原帖由 lamyufai 於 2009-5-4 06:34 PM 發表

http://www.agames.com.hk/images/forums/gid1. ...

雷爵網絡科技為國內唯一擁有完整線上遊戲開發技術的公司,也是國內第一家經營線上遊戲的公司;所開發的線上遊戲童話及天外,
廣受台、港、中、泰、韓遊戲迷所喜愛。雷爵網絡科技本著提供優質的線上遊戲給大中華的玩家,積極深耕兩岸三地市場, 目前在
台北及北京設立公司,歡迎對線上遊戲產業有興趣的朋友,加入我們的陣營。  

好似唔多似

加上你比我地既討論區

佢只係將ALTA雷爵類既遊戲,同埋ALTA非雷爵類既遊戲分開

仲有果個論壇,應該唔係ALTA官方討論區,所以證實ALTA同雷爵只有合作關係

仲有如果ALTA官方人員睇到呢篇文章,請繼續努力用心經營,因為在你最喜愛的遊戲代理?一文的投票當中, 貴公司是獲得最低票數既一位代理商,

所以有待加強 貴公司的知名度!

由第二頁推一推上第一頁先

十週年勳章(賀詞)

阿波波緊係要支持
講得唔錯呀

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 10:03 PM , Processed in 0.039303 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存