2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 永恆紀元-Aion 《永恆紀元》資料區 「轉貼」 精靈星篇~ 精靈星測試心得
返回列表 發新帖 回覆
go

「轉貼」 精靈星篇~ 精靈星測試心得 [複製鏈接]

玩精靈星人瞞少的
這點對想玩精靈星的玩家是不錯的
至少專屬職業的東西比較不會太貴
精靈星最大的特色就是專屬的4屬性精靈
火精靈 風精靈 土精靈 水精靈

這四種精靈差異都很大所以做以下分析

火精靈

火精靈是很多人推薦的練功搭檔
主要是火精靈攻擊力夠強攻擊速度也算中上
加上可以穩穩的吸住怪物
所以火精靈是你練攻的選擇之一
缺點大概就是防不夠硬需要常常幫精靈補血

風精靈

風精靈是狙殺敵對玩家必備的精靈
感覺這精靈設定就是用來殺人用
因為風精靈擁有最快移動和攻擊速度
只要不是在深淵或是飛行地圖
沒有人可以跑過風精靈
不過風精靈只能用來殺敵對玩家
對練功可以說是沒有太大的用處

土精靈

土精靈算是很多人爭議的精靈
有人推薦火精靈練功也有人推薦土精靈
所以我才沒有說火精靈是練功唯一選擇
土精靈和火精靈差異就是土精靈攻擊力比火精靈差
攻擊速度也是火精靈勝出
但是土精靈最大的優勢就是他夠硬
可以說是小型的坦克
在練等上只要越等打怪土精靈優勢就會顯現出來
當然怪物只高你一個等級或是同等級火精靈是比較好的選擇

水精靈

水精靈是唯一遠距離攻擊
也是和風精靈算是血少的一族
使用水精靈的機會大多是在組練功上
讓水精靈遠遠的攻擊就好這樣就不會引到怪
水精靈還有個用處就是放風箏
讓水精靈在原地攻擊自己在周圍繞圈圈
在來就是深淵和飛行地圖殺敵對玩家必備的遠距離攻擊

練功篇

精靈星基本上都是單練居多
必須要注意的是22級前
你的精靈是相當脆弱的
最好不要讓你的精靈去坦怪物
精靈很快就會死
加上精靈初期技能攻擊相當的弱
這時請你愛用轉職前的技能 火箭 冰凍
起手火箭-> 冰棟-> 雷電爪子->侵蝕->在往後跑怪還是沒死在補幾個火箭或冰凍
到了13級精靈強勢的技能就出來了 招換屬性氣息
變成起手火箭-> 冰棟->招換屬性氣息->雷電爪子->侵蝕
(前期最好不要用大地之鎖鍊效果不是很好CD時間也太長
加上這招和冰凍CD時間是同時發生)
多了這招打怪速度很敏顯得加快了不過你的魔力也消耗的越來越快
精靈星單練基本上只要不亂花錢可以說是不缺錢的
打怪東西和錢都不會有人和你搶存錢算是輕鬆
所以大膽的買奧黛拉粉來補MP(精神力恢復)
節省等MP的時間大至上MP一半時就可以使用了
補的魔力還是有限盡量讓自己的MP不要少於一半
也方便來應付爆走
法師還有一招(精氣吸收)恢復MP 只要CD時間一到不管有沒有再打怪都要放
這招是順發技能可以在移動中使用
基本上22級之前練功方式都是這樣
必須要注意的是16級的 元素補充 這是消耗自身生命來幫精靈補血
在20級烙印(活力吸收)攻擊時吸收生命出來以前不太建議使用
比較沒有效率能用的大概就是等血和等精靈的血時可以轉換讓精靈加快血量
(20烙印可以用時只要幫精靈補血下一招最好都是用吸血來補回血量)

22級之後精靈星升級速度就會大大提升
精靈的階級也將提升一階而我們的職業技能火力也已經夠用
加上順發的連招出來了 大地之鎖鍊->地震
這時侯就可以把火箭 冰凍 這兩招移出你的快捷鍵
(這兩招是不能升級的所以攻擊力還瞞慘的)
打怪的方法也改變了
起手威嚇的氣勢->雷電爪子->侵蝕->大地之鍊-地震->招換屬性氣息
就可以開心的站在旁邊普攻(按C) 必要時幫精靈補個血在放活力吸收補補血
練到25級就可以學到新的烙印也是精靈必備的烙印(魔法燃燒)
可以消除對方身上輔助並且造成傷害
加上這招式順發打怪或是PK都是很好用的

到了28級精靈星在陸地上被稱為王者的優勢技能就出來了(靈魂之呼喊)
也就是恐懼不管是打怪、逃跑、殺人都好用
而我們的夥伴精靈的技能也多了一招攻擊技能(擾亂)
每一隻精靈的特效都不同就不多做介紹
31級有個技能要特別說明一下(服從的手印)
10秒之內招換技能順發也就是說招喚精靈和招換屬性氣息都是順發的
尤其是招換屬性氣息順發大大增加了我們的威力
(不過據我測試雖然是順發不過施展技能不能移動否則會無法施展)
之後等級有個技能比較重要的是(精靈弱化)
我們唯一強力的魔法攻擊加上對方是精靈類會增加傷害最少都可以破千攻擊

等級10~20基本上都是解任務為主
20之後打怪的效率會比解任務來的高任務就變成有順路才解
25之後就到深淵去練攻深淵的怪物給的DP都是1百多這時候我們的DP技能(黑暗之盔甲)可以常駐不間斷的在精靈身上讓精靈更強
基本上深淵要練到封頂是沒問題的但是你的烙印就必須做取捨(活力吸收)和(精靈弱化)做選擇
個人建議想在深淵練到封頂使用(活力吸收)會比較好一來深淵怪物偏強精靈損血快是必然的這時候幫忙補血又可以吸收自身的血量會比較好
而不想要在深淵練到封頂的使用(精靈弱化)到一般地圖找尋精靈系列的怪物去攻擊會有很好的效果

PK殺人篇

烙印選擇
(魔法阻斷)可以讓對手陷入沉默
(魔法燃燒)消除對方輔助狀態並且造成傷害
(恐怖的呼喊)範圍恐懼並降低移動速度
(肉體拘束)束縛敵人
(精靈弱化OR活力吸收)魔法傷害

守護者

基本上沒甚麼難度
放大地之鎖鏈->地震 在上DOT跑給他追在放精靈去攻擊在放(魔法燃燒)消除他輔助
被捕獲拉過去馬上恐懼在放緩速馬上放(招換屬性氣息)在上DOT慢慢的磨死他
守護血太多基本上是不要打比較好因為沒效率

劍星

流程和守護差不多只要一放加速就給他放(魔法燃燒)
遇上拿槍的劍星補上(無力的束縛)基本上他攻擊速度會像烏龜一樣
要小心的是劍星有劍氣距離要拉好

殺星

殺星有瞬間到對手背後的技能殺星只要一放
就要馬上放順發恐懼DOT上好再放(魔法燃燒)
補上(無力的束縛)減少他的攻擊速度

護法星

護法也是近戰職業他的遠距離魔法攻擊可以說是沒用處
加上護法身上都會有很多輔助狀態這時候(魔法燃燒)攻擊力就很可觀
要跑贏護法是很難的善用三招恐懼在適時的使用(魔法阻斷)讓他無法補血

基本上近戰職業要在陸地上打贏精靈星期時瞞難的
光是順發得減速度就夠傷腦筋在加上三招恐懼只要放的時機夠好可以說是很難輸

弓星

弓星的攻擊距離比我們施法距離長
而且技能施展比我們快要小心的就是沉默箭
只要被放到一定要跑開他的攻擊距離跑不到就靠近他
恐懼不過是很危險的很可能在你跑過去時被就射掛了

魔道星

起手(魔法阻斷)先沉默在馬上放(魔法燃燒)讓精靈衝過去攻擊
去掉他的(鋼鐵護膜)後在補上(大地之鎖鍊)上DOT在補上(招換屬性氣息)
只要沉默成功或是先手就算是贏了

治癒星

基本上遇到治癒星輸的機率比較大
精靈沒有太多強力的魔法攻擊
主要攻擊都是DOT
遇上了治癒星補血又多又有瞬補可以算是很難打
治癒星身上的輔助也算多善用(魔法燃燒)也可以有很好的效果
打法大致上和魔道星差不多
差別的是(魔法阻斷)必須要讓治癒沒辦法補血

深淵地圖

在深淵精靈星算是相當的劣勢
在空中精靈無法飛
也無法使用(招換的屬性氣息)
只能夠在空中使用順發的大地之鎖鍊
在空中慢慢的磨死對手讓他飛行的時間道摔死
在深淵使用的精靈也只能選擇水精靈
在低空作戰水精靈還是有辦法攻擊對手
高空戰精靈可以說是毫無用處
善用大地之鎖鍊在深淵空戰會有意想不到的效果

PS:深淵練攻裝備選擇的話精靈星多選擇生命對練攻比較有效益畢竟要幫精靈補血
魔石也是全身+生命比較理想
在一般地圖選擇+魔法傷害類提高(精靈弱化)技能的特性

轉自巴哈討論區

忍士...
我想問下精靈星個招雷電爪子有咩用架?
同我就咁叫精靈去攻擊有咩分別???
同埋我想知精靈用書同珠既分別...
我有時用精靈坦左怪.. 我想放普通技幫手..
但用珠既話會行到勁近囉...不過攻力比書強..
但書既話可以係老遠慢慢放普通攻擊.. 打得安心D...

原帖由 cocopopo 於 2009-6-7 11:03 AM 發表
忍士...
我想問下精靈星個招雷電爪子有咩用架?
同我就咁叫精靈去攻擊有咩分別???
同埋我想知精靈用書同珠既分別...
我有時用精靈坦左怪.. 我想放普通技幫手..
但用珠既話會行到勁近囉...不過攻力比書強..
但書 ...

學習方式:技能書
學習等級:Lv.10
技能種類:使用         消耗魔力:MP 32
施展時間:0.6 秒
冷卻時間:12 秒
命令精霊使用自身相關技能攻擊敵人。 水之精霊: 水屬性魔法傷害 風之精霊: 風屬性持續魔法攻擊 地之精霊: 土屬性持續魔法攻擊 火之精霊: 火屬性魔法傷害

至於書同珠的分別..你都講左了= =...
有d技係要書先得,有d就要珠

原帖由 883516 於 2009-6-7 07:25 PM 發表

命令精霊使用自身相關技能攻擊敵人。 水之精霊: 水屬性魔法傷害 風之精霊: 風屬性 ...

哦...即係雷電爪子就會令到精靈用魔法攻擊...
而技能方面 書同珠所用到既唔同...
咁係咪精靈都比較要用珠呢?

是,精靈就建議拎珠

原帖由 cocopopo 於 2009-6-7 08:36 PM 發表

哦...即係雷電爪子就會令到精靈用魔法攻擊...
而技能方面 書同珠所用到既唔同...
咁係咪精靈都比較要用珠呢?

用書同用珠  書命中較高 打高級怪建議用書 珠子 就同級怪較好 雖然增幅高d
所以你跳級打怪  想用書 就打魔增石 珠子 就打幾粒命中石安全d
因為跳級打怪 怪係抵抗高d 高3級就成日抵抗了
另外 技能方面 冇分珠同書專用技

原帖由 883516 於 7/6/2009 19:25 發表

命令精霊使用自身相關技能攻擊敵人。 水之精霊: 水屬性魔法傷害 風之精霊: 風屬性 ...

精靈星同魔道星既技入面係無分邊招用珠先出得或者用書先出得
精靈星我會建議用書 用珠的確魔增高但係佢命中低好易畀怪抗技
但係你用書命中高而且普攻中距離 用書好少會畀怪抗
打人同打怪 都緊記一點 魔道星 補師 精靈星 都吾可以越自己3級以上既怪升
點解? 因為你會畀佢抗哂你所有既技 或者你簡吾中都會中一招

要升得快就打番易死既怪 或者你有信心可以單挑精英怪都得
當然更係要拉打 另外就係樓主發既個篇文章 其實順發技 郁緊都可以施展
吾係用滑鼠行 係用鍵盤行↑↓←→或者wasd 甘就出到 好多弓手都係甘樣出技

另外係其實風精吾單單只係用黎打人 其實精靈打人無咩用 因為少血 畀人打一兩下就已經番左屋企訓覺
打精英怪或者普通怪 我都鐘意用風精或者地精 佢地攻吾夠高 但係因為雷電爪既效果關係
風同地精用雷電爪的話 會變成持續怪傷害 但係水同地就只係單單一下

回二樓既朋友
雷電爪一定要係近距離先好出 吾係既話 精靈出左怪都吾會有效果 姐係哂左招技

已有 1 人評分威望 收起 理由
883516 + 2 鼓勵

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

((威嚇的氣勢))有咩用架??
我打怪好似普攻咁既?

原帖由 nakata1124 於 8/6/2009 20:50 發表
((威嚇的氣勢))有咩用架??
我打怪好似普攻咁既?

=挑怪技

原帖由 小穎乂(鳳穎乂) 於 2009-6-8 09:41 AM 發表

精靈星同魔道星既技入面係無分邊招用珠先出得或者用書先出得
精靈星我會建議用書 用珠的確魔增高但係佢命中低好易畀怪抗技
但係你用書命中高而且普攻中距離 用書好少會畀怪抗
打人同打怪 都緊記一點 魔道 ...

小穎~~ :)
雷電爪到低有咩用呢?
同我就咁按精靈攻擊有咩分別?
我只知放左雷電爪打到怪扣左佢血之後...精靈就會自動跟上....
但攻擊力好似都係咁上下..
而我都係見大部分既精靈星都係用珠..
但我留意到..當我用精靈坦左怪後..
如困我用珠打既話要走到好近..好多時引左怪都唔知><
好唔安全..所以有d想轉書..
但又比官網誤導左以為只魔導先會用書..><

原帖由 cocopopo 於 2009-6-9 04:25 AM 發表

雷電爪到低有咩用呢?
我只知放左雷電爪打到怪扣左佢血之後...精靈就會自動跟上....
但我留意到 ...

威嚇的氣勢 可以增加怪對精靈仇恨
打怪前用一用就可以令你寶寶幫你擋住
火地用分別係仇恨增加高同中  水同風建議唔好用 因為仇恨增加低 而且擋唔到
拉精英打多數用風寶寶/火寶寶打
地寶寶多數+dp2千光甲擋普通怪打
仲有 雷電爪 係高攻d 的-.-. 你後期就有分別ga啦 load一秒用魔少 所以通常係一回好就用
同埋呢 你幾lv? 當你13lv學左火之氣息之後 就打怪快好多 基本上你唔洗近身的了
起手氣息 氣息要飛埋去 可以用冰慢   然後debuff
又可以debuff完 放 地震 (即發技 慢速持續-傷)
然後就可以叫寶寶去打了0.0

883516 + 2 鼓勵

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

原帖由 ray12457 於 2009-6-9 07:46 AM 發表

威嚇的氣勢 可以增加怪對精靈仇恨
打怪前用一用就可以令你寶寶幫你擋住
火地用分別係仇恨增加高同中  水同風建議唔好用 因為仇恨增加低 而且擋唔到
拉精英打多數用風寶寶/火寶寶打
地寶寶多數+dp2千光甲擋普通 ...

嗯嗯... 唔該晒呀 ray .... ^^我再有問題有關精靈星既話可以pm問你嗎 :)
我諗我會有好多問題呢~

原帖由 cocopopo 於 9/6/2009 04:25 發表

雷電爪到低有咩用呢?
但我留意到..當我用精靈坦左怪後..
如困我用珠打既話要走到好近..好多時引左怪都唔知><
好唔安全..所以有d想轉書..
但又比官網誤導左以為只魔導先會用書..><

雷電爪係你最初可以學到既第一招精靈攻擊技
四隻精靈既雷電爪效果都吾同 火同水係單體一下攻擊 而風同地就係持續性傷害
雷電爪同其他既精靈命令技都係一樣 只係可以學【I】階Lεvεl 1 - 9
但係佢效果係隨住隻精靈既進化而提升效果
好似你召【水之精靈I】個時可能得100攻但係召左【水之精靈II】就會變200攻甘樣
雷電爪同就甘禁寵物攻擊分別係在於你用近身精靈個時一定要禁左普攻先出得
因為如果你一開波就用雷電爪你會見到隻精靈係會用出技既動作 但係其實係打吾到隻怪 會哂左招技

其實盡量吾好用精靈坦怪{挑怪} 除非吾小心用左範圍侵蝕打到旁邊既怪啦
就算你出地精用DP技有+成都好 第時畀怪打都好痛 精靈星練功其實最好用帶跑打 因為侵蝕係持續傷害 你可以不停拖住隻怪打

而家講下精靈石需要用到既烙印技同埋魔石
烙印技方面﹕
因為台版開到50Lεvεl所以最後可以烙5粒
分別係﹕肉體束縛 魔力燃燒 精靈弱化 驚恐之聲 魔法阻斷 五樣一定要烙
第一招﹕吾係綁人而係令人地出吾到物理性
第二招﹕無視等級限制 強制性解除敵方三個強化技並附加固定傷害 到左第【V】階一個技打478 三個姐係打1434
第三招﹕風屬魔法傷害敵方為精靈時再附加傷害 呢招配合驚恐之聲或者靈魂的呼喊用 效果一流
第四招﹕範圍變人做火精 變左個個人會無法控制人物 同埋會進入恐懼狀態 呢個時候就出精靈弱化 你會好High
第五招﹕沉默 用吾到魔法技

魔石方面﹕
一定要插生命石 吾好用魔法增幅石
因為我而家隻精靈星全身用哂+生命石同裝連埋個盾吸628傷一共有3000血左近 畀隻35魔導炸一下地獄火焰都吾會死
如果用魔增既話 魔攻無錯非常高 但係因為精靈星無魔導甘多直接攻擊技所以就算魔增高都係得火箭I同爆裂I會效果 用途吾大
再者係你會得1000血左右 因為法系本身就係瀕血

深淵練功﹕
用水之精靈 第一遠攻 第二用水精28Lεvεl學到【命令﹕擾亂I】可以打一個飛緊既人落地

883516 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

原帖由 小穎乂(鳳穎乂) 於 2009-6-15 09:55 AM 發表

雷電爪係你最初可以學到既第一招精靈攻擊技
四隻精靈既雷電爪效果都吾同 火同水係單體一下攻擊 而風同地就係持續性傷害
雷電爪同其他既精靈命令技都係一樣 只係可以學【I】階Lεvεl 1 - 9
但係佢效果係隨 ...

wa..唔該晒呀小穎...
你唔講我都唔知 "一開波就用雷電爪你會見到隻精靈係會用出技既動作 但係其實係打吾到隻怪 會哂左招技
其實盡量吾好用精靈坦怪{挑怪} 除非吾小心用左範圍侵蝕打到旁邊既怪啦"

我次次都係用雷電爪開怪>< 仲要係勁遠咁打佢... 仲成日用火精坦怪...因為唔想自己頂怪..
走黎走去又怕引到另外d怪....但搵佢地頂開埋氣息都好似ok快哦..用埋侵蝕就仲好..咁我自己可以企定定放普攻哦..
我咁打有咩唔好哦? 點先會好d?
thx 呀...你唔講真係唔知...仲成日用雷電爪勁遠開怪^^

原帖由 cocopopo 於 2009-6-16 08:16 PM 發表

你唔講我都唔知 "一開波就用雷電爪你會見到隻精靈係會用出技既動作 但係其實係打吾到隻怪 會哂左招技
其實盡量吾好用精靈坦怪{挑怪} 除非吾小心用左範圍侵蝕打到旁邊既怪啦"
我次次都係用 ...

-.-其實我用係冇問題   隻精靈會自動埋去出
你自己可以試下先
依家24封頂 咁就建議你搵18精英綀手
1.土寶寶+dp  2.火寶寶2無dp  火寶寶唔識睇仇恨 加左幾易ot下 土寶寶雷電係debuff黎 較好

第一套:任何氣息>>雷電>>>地震2連>>debuff>>>火箭+爆裂
咁就一套 基本上氣息同雷電回好就用 火箭唔洗出 等爆裂回好先一齊用

第2套:任何氣息>>冰2連>>>雷電>>debuff
因為冰減速得9秒  所以招技一回好就要用 唔係好易俾怪埋到身出技
依套係用魔小d 因為地震用幾多魔下    火箭就自己睇時間出-.-不過出得黎又要用冰 哂左用氣息時間 所以冇咩機會用

16去 基本上2分-2分半鐘一隻 睇你拉戰鬥隊長定另一隻近攻(唔記得名-.-) 隊長係多血d

另外 唔想搵18精英 可以去泰奧斯  復仇峽谷打鳥妖戰士同術士
火寶寶2+dp 一套技就一隻 又可以打下皮同匠人石

原帖由 cocopopo 於 16/6/2009 20:16 發表

我次次都係用 ...

吾洗客氣 都吾係幫得好多 最重要係要你自己練習帶跑打
樓上講出左雷電 的確隻精靈係會自動行埋去
但係火土風精要行埋去怪既5M先會打到 吾係就好似我甘講
而如果你用水精就可以直接出因為佢係15M有效距離
帶跑刷精英怪 你自己可以慢慢練習下慢慢你就有知道點打
有種野你要知道既係 精靈星練功方法個個都吾同 吾需要跟死人地個套拎黎做參考
另外係要主意你精靈既狀態 姐係移動定係攻擊 自己無血或者無Mp吾一定要用坦
用束縛綁住佢20秒 慢慢回下MP或者血都無咩問題 但係要記住 綁之前先將精靈變番做移動狀態 呢個比較重要

而你講到拉精英怪會怕拖埋第D怪 如果真係拖到的話 先打死精英怪 盡量圍圈跑

原帖由 ray12457 於 2009-6-16 09:36 PM 發表

-.-其實我用係冇問題   隻精靈會自動埋去出
你自己可以試下先
依家24封頂 咁就建議你搵18精英綀手
1.土寶寶+dp  2.火寶寶2無dp  火寶寶唔識睇仇恨 加左幾易ot下 土寶寶雷電係debuff黎 較好

第一套:任何氣息 ...

都唔該晒rayray... 但可以教我一下咩係debuff 同dp嗎? 同埋我好想知仇恨值係點控制...
因為呢樣野好緊要...控制得唔好無人組哦><

原帖由 小穎乂(鳳穎乂) 於 2009-6-16 11:27 PM 發表

吾洗客氣 都吾係幫得好多 最重要係要你自己練習帶跑打
樓上講出左雷電 的確隻精靈係會自動行埋去
但係火土風精要行埋去怪既5M先會打到 吾係就好似我甘講
而如果你用水精就可以直接出因為佢係15M有效距離 ...

噢噢...thx....等我到時再試下吧...因為呢個星期都返2點幾放成12點..日日都無得玩哦~

原帖由 cocopopo 於 2009-6-17 12:42 AM 發表

都唔該晒rayray... 但可以教我一下咩係debuff 同dp嗎? 同埋我好想知仇恨值係點控制...
因為呢樣野好緊要...控制得唔好無人組哦>

仇恨控制要自己估 每下傷害都會加一定仇恨值 如果淨係你同精靈的話 咁精靈傷害大過你  咁就會變左打你隻精靈(精靈係有加仇恨技 不過通常唔用 地寶寶去到II都可能用下)
dp=打怪會有ge點數 係mp下面個行 綠色一條 滿2千可以出dp技(唔只一招 隻隻職唔同 最終形態精靈係要4千dp召出黎 持續20分鐘)
精星10級可以學到dp技 叫精靈強化:光之盔甲I
其實debuff即係減損性法術    即係-速 -防之類個d都計
我想指ge係侵蝕II  16級學  I好早有得學 唔記得lv
其實應該叫dot比較岩 dot係指持續傷害法術    不過依家通常負面狀態都叫debuff (錯左唔好話我 個人見解 )

咁即係精靈星用珠/用書比教好呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 11:13 AM , Processed in 0.043984 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存