2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [懷念]當你玩返gvg時= =
返回列表 發新帖 回覆
樓主: hunk1990
go

[懷念]當你玩返gvg時= = [複製鏈接]

原帖由 hunk1990 於 2009-6-26 07:21 AM 發表
我老實講 仲未接受到gvgn..勁玩槍的世界...
所以我一般都係會玩gvg多...2蚊玩7個字~
再者,我發現自己能夠勝利既因素,就係對機體既性能熟識度
就好似動畫「0083」中既哥奧一樣
依家覺得,其實禁機都冇乜野ja...純粹 ...

對不起,我慣用step cancel.....或者前前ca....

原帖由 4點 於 2009-6-27 10:12 PM 發表
直到目前為止我玩gvgn都係玩格機,
無錯,gvgn的確好刺激,速度感好高,
但因為cc呢個新系統,令到我最愛玩的格機變得好慘,打電腦入佢格都好辛苦,
除非電腦都係格機,咁就好好玩。

玩番gvg,雖然冇左個種速度 ...

e+格唔中人都走得甩,怕咩開格.....如果對面唔埋黎,就咁開槍你都避到啦....真係想打既時候實要埋身架啦,d格機斬範圍咁大,有着數

你果個係非主流7強?對住正常7強都係好難打

原帖由 不知不覺的 於 2009-6-28 01:51 PM 發表

e+格唔中人都走得甩,怕咩開格.....如果對面唔埋黎,就咁開槍你都避到啦....真係想打既時候實要埋身架啦,d格機斬範圍咁大,有着數

格機斬範圍大?除左惡魔同死神外,G系列的格範圍唔見得大,係好追。我愛G系列機體,常用的都係佢地。

對手維持你格的範圍外佢的紅LOCK範圍內,你行得去條BOOST都冇左一段,你做得幾多次假動作先入到去,當你入到
又有問題出黎,對手會選擇格撞格,開CC飛後同開槍。

原帖由 4點 於 2009-6-28 06:42 PM 發表

格機斬範圍大?除左惡魔同死神外,G系列的格範圍唔見得大,係好追。我愛G系列機體,常用的都係佢地。

對手維持你格的範圍外佢的紅LOCK範圍內,你行得去條BOOST都冇左一段,你做得幾多次假動作先入到去,當你入 ...

要係GVGN玩格機...就一定要識捉人硬直同要計BOOST...
如果唔係除非對方係新手...如果唔係單係格機由起手到中O個一段仔...已經足夠俾人CC走再番轉頭中你...
其實G系好用架...我就中意用閃光多D...神3000COST打對戰始終有D壓力~_~
基本上你一開波跑埋去...回一下氣就衝埋去格...
唔中CC即走...大多數人呢個時候會選CC走完再CC番黎格你,
呢兩下好哂BOOST...閃光CC走完再開格已經夠追中人...
如果人地再CC走你就再CC追佢開格...
因為大多數呢個時候對方都會無咩BOOST會選擇走而唔係再番黎打你...
你開格好多時都可以中...
就算唔中你都仲可以CC走多次...因為你條氣用得少過佢...
當然啦...都要睇對手...

原帖由 zorelangrisser 於 2009-6-26 06:00 PM 發表

NEXT無玩~
呢個系統我呢D舊人類玩唔到...
我都係玩吊機先岩...
SEED/DESTINY都玩唔到呀.....

突擊...樣樣精通,但無樣成功
係一部高手向既機體,唔識用晒3樣武器=廢

F.IMP~一部射擊唔準,格鬥唔強,ASS無用 ...

RX78不嬲都係2000COST強勢...
不過講真我絕對唔會搵飛西黎打RX78...尤其是近戰...
無意思...飛西唯一就係佢下橫(?)格係打完一下再飛走...
大多數就算格唔中都唔會俾人打中...
我用突擊係咁用...
一開波炮西在發...博亂槍打中人...
中距離放豆博阻一阻對方...
但係如果撞正神/MASTER...中距開始就會變飛西走
拉完距離轉炮西變續玩...
其實玩慣就發現炮西好用...
佢下A炮其實修正好大....(成日射出去之後都"咩"Q哂...但係打得中 )
基本上計到佢BOOST完前O個1秒開...基本上8成食到佢硬直
打其他機我就會中距離開始就轉劍西...
鬥格
除左MASTER...神...同埋EXIA...基本上勁到媽媽聲...
尤其是佢下橫格...行半個圓圈咁濟....
附帶一提...STRIKE GE ASS...係劍裝下實用性會大好多...
其他時間...唔開好過開
除非你用炮西時俾人近身(2V2好常見...)

突擊,易用難精既機體~
玩左GVG咁耐都未見過太多突擊神人~
只可以算得上高手,靈活用得晒3種裝而勁既人真係唔多
RX-78太易用,而且橫格太強了!!好易入~加上個ASS既實用

劍西,打近戰~俾人吊機吊死~N格高低差太弱!
加上回力鏢今集大弱化~
大部份人都只係識橫格入格~經常打唔中MISS

炮西,唔會有人拎黎打近戰~因為今集既肩炮唔再強!!
其實今集炮西純STEP都幾好避~如果對方橫格捉STEP~開炮可以開得切
但當然實用性唔大~見有人用炮西識用壓A炮係好恐怖~

飛西,速度唔算慢,但係都唔算太突出
N格追尾性好高,但係傷害太低了~
橫格~第二下可以飛走,但係打得多,係你未飛走之前已經俾捉到了
槍~回彈速度小,射角都比以前小了~
ASS唔算太實用!!

整體黎講就咁睇係好普通既一部機
但係識用晒3種裝可以好強

MASTER同GOD~唔需要講
呢兩部機根本就已經唔列入我會選擇駛用機會系列
話說...頭先係旺角SMART GAME<---好似咁串(旺角山東街個到
有人用MASTER~話我用MK-II拉打~
全程純等既MASTER~係到話人拉打
MK-II無限子彈唔拉打,唔通同你鬥格??
雖然MK-II係有可能格得贏MASTER,但我無必要同你格鬥
你跑步快過我飛行...有乜理由追我唔到??
終於明白點解D人用GOD會話FREEDOM係到拉打@O@!!

原帖由 zorelangrisser 於 2009-6-30 03:27 AM 發表
突擊,易用難精既機體~
玩左GVG咁耐都未見過太多突擊神人~
只可以算得上高手,靈活用得晒3種裝而勁既人真係唔多
RX-78太易用,而且橫格太強了!!好易入~加上個ASS既實用

劍西,打近戰~俾人吊機吊死~N格高低差太弱!
...

點解你對手唔打你電腦?

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-30 10:59 AM 發表

點解你對手唔打你電腦?

歡迎佢打~佢如果80秒殺到我8隻電腦我切乜都得!!
(卡碧尼mk-II<--我電腦

我個人倒想知惡魔d連技..
之前睇片見到惡魔入格可以入到好鬼型仔(雖然硬直大到....)
又變MA夾人飛天360度倒頭撞,又拉大把劍迴旋喪劈咁
又可以拎條高熱鞭sm....

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 2009-7-1 03:28 AM 發表
之前睇片見到惡魔入格可以入到好鬼型仔(雖然硬直大到....)

GVG呀仆街~咪入黎搞搞震(笑

原帖由 zorelangrisser 於 2009-7-1 04:38 AM 發表

GVG呀仆街~咪入黎搞搞震(笑

講下都唔得咩仆街

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 2009-7-3 03:05 AM 發表

講下都唔得咩仆街

唔得呀~仆街

話時話岩岩玩番又真係不停禁cc- -"
sazabi空中儲氣再un住射cs真係好屈..
格唔中放cs之後un走..feak到無數人..
zaku改..一開波已經睇好佢..男人的浪漫..

原帖由 拉‧魯‧古魯謝 於 2009-7-1 03:28 AM 發表

用惡魔者路過一答..
360度倒頭撞係前格特格派生..挑機禁出..出完超大硬直..用得就準備食1set格
迴旋斬係後格特格派生..係格特格派生中最高攻..前格5下+後格特格派生=325
順帶N格/橫格特格派生係5下一閃..係特格派生最易出又最定既派生
已有 1 人評分Good 收起 理由
拉‧魯‧古魯謝 + 2 私人醒既,y倒頭禁出= =型仔到爆炸

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原帖由 0十字軍0 於 2009-6-26 11:45 AM 發表

講一部份
ZZ的確係格好撞,加上雙a炮而中d,不過點撞都係撞唔贏神同盟主沖格
而盟主,神速度快,支援起手快,格鬥重
神掌有防,基本上冇咩機有呢個能力
2部空n都追到不得了~修正又大,收招又快
加上空中 ...

其實神同盟主唔難打
只要你唔好心急 睇準機會先打好易羸到
freedom要捉佢爆seed就更加易 一樣都係唔可以心急
其他7強既機我無咩打唔係咁清楚
但係依3部我用一般既機都好易羸到

原帖由 SIU峰 於 2009-7-11 02:05 AM 發表

其實神同盟主唔難打

真神也!!
真想見識一下你的神技
能給我開一開眼界嗎

原帖由 SIU峰 於 2009-7-11 02:05 AM 發表

其實神同盟主唔難打

慢慢睇位打者係鬥後手啦
神同盟主根本追得快,格鬥修正度大,起招收招快
你之前同d水魚打?2個技術一樣既人點都似盟主/神贏面大好多
至於你話捉freedom爆seed仲特別
我先唔講特格seed 呢個bug
seed完即飛走~0硬直可言,你搵咩黎捉佢?槍?格?
咁易比你捉到佢既,好明顯係對面水魚啦

其實神同盟主唔難打

唔係wo..你玩gvg都係用3神既..
再講我都未見過你捉freedom爆seed wo..
下次用一般機嬴比3神我睇..

原帖由 0十字軍0 於 2009-7-11 10:31 AM 發表

慢慢睇位打者係鬥後手啦
神同盟主根本追得快,格鬥修正度大,起招收招快
你之前同d水魚打?2個技術一樣既人點都似盟主/神贏面大好多
至於你話捉freedom爆seed仲特別
我先唔講特格seed 呢個 ...

seed完即飛走?
人地唔急攻既你等time out啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-23 06:25 PM , Processed in 0.040561 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存