2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔物獵人Frontier(MHF) 《魔物獵人Frontier》資料區 新手必定要注意的幾個事項[更新8/2 12:01pm] ...
返回列表 發新帖 回覆
go

新手必定要注意的幾個事項[更新8/2 12:01pm] [複製鏈接]

請各位高手幫忙更新,感謝

由於升hr速度算快,新手也多半只打到大怪鳥等比較易打既王,所以當突破左hr5既缺口時,好多新手都會一下子面對好多既新王,
但因為經驗不足,往往會套用返打大怪鳥,藍速龍等既方法去戰鬥,結果唔係不斷貓車,就係狂掉閃光但一個都唔中,
因此希望各位新手們多注意以下幾個事項,令自己能更加掌握到遊戲既真正樂趣。

新手注意事項::
  • 多觀察,新手們往往會係不經意既時候中左王既高攻技,好多時都係因為唔清楚每一種龍既特性,所以一定要多觀察,入到任,見老手打緊,可以先企場邊留意一下才參戰,咁比起一開始就沖再貓車返家會好得多。
  • 勿貪刀,新手們經常不斷咁係王身上斬,好易因為斬得太興奮而忘記左留意王既動作,到最後都係貓車返家,所以要記住,打得慢唔係錯,死得快先係錯,寧可比人笑細膽,都唔好比人笑你無用。
  • 閃光彈要注意方向,我眼見好多新手掉閃光彈時都係向龍身上掉,但係其實,掉閃光彈係應該向住龍面向的方向掉的,咁先可以令龍中閃光的。
  • 多注意血量,新手們最常犯既錯誤就係錯估自己血量又或者忘記睇自己血量,因此新手們緊記一定要多留意血量,以免突然死亡而自己重唔知發生咩事
  • 太刀/大劍使用時注意人群,老手有時都會不小心犯既錯,要注意既係,大劍同太刀都會打斷或打飛自己人,所以出刀時唔好一味向住自己人斬,至於要點做...因為我係弓片手所以唔太清楚=3="""
  • 多注意點禮貌,補給品是平分四份的,所以請留一點給別人,先拿自己一份就好多,確定有多才再拿。

暫時要注意既係lee幾項,希望各位老手們多多幫忙完成。

- - 好有用唔該哂

閃光彈都要睇對住d閃唔閃得既怪- -
有次同人打見到有個人拎閃光黎閃隻盾蟹-.-當場o左咀

感謝分享^^
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 12:24 AM , Processed in 0.029295 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存