2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

入門機? [複製鏈接]

我諗我會影景多想試下影人
唔知咩機會岩用d?
d 人話olympus d 色好過份 nikon d 色 true d
咁我其實覺得olympus 岩岩好, nikon d 色就差少少
我份人比較好色, 我就覺得oly 色方面會比較岩我
不過d 人又話4/3 sensor 會多noise 過aps-c sensor
睇過nikon d 相係冇咁多noise
不過唔知係唔係 noise reduction 勁到有d 模模地
但係睇過oly e-620 iso1600 d 相又真係幾過份多noise
咁講完noise 又話 nikon dynamic range 大過oly
咁而家我用部fuji 影景dr 唔夠成日個天都 over expose
咁dr 又對我黎講都幾重要
咁我就成日都要飛 咁我又覺得oly 4/3 機應該會細d 方便d

搞到而家都唔知買咩好... oly ? nikon?
主要睇緊呢幾e-620, e-30, d90... (hint: budget 0.5k - 9k)
我啊哥就用nikon d5000 佢就成日都叫我買nikon 可以share 鏡用
唔知大家點睇?

乜機你最後都要放番入電腦tune嫁啦,你唔係諗住直出呀?

** om 鏡貴

十週年勳章(賀詞)

我係前olympus用家....而家係半個nikon人....
講左色先....olympus既色彩還原度好高....影景絕對係首選.....
nikon對我黎講D色濃得黎有少少過份.....所以個人覺得色呢方面olympus好D
noise方面.....因為olympus係用4/3感光原件.....一開高iso noise自然會多.....
我果時係用E520....開到400已經叫到可以接受....800就.....
不過用得4/3呢一個缺點真係預左.....眾所周知......唯一解決方法就係用noiseware
加上olympus內置防手震系統.....用咩鏡都有防震.....
就算用舊鏡都有.....好駛好用.....唔似得其他廠買IS/VR鏡貴幾千....
不過如果比我我會揀olympus.....nikon始終唔岩我....
不過e620對我黎講手感唔太好.....個手呃位太薄.....
e30對你又好似大左D喎....你又話成日要飛.....

講到share鏡用.....到時係買左支小黑返黎....
一陣比你呀哥hi花左你又心痛....叫佢賠又唔係....大家傷感情仲衰....

十週年勳章(賀詞)

原帖由 @lfred~ 於 09-11-23 18:16 發表
乜機你最後都要放番入電腦tune嫁啦,你唔係諗住直出呀?

** om 鏡貴

老老實實....OM真係可以直出交到貨.....
同埋om鏡唔算貴喇......

原帖由 Mysterio 於 09-11-23 06:38 PM 發表

老老實實....OM真係可以直出交到貨.....
同埋om鏡唔算貴喇......

每個人要求唔同。om只有om鏡群,而且家中有人玩nikon,入埋nikon未重方便?

不過就睇你同你呀哥感情如何喇

十週年勳章(賀詞)

原帖由 @lfred~ 於 09-11-23 19:33 發表

每個人要求唔同。om只有om鏡群,而且家中有人玩nikon,入埋nikon未重方便?

不過就睇你同你呀哥感情如何喇

個人又覺得應該放眼世界.....om仲有sigma的說
如果淨係用一個牌子就唔知出面有D咩好野了....
反正佢呀哥買左既係D5000.....就算樓主買左D90....
一個有motor....一個無motor....交換黎都無意思啦.....

原帖由 Mysterio 於 09-11-23 08:39 PM 發表

個人又覺得應該放眼世界.....om仲有sigma的說
如果淨係用一個牌子就唔知出面有D咩好野了....
反正佢呀哥買左既係D5000.....就算樓主買左D90....
一個有motor....一個無motor....交換黎都無意思啦.....:face_l_1 ...

咁不如入m4/3啦。乜鏡都用到,鴨記三四舊水就有支c mount。

btw, 因為有bot, 我好似錯手del 左你個s5 post.

十週年勳章(賀詞)

原帖由 @lfred~ 於 09-11-24 01:39 發表

咁不如入m4/3啦。乜鏡都用到,鴨記三四舊水就有支c mount。

btw, 因為有bot, 我好似錯手del 左你個s5 post.

m4/3好唔係唔好....個人好喜歡GF1....
e-p1/2個spec唔夠GF1進取.......但無奈既係.....
GF1無防震.....

唔緊要啦....唔怪得無左....

我真係諗住真出 我未學photoshop tune 相住 or 我懶得去學tune 咁其實除左暑假同聖誕之後都唔會係香港同啊哥一齊 不過佢有支大光圈 咩俄仔餅 好似幾好玩咁

m3/4 有諗過ep-1 不過佢shutter response 好慢 (禁左個shutter 有delay time?) 唔似dslr

om 鏡真係好貴呀 e-30 支KIT LENSE 14-54mm II 貴到
如買om 我諗都係 用住支14-42mm
e-30 真係重左d, e-620 d spec 同 e-30 差唔多 但係輕 200g, 唔知個200g 值幾多錢 哈哈  

仲有呢 開post唔記問
測光丫 white balance丫 focus丫方面 邊個準d 定係差唔多?

十週年勳章(賀詞)

我可以同你講....你用4/3,m4/3都好....
基本上係萬能插黎....出面有好多mount買....
我以前用緊E520+14-54 I......呢支2手都係2.3k-2.6k左右.....
cp值超高....同埋其他廠你好難搵到一支28-108(相等於135格式)既大光圈鏡.....
II代既14-54只係改良左少少野.....搵到一代就無咩必要上II代.....因為真係差唔多....
不過om支kit又係出曬名cp值高既鏡.....相比起其他廠既18-55kit....
如果講測光,,,,wb,,,focus方面.....nikon的確係好少少.....
不過當時我用520測光算ok....自己都係adjust少少就ok....
AWB就忘記佢啦....我都係手動.....
focus方面om係暗位對焦要對多幾次先對到.....焦準方面都ok....
已有 1 人評分Good 收起 理由
@lfred~ + 3 sharing

總評分:  Good + 3   查看全部評分

唔係好明咩叫cp值 麻煩解一解釋

咁其實我睇下又覺得e-30 同e-620冇咩improvement
咁平少少買e-620 比多少少錢買支14-54mm 好似好d 你覺得?

十週年勳章(賀詞)

cp值

620我覺得新手夠用.....kit lens其實都已經好夠用....
老老實實....14-42等效135mm既28-84...焦段岩唔岩好睇你要影D咩
而14-54焦段都好實用.....光圈又夠大.....有錢既話就當然揀佢啦.....
不過你話要成日要飛既話....14-54比較大左少少.....機動性會無咁高.....
無錢既話用返支kit都唔成問題.....
講多樣野啦om新手3寶 : 14-42(28-84),,,40-150(80-300),,,35mm marco
咁就已經好夠用.....焦段亦包含曬28mm-300mm.....(如果你想知進階版我可以話你知.... )
如果到你唔夠用果時再升級都唔係問題.....

你唔介意既就講黎聽聽d 進階版...
我就應該付出得起 7800HKD...
我其實用緊FUJI S8100... 都識大部份既Am prior, Sh prior, ev comp., iso, wb setting 之類 係未點用過dslr
我諗進階級應該應付得黎 不過錢就可能進階唔到 哈哈

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Miko 於 09-11-29 14:28 發表
你唔介意既就講黎聽聽d 進階版...
我就應該付出得起 7800HKD...
我其實用緊FUJI S8100... 都識大部份既Am prior, Sh prior, ev comp., iso, wb setting 之類 係未點用過dslr
我諗進階級應該應付得黎 不過錢就可能 ...

7800就我果個新手set啦....最多加多支閃or將支kit轉做14-54
進階既咪12-60 SWD,50-200 SWD.......呢個set又係好野黎.....
玩得OM如果又唔介意佢D缺點,,,,,用落又好用想升級就係呢個set.....

香港買e-620  咁貴既 5300蚊...
係美國bh.com 買都係4400蚊=_=

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Miko 於 09-12-16 21:37 發表
香港買e-620  咁貴既 5300蚊...
係美國bh.com 買都係4400蚊=_=

HK OM咩都貴過人.....
你買左E620??

未呀-_- 5千幾蚊 係百佬匯睇
唔知係邊度睇會平d 例如水貨野咁
冇理由我會係香港買丫 如果差成千蚊=_=

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Miko 於 09-12-17 10:40 發表
未呀-_- 5千幾蚊 係百佬匯睇
唔知係邊度睇會平d 例如水貨野咁
冇理由我會係香港買丫 如果差成千蚊=_=

OM唔好買水貨....
有咩事上CS好仲貴.....
一係你係外國買行囉......外國CS聽講話好過香港....

買左E620 lu... 好輕巧 非常適合
係百佬匯買仲屈佢送左個olympus 相機袋 哈哈
今日同啊哥出去影相... 試下部機...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Miko 於 09-12-20 09:39 發表
買左E620 lu... 好輕巧 非常適合
係百佬匯買仲屈佢送左個olympus 相機袋 哈哈
今日同啊哥出去影相... 試下部機...

下olympus相機袋唔係不嬲有嫁咩....
我記得我買果時佢送腳架我無要.....反而屈佢比左塊hoya filter

以後OM有咩問題都可以問我....我盡量會答你既問題....
不過我記得愛姐都好似係用OM E-3
不過唔知佢25左未.....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 01:56 AM , Processed in 0.048699 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存