2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [next]初玩艾比安問題
返回列表 發新帖 回覆
go

[next]初玩艾比安問題 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

我上wiki睇過d combo表
見到「アシ特」唔知係咩黎,日文唔多識睇唔明個說明........
請問各位呢樣究竟係咩黎?

同埋點解成日o岩o岩埋身用n格或者橫格斬左兩刀就黃lock強制down左部機.......
艾比安d格down值唔係好低ga咩?點解會強制down?

你當艾比安係爆左rush咁連技就ok

原帖由 k'9999 於 09-12-2 07:25 PM 發表
見到「アシ特」唔知係咩黎,日文唔多識睇唔明個說明........

同埋點解成日o岩o岩埋身用n格或者橫格斬左兩刀就黃lock強制down左部機.......
艾比安d ...

甩格通常係地形問題...避免一d高低不一的地形格人就ok(有時只係前面高dd都甩)
アシ特:你試下格緊人禁abc就知咩黎...我之前d post都有提過...
最初唔識玩可以推左格2下>推右格2下咁連...想支棍快d壞可以亂搖支棍9格...重點最好abc結尾

原帖由 k'9999 於 09-12-2 07:25 PM 發表

艾比安d ...

雖然我都唔知『 アシ特』係點解.

但我知係呢招係ABC派生出特格.

平時格鬥連招中係唔可以 按BC CANCEL 出特格 車一刀過去.

但可以係連招中直接按ABC 就自動出BC特格.

例如:初段→後サブ2段→アシ特(→爆発)

初段-->後AB 2HIT-->ABC特格(爆發)

艾比安連招係 前/後/橫/N  可以互駁.連唔到係輸入時間唔O岩.

原帖由 KENSNAKE 於 09-12-2 10:26 PM 發表

雖然我都唔知『 アシ特』係點解.

但我知係呢招係ABC派生出特格.

平時格鬥連招中係唔可以 按BC CANCEL 出特格 車一刀過去.

但可以係連招中直接按ABC 就自動出BC特格.

例如:初段→後&#124 ...

我見人地用艾比安挑機
喪劈完一輪之後可以好似就咁空特格咁一刀片埋黎爆炸
果下就係ABC派生?
我仲以為要ac殘像再nd cencal先用特格撞= ="

アシ特=ass特(assist特)...アシ係アシスト的宿寫...係由英文譯成的日文
其實部份日文都由英文譯成有時你翻譯都未必譯到,就好似『ナイト』意思但係騎士係由英文譯成,亦有『夜』的意思...有睇動畫/打開機或者都會知

十週年勳章(賀詞)

唔該哂上面各位高人解答@@
但係又有少少野想問
艾比安d格係rush形式
幾招初段可以互換連招
咁我可唔可以
nn->橫n,即係一套完整n格2刀接完整橫格2刀 ,咁樣會甩格嗎?

以街機damg黎講,艾比安唔用特格派生收尾要打出300係唔係好難(我係睇每版最後計分o個度....)
有時見到人亂斬完一輪之後300+真係服哂............

原帖由 k'9999 於 09-12-3 07:37 PM 發表
唔該哂上面各位高人解答@@
但係又有少少野想問
艾比安d格係rush形式
幾招初段可以互換連招
咁我可唔可以
nn->橫n,即係一套完整n格2刀接完整橫格2刀 ,咁樣會甩格嗎?

以街機damg黎講,艾比安唔用特格派生收尾要 ...

NN-->橫橫 唔易甩 .只係橫2打得比較耐.

唔記得 初段7定8 HIT -->ABC (爆發)已經有300.

十週年勳章(賀詞)

明白哂
唔該哂各位高手
可以拎next plus去練艾比安囉...

講真.我用艾比安都係只識用左右左右左右左右斬 仲有大車輛斬
我玩next 果渡傷害大 1下大車輛可以打352
試過2下打死迪士尼
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 02:34 PM , Processed in 0.047289 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存