2000FUN論壇

搜索
go

打擊能力 [複製鏈接]

根據我玩1年fez的觀察

打擊能力(集火,食叉燒,圍甌)係好重要的

紫國正正係缺乏e種能力

1個人被冰、暈,其他國的人可以令被冰,暈的人死亡

但紫國最多都係令佢頻死

之後10幾個人追條友................

有時紫國贏變輸,無可能輸的場(如華格攻方)都輸

紫國無人教集火,好難係其他4國中立足

希望有團見到e篇文,開班教新手集火

加大敵方的死亡率,用最少的資源去殺人

令紫國不至被人[日日洗地]

大團想收d新人返黎教但成日俾d細團收晒
d細團又唔教,教左又可能教得唔好...
教得唔好既新手又以為自己已經識晒所有野...
但上到戰場就俾人覺得佢累抄
人地話佢累抄 但佢又唔認...
仲要俾佢吊番你轉頭
好心喇...d細團成日收晒d新手又唔教 係教就教好d
唔好教d唔教d...冇心教就唔好收喇...

原帖由 cscwty 於 10-1-20 03:36 AM 發表
大團想收d新人返黎教但成日俾d細團收晒
d細團又唔教,教左又可能教得唔好...
教得唔好既新手又以為自己已經識晒所有野...
但上到戰場就俾人覺得佢累抄
人地話佢累抄 但佢又唔認...
仲要俾佢吊番你轉頭
...

正解...
最近真係好多以為自己識玩既新手...orz

至於樓主講果D, 唔好話集火啦, 其實集火點係暈人同被暈時一樣有效, 有自己友俾人暈, 人地會埋去集火, 好自然敵人會變成一堆, 果時車一個火D / 冰D, 然後我方再集火, 已經可以用一個/半個我方人頭換取敵方大量血量, 但好多時係紫國, 呢樣野係冇人做, 其實好多時睇到D人高傷, 都係果D人識捉呢D位去打, 用一次技能量既PW打到一堆人

又例如我地國好多新手, 以為打得多搶得快等於高傷, 結果呢有D遊俠見到隻冰就即刻強力埋去, 有D法師見到隻冰但自己冇PW, 就唔會等隔離有火力既火師或者盾戰去打, 而係自己一個B技車埋去, 硬生生放走左條友, 而家我地國入面好多呢類新手, 佢地以為咁樣打得多等於高傷, 實際上效益係剛好相反, 要高傷, 首先唔係你點樣去打, 咁樣係其次, 而係要先令到我方戰線穩健, 當戰線夠穩健, 你放大技即係D技既機會同數量都會有所增加, 咁樣人傷人頭效益先會高, 如果條戰線係我方不斷殺唔到冰同暈, 俾人蓋技蓋傷B技破冰等, 條線係一定會後退, 因為你破完一隻冰/殺唔到一隻暈之後, 人地唔單只唔會死, 仲有30秒抗暈抗冰, 呢段時間佢就可以衝前, 面對住冰又冰唔到暈又暈唔到既敵人, 理性反應好自然會拉後打, 條線一拉後, 就會走散, 好自然緊有幾個漏低左係前面而死, 一死人, 條線又打少人, 又死更多, 然後死得越來越多人, 重生時間由十幾秒變成廿幾秒, 等於重生既我方越來越多, 同時間戰線上維持人數會越來越少, 就會開始出現"點解我地好似打少好多人"呢種情況, 惡性循環

但係我見到既係, 我地紫國D場而家, 通常一條友俾人冰左暈左, 其他人唔會補位用火力掩護佢, 而係行開行到遠遠驚自己俾人一齊燒埋一份咁......orz

原帖由 由莉菲亞 於 10-1-20 12:01 PM 發表

正解...
最近真係好多以為自己識玩既新手...orz

至於樓主講果D, 唔好話集火啦, 其實集火點係暈人同被暈時一樣有效, 有自己友俾人暈, 人地會埋去集火, 好自然敵人會變成一堆, 果時車一個火D / 冰D, 然後我方再集 ...

都差唔多啦._.新手唔係單單指岩岩新玩GAME個D
連岩岩轉職玩弓遊個D都係._.得罪都要講._.
F團V團都同樣有呢種情況...只不過影響唔會太大...
其實戰線打得唔好點解唔運用召喚呢??
你係前線上辛苦左30分鍾啦._.最後得出結果係出唔到榜._.
原因唔係你廢 係對面勁._.
如其係咁...出下召喚...幫手出騎...
因為我發覺次次自己友死靈出唔夠一陣就玩完...
唔係話冇騎...可能我地1隻人地3隻...
如果可以保持有5隻騎係戰場上出現..我相信出死0 QML壓線都好大幫助...

原帖由 KaI七味粉 於 10-1-20 12:34 PM 發表

都差唔多啦._.新手唔係單單指岩岩新玩GAME個D
連岩岩轉職玩弓遊個D都係._.得罪都要講._.
F團V團都同樣有呢種情況...只不過影響唔會太大...
其實戰線打得唔好點解唔運用召喚呢??
你係前線上辛苦左30分鍾啦 ...

弓遊講真真係唔建議新手轉-.- 易學難精既職, 要玩得好係好難的, 包括埋唔會連累隊友呢一項-.-

按多左次刪除唔到
我都唔想呃分GA

老手有意 新手無心
況且d老手都唔係個個打得好
就算老手肯教 新手又肯學
我都驚佢地搵錯老師  或者老師們誤人子弟
都係由佢自生自滅 可能有1 2個新手可以做到健康成長ge好寶寶.........
當然新手如果都想學係好......咁就祝佢地搵到好老師v_v/

有點感覺新不如舊
比起以前 , 而家d新手好少去自學
質素好既新手好似好少出現了
比起以前 , 而家d新手 , 什至已經玩左一段時間既人 , 都無再去研究 , 睇文

例如 .. 老實說 , 最簡單既雙手戰pw雙碎擊拆塔 , 什至pw衝斬
又有多少個老手用緊呢 ?

講黎講去都係心態問題 .. 集火 , 跟本都係個人技術+意識
你個人本身識打 , 打得有sense , 呢d根本無問題

有時係好難去改變一個人既實力 , 盡其量叫佢自學多d , 睇多d文 , 睇多d片
一個人要有想嬴人既心 , 先會肯去變勁...
據我觀察 , 紫國比較缺少呢方面既人 , 令壓線一向積弱 ,
有時已經唔係關乎職業既問題 , 係個人技術既問題 , 個人技術包含一切 打交意識 , 合作連技 , 走位等等

引用全球最著名心理學書籍的其中一段

當你無計可施時,不妨試試這個
提出一個挑戰。

就讓司華伯用他自己的話來解釋:「如果我們想要完成一件事,必須鼓勵競爭,那並不是說爭著去賺錢,而是要有一種勝過別人的欲望。」
爭勝的欲望加上挑戰的心理,對一個有血氣的人來說,是一種最有效的激勵。

你想要d人實力有進步 , 你可以試下令到佢地有嬴人既心態 (例如:打嬴烏合)

Cloud仔好正經-,-

cloud仔講得好岩/v\

原帖由 CloudzZz 於 10-1-20 02:22 PM 發表
有點感覺新不如舊
比起以前 , 而家d新手 , 什至已經玩左一段時間既人 , 都無再去研究 , 睇文

例如 .. 老實說 , 最簡單既雙手戰pw雙碎擊拆塔 , 什至 ...

雙碎擊拆塔 我發覺係紫國d戰士中- -10個可能得1個識- -

原帖由 KaI七味粉 於 10-1-20 05:34 PM 發表

雙碎擊拆塔 我發覺係紫國d戰士中- -10個可能得1個識- -

你都係估計多左........數數埋埋兩隻手數得曬......

懶爬文,
只能說一句,
冇場係"冇可能輸"的@_@

原帖由 sennes 於 10-1-20 07:48 PM 發表
懶爬文,
只能說一句,
冇場係"冇可能輸"的@_@

其實我覺得係事在人為v_v
有時D人成日講, 尤其是自己親身入紫國街場果陣, 成日講輸喇坐水啦走場啦之類果D......我真係唔明點解紫國大部份新人都係呢種諗法-.-

講真果句好多時入紫國街場輸緊差唔多一條, 打開個LIST望下, 其實對面都係街人黎JA WO, 兩邊都係街人, 但係人地做到了, 我地做唔到, 有時我見藍國D冇團既都好積極出騎, 相反我地紫國大部份都有團, 不輪大小, 但出騎積極度遠遠不及對方, 好多時都係要到到一個地步, 對面好多騎呀, 好多巨人呀俾人秒緊喇枝塔, 又或者對面多騎谷QML有危機果陣, 我地國果面先會開始逐隻逐隻痾出黎, 然後隻騎一出到黎就俾人秒左......好多時紫國場都係, 前線唔掂, 但後勤亦未見得有人去做, 點解好似紫國人好多都抱住種心態"呢場一定輸, 我呃下傷算, 咁認真做乜", 冇場係"冇可能輸", 但亦都冇場係"一定會輸", 事在人為而已

以前既紫國人, 當知道壓線不及對手時, 知道AT陣的重要性, 好多時會係前線建立防線據點去穩固自己戰線, 而家仍然都有呢D人係紫國, 但係係唔係下下都只係同一班人先識呢D野呢? 新一代集水起AT呢個概念實在太少......

隻GAME唔係得隻抽, 唔係得殺人, 再講, 就算真係打交隻抽隻好似拳賽咁只用拳頭, 都有分上拳下拳輕拳重拳, 而唔係死力向前打, 咁樣只會一敗塗地

(由由好認真地回我個禁簡短的post了...>____<  )

AT....AT!! XDDDDD
想起其他事了..
只能說.....
紫國中....大家對AT的用途有不同看法...XDDDDDDDDDDDDDDDDD

所以結論係...唔好打街場吧 ~_~
太多新手了..
教好自己團果D先啦...

原帖由 CloudzZz 於 10-1-20 02:22 PM 發表
有點感覺新不如舊

例如 .. 老實說 , 最簡單既雙手戰pw雙碎擊拆塔 , 什至pw衝斬
又有多少個老手用緊呢 ?

我真係唔知咩叫pw雙碎擊拆塔,pw衝斬-.-
我想知點解
唔係串+玩野!!!

原帖由 cscwty 於 10-1-22 03:50 AM 發表

我真係唔知咩叫pw雙碎擊拆塔,pw衝斬-.-
我想知點解
唔係串+玩野!!!

pw雙碎:每次回16pw約4秒 係回第1次pw後 連出用2次碎 停一停等pw回1次 再重覆以上動作._./
(效果:2碎=24pw 加埋回16pw姐係總共用得8pw 姐係你可以用碎擊拆塔拆得更長久 比人地拆得更多下)
如果你平時不間斷咁出技 pw係唔會回ge 但係你係佢會回果秒乜技都無出 佢就會照常回pw 依個技巧係比你有效d咁用pw

pw衝擊都係1樣原理   回完pw先用1次衝擊 然後再等pw回先再用(2衝擊唔夠時間岩岩好回pw 會蝕1次回pw)~意在你可以有更多pw黎用衝擊走佬又好趕路又好- -

其實都係pw控制ge技巧- -最緊要係明pw回復個原理

原帖由 阿銀v 於 10-1-22 07:44 AM 發表

pw雙碎:每次回16pw約4秒 係回第1次pw後 連出用2次碎 停一停等pw回1次 再重覆以上動作._./
(效果:2碎=24pw 加埋回16pw姐係總共用得8pw 姐係你可以用碎擊拆塔拆得更長久 比人地拆得更多下)
如果你平時不間斷咁出技 ...

其實好多技都可以用呢個方法連放-0- 弓遊箭雨都得, 有片測試埋有用呢種方法既出技密度同冇用有咩分別, 會多同密好多

原帖由 由莉菲亞 於 10-1-22 10:27 AM 發表

其實好多技都可以用呢個方法連放-0- 弓遊箭雨都得, 有片測試埋有用呢種方法既出技密度同冇用有咩分別, 會多同密好多

弓遊最密方法就係插PW回 爆星藍._.
兩個放根本同黑雨冇分別- -

原帖由 由莉菲亞 於 10-1-22 10:27 AM 發表

如果諗都諗到平時普通人打法曬左幾多秒 幾多次可以回果16pw   姐係少左幾多次出技機會._./
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:38 AM , Processed in 0.038310 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存