2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔物獵人Frontier(MHF) 《魔物獵人Frontier》資料區 農場,家具燒錢升級, 剛力/剛体珠 取得方法 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

農場,家具燒錢升級, 剛力/剛体珠 取得方法 [複製鏈接]

以下資料,家具組合 皆出自網路以及各路玩家之資料.
以下資料不保證絕對正確,如閣下之結果與本文不一樣.請自行承擔所有責任

另外,非常歡迎各位提供各組家具組合.

○基本知識
陳列等級分為5級(★1~5) 等級越高,可選購家具種類越多.
提升等級必須以「素材購入」之方式購買家具,每3000元=1個印花,豪華方案專用家具每2000元=1個印花
★1=10個、★2=20個、★3=30個、★4=40個、★5=50個
家具位置不會影響分數
每次參加大會後,參展之家具將全數沒收
「素材購入」與「金錢購入」之分別只在於送印花與否,

○由基礎開始之準備流程
首先本人只提升到★3等級,須要資本為[錢] [鐵礦石][龍骨[小]]
使用以下方法取得大量印花,提升到★3或以上

豪華方案專用 鐵礦石燒錢方法
豪華方案「素材購入」 > 木桶[肉球]
材料須要1個鐵礦石,其餘材料可直接購買.
進入下位叢林 1 >9>7>3區 可以採取大量鐵礦石,完事後回家玉交地圖完任
唔選擇火山係因為無豪華方案,好唔方便.

無素材燒錢儲印花速升方法
海量購入"火藥草"&"空心果實"比例為[火藥草1個:空心果實5個]
到家具店以「素材購入」之方式大量費入"果物藍[小]",每次購入之數量為3000之倍數.
購買後取得印花,果物藍[小]可全數賣出,亦可留作參展之用 (後述)

○推廣家具組合
石光澤的矮櫃*1  (素材購買,4500z)
石光澤餐具*9       (素材購買,共9720z)
紅色餐具*1 (金錢購買,*注意不是紅光澤餐具,2520z)
水果籃小*9 (素材購買,共5400z)
水果籃大*1 (金錢購買,3360z)(或以素材購買800z)
骨雕[單手劍]*5 (素材購買,共3000z)
骨雕[長槍]*5  (素材購買,共3000z)

因為只要[錢] [鐵礦石][龍骨[小]]就可以完成,基本上大約31500z就可以刷一次鋼力/體
--------------------------------------------------------------------------------------------------
另一套只花錢不花料組合:65000z
花蕾燈飾【桃】  1  金錢購買  3360z  
花蕾燈飾【藍】  9  金錢購買  30240z  
白色餐具組         10  金錢購買  25200z  
水果籃【小】      9  空心果實×5、火藥草×1  5400z  
水果籃【大】     1  空心果實×10、催眠草×2  800z  

緊記,建議購入以上物品2套~3套後再開始刷
首先進入家具設置模式,將以上家具全數拿出

完成後記得配置登錄,下次可以直接呼喚配置,唔洗每次都慢慢放,不過緊記
儲存配置前,倉庫一定要有多一套後備家具,咁先可以使用呼喚配置功能,
唔明我講咩既,自己試一次就明架啦.
注意*"儲存配置"此選擇實際上係將你所有家具收返入箱度.而唔係儲存你目前既配置.

參加大賽前 先確認以上物品,小一件我都唔保證有鋼力珠.

萬事準備OK後,購買第2張參加卷 (第3張獎品之鋼力珠同樣係50%機率)

最後佢會問你係咪確認要參加大賽,你按"是"就可以

完事後可確認分數,目標係60000~79999內

成功後 到家具店 可取得獎品,以下4項各為25%,即係剛体/剛力各50%
*剛体珠x1 獄炎珠x1 水鬼珠x1
*剛体珠x1 永

已有 5 人評分威望 Good 收起 理由
邪神小三 + 2 感謝~
charlie1512 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
乂。零銃。乂 + 2 太有用 真係唔俾分唔得XD
sing~@@~ + 10 感謝分享!
Endless_Rain + 1 很好=] 我喜歡有埋圖!!!

總評分:  威望 + 10  Good + 6   查看全部評分

我想問要怎樣才可以搬家具去其他位置??
我每次取出1件家具, 它就放在門口
之後就取不到第2件家具

用滑鼠拖出去
一定要用滑鼠,手制無法做到此功能

同埋要按鍵盤"3"鍵 切換物品管理模式

永遠支持ar紫你呀

十週年勳章(賀詞)

唉-.-我整左4次有3次都係剛体....都唔知行咩運-_-

咁似巴巴無特果個既

不過超長細@_@

又有bug又有圖

紫永遠d野夠詳細=] 有埋圖!

原帖由 hkpopo123 於 10-1-27 04:47 PM 發表
咁似巴巴無特果個既

不過超長細@_@

又有bug又有圖

"以下資料,家具組合 皆出自網路以及各路玩家之資料."

係度說明返先.

呢個組合 當年日服玩家已經有人用緊
我無去過哈哈姆特睇,而且呢個組合同資料亦唔係我自創既.

十週年勳章(賀詞)

紫真好心0.0
我都要刷家具卷

個網8萬分組合冇左

有d想要既野係8萬度 囧

十週年勳章(賀詞)

點解我冇骨雕[長槍]?

原帖由 雲志 於 10-1-27 08:16 PM 發表
點解我冇骨雕[長槍]?

升左到★3未?

我想問 豪華方案專用 鐵礦石燒錢方法  <<

呢個,  咁我果D野係間屋度應該點放??

同埋一次過應該買幾多個,,,>?

THX

HR奇數同偶數會唔會有問題??

我做好了...但提示一下...

因為豪華版要偶數才行.

原帖由 律令者 於 10-1-28 02:09 PM 發表
HR奇數同偶數會唔會有問題??

我做好了...但提示一下...

因為豪華版要偶數才行.

奇數/偶數
男性/女性/
都會影響分數.
不過實際上唔會離開66000太遠,
只要達到目標中既60000~79999內就可以

另外豪華方案同評分完全無任何關係.

原帖由 SIMON123 於 10-1-28 01:56 PM 發表
我想問 豪華方案專用 鐵礦石燒錢方法  ?

THX

木桶只係比你儲印花度3星 同埋升農場用
之後就可以全數賣哂佢.

3星之後只要依照上面既家具組購入,再放係屋企入面任何位置就可以.

超級詳細,唔多謝都唔得

我想問問樓主套裝幾hr 先造倒
以前mhp2g 我都成日著, 好靚

hr51做到,不過性能一般
特別係隻手升滿只有1洞,唔整好過整

貝殼任務係咩=-=
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 12:15 AM , Processed in 0.046419 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存