2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 對禁斷要點打?
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 兔小砂
go

對禁斷要點打?

原帖由 MJ88 於 10-4-12 03:20 PM 發表

紅西比較似神盾係隊友隔離睇水,紅西既然飛得唔遠就半守半攻
基本佢同神盾一樣係隊友隔離唔先手出招你會淆,
兩者都有fake格,但狗仔節奏更快同機動性大過紅西好多
唔同人既打法同所習慣既隊形會令狗仔出現單體,支 ...

比起紅西...我更憎黑狗...特別係單挑

原帖由 無極~ 於 10-4-15 01:38 AM 發表

比起紅西...我更憎黑狗...特別係單挑

可能你打開果啲黑狗係死纏爛打果種
尤其係單挑 一味濫開橫格自保+避槍走位,而啲時間就越黎越少
打起上黎似抽你水多過真係攻
我都係估估下 唔知你點解咁憎部機

我以前唔識初初上手都係咁玩 依家諗起都覺係幾咁麻x煩

同黑狗紅西1on1真係好冇引嫁..

原帖由 MJ88 於 10-4-15 03:41 AM 發表

我以前唔識初初上手都係咁玩 依家 ...

打呢d咁xyz悶既對手...我都吾介意出決鬥屈2連槍屈佢

原帖由 你好野~ 於 10-4-15 10:34 PM 發表
同黑狗紅西1on1真係好冇引嫁..

紅西都無咩野....黑狗真係悶到仆街

之前我比部buster屈,之後我轉左禁斷.....太強了禁斷.....不過同條拉打buster友打都難打....

原帖由 MJ88 於 10-4-15 03:41 AM 發表

我以前唔識初初上手都係咁玩 依家 ...

我只覺得,d勁招唔可以濫用....
佢落地果下只好用正格同佢打,但正格太慢,一舉劍佢就轉返開槍....你開槍佢就橫格....用返d快招同佢果下落地鬥揰

ha 個post講禁斷無啦啦講左黑狗同紅西
講番正題
如果要我比
我覺得禁斷>黑狗>紅西
禁斷d格好撞係人都知 遠距離仲有追到離譜既ab 主槍又多又易中
相反黑狗同紅西欠缺中距離支援 格鬥除左硬直細之外 亦唔見得好撞-0-
正因為係人都知紅西同黑狗d格好細硬直 所以通常d人都唔會咁易比佢fake到-.-
至於黑狗ma格 佢通常一出用ma格之後就冇晒boost落地
呢個時候d黑狗9成橫格 我會一係開格同佢撞 一係前step扮開槍捉佢落地再避左佢招橫格先n格反擊

禁斷都係我既中機至愛之一

埋身夠撞,彈夠多,又有好玩救機的AB

原帖由 oscar1999 於 10-6-10 06:06 PM 發表
禁斷都係我既中機至愛之一
埋身夠撞,彈夠多,又有好玩救機的AB

呢部機招側格勁到連freedom都撞羸 又遠
boost又好明顯長過其他中機好多-.-
我唔敢話佢有大機咁勁 但呢部野我其他一定勁過好多同cost中機

原帖由 腸粉2006 於 10-6-11 03:02 AM 發表

呢部機招側格勁到連freedom都撞羸 又遠
boost又好明顯長過其他中機好多-.-
我唔敢話佢有大機咁勁 但呢部野我其他一定勁過好多同cost中機

佢最惡既地方,係格鬥段數少,大力
(1~2段,打中左你想救機都救唔到)
遠距離有霸道AB
近距離有足STEP A

得一個弱點,爆SPEED果陣100%唔可以 46B 起手

原帖由 oscar1999 於 10-6-11 11:25 AM 發表

佢最惡既地方,係格鬥段數少,大力
(1~2段,打中左你想救機都救唔到)
遠距離有霸道AB
近距離有足STEP A

得一個弱點,爆SPEED果陣100%唔可以 46B 起手

點解唔可以46b起手@o@?

其實2打2既時候4/6b照入可也 爆seed又唔一定淨係入幾下n格既
有時你明知對方會爆受身seed或者partner有難 ,n格反不如橫格
5下橫格出得快既話係冇問題(或者4/6bx3+a)
雖然係唔夠痛,但入格同時走位,同freedom入你隊友橫格x5一樣,你想救都未必救到
同埋有前格吉住,唔怕"後悔"打飛  but 4/6b>8b好唔好用就見人智啦

我自己唔係玩開禁斷,肯定比唔上啲專家,但都想分享下佢果招特招既用法(真係好少人用= =)
有兩個用法: 近似突擊ccb一閃,唔講究入格既攻擊力(攻擊力同橫格只有幾滴血之差),用於極快速同對手撞格
(我經驗係對手若冇同你撞格,或者靠特格追擊對方,多數都係成個格判定就黎消失先擊中,撞格就一起手就中)
但呢招因我唔係用開禁斷,唔夠膽講係咪真係咁用...
另一個用法: 用過特格都好清楚佢係可以快速入a槍同埋可以快速打黃
但好多時候(亦係大部分時候)寧願入n格都唔想入特格
但總有例外時候: 特格完成速度確實係快過n格,幾時快快手打黃一部然後火速奔去partner補位就要自己掌握了
但最有意思都係用黎打partner~
3~4部機 鬥入格補位混戰  呢個情況經常出現
當partner係呢個時候處於不利情況,可以考慮下入特格打走partner
佢將會被你打飛,最重要係特格判定生效之後,就可以入a槍擊中你lock既目標
佢枝槍咁闊.... 想唔中都幾難... 高手更加可以用晒成set特格 打晒成team人

傾禁斷呀==洗乜研究咁多

人地開槍>橫格
人地開格>橫格
人地un>橫格
補位,捉洛地用ab

玩過下禁斷,佢枝槍硬直大到不得了

格駁a更加明顯

好q難用,打電腦都輸

剛好,我用開紅西,黑狗 個d細硬直機

原帖由 自由freedom 於 10-6-13 08:30 PM 發表
玩過下禁斷,佢枝槍硬直大到不得了

格駁a更加明顯

好q難用,打電腦都輸

剛好,我用開紅西,黑狗 個d細硬直機

聽講d勁人係會用紅西黑狗嫁@@好勁呀大大

原帖由 你好野~ 於 10-6-14 05:27 PM 發表

聽講d勁人係會用紅西黑狗嫁@@好勁呀大大

我用呢d機都係因為唔係好識用d特化機

由其係d劍機,我絕對稱得上格鬥苦手

用砲機打win人地又有得賴拉打

所以用紅西,黑狗win就大家都心服口服

呢種game d人好奇怪,

2打用劍機win就冇問題,用砲機就賴屈遠距離/拉打

原帖由 自由freedom 於 10-6-14 09:03 PM 發表

我用呢d機都係因為唔係好識用d特化機

由其係d劍機,我絕對稱得上格鬥苦手

用砲機打win人地又有得賴拉打

所以用紅西,黑狗win就大家都心服口服

呢種game d人好奇怪,

2打用劍機win就冇問題 ...

神人呀~~
我見到2部紅西/黑狗un下un下就好難捉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 11:06 PM , Processed in 0.044263 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存