2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

二選一 500D 同 D5000 [複製鏈接]

各位師兄你地好啊 小弟想加入DSLR

之前都搵個資料所以定落左兩部機想係其中簡一部 "

N記 D5000   , C記  500D

因為金錢所限制 , 所以只可以買呢兩款或以下價錢

想問下師兄呢兩部之中邊部較為好?

我上網睇過好多關於呢兩部機既大對決

發現唔係所有網站既對比結果相同 有D網頁睇到500D影出黎平較自然 ( 夜景仲唔錯 )
而D5000 好似影出黎比較暗  

因為兩個價錢跟KIT 鏡 價錢都係差兩三佰  

所以想係呢兩部簡一部  因為跟KIT 鏡關係 所以想師兄比比意見

先感謝各位師兄睇呢篇野"    祝 財源廣財

如果想主要用來攝影的話,我認為d5000的可玩性較高。
(始終個人覺得d5000的11 點對焦和連拍可以拍得過癮些....)

不過,如果打算用到拍片,500d 的確有優勢,畢竟是1080p.....
另外,樓主有沒有打算等550d 出?

你考慮一下那部DSLR 的用途是什麼來決定選擇吧.......
或者可以去店舖實測一下,看看你覺得那一部手感較好也是重要的。畢竟網上的測試結果未能完全反映實際情況...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 03:03 PM , Processed in 0.026140 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存