2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 劍狐傳奇 常見問題集[遊戲內容篇] 集百家之大成 歡迎提問與解答 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 常見問題集[遊戲內容篇] 集百家之大成 歡迎提問與解答 不斷更新!

角色篇

Q: 開設角色果陣,唔同既體型有咩影響?
A: 每個門派都有特長,選擇體型可幫助日後成長
    男生體型加成介紹
      ◎ 體型壯:身強體健-生命值上限加2%
  ◎ 體型中:奇經異骨-全屬性+2、全抗性+5
  ◎ 體型小:天資聰穎-才智+5、真氣值上限+2%  
    女生體型加成介紹
      ◎ 體型中:風姿綽約-真氣值上限+5%
  ◎ 體型小:嬌小玲瓏-敏捷+5、閃避+2

Q: 開設角色果陣,我應該選擇咩成長類型?
A: 其實每個門派都有唔同特色,可配合每個特色選擇唔同既類型
    例如,修羅門玩羅剎既可以玩體質型,玩修羅既可以玩攻擊型
           水月可以玩智慧型,等等

Q: 如何取得稱號?有咩用?
A: 角色稱號達成一定的目標,或者做完特定的任務就可取得,可以幫你加成能力

Q: 唔同陣營(風雲會/武林城),會唔會組唔到隊,加唔到好友之類架?
A: 暫時唔同陣營都冇乜影響,就係一個開始係風雲堡果邊,一個開始係武林城果邊

升級篇

Q: 角色死亡有咩懲罰?
A: 會扣10%經驗值,仲會扣裝備耐久度上限

Q: 承上題,有冇方法唔扣咁多
A: 可在商城購買復活石,扣5%經驗,不扣裝備耐久度上限,售價12點(唔記得係咪- -後補準確答案)

Q: 隻GAME有冇得掛機?
A: 係有既,你可以係商城買小陰陽陣,或者做任務取得陰陽鏡,點擊後會開通左天眼通技能
    只要你CTRL + 右鍵天眼通,佢就會幫你自動尋怪,避王,打怪
    你再配合番自動補血既功能,就可以掛機啦!

Q: 承上題,咁點樣自動補血?
A: 遊戲畫面既左上方,有個狐吉既制,你一開就可以設置幾多%補血/真氣,或者幾多%血自動坐低回血

Q: 邊度可以買到MP水?
A: MP(真氣)其實冇藥可以買,要買就要係商城比點數買
    其實每個門派都有真氣回復招式,用果D招式就可以回到真氣啦!

Q: 邊度可以買到HP水?
A: HP(氣血)水,你只要打開個地圖,見到有個藥既ICON,去過去,選擇看看佢既商品就可以買到

門派篇

Q: 點先可以做門派任務?
A: 15,25,35,45LV都有門派任做,只要有足夠聲望就可以承接

Q: 點先有門派聲望?
A: 做任務,多數都會有令牌比你,你將D令牌交番比門派既NPC就可以獲取聲望

Q: 點解我成日見到人地有隻寵物跟住,我點先會有?
A: 果D係上清同玄宿先可以召喚出黎,其他門派冇得召喚架,亦可以用機關箱開到D機關寵物

幫會篇

Q: 加入幫會有咩用?
A: 加入幫會,可承接幫會任,每個幫會任經驗獎勵同金錢獎勵都好可觀架
    當然,仲可以識到好多朋友啦,互相幫忙,有個照應
    仲有遲D可能會有幫會戰,當然要加入幫會先玩得啦!

Q: 點樣開設幫會?
A: 到主城搵幫會NPC,選擇創立幫會,交3金就可以架喇

Q: 點樣先可以提昇幫會等級?
A: 開設幫會後,盡量吸納團員,只要團員做任務(或幫會任),或者打王,就會升到幫會經驗,只要條BAR滿晒就升到啦

Q: 幫會提昇左等級有咩用?
A: 幫會提昇左等級,可以收多D人,又會多D職位

Q: 幫會設定稅率對我有咩影響?
A: 例如幫會設定10%稅率,你交個任務有1金既金錢獎勵既話,你就要捐10銀比幫會,你會獲得90銀

裝備篇

Q: 點樣修理裝備?
A: 武器可在武器店修理, 防具可在防具店修理

Q: 承上題,點解會扣耐久值既?點樣先可以唔扣
A: 搵NPC修理,每修理一次都會扣一定既耐久值上限
    如果想唔扣耐久值上限既話,就要用點數係商城買大師的鐵鎚黎修復,價值12點

Q: 承上題,咁我點樣先可以回復裝備既耐久值上限?
A: 係商城花49點購買宗師的金鎚,就可以完全不受損地回復裝備了

Q: 沖裝備會唔會有危險?
A: 一般沖裝備沖到+7之前都係唔會爆,沖唔到最多都係扣裝備耐久度上限,可用宗師的金鎚修復,問題不大
    +7之後既裝備再沖就會有消失既可能架喇

Q: 用咩黎沖裝?
A: 下品,中品,上品既強化裝備/兵器卷軸都可以拎黎沖

Q: 點樣先有馬騎?
A: 新手初期順住D任務做,會送你一隻限時1天既40%速度馬,NPC都可以買到
    如果要更高級既馬,就要去商城買小馬駕駕福袋去抽啦,價值29點

Q: 紫色既裝備點樣合出黎?
A: 需用商城福袋抽的狐吉製作,價值29點

Q: 我睇商城見到有D神器同成長套裝,其實係咩黎?
A: 神器同裝備成長套裝都會成長
    首先講下神器 16 , 31 , 46LV都會有把
    16LV神器,係你角色16-30LV會隨住你LV而增加屬性,從而加強神器威力
    31,46LV神器都一樣,但我建議31LV先用神器會比較好,因為31LV之後LV會開始難升,渣住神器會好D
    而46LV神器入手後,可以強化,上石,因為遊戲暫時60LV封頂,所以你60LV用46果把神器都會有屬性加成
    而成長套裝黎講,基本上同神器一樣,都係會隨住你LV而成長,加強裝備威力,暫時分16LV可用同31LV可用
    佢亦都分為輕裝,重裝同長袍,適合唔同職業既玩家用
    值得留意既係,成長套裝係有額外加成
    裝備3件 移動速度+10%
    裝備4件 掉寶率+15%
    裝備5件 殺死每一隻怪經驗+25%
    售價方面後補

狐吉篇

Q: 點樣先可以有靈狐居?
A: 只要新手第一次進入自己既主城,就可以擁有屬於自己既靈狐居

Q: 我點樣入自己既靈狐居?
A: 按快鍵F,選擇傳送即可

Q: 我點皮樣拜訪朋友既靈狐居?
A: 只要雙方都加為好友或同一幫會,就可按快鍵F,再選擇拜訪,然後選擇想進入的朋友名字即可

Q: 我隻狐吉滿左真元值,應該要點做?同埋點樣合高階D既狐吉?

A: 你可以番自己既靈狐居,搵長老買道術修元壺吸真元
    如果想合高階D既狐吉,就用道術精魄壺吸D修元出黎,再買個相應既破損狐吉石,去真元鼎度合番@@
    詳細教學按此

Q: 狐吉體力點樣回復?
A: 可使用狐吉體力恢復道具回復

Q: 承上題,狐吉體力上限點樣回復?

A: 可使用商城的道具回復,叫日月精華,價值55點

商城篇

Q: 隻GAME用邊種點數?邊度有得賣?比例係幾多?有幾多面值?
A: 遊戲係用A CARD的, 一般OK,7仔都有得賣, 係2000FUN專門店買仲會平D!(唔係HARD SELL ),比例係1:1,暫時有60點,200點,600點同1000點選擇

Q: 紅利點計法?有咩用?
A: 只要你係商城每買25點,就有1紅利,紅利可以拎黎購買紅利商品

情侶篇

Q: 男同男,女同女可唔可以做情侶?
A: 經小弟親自測試,係可以的

Q: 咁做情侶有咩用?
A: 一對情侶,只要係同一版圖,就會獲得10%經驗加成
    另外會有愛情幣,愛情幣可以拎黎學紀錄或者買裝(買裝唔肯定)
    愛情幣是每20威望就可以有1粒~以及每個星期都會送X粒(X=本人和本人的情侶的級數之和再除以二=每星期既免費愛幣)

Q: 分手會有咩影響?
A: 提出分手的一方,24小時內不能再與人結為情侶,被分手的一方則正常

技能篇

Q: 點樣學技能?
A: 每個門派初頭做任都會有本所屬既技能學習書上冊,禁本書就可以學習技能
    至於下冊,就可以番自己個城搵番所屬門派既技能NPC拎到

Q: 心法,身法,煉氣,絕招點先有?
A: 可在所屬門派行義使處購買,需要有一定既門派聲望先買到

Q: 點樣設置連續技?
A: 打開技能視窗,係視窗既右下角有隻好似狐吉既野,按後可設置

遊戲設定篇

Q: 遊戲如何截圖?
A: 在鍵盤按PRINT SCREEN即可,然後在所安裝的路徑上尋找(後附詳細路徑)

Q: 點樣係頻道度展示物品?
A: 按ALT + 左鍵便可

小提示: 想搵問題?試下CTRL + F 再打關鍵字,睇下搵唔搵到你想要既問題/答案~

歡迎各位會員提供問題與解答! 集結大家的力量期間,凡提供完整問題與解答者 可獲加分獎勵
如小弟在內容上有錯誤 歡迎提出指正

已有 5 人評分Good 收起 理由
滅‧恨 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
小瑤~ + 5 你的文章對我很有用。謝謝!
封之介 + 5 精品文章
大肥 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
泰瑞爾 + 3 支持你!下次繼續^_^ 果然有俾心機玩~

總評分:  Good + 17   查看全部評分

對我地d新手好有用
唔該哂

十週年勳章(賀詞)

Q: 角色死亡有咩懲罰?
A: 會扣10%經驗值

唔係仲會扣裝耐久咩 ?
已有 1 人評分威望 收起 理由
問鼎天 + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

好詳細,多謝晒WO

十週年勳章(賀詞)

好詳細-。-支持你哇

笑傲無雙 玩過星曲WEB

即刻知道左好多野""
thx樓主!!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 問鼎天 於 10-4-3 17:57 發表
狐吉篇

Q: 狐吉體力點樣回復?
A: 可使用狐吉體力恢復道具回復

Q: 承上題,狐吉體力上限點樣回復?

A: 可使用商城的道具回復,小弟忘記名稱及價值,歡迎提供

...

狐吉體力上限個樣野叫日月精華,價錢是55點的

笑傲無雙

Q: 承上題,有冇方法唔扣咁多
A: 可在商城購買復活石,扣5%經驗,不扣裝備耐久度上限,售價12點(唔記得係咪- -後補準確答案)
可以係賞罰使到用10金買歸魂奇石 死亡扣6%經 裝備耐久不會下降
差1% 罷了
Q: 點解我成日見到人地有隻寵物跟住,我點先會有?
A: 果D係上清同玄宿先可以召喚出黎,其他門派冇得召喚架

可以用機關箱開到D機關寵物 不過要唔要都罷 得15分鍾定5分鍾

問鼎天 + 5 唔係啵-.-我記得好似係扣5%架咋啵

十週年勳章(賀詞)

原來有得玩同性戀

Q: 點樣先有馬騎?
A: 新手初期順住D任務做,會送你一隻限時1天既40%速度馬,NPC都可以買到
    如果要更高級既馬,就要去商城買小馬駕駕福袋去抽啦,價值29點

賞罰使度 有1000金 40級馬 同60級馬 10000金

不過都要有1定既聲望

Q: 我睇商城見到有D神器同成長套裝,其實係咩黎?
A: 神器同裝備成長套裝都會成長
    首先講下神器 16 , 31 , 46LV都會有把
    16LV神器,係你角色16-30LV會隨住你LV而增加屬性,從而加強神器威力
    31,46LV神器都一樣,但我建議31LV先用神器會比較好,因為31LV之後LV會開始難升,渣住神器會好D
    而46LV神器入手後,可以強化,上石,因為遊戲暫時60LV封頂,所以你60LV用46果把神器都會有屬性加成
    而成長套裝黎講,基本上同神器一樣,都係會隨住你LV而成長,加強裝備威力,暫時分16LV可用同31LV可用
    佢亦都分為輕裝,重裝同長袍,適合唔同職業既玩家用
    值得留意既係,成長套裝係有額外加成
    裝備3件 移動速度+10%
    裝備4件 掉寶率+15%
    裝備5件 殺死每一隻怪經驗+25%
    售價方面後補               

裝備 599點1套   16lv神器99點  31神器299 46神器799

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) Alta活動勳章 笑傲無雙

點可以 copy個 物品名係打字個度.之後有詳細資料?

原帖由 小神話 於 10-4-6 01:00 PM 發表
點可以 copy個 物品名係打字個度.之後有詳細資料?

新加
Q: 點樣係頻道度展示物品?
A: 按ALT + 左鍵便可

我想問下大大..
點樣係個頻入面放d道具 顯示個名落去

十週年勳章(賀詞)

愛情幣是每20威望就可以有1粒~以及每個星期都會送X粒(X=本人和本人的情侶的級數之和再除以二=每星期既免費愛幣  好似係@@)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 雷克斯 於 10-4-6 10:02 PM 發表
我想問下大大..
點樣係個頻入面放d道具 顯示個名落去

看看12樓,,,,

我想問下 我登入遊戲的時候 經常出現"帳號已正在使用中/帳號已在其他電腦登入中"
之後就會與server連線中斷...我想知點樣可以解決?!!!

我想問下4階狐 靈氣吸收30%姐係點解??

原帖由 sunsun2007 於 10-4-8 07:28 PM 發表
我想問下 我登入遊戲的時候 經常出現"帳號已正在使用中/帳號已在其他電腦登入中"
之後就會與server連線中斷...我想知點樣可以解決?!!!

呢個係相當技術性既問題 要留番比gm果邊答

原帖由 出浴少年 於 10-4-8 08:34 PM 發表
我想問下4階狐 靈氣吸收30%姐係點解??

即係隻狐吉剩係會吸你30%既真元

笑傲無雙 玩過星曲WEB 忍影世界

唔該先  不過合狐真係好煩-.-"
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 05:58 PM , Processed in 0.040215 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存