2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 想問點樣開解佢@@"
返回列表 發新帖 回覆
go

想問點樣開解佢@@" [複製鏈接]

我有個女性朋友(佢係對我有意思的)但依家唔開心到連我都唔想面對先
佢成日都俾人搞到對人失信心...又成日因工作人事壓力上..家庭缺乏愛的溫暖上...搞到成日都唔開心.....自己一個人工作又孤單.....依家仲成日收埋自己....我點關心佢....開解佢....俾放鬆方法佢...都無咩用....因佢對生活同人已經失左希望信心

我怕佢一個人鑽牛頭尖....鑽到形成情緒上出現問題...情緒病就唔好了...我真係好擔心佢的

大家有咩方法可以教下我...令佢對世界有番信心同希望.....定係等佢自己冷靜一排先呢?

*睇到佢網誌心情:事情太多煩死人啦,想返家又返唔到!

依家都唔知點.,..留言唔回....上線一陣就off左..但佢平時都識隱身...如果唔想上可以離線上睇名單既姐 電話...SMS都唔回了

我地比較少見..而佢工作好忙呀 工作上佢話自己真係超身心疲累...又好孤單

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

原帖由 斷點 於 10-4-27 14:51 發表
我有個女性朋友(佢係對我有意思的)但依家唔開心到連我都唔想面對先
佢成日都俾人搞到對人失信心...又成日因工作人事壓力上..家庭缺乏愛的溫暖上...搞到成日都唔開心.....自己一個人工作又孤單.....依家 ...

帶佢去見社工.唔係講笑!!!社工係最識開解人既!係對事唔對人.第二就係我相信你唔會專業過社工丫?見社會應該幫到佢!.因為同社工講既野係一定保密!社會唔會當故仔同人講.你又可以多d關心佢lo.等佢知道唔係只得多一個人.佢身邊仲有朋友.佢唔係一個人.身邊仲有朋友支持佢同幫佢!!你可以同佢講:[如果你有d咩唔開心同煩惱既事.可以搵我!睇下我幫唔幫到你.我好樂意聽你既傾訴!]

原帖由 loveyoujj520 於 10-4-27 04:06 PM 發表

帶佢去見社工.唔係講笑!!!社工係最識開解人既!係對事唔對人.第二就係我相信你唔會專業過社工丫?見社會應該幫到佢!.因為同社工講既野係一定保密!社會唔會當故仔同人講.你又可以多d關心佢lo.等佢知道唔係只得多一個人 ...

你個句問候我都留左言了
我怕佢睇唔關
唉..我好焦慮開始,,,等係好痛苦

每個人既應對方式都唔同
有啲人心情唔好就會想搵人訴苦
亦有啲人唔開心就會收埋係心裡面唔想比人知
想自己一個人冷靜下
我認為樓主你呢個朋友應該會係想自己一個人冷靜一下
因為佢都選擇避開你
你應該比啲時間佢考慮下一步點做
有陣時真係你越想理反而真係會幫倒忙

原帖由 紫靈姬 於 10-4-28 12:36 AM 發表
每個人既應對方式都唔同
有啲人心情唔好就會想搵人訴苦
亦有啲人唔開心就會收埋係心裡面唔想比人知
想自己一個人冷靜下
我認為樓主你呢個朋友應該會係想自己一個人冷靜一下
因為佢都選擇避開你
你 ...

真係超擔心佢...電話都唔聽....上線又少左超多
呢排寫既心情...差唔多句句都係無信心咁..好煩咁

都要佢肯接受你既幫助先得
如果真係唔願意的話
咁你只有係佢背後默默守護住佢

原帖由 紫靈姬 於 10-4-29 03:11 AM 發表
都要佢肯接受你既幫助先得
如果真係唔願意的話
咁你只有係佢背後默默守護住佢

佢留左言啦....佢話佢外公對腳有事...問我幫佢睇d活絡油.....如果見到佢佢係我面前哭..點樣安慰佢好...因我份人唔太識安慰
我覺得事件唔係咁簡單對腳...我怕佢呀公.........

你唔係醫生簡唔簡單唔到你講~"~
就用佢阿公黎突破你同佢既關口
買支活絡油約佢出黎...跟住你識do架喇~"~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

^^"  我都係唔識安慰人個隻~

搵我想要安慰說話既人 多數吐血身亡!

我只會.. 陪著他/她....
或是讓他/她知道... 他/她的身邊還有[我]
安慰說話 我真的不懂!!

反而 解決.. 引導  我還會有一手!!
幫他/她分折 找尋解決方法 對於我來說 不是太大難題!

已有 1 人評分威望 收起 理由
紫靈姬 + 10 自問我都超唔識安慰人

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

女仔唔係好識講野既咩

原帖由 ☆可兒☆ 於 10-4-30 11:41 PM 發表
^^"  我都係唔識安慰人個隻~

搵我想要安慰說話既人 多數吐血身亡!

我只會.. 陪著他/她....
或是讓他/她知道... 他/她的身邊還有[我]
安慰說話 我真的不懂!!

反而 解決.. 引導  我還會有一手!!
幫他/ ...

我都係咁既人 問題識講野..講多安慰說話不如行動證明
講多都會有靜既一刻啦

不過人心難測...女人心更難測..可兒認同?

搵個朋友分擔一下,好d嫁~

其實係唔係有d女人...對人同事都無曬信心....一唔開心個陣..焦慮不安個陣就唔太信人...咁樣呢d點幫佢
我覺得咩人都唔信...好多時都有情緒問題
咁樣既女仔..好難付出愛同關心

其實無需要太多言語上的安慰
對方知道你一直陪伴係佢身邊
就已經係一個最大的安慰
但希望你搞清楚一點就係
你對佢究竟係同情或是愛情

原帖由 斷點 於 10-5-2 11:55 發表

我都係咁既人 問題識講野..講多安慰說話不如行動證明
講多都會有靜既一刻啦

不過人心難測...女人心更難測..可兒認同?

女人心並不難測..... 我反而覺得男人心才是難測...
因為 大部份女性 比男性 更 喜歡 溝通.. 較願意 表達自己
問題是 男方 就是 get唔到   或是 腦袋 總要轉個彎 來理解
變成了 不明白女性想什麼   其實.. 她說什麼 你聽什麼 就可以了
根本不用想 她說這些是什麼意思...她說的 就是她的意思了!

而男生 多是把自己想法 心事 埋在心底..
可能..目的... 只是...
要維持..男性尊嚴...... 打死都想充一個硬漢吧~

原帖由 斷點 於 10-5-2 11:59 發表
其實係唔係有d女人...對人同事都無曬信心....一唔開心個陣..焦慮不安個陣就唔太信人...咁樣呢d點幫佢
我覺得咩人都唔信...好多時都有情緒問題
咁樣既女仔..好難付出愛同關心

這不只是女仔唷~~~

人 久缺  對人既信心  都是難付出唷~

她/他 只是需要時間證明 而已...

證明對方  是一個可信任的人

她/他 才 放膽一試 付出吧~

原帖由 紫靈姬 於 10-5-2 01:06 PM 發表
其實無需要太多言語上的安慰
對方知道你一直陪伴係佢身邊
就已經係一個最大的安慰
但希望你搞清楚一點就係
你對佢究竟係同情或是愛情

明白了

原帖由 ☆可兒☆ 於 10-5-2 03:28 PM 發表

女人心並不難測..... 我反而覺得男人心才是難測...
因為 大部份女性 比男性 更 喜歡 溝通.. 較願意 表達自己
問題是 男方 就是 get唔到   或是 腦袋 總要轉個彎 來理解
變成了 不明白女性想什麼 ...

我都覺得自己有時都get唔到...女人是否口不對心?....佢話唔鍾意你..當你係好好朋友..但又做出曖昧行為對你..又體貼對你..但又話同你總有個一日....有時又話第日陪你...但有時睇佢講野又唔係完全係真..是我想多了?

一個無情既吻咀淡佢= =

原帖由 nakata348 於 10-5-4 08:26 PM 發表
一個無情既吻咀淡佢= =

總係發覺佢好多野都好收埋自己...猜不透 同埋佢好憂鬱下有時

玩過星曲WEB

佢喊就攬住佢/比個膀頭佢喊啦= =
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 01:33 PM , Processed in 0.041666 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存