2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 想問下派生技同連技問題
返回列表 發新帖 回覆
go

想問下派生技同連技問題 [複製鏈接]

忍影世界

派生技定義係咩=.=??到依家唔係好清楚...

另外連技果度,例如橫→橫→橫→橫→橫係代表d咩...

係咪代表不出橫格??

以GSD為例

FREEDOM招橫格第一下後可按前格=前派生 個樣同傷害都會唔同

派生唔洗另外CANCEL就出到

橫→橫→橫→橫→橫=橫格一下>CANCEL>橫格一下>CANCEL>橫格一下............

CANCEL要特定條件先可以..如爆SEED後/ND

派生技係指 格鬥技入面既分支
舉個簡單例子: freedom 既橫格有兩個分支
  第二下格鬥正常係前空翻踢低另可再補1槍
但可以輸入前格指令  令第二下前空翻變成出雙劍然後攔腰斬
要輸入前格,會叫做前派生 (命運橫格,n格都有得用特格追加閃光掌,叫特派生,同樣道理)

至於你寫果排連技   橫>橫......  係指出五次橫格(叫側格都得)咁解
有時我地係寫speed狀態既連技 有時只係寫一般狀態
你寫果排係speed連技 嚴格啲係寫 橫>c>橫>c>橫>c>橫>c>橫
但打開既人都知呢個c 只係說明要cancel 同要表逹既格鬥無關係...
每次都打c 咁會好煩  咪skip左佢囉
咁寫似乎會混淆左 正常 speed power 等等狀態   但一般寫果個會另外註明
或者連註明都省番 因為有啲一寫出黎就知道係得speed 先出到 =)

忍影世界

多謝樓上2位^^

另外又一問,受身何解??

係咪指2p中需要被救??

另外先讀果度都唔係好明...

因為都用左一段時間查料,但得出來d術語同技術都未完全掌握...

感激

原帖由 ◇Pan㊣﹏☆ 於 10-5-8 01:26 AM 發表
多謝樓上2位^^

另外又一問,受身何解??

係咪指2p中需要被救??

另外先讀果度都唔係好明...

因為都用左一段時間查料,但得出來d術語同技術都未完全掌握...

感激

有啲格鬥/槍一被打中 你既機體會向後翻,唔理佢就會直至跌落地
"受身"用黎停止呢個狀態 即係彈番起身咁解
先讀呢個詞可以解得好抽象,"預判"對手行動咁解
但不得不提一種叫先讀槍,當開a槍既一剎那出"扭桿"呢個動作,光線槍會射歪
重點就係對手企定定都會射失
但若對手橫step或做其他迴避動作
只要開槍既人識捉路或者了解目標迴避規律既話,反而會命中
有啲似"射十二碼"估左右, 不過係要射中守門員咁解

忍影世界

原帖由 MJ88 於 10-5-8 01:53 AM 發表

有啲格鬥/槍一被打中 你既機體會向後翻,唔理佢就會直至跌落地
"受身"用黎停止呢個狀態 即係彈番起身咁解
先讀呢個詞可以解得好抽象,"預判"對手行動咁解
但不得不提一種叫先讀槍,當開a槍既一剎那出"扭桿"呢 ...

先讀已了解,但受身仍有少少疑問...點先做到...??

如果俾人打到向後翻,我再禁制會停止呢個狀態??

係咪即係未到down值down,只係向後翻,果陣仍可救機狀態?

原帖由 ◇Pan㊣﹏☆ 於 10-5-8 09:38 AM 發表

先讀已了解,但受身仍有少少疑問...點先做到...??

如果俾人打到向後翻,我再禁制會停止呢個狀態??

係咪即係未到down值down,只係向後翻,果陣仍可救機狀態?

係, 機身只係向後翻而機身沒有旋轉(仍然紅lock未黃)按c即可彈起(受身)

補充:如果被擊中至硬直(頭彈掃兩粒就唔會) 而一刹那你又爆seed  無論果下攻擊係咪屬於down屬性
爆seed都會令你 強制彈後  ,即係強制受身

忍影世界

原帖由 MJ88 於 10-5-8 11:07 AM 發表

係, 機身只係向後翻而機身沒有旋轉(仍然紅lock未黃)按c即可彈起(受身)

補充:如果被擊中至硬直(頭彈掃兩粒就唔會) 而一刹那你又爆seed  無論果下攻擊係咪屬於down屬性
爆seed都會令你 強制彈後  ,即係強制 ...

完全明白受身意義,多謝你呀xd
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 05:10 PM , Processed in 0.057741 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存