2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 交易 叫賣技巧 [6月3日2321更新]
go

交易 叫賣技巧 [6月3日2321更新]

2010年6月3日更新:
原帖由 dicksonhei 於 10-6-3 11:19 PM 發表
嗯   希望我多心啦
但係我想澄清番一點

最後一段我ge用意唔係在於講乜乜乜有幾黑人憎
我想帶出ge一點係禮貌對於與其他玩家ge交流(包括交易)有莫大ge幫助
果個例子只係一個反面教材  希望大家可以明白你冇禮貌時人地會點睇你
只係一個例子=)...我無意討論有咩情況好黑人憎
希望大家可以明白~

開店
彩泡呢隻game可以掛店賣野  而且而家商店集中哂係市集  交易非常方便
有好多人都會利用呢個system收野賣野
但係見好多人開檔...至少我睇落啦  個形式令佢地買野ge效率好低...
以下少少個人睇法

買方
d檔堆埋一齊  好難會記得睇過邊d未睇邊d...
小小技巧  利用一下攤位標記功能  將睇過又冇心頭好ge店mark底  有野想買就唔mark
結果:當你行完一轉之後  你睇過ge店就會變左紅色  未睇/有心水野買ge就係綠色
所以只要係綠色名ge鋪頭度再行多轉就得

非搶手貨  見到平唔洗咁急買住
舉例...我隻自然前幾日想搵高森同回春術
於是我開個最高價比自己...高森唔見1200唔郁  回春我最多比50
當然高森搵唔到啦XD...但係行左1 2日  比我搵到檔回春術50蚊
不過我結論係唔買住...反正少人要ge技唔會突然升價  亦都好有可能會冇人拉走件貨
足之比我過多一兩日掃走左件5蚊回春術=P
簡單d黎講:個logic係   見到心目中個價 等1 2日先
見到低無可低ge價   即掃
其實都只係最簡單ge道理

賣方
開檔之前
唔趕時間ge話 市集行一轉先
尤其留意一下有冇人想收你要賣ge野
有ge話可以密佢報價  話佢知你開檔係佢檔離  2價可密
當然佢同你2價果陣...就自己執生啦

開檔位置
入市集成日見到個現象  就係d檔迫哂係中間...
當然一般黎講我會走去行哂  但係有時望到真係好.....囧
台灣有人建議玩家自發性分區  但係有人肯跟先算= =...
個市集其實唔係好大  我開檔通常都唔會開到正中間
我會開係中間個"旺"位ge最邊邊 (近住地圖左右)
咁樣突左出黎又唔會離最旺個位好遠  又唔會同d人迫埋一齊爭
anyway...市集唔大得去邊  有心搵野買ge人點都睇到你架喇= =|||

店名
"xxxx的店"呢d成日見  其實都冇乜野
最憎見到ge係咩店名呢
就係
"好平丫"   "平到爛"  "全成最平 xxxx "
(尤其係點入去....d野貴到百佳)
見到呢d鋪頭   有人同你同價我都優先揀第2間!
簡單d黎講就係切勿刊登不實廣告   但係廣告都仲要賣
彩泡店名唔同ro之類ge game  唔可以改得太長
所以我賣野會揀1樣主打ge平貨  再加d好general ge野形容一下其他貨品
例如...
"破空999 技書殘卷"
搞掂
一樣都係好簡單ge道理

價格   利用9字
1000蚊同999蚊   差1蚊
但係買方睇落就差左一個位
稍微比1蚊造一個假象出黎  係好多人都識ge技巧 (當然大前提你個價真係要合理先XD)
唔多講喇

藍橙白頻買賣
講清楚你要收d乜野係基本啦...另一樣你要話比人知ge就係價錢
收野好賣野好   個人覺得最失敗ge就係叫人自出 自己唔肯出
從實用角度出發  密得你出價  你買野人地一定出得比佢心目中個價高  反之亦然
而且  你心目中明明有個價就唔好點都叫人出  咁樣做係慳大家ge時間

有時間 唔急用 不妨釣下魚
而家高森見人收大約係1000上少少   賣就2000左右
呢排考試都唔會點得閒玩囧  但係又想收定高森用  所以得閒都會叫下橙頻收高森XP
不過我冇標名價錢  亦都冇叫人自出
我ge目標係急放ge人  或者唔知價ge新手 (唔好怪我  現實是殘酷的囧)
但係  佢唔密到我叫我出  我都唔會標名話收1000之類
咁做係可能有d開2000 ge人 或者講講下都會減比我
我就可以再考慮一下我要唔要接受佢減左個價  而唔會比d人一見到個價就嚇親唔密

禮貌
禮貌對於交易真係好重要  (其實係對任何一件事都好重要)
我唔gur你 你減到1500我都唔會買
你禮貌好  我考慮一下
係接近對方心目中價位果陣  決定呢單生意成敗ge 我好相信就係雙方ge口氣 (唔係講緊味道)
另一個情況又係好黑人憎
A:收黑洞自出
B:3000收唔收?
(對話結束)
...
...
A先生  麻煩你哂5秒鐘時間打句 "sorry  太貴唔收"比B丫
計你打字慢  15秒夠喇掛?lol  佢浪費你時間多定你浪費佢時間多?
再講  話唔定人地肯平比你呢?

以上 少少廢up   賺分收工

已有 1 人評分Good 收起 理由
辣椒王 + 1 全文最同意系最後過段

總評分:  Good + 1   查看全部評分

笑傲無雙 玩過星曲WEB

好文一推
有同意有唔同意
我都好憎D人開店又唔打明有咩
當然 你唔打明個名會多D人睇
好老實講 就算有100個唔岩既人睇
都係唔會有人買 無謂浪費大家時間
講講下唔應機又好討厭
打句唔岩價都唔洗好耐姐
唔應機 人地當你唔岩價定唔係度好?

另外有疑問 標記可以標幾間??
未出市集果陣用過 標兩間既話
第一間會無左 唔知係咪改左

幫手推,我直情望到話自己好平果D攤都唔會入,十個有九個都貴既

同埋都反駁出面某D將叫人自出同7仔賣支水相比既小學雞
資訊不完全流通既市場中,任何人都想藉「對方知道既唔係全部」呢一點而搵多D著數
7仔或者舖頭可以明碼實價係因為時間同競爭力問題,佢地可以等人黎買,呢個情況比較似擺攤(所以唔急放既人擺攤D野都係貴過市價多)
但係個頻入面每個玩家競爭力都係對等(一人一句頻),有本錢去收到最多資訊既人永遠都係出頻果個,每個人都以自己利益為先係好正常

放一樣野叫人自出回最高/收野回最低呢種方式叫暗標
就算而家某D政府合約例如外判工程既競投方式都一樣係咁價低者得
當然現實中亦都導致某D出低價既大企業搶左好多合約,將減價既空間轉嫁左落工人度……

如果你覺得所有交易買賣都一定係一開始就明碼實價,你只適合幫襯7仔而唔適合做公司生意……
希望呢D小學雞第時唔好打D要傾數既工,如果唔係對請佢果間公司都係災難

原帖由 神== 於 10-5-29 09:50 AM 發表
另外有疑問 標記可以標幾間??
未出市集果陣用過 標兩間既話
第一間會無左 唔知係咪改左

我幾次標哂全個市集都冇問題
不過個系統有時會出少少事  時不時會有幾間標過都幫你取消左
同埋注意如果想保留標記ge話就唔好換地圖~一離開個市集標記就會消失

原帖由 絡超 於 10-5-29 10:13 AM 發表
放一樣野叫人自出回最高/收野回最低呢種方式叫暗標
就算而家某D政府合約例如外判工程既競投方式都一樣係咁價低者得
當然現實中亦都導致某D出低價既大企業搶左好多合約,將減價既空間轉嫁左落工人度……

當然現實情況會有呢種情況發生
但係唔好唔記得我地而家只係係街邊叫賣...
要講參與ge人好難會多到你可以慢慢揀到個合你心水ge價錢
同時又有咁多人同你一齊爭緊

除非官方研發投標系統/玩家自行發起"大型"投標活動 如果唔係我都唔會覺得呢種交易方式係好..

一早知 本身都有諗住打出黎 廢事哂時間

原帖由 2oo5豬仔 於 10-5-29 05:20 PM 發表
一早知 本身都有諗住打出黎 廢事哂時間

多謝你話比我知wo ^^"

笑傲無雙

好同意你話d人答完佢之後完全冇反應-.-
真係嬲嬲地

有時買家都黑人憎 明明都俾普遍市價較低嫁喇 彈句太貴了  免費送俾你好唔好

回復 1# dicksonhei 的帖子

提供意見幾有用 因為好多時都會遇到以上問題

另一個情況又係好黑人憎
B:3000收唔收?
(對話結束)

真係好鬼百佳,,,成日都係咁

B:收幾錢?
A:自出
B:你收你出喇
A:2000
B:你自己開喇 88

呢D仲乞人憎

吾錯

我都知呢d野 @@ 不過唔係次次有用

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

最同系最尾過段 有人叫頻收野,報左價又唔出聲 收唔收都出句聲呀大佬 你賣緊當然唔急
但人地可能好急需要你呢賣既某樣野 講左價又唔出聲 太低價出句聲可以議下價架姐.

而家太多傻仔
個個話平賣 實貴賣
最多叫到人黎睇下 但貴搵鬼買咩!

好文好文
得閒先睇呀

呢個方法正呀 多謝

我都覺得吾錯丫-_-
有時d人真系放檔話好平
入去睇要媽媽聲咁濟-____-
呢個絕對好文xd

嗯   希望我多心啦
但係我想澄清番一點

最後一段我ge用意唔係在於講乜乜乜有幾黑人憎
我想帶出ge一點係禮貌對於與其他玩家ge交流(包括交易)有莫大ge幫助
果個例子只係一個反面教材  希望大家可以明白你冇禮貌時人地會點睇你
只係一個例子=)...我無意討論有咩情況好黑人憎
希望大家可以明白~
以上   頂文亦會加入呢段

琴晚收工具
個人不停催我過去
我極速咁過到去佢話賣左-_-

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 06:27 PM , Processed in 0.037814 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存