2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 【好文章】[原創]輔師心得--輔師全面分析:) (30/6/11更 ...
go

【好文章】[原創]輔師心得--輔師全面分析:) (30/6/11更新)

http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4160523
上面個活動要係主版先參加得,所以轉左post去主版區:) 唔好誤會我呃分
以下有我其中一個post,得閒禁下:o
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1
我大部分時間都係玩自然,所以對自然既了解深入d==
以下攻略都係個人意見,唔鐘意就唔好跟:$

首先我要強調一樣野
有心做輔師就唔好又攻又輔,咁會兩頭唔到岸
又攻又輔,輔技一定唔夠人勁,人地要組打副都唔會搵你先
後期既副本,輔師會好忙,冇時間可以打怪
輔師全精,想打怪都冇力

以下係俾想單修自然既人睇:P
其實自然並唔係打得又輔得咁完美
越升越高就會發現做輔師冇多餘時間打怪
想又攻又輔,輔技一定唔夠人勁,人地要組打副都唔會搵你先
玩自然加錯最好樹洞前洗技,否則好難打黑王(有人組你先算:P)

玩全輔師可以參考以下幾種雙修路線
主修1)信仰  2)自然
副修1)信仰  2)自然 3)幻師  4)黑暗
※主修要係信仰/自然

屬性方面
有心玩輔系就加全精(輔攻),想玩魔攻而加智建議你唔好玩輔師,玩毀滅黑暗好過

基礎配點
主修信仰1Lv全治/1Lv聖言再雙修
主修自然1或5Lv高森再雙修

詳細配點建議
主修信仰
玩金剛結界點法(建議跟呢個,因為打變態王有用(小女孩),自己都死左就冇人救隊友)
祝福術5/5      [相比自醫,呢個有用d]
治療術1/5      [升級效果唔明顯]
金剛/結界5/5  [打變態王有用]
啟蒙1/5         [聖言前置]
守護術1/1      [黑王解mp必點]
光之引導2/5   [升mp+體,解決輔師缺血防mp既弱點]
全體治療1/5   [1Lv可以補滿,升級效果唔明顯,升全治強化會比呢個好,仲可以+精]
聖言術1/5      [最好點滿,配合聖靈會加好多攻]
^合共22點^

唔玩金剛結界點法
祝福術5/5      [相比自醫,呢個有用d]
*治療術1/5    [升級效果唔明顯]
金剛/結界:4/5 [亂點ok]
天使祝福4/5   [+精,建議留點去金剛結界比較好]
啟蒙1/5         [聖言前置]
*守護術1/1    [黑王解mp必點]
光之引導4/5   [升mp+體,解決輔師缺血防mp既弱點]
*全體治療1/5 [1Lv可以補滿,升級效果唔明顯,升全治強化會比呢個好,仲可以+精]
*聖言術1/5    [最好點滿,配合聖靈會加好多攻]
^合共22點^

輔師既職責係要提升隊伍存活率,
自己死左仲有邊個救隊友? 所以建議學金剛結界/+血防技比較重要,
天使祝福唔建議點太多,留返黎點高階既+血防技比較好

主修自然(唔點魔攻技)
奧秘心靈5/5
自然靜默5/5                                
淨化之水1/1
木頭甲4/5  /  木頭甲1/5+貓智3/5  [聽講木頭甲會提升高森效果,不過效果唔明顯,少mp點貓智]
荊棘綑綁5/5                                [3-5Lv效果相差唔大,想點自療高療就係度減]
*森林祝福5/5                              [大幅提升魔物防,打副必備,須配合高森]
*高森5/5                                    [提升森林祝福既效果+單體->全體]
其實1森祝5高森/5森祝1高森ok,但始終冇點滿好,決心玩輔就點滿
想玩高療(回合補+解毒)就係荊棘度減
^合共30點,(高療31)^

想玩攻,建議副修幻獸系
幻師攻技睇精神,適合輔師,而且仲有寵幫手打,不過前提要有錢整勁寵==
副修幻師頭果度只係得d加寵能力既技,所以會後期先成型
後期先有d好用既攻技(麻吉列車,麻吉大亂舞,幻獸大遊行)
輔師副修幻所有技都要點
除左某d冇太大作用既技,例如:激勵,安撫寵物,幻獸之愛等
不過聽講激勵勁過高森,只係使用對象既問題,一個寵物一個全體
冇高森可以點激勵1Lv 冇治療可以點安撫1Lv
自療係回合制補血,會補得慢,可以點安撫1Lv

鐘意打副本,建議副修黑暗
黑暗系多血,唔會咁易死
而且有輔技主要係單體負面屬性技能,適合打副
「血魄」可以用hp換mp,對輔c缺mp好有幫助
技能配點只係點晒全輔技
因為攻技睇智,點黎徙氣
有關吸血術,雖然又打得又補得,但係冇智既話攻會好少,補血就咁用治療都多過佢

我玩緊信仰自然,都算多人組
唯一缺點就係冇固定隊友/分身好難打怪
寵都幫唔倒上去邊,俾怪用扣攻技(粒子光波等)就有排打

聽巴哈講,信仰系個十字聖光加左聖言/啟蒙/光符是旦2樣
就已經可以打出3000咁令既數字(60幾Lv)
其實準備時間係某回合內唔可以發動技能
而唔係出技嗰回合唔郁得,第2回發動
個人認為都唔錯

裝備方面37前可以用工具合
37後我會建議用副本裝,因為好似同自合差唔多
而且唔會出低攻/防藍裝,廢屬性
武器方面用雙書
等級越高越好,其實藍裝都唔算難搵==

寵物選擇
獸化:攻寵較為適合
魔化:可以唔裝
武化:作用唔大,只係單P打得好d
法化:(冇錢)拾金鴨->老虎->金鵝->金蜘蛛(有錢)
鎧化:木吉/冰吉/其他
靈化:山粉圓(70精)/琥珀水獺(50/100精)
[琥珀水獺係天鵝湖南綠野傳送門附近既草地出現,季節寵黎]

諗倒新野再後補:)

鳴謝:家族成員+AngelaDady

以上純熟個人創作,絕無抄襲成份

想上傳張圖片但係唔識,得閒再整

打得咁辛苦,俾下面回post唔該==

個人係彩虹唔應該分享咁多點樣加點
因為會限制左個多樣性
香港人太懶啦
抄得就抄
唔似台灣人咁
不斷開發新既配點法
已有 1 人評分Good 收起 理由
vbnvbnvbnvvv + 1 不能同意更多 (I don't agree more)

總評分:  Good + 1   查看全部評分

搞錯/_\
66個人睇完得1個人回

雖然唔會練輔師,都要讚一讚

唔回咀咒你副本冇人組xd  <== 驚驚  =..=

唔回唔得  

我副本打開固團唔洗怕..
但係篇文既然心得區有 點解又要再貼=.=
而且d人一向都係最鍾意睇完就上一頁
強逼留言只會打埋哂d垃圾字灌水

高森有需要點5/5 嗎 ? 好似1/5 同5/5 分別唔大.....
高森1/5 + 荊棘綑綁5/5  放落去應該夠晒...
而家自信雙修先係主流....(先自然後信仰比較易升)
奧秘心靈5/5
自然靜默5/5
淨化之水1/1
木頭甲1/5
貓智3/5  
荊棘綑綁5/5                              
森林祝福5/5                              
高森1/5   
自然26點....

祝福術5/5      
治療術2/5      
金剛4/5
結界4/5   
啟蒙1/5         
守護術1/1      
光之引導4/5   (聖靈前點埋5/5)
全體治療2/5  
聖言術5/5
活化術1/1
聖靈祝福1/5
暫時31點.....
以上自信合共57點
我暫時得49lv...預計係咁加上去...仲差7點呀.....

唔回係因為唔同意- -
始終依到每個人配點都有個人喜好
而技能實用值依樣野其實係要有心人每個lv test先可以計算到
唔係下下都3~5級..很多時候是點1點或者4點之類也是有的
自信是最實用但也最忙的職業
在我來講...攻擊技根本就無用
第一是無人會期待你打怪
第二有太多輔技要出邊有時間打怪

自然你要修魔法不是不可以
但想出魔法你還是練毀滅實際一點
也是有人修毀滅自然的(現在屬性相剋唔明顯...所以無咩人咁做)

信幻也是一種玩法
就跟自幻一樣,輔技會唔全面
除非真係好想玩幻獸...唔係一般唔會咁選擇

其實 我係完全輔 pk 打王 打小怪 都冇問題 最好有條已降 有毒的土蛇 要餵精
不過 呢 輔+幻就一定要係信+幻 因為 信可以+攻+血比自己 幻可以+血+防 (固定血量比petpet)
pet一定要有大圍技 同連打技 最好有粒子 << 木蜥+智 餵智
其他睇上面 自己分析 la

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

台版有符文師職業@@

原帖由 〥凍◆奶茶〤× 於 10-6-2 01:37 PM 發表
台版有符文師職業@@

係咪想講全精黑?
副修可以選信仰自然幻獸...

原帖由 toming 於 10-6-1 06:11 PM 發表
個人係彩虹唔應該分享咁多點樣加點
因為會限制左個多樣性
香港人太懶啦
抄得就抄
唔似台灣人咁
不斷開發新既配點法

應該唔關懶既事
開發新點要錢-.-
如果唔重點OR重技 係測試唔到新配點方法可用性

資料唔夠詳盡...
繼續努力
不過其實我想知全治強化洗唔洗+爆

回復 13# whatthehell 的帖子

你全治有無點到5
1級同5級差幾多?

原帖由 whatthehell 於 10-6-2 03:18 PM 發表
資料唔夠詳盡...
繼續努力

全治/全治強化我個人認為1Lv就補得夠,如果想提升效果+加多少少精神既話,你可以加下全治強化:]

原帖由 whatthehell 於 10-6-2 03:18 PM 發表
資料唔夠詳盡...
繼續努力

咁請問有d咩可以改善@@

其實咁雙修去到後期d副本會每回合都好忙

發覺自信既玩法,真係~
認認真真,食水好深。。。
唔放技,防/打又好似過唔到自己果關,
有時隊友勁放高森又好似作用唔大
因為兩三ROUND到都打晒=0=
雖然我都知水呢D野買黎就係為左食,不過。。。

回復 17# ﹚忘記﹙ 的帖子

高森作用唔大?
如果你隊中有人防唔夠作用就有夠大
係死同唔死既分別呀
係2~3回合完就到
不過佢殺你只需要1回合
值唔值用命搏?
作為一個補師應該唔會搏.....

資料唔夠詳盡...
繼續努力

個人意見全治強化 根本不用點

原帖由 ﹚忘記﹙ 於 10-6-3 11:44 AM 發表
發覺自信既玩法,真係~
認認真真,食水好深。。。
唔放技,防/打又好似過唔到自己果關,
有時隊友勁放高森又好似作用唔大
因為兩三ROUND到都打晒=0=
雖然我都知水呢D野買黎就係為左食,不過。 ...

食水深冇咩問題
反正星星用唔晒
每次帶100支水去就夠打幾次副本

點解話高森冇用-_-
可以大幅度降底隊伍死亡率,打王必備
就算打普通副本怪都有時有需開
唔夠防,就連樹洞d金樹連出旋風葉都會秒死-_-
『唔放技,防/打又好似過唔到自己果關』<輔師只要令到隊員生存就ok,打怪留俾打手仲好

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:28 AM , Processed in 0.038936 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存