2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 【好文章】黑闇強化系 - 武神的劍.聖靈的蝕魂.冰狼的 ...
go

【好文章】黑闇強化系 - 武神的劍.聖靈的蝕魂.冰狼的鬼魅 [複製鏈接]

歡迎其他玩闇影劍的朋友賜教,喜歡這篇文章的朋友請按一下「推薦」或者回覆,你的短短的一個回覆,給我更大的動力繼續寫更好的文章。

前言

故名思意,這篇文章是圍繞黑闇系的闇影劍分支,雖然方間已經有很多同類的文章,但是偏偏沒有一篇的內容和我的配點方法相同,也許是我的點法太另類,或許是我的想法太極端。適逢【好文章】活動,就借這個機會,向大家分享一下我心目中的闇影劍,一切都是為了輸出。

我這個配點的方法,最需要的是朋友,因為除了闇影劍和黑暗符文,你沒有其他可以使用的技能。所以沒有朋友帶練的,建議看完這篇文章後按一下「推薦」就算了,記得要按啊;新手不建議這種配點,因為這個配點方法極不適合練級,而且單一技能,會令你更快覺得沈悶單調,所以看完這篇文章後也就是按一下「推薦」就算了。

<-----我 是 分 隔 線----->

屬性配點方面,力量智慧一比一(或者全力量)。

屬性小分析:

有人說全力量最強,有人說全敏捷最穩定,有人說全智慧最實用。偏偏我的配點就是力量智慧各半,先不考慮命中率問題,在台灣某知名遊戲論壇中有人測試過「力量 > 智慧 > 敏捷」,從自身的數據上看是正確的,但是測試中會不會計少了怪物的傷害減免呢?不同的怪物,物理和魔法的傷害減免都不一樣,因此我得出一個公式「物傷(自)-物免(怪)+法傷(自)-法免(怪)」,雖然無法証實這條公式的真確性,但是我還是決定相信自己,選擇了「力智各半」,其實全力量也是可以的。

技能配點方面,先點出主力輸出技能闇影鬼魅,然後再點強化系。要點滿闇影鬼魅剛剛好需要40點,其餘的60點,我曾經想過放在戰士系,不但皮硬,而且攻高,還會體力活化,絕對是闇影劍的絕配。但是由我放棄玩戰士系(我最初玩純戰的),墜落玩黑闇系開始,我追求的只有極端的輸出,令人興奮的爆擊數字,所以戰士系的被動技能並不能夠滿足我貪婪的欲望,直至我看到強化系第十階的技能,就在那一刻我決定要把它們點滿。

黑闇系共40點「劍.蝕魂.鬼魅」

冷  酷 5點;提升最大物理傷害、最大法術傷害各10點。
闇影  5點;將暗元素凝聚成一把劍,向目標發動具有法術和物理傷害的刺擊,並造成暗屬性傷害。
血  印 5點;提升體力上限110點。
黑暗符文 5點;使目標6回合內提升暗屬性攻擊力25點,消耗體力20點。
闇影蝕魂 5點;將闇影劍進化為暗影蝕魂,威力更加強大且攻擊次數增加為三次。
黑暗體驗 5點;提升力量25點、智慧25點、體力上限220點。
黑暗刻印 5點;提升暗影劍、重力系列法術傷害。提升暗屬性攻擊力15點。
闇影鬼魅 5點;強化暗影蝕魂每一擊的攻擊傷害,同時自身鬼魅般的動作可以提升敏捷。

強化系共60點「武神.聖靈.冰狼」(技能詳細效果,後補)

體  力  強  化 5點;提升體力上限70點。
力  量  強  化 5點;提升力量11點。
智  慧  強  化 5點;提升智慧11點。
物理效果強化 5點;提升最小和最大物理傷害34點。
法術效果強化 5點;提升最小和最大法術傷害34點。
力量強化II 5點;提升力量32點。
智慧強化II 5點;
體質強化II / 精準攻擊 / 心靈屏障
鬥氣凝聚
武神的血脈
聖靈的智慧
冰狼的意志 / 極限鍛鍊

技能小分析:
能夠點出強化系最強三招,相信才能夠發揮出闇影劍最終極的威力,雖然第九、十階,仍然有很多未知之數,但是可以肯定的是強化系的十階技,不是一般的普通。這個點法,絕對不會比暗戰雙修失色,不過絕對比暗戰雙修遲熟,因為殺著都留在最後的15點裡,還沒有點出十階技,這個點法仍然未算完美。

寵物六化推薦

獸化 潛水鴨 / 爬樹猴(附有增加攻擊的技能)

武化 傲慢蜥蝪(繼承聰明貍貓系數,可輕易達到2.X力量體質成長,還附加1點闇元素攻擊力)

鎧化 隨便高體質成長的寵物(如:抺荼麻吉)

魔化 水蜘蛛(繼承傲慢蜥蝪系數,可輕易達到2.X智慧敏捷成長,還附加1點闇元素攻擊力)

法化 隨便高敏捷成長的寵物(如:金蜘蛛)

靈化 毒蜘蛛(附加2點闇元素攻擊力)

寵物小分析:
相信我的推薦,最受爭議的地方一定是武化和魔化,我的重點著眼於屬性攻擊力上,而寵物也能夠提供足夠的成長力。單純比較數值可能會有其他更好的選擇,但是在屬性攻擊力上,目前為止其他寵物是無法比較的。雖然到現在沒有足夠的資料証實元素攻擊力為傷害帶來的加乘,但是由黑符的25點,和黑刻的15點,大概也可以看出,每1點元素攻擊力,都可以輕微影響傷害。

傷害數字圖:

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
.Fung. + 3 精品文章
altamm + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5  Good + 3   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

最強既暗影劍
......-_-但係升lv冇人組

打王/pk應該好勁

問題係要去到差唔多封頂先發揮到真正實力= =''
同埋要好多$自己合書law,甘小人修強化系,好難買到

原帖由 Kuso-小光 於 10-6-2 05:22 PM 發表
最強既暗影劍
......-_-但係升lv冇人組

同輔助系一樣都係無人組,因此絕對需要長期戰友。

原帖由 jay2006 於 10-6-2 05:31 PM 發表
打王/pk應該好勁

打王,so far到宜家還算可以。
PK就唔敢包,因為一個金剛我就可以等死。

原帖由 smallhunghung 於 10-6-2 05:31 PM 發表
問題係要去到差唔多封頂先發揮到真正實力= =''
同埋要好多$自己合書law,甘小人修強化系,好難買到

所以我都係旨在同大家分享,玩法最緊要自己鍾意。
呢個時代,大家需要多一點創意~

力智闇劍啵
其實闇劍應該會係全智更好攻(唔計技能) 不過全力有命中率所以最穩定

最敏...好慘

如果獎品吸引d我都想貼下
目前我練功方面既技能已經點好大半了

原帖由 橙橙orange 於 10-6-2 05:49 PM 發表

力智闇劍啵
其實闇劍應該會係全智更好攻(唔計技能) 不過全力有命中率所以最穩定

最敏...好慘

我有一日返工之前add你好友,不過你無反應... /_\' 之後趕住出門口了
琴晚又唔得閒玩,就算ON左都係朋友代玩。
我今晚返去再add你啦!

嘜200點唔吸引咩?可以玩40次篤篤樂,我需要經娃沖70同埋原子沖裝備。
我都有諗過出唔出pOsT,因為我驚呢個配點方法,唔係我想像中咁完美。
因為我一日未學到,我都唔可以大大聲聲講我呢個點法可以打到幾多幾多千...

無奈200點,對我實在太吸引,HK$50喎,我平時LUNCH都係HK$23咋。

原帖由 yau0614 於 10-6-2 05:58 PM 發表

我有一日返工之前add你好友,不過你無反應... /_\' 之後趕住出門口了
琴晚又唔得閒玩,就算ON左都係朋友代玩。
我今晚返去再add你啦!

嘜200點唔吸引咩?可以玩40次篤篤樂,我需要經娃沖70同埋原子沖裝備。 ...

係呀=.= 果時你凌晨定朝早搵我..
咁岩果日我飲完奶茶失眠先見到

你都岩既.. 又可以買時裝 陣間升多升 去整下篇文出黎先
不過唔知2~3名係送d咩呢

你個post缺點在於限死打王 同咒差唔多 不過咒可以選擇再修輔
升lv一隻一隻吉唔係人人都接受 真係要有fd先比較好

原帖由 橙橙orange 於 10-6-2 06:06 PM 發表

係呀=.= 果時你凌晨定朝早搵我..
咁岩果日我飲完奶茶失眠先見到

你都岩既.. 又可以買時裝 陣間升多升 去整下篇文出黎先
不過唔知2~3名係送d咩呢

你個post缺點在於限死打王 同咒差唔多 不過咒可以選擇再修 ...

你都會失眠?同你係game個名都唔襯既。

又多一個競爭對手...
你都係唔好出post,無咩著數架咋...XD

有得必有失,不過我慘在到宜家都仲未知道,值唔值得... haha~
所以想搵多D修闇影劍既朋友比較一下傷害!

原帖由 yau0614 於 10-6-2 06:36 PM 發表

你都會失眠?同你係game個名都唔襯既。

又多一個競爭對手...
你都係唔好出post,無咩著數架咋...XD

有得必有失,不過我慘在到宜家都仲未知道,值唔值得... haha~
所以想搵多D修闇影劍既朋友比 ...

-_- 太耐冇飲奶茶 一飲就飲中訓唔著果d..
你密果隻係我女友個名 我果隻係另一隻..haha

我都係修闇劍-.-

原帖由 橙橙orange 於 10-6-2 05:49 PM 發表

力智闇劍啵

最敏...好慘

又教壞人sosad
暗劍70%睇物攻30%睇魔攻
小弟全力暗劍 打60副d怪 2千5,1下

原帖由 23838078 於 10-6-2 11:12 PM 發表

又教壞人sosad

成日剩係識得話教壞人=_=
你果個公式咪又係人地搵出黎.. 而且仲係舊公式

唔該搵到條新公式出黎先好講..

而且你冇計埋升lv方面 除非你修埋鳳翔 否則團練唔會快得過全智闇劍(有黑洞用)

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17698&snA=3033&tnum=8
等住睇你打爆擊萬三 謝謝

你朋友係呢度
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1

全智都ok架 整埋武化 命中都高
仲可以用黑洞打下怪

其實樓主依種極致點法理論上係會好勁
不過即是說...佢賣左身俾泡泡了
(要玩到出10階)

我幾時先打得出佢個暗劍數值.....

原帖由 23838078 於 10-6-2 11:12 PM 發表

又教壞人sosad

係唔係教壞人,仲言之過早。
但係你話「70%睇物攻30%睇魔攻」好似已經係好耐之前既事,我曾經都係台灣某論壇睇過。
60副本怪,係指邊隻先?
我有D打2000~2400,有D打到2300~2700,隻隻D防都唔同,好難話全力係勁D。

原帖由 bigmonster 於 10-6-3 09:07 AM 發表
其實樓主依種極致點法理論上係會好勁
不過即是說...佢賣左身俾泡泡了
(要玩到出10階)

我幾時先打得出佢個暗劍數值.....

喂喂!你咩意思先~
賣左身俾泡泡<呢句好唔岩聽

你遲D玩落去都要出10階技架啦,你唔要,海兒都要啦!
10階技藥水,估計都係49泡泡1支姐,暫時黎計1500可因,都仲比得出。
問題係就算出左10階技,合一本可能要2個星期。睇下宜家D 7~8階技就知道

回復 15# yau0614 的帖子

^^"
泡泡是指彩虹氣泡啊
不是說要用點數啦
只係話你最少要玩到佢開放到10階先享受到

原帖由 bigmonster 於 10-6-3 10:06 AM 發表
^^"
泡泡是指彩虹氣泡啊
不是說要用點數啦
只係話你最少要玩到佢開放到10階先享受到

怪怪......我怪錯左你
玩左差唔多2個月都仲未覺得悶... 泡泡我諗真係會長玩落去
淨係上去同大家吹下水都幾好啦

唔係你以為賣身左俾邊個泡泡
每天嘔果個?

話時話你張相入面 加左聖言定冇加?
打多我成倍-,-

回復 18# 橙橙orange 的帖子

無加聖言
佢同隊係毀滅
不過符同鴨仔就唔知喇

如果冇人組升lv,幾勁都冇用啦-_-[?]
都係重力好~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:53 PM , Processed in 0.048940 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存