2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 動動腦 提升清怪效率
go

動動腦 提升清怪效率 [複製鏈接]

呢個post對於3煉火團  5黑洞旅人團不適用  請依照情況食用
如有需要  請咨詢你ge私人隊友
...
...
組隊升lv   個人對於隊友主修咩系冇乜所謂
只要有出力清怪  我唔會介意打得慢   (對於用得哂收益ge人黎講...打快d都係快少少用完收益姐)

有一次  我組隊清怪
印象中好係有黑洞1 流星法1 旅人x2 戰士1 ge組合?
大家都好用力清怪  戰士鳳翔 旅人放哂波之類
打狸貓~足足清左3 4個rd先清到
後來我自己隻自然+旅2人升...通常2rd完場 (有時會missssssssss)
自果次之後, 我都想分享一下清怪效率呢個問題
襯今日有時間又唔想打機2kf又有活動, 就講下我少少意見
當然  同交易技考個post一樣   呢d野其實只要肯自己多思考一下  多用你隊友ge角度去睇戰局  冇人會唔識;)

全文主要用以下呢個例子黎大概說明   但係敵方企法千變萬化  其有效率ge清法亦請相信自己ge腦同埋你同隊友間ge默契:
  ○代表冇怪  ●代表有怪
○○●●●
●●●●●
○○●●●

組隊後第一戰   當然係亂黎!!
XPPPPP
第一場  大家都唔知大家習慣  當然係亂咁黎
趁呢一場多認識自己ge隊友  睇下佢地用咩類型ge技黎清怪

組著呢個隊友...佢放十字技!!
當然  盡量留個十字位比佢
○○●
●●●●●
○○●

○○●●
●●●
○○●●
以上呢個例子   紅色係你隊友可以放到技ge地方
所以   如果你放ge技係單體  當然最好ge選擇就係右手邊兩個角落
如果你放ge係一字技  可以盡量避免:
○○●●●
●●●●●
○○●●●
反而  可以考慮下呢2個位  雖然無可避免咁打到個十字位  但係對隊友輸出率ge影響比較低:
○○●●●
●●●●●
○○●●●

組著呢個隊友...佢放橫排字技!!
要注意如果你打走左中間果隻  可能會令到你隊友打唔到果排
所以  用番上面個例子

如果你放十字技  會分2種情況:
1.)你秒唔到怪
round 1/十字玩家一號
○○●
●●●●●
○○●
round 2/十字玩家二號
○○●●
●●●
○○●●
橫技如果跟番上面提到果種放法ge話  敵受創情況如下:
輕傷=黃  重傷/死亡=紅
○○●●
●●
○○●●

如果你秒到怪  咁就要睇你個一字隊友打怪ge習慣  再決定你要秒邊4 5隻喇

我自己...打得一隻!!
參考你隊友放技ge習慣  揀一d最常成為死角ge怪物黎打
秒到最好   秒唔到都可以留比黑洞/旅人清
係後面ge回合  都可以揀一d受傷又比人隔離左ge怪
上面情況為例...紫色ge就係死角  橙色係受傷又(略)
○○●●
●●●
○○●●
另外:
1.)如果你秒到怪
你有責任早過秒唔到怪ge黑洞/旅人打怪
咁樣可以減少佢地放ge技ge分散程度

2.)如果你秒唔到怪
你有責任比秒到怪ge黑洞打先   但係趕係一下秒唔到怪ge旅人放技前削血
理由同上

3.)如果你隊友超威  你又秒唔到怪
黑洞秒怪...旅人一下一隻秒2x2
...請第一回合最後一個出招鎖定(略)ge怪  然後第2回合做第1個補刀lol

我係自然師  水瀑布打直排!!
同一個原則  可以打:
○○●●
●●●●
○○●●
懶多講= =|||其他情況自己執生XD...
當然唔好掛住打怪唔記得高森同自然療程=P

我自己...打橫排/十字!!
請盡快出技係正確ge位置 等你ge隊友可以判斷出咩技 出係邊

我...係[黑洞師/旅人]!!
讓比打十字/橫排ge隊友打先
然後  請參照上面果3種情況決定餘下ge順序

以上  又一廢up

長到冇心機睇==

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

其實呢類戰鬥技巧 玩得耐就識@_@ 不過都支技樓主 比d新手參考下

淨係覺得樓主好有心機~
支持!

希望多d人睇下啦..''
有陣組左d黑洞..佢地又神咁組出技秒-.-'...
搞到斷晒..出唔到多金-.-'...
次次都要叫比法c出左先-.-'...

其實組隊除左睇清怪..
職業 性 組隊都好有用..
例如 戰士 職.. 組番戰士清怪..
3個戰士 已經 清到一排5隻 金光蜥蝪

5人團可以組多一個 法/信仰
如果係黑暗系.. 就組返黑暗系.. 或者旅人系..

如果係 法系.. 又唔係玩多金.. 玩土/火
組番 土火法.. 實用過你組多金.. 因為 唔會浪費左你既攻擊力.

笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 CDXY 於 10-6-4 05:24 AM 發表
其實組隊除左睇清怪..

如果係 法系.. ...

有冇提議俾幻師

原帖由 CDXY 於 10-6-4 05:24 AM 發表
其實組隊除左睇清怪..

如果係 法系.. ...

當然有固定團跟開  組岩職會清得最快
但係野外團...好難可以咁樣揀人黎用

-.-好難3個煉火wo

最憎d掛機人亂咁打..
雙開個d又係,話理得大號,理唔到小號
理唔到就咪鬼升啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 dicksonhei 於 10-6-4 10:44 AM 發表

當然有固定團跟開  組岩職會清得最快
但係野外團...好難可以咁樣揀人黎用

係 野外團 好難搵岩人  組人都唔係咁易喇

講得好~!!!!
我成日同人升都會叫D不定位最後先放技- -但係佢地次次都唔理我
最後我忍唔住都會踢左佢
我依加多數同1個FD先,我地一早傾掂哂
所以升LV效率好好多

簡單黎講...定位技出先...亂位技出後...而定位技都要分先後...

呢d 好重要~~~
d暗c 出招好快 戰士又係 出真空就打冇人打的怪la

我玩旅人,組d野團
次次出技等班放定位技既人出先我先出
但通常都會有人話我慢出
我都廢事晒氣用佢地解釋

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

都幾詳細喎
研究點打-_-

雖然呢d識左好耐
但係真係想d唔識玩既人睇下
好憎d人成日唔識出技
黑暗旅人又搶住狂放先
(低lv果陣)火球有得秒怪又用流星打百幾傷
完全唔識點打-3-
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 08:46 AM , Processed in 0.038634 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存