2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 金村雨冷知識
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 腸粉2006
go

金村雨冷知識 [複製鏈接]

原帖由 你好野~ 於 10-6-10 07:25 PM 發表
佢所有格起手都好快
同埋打緊果陣d判定好大..一來佢個機身細,打人判定更加大...你打佢可能俾佢格埋一份(經常出現)
細硬直可以2v2埋身亂戰都可以出格fake人...

正常情況下細西都冇乜野既
但一到爆seed個位就知佢同爪機d威力相差有幾遠-.-
細突橫格第一hitx4 放生唔過200 爪機近乎300
仲有細西橫格既距離同爪機又係差d
有時對住freedom+爪都真係幾無奈

原帖由 腸粉2006 於 10-6-11 02:51 AM 發表

爆緊seed特格好易入,唔洗快...

細西 我覺得枝槍比較好射 12粒豆 當光槍用 speed 都好少放生6b>6b>b槍
爪 周街都係 9玩都好勁隻野

原帖由 腸粉2006 於 10-6-11 02:51 AM 發表

細西最優勝既地方係佢有捉step入格既能力,擺明果隻,捉step當飯食,唔中即收格
用得好根本係得佢捉你,冇你捉佢 其他機包括爪王最穩勝都只限係捉落地
細西要係唔爆seed既情況下,分4次(入完格收左再入)入一部機橫格係可行-->即係打成套seed技
中左之後轉入n格一樣冇問題 唔信你練下就知.
細西要好熟悉點亂入戰場,一係唔好入(始終飛得唔快,比人拉開就只可以開槍,纏鬥都會輸)
,亂入得好,對方部freedom唔出避格既話比佢纏實只係等死
或者你可以話佢突然出黎執雞
e.g針對freedom un法 橫格起手早既話係可以撞贏freedom一閃(開定等佢撞埋黎)
講牽制細西仲強過爪王,2vs2唔會淨係得捉落地
如果你話捉落地依然佔大比數,咁好老實講細西鬥boost方面前期壓制勁到不得了
你可能未遇過,但果啲細西真係煩到xx,打法更機會主義
我果時見爪都仲冇咁驚
其實依家啲人既技術級數上晒黎啦,仲點會淨係得free配爪,
free配爪唔會等於贏緊
爪當時易上手姐

原帖由 MJ88 於 10-6-13 12:39 AM 發表

細西最優勝既地方係佢有捉step入格既能力,擺明果隻,捉step當飯食,唔中即收格
用得好根本係得佢捉你,冇你捉佢 其他機包括爪王最穩勝都只限係捉落地
細西要係唔爆seed既情況下,分4次(入完格收左再入)入一部機橫格係 ...

細西d格係細硬直 但唔代表冇硬直 要捉我覺得唔難-.- 除非反應慢
如果d格假硬直就大晒既 隻黑狗 紅西個d玩晒啦- -
至於講纏擾力我覺得金村比細西更強 又要顧佢d超追既飛彈 又要防佢911 d格有遠
點解細西d格捉step會特別好 我覺得佢d格判定冇爪or金村咁大bob

正常黎講佢入位其實好安全,需唔需要鬥撞好其次
冇錯細西既格係捉到,但佢既格要真係用起上黎
唔會咁搵自己笨開左橫/n先比你捉返轉頭,因為一心要同你鬥捉既話,
對方既機橫n格如何入位,係捉格之前己經計好左,
明明要fake你或當移動格用都要被捉返轉頭咁部細西開格黎做咩?
比人捉返轉頭等於要返屋企重頭再練過
聽落講到好似出格輸打贏要,但細西本來就係用到咁,而部機本身唔會因為有呢幾招就無敵
佢一樣會唔夠氣比捉人落地,橫槍避槍好惡但唔會大晒
加埋細西枝槍本身性能,其實所有覆蓋位己經好夠,識fake唔會怨佢啲格點唔追
如果平日係用開爪同金村
咁好老實講爪村平時入既位絕對唔係細西適應到
比起金村白爪細duel果啲,其實細西係乜都冇,gsd有極大量特化機種,細西如唔出fake.佢再冇野可以依靠
細西要勁起上黎就係要用法取巧,你講得岩佢就係要求做到假硬直大晒,做唔到就只開槍做返普通細機做既野

我其實可以話佢好廢,飛得唔快格又短,但實戰上真係有好多我上面所講既細西而唔係吹水
周街既白爪都穩穩陣陣等落地,金村等得,點解細西唔等得?論施襲頻率細西高到不得了,好快有收獲
但明明細西唔撞得卻硬要搵佢黎硬碰白爪,金村或者其他機,一定輸到渣都冇
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 09:00 AM , Processed in 0.028222 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存