2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 分享下我對各職業既看法,等大家唔好選錯職 ...
go

分享下我對各職業既看法,等大家唔好選錯職

我由一開始公測玩到而家啦,

我有3個人物,大致可以話全部職都玩過(有d雙修,有d之前轉過職)

等我分享下各職既睇法

1:戰士系
戰士高物防同魔防,就算著d一般既裝備都可以好高防
不過攻擊就麻麻啦.
戰士暫時得3招攻擊技,真閃,獸閃,鳳翼
我覺得戰士打怪真係幾弱雞下,扣得好少,所以冇咩人做

2:毀滅系
法師係呢隻game輸出最高,真係好勁架.
法師有3種唔同屬性攻擊技,有金,土,火.
一般人都會練金,火技,因為呢2種暫時係最勁(真係好叉勁架,我都係學金,火)
金技最勁係多金(打3隻),火技最勁係煉火(打5隻)
暫時個ser最多人玩係法師,因為可以一招清怪(根本係玩晒咁濟)

3:信仰系
信仰即係補師,職責係幫人補血,加攻,消除某d中毒/扣魔等效果
純補師一般都唔會學攻擊技,所以呢個職冇得單練.(雙修除外)
信仰有2招屈機招,一招叫金剛(對所有物理攻擊冇效,即係戰士點打都打唔入)
另一招叫結界(對所有魔法攻擊都冇效,即係法師點打都打唔入)
pk 有2個補師出呢招,一人出一招比一個攻擊輸出好高既人,
佢根住落去幾個回合都無敵晒,無人打得入

4:自然系
自然系係輔助式態,最大功能係幫人加魔防同物防,
但自然都有d攻擊技,不過都唔高攻,通常好少人學.

5:黑暗系
黑暗分左3種玩法,第一種係走死亡宣告(但好似要加精神先會勁,所以冇咩人做)
第二種係走黑洞,即係隨機打人(暫時最高係隨機打4個人)
第三種係玩暗劍,單打一個人,輸出勁勁勁高,比法師更高(不過由於打一個人,所以打王先有用,升lv用唔著 )

6:旅人系
旅人得一招技係好用,叫斷空(可以一次最多打12隻怪,暫時打最多怪既職係佢)
但斷空攻擊好低下,不過勝在可以打12隻,都有d人做架
其次就係白金技,用錢去打人,即係每出一次,扣40可因,傷害都唔錯,但要比錢,應該冇人會用

7:幻獸系
一聽個名就知佢係專養寵物既職,不過暫時黎講,好寵物價錢好貴,唔係太多人買得起,
要養一隻勁既寵,又要餵寵物食野(呢度要好好好多錢,唔係太多人玩得起)
呢個職係唯一一個我未玩過,所以知道既資料好少

8:強化系
強化系全部都係被動技,即係加輔助技,eg加攻加敏加魔,總之咩都有得加
有d人都會修強化系,可以彌補裝備不足

事實上,好多人都唔會修一個系咁少,
有d人會修2個系或3個系都有,不過2個系既人比較多.

以下係本人推介既職業,真係唔錯架

1:自然+信仰(全輔助,冇攻擊力)
自然有技能可以加物防同魔防,信仰又有得補血/加魔攻同魔攻/復活/解除某d狀態效果
打王/升lv/解任必備一個,所以每一隊都需要既職,又點會少人做呢

2:毀滅+黑暗
毀滅高輸出係人都知,但係打王個陣,輸出最高唔係佢,因為有暗劍,
所以修黑暗既原因係要學暗劍,只要毀滅學埋暗劍,不論打王或升lv,
都係王者之選
我本來係黑暗+強化雙修,今日已經轉左個呢個了,後來經測試過,真係勁好好好多,
單打用暗劍(玩晒),打3個用多金(又係屈機招),打一排用煉火(毫無疑問,暫時最好用既技)
唯一呢個職唔好既係低物防同魔防,不過呢樣野可以用石/寵黎彌補(要勁寵同+高魔/物防石先得)

3:戰士+黑暗
戰士高物防同魔防,修黑暗最主要都係學暗劍,
由於戰士本身已經有單體/團體技,學埋暗劍之後,
去打副本,好多人都想要,因為高防唔易死,再加有一招可以自己補血,d補血唔洗成日補佢血.
除左咁之外,由於戰士有一招技可以保護其他隊員,所以見到有d補師/法師就黎死個陣,
可以保護佢地,打王係一個唔錯既職.
ps其實獸閃暫時都唔夠暗劍咁勁,(仲要等3個回合)所以修暗劍係一個唔錯選擇

(可能有人會有疑問,暗劍法師又學,戰士又學,究竟係睇力量定智慧,其實暗劍係2樣都睇,聽人講係力量>智慧,
但又有d人話,其實差唔多,經我測試後,發覺,即使係加力或加智,攻擊都好好好高,所以唔洗擔心)

希望呢篇野可以幫到d新手,而家好似愈黎愈少人玩,
其實隻game都唔錯,希望可以多d人玩

我覺得寫文既人好似喜好偏重於毀滅咁,講到戰士好廢咁

同埋講到其他職好小人做

連戰術運用最好既黑洞都冇咩講
p.s我自己係毀

我唔知你本身係咪未深入玩過果d職

得罪聲講句,我覺得d評論有點膚淺

以毀滅來講,講到無缺點咁,其實

你知5知養一隻勁既毀滅係幾難?

其他職我都係咁諗

原帖由 showtime2 於 10-6-17 10:19 PM 發表
我覺得寫文既人好似喜好偏重於毀滅咁,講到戰士好廢咁

同埋講到其他職好小人做

連戰術運用最好既黑洞都冇咩講
p.s我自己係毀

我唔知你本身係咪未深入玩過果d職

得罪聲講句,我覺得d評論有點膚淺

以毀滅 ...

我就係咩都玩過咁濟,除左幻師同旅人.

首先講下黑洞先,你話黑洞好用?

我都知黑洞隨機打係好用,但係攻擊力太太太低啦.

我用我自己做例子啦,以下例子絕無作野,真實數據.

我有一個65lv黑暗+強化雙修.30點強化,45點黑暗.

黑暗技差黑印就齊技.講下攻擊先.

我平時打開水洞,我多數自己開3個人物去水洞狂刷.

有自信,純戰士,黑暗強化雙修.(全部藍裝,有d紫裝添)

黑暗強化,魔攻1100-1400左右

一開始自信用聖靈,黑洞打得2千2左右咋(真係好低,點解我會咁講,一陣你就會知)

戰士用鳳翼打得2千4左右,(都係好低),高過黑洞少少        (62戰士:物攻1100-1400左右)

要打好多回合先清晒d怪.

唔計黑洞,再計暗劍,暗劍+黑符+聖靈+水鴨意念,一野打猴王扣3000-3200左右(睇落去好似好高咁,雖然冇左黑印)

到左今日,我儲夠錢買泡泡,之後買到技能重置,我之前又合左一本煉火同黑印,所以就重置左個黑暗強化.

重置之後,再去水洞刷.

毀滅黑暗,魔攻1000-1300左右,因為冇左強化d技,所以低攻左

一開始自信照舊用聖靈,之後就出煉火,煉火一打落去,嚇到我傻左,竟然每一野打2千丫

係一野2千,總共有3野,即係一個扣6千丫.一野就清左一排猴子啦

魔攻仲要比黑洞低100添,黑洞只係打2千2左右咋

相差係3倍,如果多d人知道毀滅係咁,一定勁多人做丫.

唔至咁,多金係打3隻,我都測試過,每一下扣1千左右,總共打5下,即係5000左右一隻,一樣秒猴子.

可能有人會話,好多人知毀滅咁勁架啦,冇咩出奇.

後來我再用暗劍去測試一下.

今次毀滅黑暗有黑印,其他不變.

照舊去打猴王,今次都係暗劍+聖靈+黑符+水鴨意念

嘩,今次竟然每一野扣3900左右,你冇睇錯,係3900一野,即係3野中晒,過萬丫

嚇到我傻左,雖然係多左黑印,但係魔攻比之前低左100喎.

我個人未測試過加左黑印同未加,係相差幾多,不過我諗呢d數字,已經相當嚇人.

比你睇完,你仲會話黑洞好用?

如果我一早知毀滅勁到咁,我一開始一定唔選暗師囉

(以上全部係同裝同寵所打出黎,得出既數據,只係之前冇黑印,之後個隻有黑印ja)

即使係戰士既鳳天都係差成3倍丫,可想而知,毀滅係幾咁勁.

但我都冇話毀滅冇缺點,佢係低物防同魔防,仲有血都好低.

不過我之前以經講過,只要有+高魔/物防石同埋高防裝,

一樣比怪扣好少.同埋團隊有自信既話,放左高森,根本扣個位數,

所以得出:毀滅真係勁好多丫.

原帖由 小皇子.明 於 10-6-17 10:54 PM 發表

我就係咩都玩過咁濟,除左幻師同旅人.

首先講下黑洞先,你話黑洞好用?

我都知黑洞隨機打係好用,但係攻擊力太太太低啦.

我用我自己做例子啦,以下例子絕無作野,真實數據.

我有一個65lv黑暗+強化 ...

我覺得唔應該睇得咁表面

我講過啦,黑洞係戰術技能

當你一排有齊5隻怪比你打,咁硬係爽

輸出更加=你講既2千x3(打擊數)x5(怪物)=預期輸出係有3m咁多

不過你有冇諗過,當一排剩低3隻,仲要係格開哂,就大幅降到去1m8

反觀黑洞雖然預期輸出相對係低好多,只係2千x4=8000

但係佢無論點都有,都係會有8千輸出(唔計4隻怪以下啦)

同埋當你係戰場上清剩既4隻怪,但4隻怪都天各一方,唔同排果陣,

你覺得邊招好用?

我覺得唔應該睇得咁表面,仲要睇唔同招數既配合啦

動動腦筋,打怪果陣清怪一定快好多

原帖由 showtime2 於 10-6-17 11:05 PM 發表

我覺得唔應該睇得咁表面

我講過啦,黑洞係戰術技能

當你一排有齊5隻怪比你打,咁硬係爽

輸出更加=你講既2千x3(打擊數)x5(怪物)=預期輸出係有3m咁多

不過你有冇諗過,當一排剩低3隻,仲要係格開哂,就大幅降 ...

我都知你講緊d咩,其實毀滅+黑暗,可以修埋黑洞都可以架.

我計過,100點足夠修多金/煉火/黑洞/暗劍,4招學晒都得.

不過為左要學暗劍,所以要去到7x-8x技點先可以點黑洞,

所以我都諗緊學唔學好.不過黑洞攻擊真係太低,如果晒20點去學

晒全套黑洞,又好似好晒咁.假如唔放20點,咁樣黑洞就會扣得仲少.

暫時黎睇你所講既陣型好少遇到,如果呢d陣型成日遇到,毀滅就唔會咁多人做啦

原帖由 小皇子.明 於 10-6-17 11:27 PM 發表

我都知你講緊d咩,其實毀滅+黑暗,可以修埋黑洞都可以架.

我計過,100點足夠修多金/煉火/黑洞/暗劍,4招學晒都得.

不過為左要學暗劍,所以要去到7x-8x技點先可以點黑洞,

所以我都諗緊學唔學好.不過黑洞攻 ...

副本我覺得比較易撞到,而且平時升lv打怪,我覺得黑洞都不乏用武之地

而且參考下我post,重力術同倍增唔洗點爆,加成其實只係好小,倒不如

剩低既點數夠你+爆闇劍同埋附屬技能

旅人得一招技係好用,叫斷空(可以一次最多打12隻怪,暫時打最多怪既職係佢)
但斷空攻擊(好低下),不過勝在可以打12隻,都有d人做架
(   )入面是錯誤
信仰系
屈機招 仲有聖靈
戰士打怪唔弱 咁如果你比暗劍/煉火咁個個都弱

原帖由 SHEWAS 於 10-6-18 12:46 AM 發表
但斷空攻擊(好低下),不過勝在可以打12隻,都有d人做架
(   )入面是錯誤
信仰系
屈機招 仲有聖靈
戰士打怪唔弱 咁如果你比暗劍 ...

下....旅人斷空唔係打12隻咩?

點解我好耐之前(岩岩出斷空個陣),

我同族人去45副升,佢一下可以打晒8隻怪,

之後我問佢,佢話最多打12隻架喎,因為技能話打4個目標,每個打3下,

但係d波係可以散出去,所以4x3=12,總共12下,即係最多12隻,唔岩??

戰士鳳翼,傷害同黑洞差唔多,我上面已經提過,我認為算弱囉,因為鳳翼點1同點5,傷害都一樣,呢個錯誤仲未改.

改左之後,如果加好多傷害就另計.

至於獸閃,暫時黎講都好廢,加聖靈,加戰意,千4物攻,咁先打8千左右.但要等3回合喎,

暗劍唔洗等,假如做暗戰,一野都應該3千幾,一招暗劍都高過獸閃,仲要唔洗等.

斷空咁高攻都話低- -  佢係多怪先分散左d攻擊力 佢同煉火差唔多勁  我61lv旅人 雙60紫武+聖靈 平均斷空扣13xx~20xx
只不過係1個集中係1排 一個分散d
如果d怪分開左3行 斷空絕對清得快過煉火好多
仲有招波波彈(破空發勁   發出4下攻擊 每隻怪最多中2下  比較似低攻板既黑洞 唔覺得廢同冇用- -

戰士單體攻擊力好高 只係一排先低

信仰  金剛同結界 冇咩用 成隊人 幫得1個人加= =" 冇咩人會點
你改做補c 單修既話 分為補血同加攻 2種仲好

其他職冇咩深究

原帖由 小皇子.明 於 10-6-18 01:09 AM 發表

之後我問佢,佢話最多打12隻架喎,因為技能話打4個目標,每個打3下,

但係d波係可以散出去,所 ...

斷空屬隨機攻擊  
1隻怪  打4下
2隻怪  打4下
3隻怪既時候 都係每隻怪打4下
當4或以上 既時侯就會分散  但攻擊總數都係12下  每隻怪最多中4下

原帖由 jackal070 於 10-6-18 01:12 AM 發表
斷空咁高攻都話低- -  佢係多怪先分散左d攻擊力 佢同煉火差唔多勁  我61lv旅人 雙60紫武+聖靈 平均斷空扣13xx~20xx
只不過係1個集中係1排 一個分散d
如果d怪分開左3行 斷空絕對清得快過煉火好多
仲有招波波彈(破空 ...

你60雙紫武喎,打出呢個數,一d都唔奇,

如果用同樣既裝,煉火唔至我上面個數,

我都覺得斷空唔錯,不過攻擊方面唔夠煉火咁高,

但清怪方面真係唔錯.

斷空d波可以分散,所以打得好多怪,

如果淨計打一野黎講,點都係煉火高d,

我個暗毀,+聖靈,打水洞d猴,2千一野,我拎60雙藍杖咋,其他全部都係副本藍裝(淨係武器方面,你個旅人都勁我好多)

如果我用60雙紫杖,可以打出2千5一野都未定

原帖由 小皇子.明 於 10-6-18 01:24 AM 發表

但清怪方面真係唔錯.

如果淨計打一 ...

60紫色武其實唔係好高攻嫁炸- -"
對比37藍武 每把都係多100攻左右
比對60藍都係多幾10only
所以你想換靜係紫武打2500一下都幾難- -"

煉火同斷空冇咩話邊個佔優既其實  ((當煉火 2100x3   斷空4波 14xx-20xx  X4  攻擊力都係差唔多
應該話互惠互利先岩 比喻 副本  煉火秒左一排 之後 斷空再殺埋其餘分散既怪

某程度上斷空清怪好過黑洞,因為斷空可以物盡其用,12下打最少4個敵人最多12個敵人,黑洞就只係固定係4個以下

暗劍方面,旅人亦可以副修暗劍,而且絕對比全智強,學埋刻印同鬼魅,40點岩岩好拿埋雙修稱號

黑洞同毀滅傷害力比較可以參考http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17698&snA=3526

咁我想問如果我想毀60(金,火)暗40(暗劍)咁樣學
毀應該唔學邊d技,古神同火神又有冇用呢

十週年勳章(賀詞)

為免版面混亂
如非參加好文章之心得文章請至心得區開帖
多謝合作

原帖由 aa911911 於 10-6-18 04:36 AM 發表
咁我想問如果我想毀60(金,火)暗40(暗劍)咁樣學
毀應該唔學邊d技,古神同火神又有冇用呢

其實毀60可以學心智/秘法/超魔等技.

不過近期我又研究過,假如毀40,暗60,

除左暗劍個40之外,淨低20點可以全點黑洞系列,

岩岩好20點,4招學晒(包括空間),

但係就要放棄好多加魔攻/加智既技能.

有d人話可以用裝去補救,寧願棄呢d技都要學黑洞系列,

我覺得好似唔錯,所以係度同你分享

原帖由 小皇子.明 於 10-6-18 01:09 AM 發表

但係d波係可以散出去,所 ...

旅人得一招技係好用,叫斷空(可以一次最多打12隻怪,暫時打最多怪既職係佢)<<呢個你括 我唔小心冇DELETE 抱歉
但斷空攻擊(好低下)<<<呢個係絕對錯誤 但係呢招有個唔好 就係成日miss

原帖由 小皇子.明 於 10-6-18 01:24 AM 發表

但清怪方面真係唔錯.

如果淨計打一 ...

你下下用煉火比 如果有時1排唔係5隻 係3隻 2隻 你點比斷空勁?
咁你如果下下比煉火 暗劍 咁所有職都唔洗玩啦
戰士 真空 獸王 鳳天 比煉火 暗劍 唔洗玩
旅人比煉火(係1排5隻情況下) 唔洗玩 偷襲比暗劍 唔洗玩
幻獸 麻吉技 大亂舞 列車 比煉火 暗劍 唔洗玩
咁個個修煉火暗劍就ok啦 仲洗戰旅幻
下下都比最勁 咁唔洗玩啦
放心 遲下85副有抗物攻魔攻 煉火去到又係打1 要靠獸王 ec的十字果d技打

原帖由 小皇子.明 於 10-6-18 08:56 AM 發表

其實毀60可以學心智/秘法/超魔等技.

不過近期我又研究過,假如毀40,暗60,

除左暗劍個40之外,淨低20點可以全點黑洞系列,

岩岩好20點,4招學晒(包括空間),

但係就要放棄好多加魔攻/加智既技能.

有d ...

我想問洗技係咪連多金獄火果d全部都再學過?
咁咪哂曬d錢

信仰即係補師,職責係幫人補血,加攻,消除某d中毒/扣魔等效果

樓主肯定ec唔修自可以解毒?

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 03:45 PM , Processed in 0.037720 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存