2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 [開箱]捕虎行動(唔知有無毒..)
返回列表 發新帖 回覆
go

[開箱]捕虎行動(唔知有無毒..) [複製鏈接]

各位虎年快樂

抱歉要大家等咁耐
原因要幫人砌機 & 借個FD部DC去影, 小弟手機太廢
加上要等佢SEND返D相過黎, 又要食飯等
同埋PCCW 8MB UPLOAD既龜速上傳+ 上傳到Fileden到之後開唔返個網...
重新upload去第二度 搞到依家先發到POST

入返正題
今次既主角就係 - ASUS Xonar Essence ST PCI Sound Card 俗稱既老虎卡
唔講廢話住 先黎睇睇我呢個不專業、求求其其、是是但但既開箱圖片

盒-正面

盒-背面

打開佢, ASUS高階野一向既包裝法(其實好多廠都係 )

登登登登, 開籠儀式 呢隻老虎好純好乖 大家唔使驚

霸氣x可愛?

個外罩又幾靚

配件
(海報X2 黑與白、一份燙金的測試報告 值錢的?、加RCA->3.5mm & 光纖線 & 6.5mm->3.5mm、Driver CD)

貼係邊度好?

燙金測試報告 因為我傻瓜機白痴 唔識用佢部DC 所以內容影完同無影無咩分別

相就得咁多 唔識拆所以唔拆個外罩
無影入面 如果需要更多高清相&資料 可以上Google搜搜

未Run in之不專業reviews(使用Foobar2000 + Wasapi + RCA->3.5mm(呢度有樽頸..暫時未夠錢換線)
自Realtek ALC888轉ASUS Xonar DX後 音質已經進步唔少
今次再入手Essence ST, 感覺更加 - 爽
人聲分析力明顯好左(無錯 係明顯) , 某D歌無晒嗡嗡聲(即刺耳嗰D) , 低音實左 之前DX有D散,蟹仔更加無言 D聲堆埋一舊 聽到耳仔都唔舒服
就算搵老豆D 爛鬼128Kbps MP3黎播 唔少都清左!
我自己既無損音樂 連唱者既呼吸聲都清楚埋= =
所以話 好多野一試就返唔到轉頭

原本係打算買STX(PCI-E版)
幸好買之前一日上網再搜尋下資料
好多人都以為ST同STX只係PCI 同PCI-E分別
其實ST有比STX更好既質素
ST係原生PCI, STX多左橋接
這意味住STX要過多條橋再出聲 而且好多人反映高音比ST差,唔耐聽
ST改善過Clock 所以聽起上黎比STX好D (音樂方面,其他方面基本上同STX無差異)
再加上 ASUS官網聲稱此卡為 【世界第一款精密時脈調校之革命性 PC Hi-Fi 音效卡】真係咁巴閉?!
同埋張卡有埋Headphone AMP 對於我遲D買Headphone聽歌有好大幫助 同時張卡可以加子卡出7.1(STX不能)
所以我最後都買左ST (咁就要開多個PCI擋板..)

如果你話只係主聽歌 可以考慮Onkyo SE-200

題外話: Party is over... R.I.P. DFI LANParty

已有 3 人評分Good 收起 理由
MaY_bE + 1 張野好似唔錯
yeung2005ya + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
雲一0一 + 2 感謝分享!

總評分:  Good + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

張卡入手幾多錢呀--

對於我e啲扽台黎講 , 對耳仔頂多分到高音同低音

加張音效卡就等於打機時多多幾格 , 玩得流暢啲

回復 3# 大鐵 的帖子

扽台?!
其實我耳仔都唔係咩金銀耳朵
有時都聽唔出好大分別. 要真係換一套好D喇叭+SOUND CARD 或者直接CAS/AMP直出
就會聽得出比起蟹仔有好大分別(或者逐D逐D試 不過呢個方法=燒錢) 都係果句..呢D同SSD一樣 一試就返唔到轉頭
音響最得人驚既就係 無盡的..只會一直追落去(仲勁過電腦硬件)
PS. 會多D FPS架咩?真係唔知.. 打機既話通常只會選擇Creative 因為佢比左好多錢落D GAME到做優化..
其他牌子通常無咩大分別~

張卡係中田買 標價1350. 平$30比我
我今日FD部機又係中田砌. 唔知見唔見到真彬仔呢@@

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 01:07 AM 發表
扽台?!
其實我耳仔都唔係咩金銀耳朵
有時都聽唔出好大分別. 要真係換一套好D喇叭+SOUND CARD 或者直接CAS/AMP直出
就會聽得出比起蟹仔有好大分別(或者逐D逐D試 不過呢個方法=燒錢) 都係果句..呢D同SSD一樣 一試就 ...

關雲咩事"
d圖夠大讚

十週年勳章(賀詞)

好彩唔用Headphone
毒我唔到

回復 5# Qoo記 的帖子

真彬仔先岩吧@@?
佢話佢做中田架嘛

回復 6# 雲一0一 的帖子

點解一定要用headphone先毒到你
我就係想毒下你XDD

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 01:41 AM 發表
點解一定要用headphone先毒到你
我就係想毒下你XDD

唔用Headphone我都唔會出呢張

始創分店?

回復 9# 雲一0一 的帖子

點解呢?!
話就話有Headphone AMP姐 但呢張係好野黎架
專為音樂/CAS而設

真係淨係聽歌 唔求打機/睇戲 先Onkyo SE-200
否則睇戲/打機基本上完敗ASUS ST/STX

黃金ONLY. 不嬲去開黃金

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 02:10 AM 發表
點解呢?!
話就話有Headphone AMP姐 但呢張係好野黎架
專為音樂/CAS而設

真係淨係聽歌 唔求打機/睇戲 先Onkyo SE-200
否則睇戲/打機基本上完敗ASUS ST/STX

黃金ONLY. 不嬲去開黃金

唔用Headphone走去買 會對唔住自己

回復 11# 雲一0一 的帖子

聽歌緊係用HEADPHONE
如果唔係咩金耳朵 @@
用HEADPHONE聽出分別既FEEL係大好多XDD

呢張卡會令個BASS厚實左 對於你個Z323應該唔錯
不過呢.. 妹仔大過主人婆始終唔太好

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 02:23 AM 發表
聽歌緊係用HEADPHONE
如果唔係咩金耳朵 @@
用HEADPHONE聽出分別既FEEL係大好多XDD

呢張卡會令個BASS厚實左 對於你個Z323應該唔錯
不過呢.. 妹仔大過主人婆始終唔太好

唔鍾意佢頂住唔舒服
最多都係用耳筒

BASS原實左
我諗我聽唔出
剩係覺得而家個重低音唔係太掂

老虎好CUTE
第一次見, 有個老虎係到

回復 13# 雲一0一 的帖子

重低音唔掂 你個喇叭?!
我當初都聽唔出低音有無實左
係聽慣左張卡 之後返去聽蟹仔
先聽得出 其實呢D聽多D就得@@

你話in-ear果d會頂住?
我都唔岩用in-ear 好唔舒服=  =
打算有錢700零蚊買返個Headphone 夜晚主聽歌, 喇叭就多用

回復 14# 細紅 的帖子

霸氣x可愛嘛
老虎VS蟹仔 蟹仔死硬!!

新簡短Reviews

從舊時Realtek ALC888 + 舊喇叭
聽Requiem of Dream 會有高音刺耳, 低耳不實的感覺..
轉到Altec Lansing FX3021 問題有所改善 但仍出現高耳刺耳的感覺 低音則較舊喇叭厚實
再轉ASUS Xonar DX 問題已經大大減少 低音已經唔太覺得有咩問題 唯張卡對高音仍然有刺耳位置(除非調較EQ去Classical)
到現在ASUS Xonar Essence ST 已經無上述問題.

呢首歌係出現最大變化(MP3格式 192Kbps) 對於呢張卡 真係好滿意

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 01:45 PM 發表
重低音唔掂 你個喇叭?!
我當初都聽唔出低音有無實左
係聽慣左張卡 之後返去聽蟹仔
先聽得出 其實呢D聽多D就得@@

你話in-ear果d會頂住?
我都唔岩用in-ear 好唔舒服=  =
打算有錢700零蚊買返個Headphone 夜晚主 ...

重低音太大聲

回復 18# 雲一0一 的帖子

HAHA 聽歌就一定買2.0架啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天地無雙 於 10-6-20 07:06 PM 發表
HAHA 聽歌就一定買2.0架啦

咁2.1有乜用
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 11:06 AM , Processed in 0.040010 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存